🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 64]

• 45 665
  • 772
  •   1
Отговори
# 240
Цитат
Има и електронна Истанбулкарт през приложението с QR код.

+1
Аз мислех, че е само за турски граждани, изхождайки от това, че сигурно ще искат някакъв турски телефон при разни регистрации или тяхна л. к.
Може ли малко повече инфо, че от снощи не ми се отваря линка на 1 стр. нито за метрото, нито за корабчетата. 😟 😢

Да, работи само с турски мобилен номер...

# 241
  • София
Здравейте, планираме ходене до Истанбул за пролетната ваканция. Ще ни е за първи път. Започнах да правя програмата, но имам затруднения и бих искала съдействие.
Ще сме с 4 нощувки т.е. 3 пълни дни. Ще спим в хотел The Camelot.
Това, което искаме като цяло е да разгледаме част от основните забележителности, но и да имаме време и за спокойна разходка.

Програмата, която имам за сега е:
Ден 1 - Топкапъ, Йеребетан и Аквариум Флория
Ден 2 - Рахми коч, площад Таксим, кула Галата, Египетския пазар
Ден 4 - Света София, Султанахмед, Парк Гюлхание (може би след изчетеното последните страници, ще ги разменим с мол Флория, тъй като тогава ще си тръгваме, а сме с кола)

Ден 3 - не мога да го планирам все още. Искаме да направим разходка с корабче по Босфора, но се чудя къде да слезем и какво да видим. Харесах си парк Накаштепе и двореца Бейлербей, но е много ограничен транспорта до там, а и е много близо до Еминьону, а искам по-голяма разходка. Не ни се разглежда Емирган с лалетата. Чудех се дали да не слезем на Саръиер и да се разходим безцелно и след това на връщане да слезем на Юскюдар и от там да отидем в парк Накаштепе.
Много се обърках, защото реално нямам конкретни набелязани места за този ден. Знам само, че искаме разходка по Босфора съчетана с разглеждане на някое интересно място на брега.
Може ли да ми дадете идеи къде бихме могли да слезем от корабчето и какво можем да разгледаме там?

# 242
  • София
Дубрутрууууу и прекрасна неделя желая!
Моля простете и простени бъдете!
Сиена М - благодаря за информацията. Мъжът ми е роден и израснал в Скопие и често имаме спорове коя е истинската боза - там е резлива и на мен никак не ми допада. Лятото решихме да проверим в Турция каква е бозата за да добавим точки в спора, но никъде не намерихме, а когато попитах за боза ме гледаха многооо неразбиращо, дори си помислих, че може и да нямат .... ако се добера до Истанбул задължително ще мина да пробвам, каквато и да е Wink
Вдъхновяваш и усмихнат ден

# 243
  • Димитровград
https://www.migros.com.tr/vefa-bozasi-pratik-sise-1-l-p-7b2c6b
Не помня вкуса дали е по-различен от нашия, но е с много по-гъста консистенция.През лятото не съм виждал боза.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 13:08 от papaone

# 244
  • Варна
Hrisito,
Виж двореца Кючуксю дали ще ви хареса, както и Илхамур.

Ние стигнахме с корабче от Еминюню до Юскюдар и от там с автобус до Кючуксю.

Обядвахме в заведение, което беше в двора на двореца, на брега.

За съжаление, дворецът този ден (01.05) беше в почивка.

На нас много ни хареса там, но архитектурата на двореца е европейска и ако не търсите такова, няма да ви допадне.
Гледката от брега и ресторанта в двора на двореца, на мъжът ми му напомни за езерото лаго ди Комо, т.е. на нас там ни е "европейско" и затова ни хареса.

Гледах снимки на двореца Ихламур, че има хубав парк, какъвто няма Кючуксу.
Може да го видиш къде е, но не е на бряг. Сградата също е европейски стил.

Пиша тези уточнения, защото може да искате да се потопите в по...Как да го кажа не знам, арабска атмосфера, турска...А не да ви напомня за Европата 😂😂😂

От Еминюню до Юскюдар корабчето май го направи за около 30 минути. Платихме с Истанбулкарт и цената беше съвсем малко над цената за билет в автобус.

# 245
  • Варна
İyi günler!

Простете, че ме нямаше толкова дълго! Може пък даже да не сте забелязали, ама аз да си кажа.Stuck Out Tongue

Влязох да ви чета, че съм изтървала тема и половина... всъщност 2 щяха да станат след няколко страници.
И първото, на което попаднах, бяха японските палачинки.
Скрит текст:
Значи, Пепелче, нямам думи! Друга работа нямаше и ти!
Междувременно ние ходихме за няколко дни точно след националния им празник миналата година (от 30.10. бяхме) и така заформихме втора година с трикратно ходене. Тази година още не сме се отчели, но не е късно, де. Имам опасения, че през ваканцията ще е кошмар, но вече няма как да ходим по друго време. Есенната и междусрочната ги удължих, но сега има достатъчно дълга ваканция, за да отсъстваме извън нея. Че вече не съм само аз в училище... и първолак си имаме.

Не съм разказвала за последното ни пътуване, защото нямаше нищо ново... Основно разходки, люлки и сладолед. Посетихме набързо пазара в Кадъкьой във вторник на път за фонтаните, които отново не пропуснахме. Времето беше хубаво, за разлика от дъждовния април, но отидохме късно и не се възползвахме от детския кът нито на пазара, нито при фонтаните. Може и да минем поправителен по темата следващия път.

Дано този април е по-благосклонен и всички, които искат да видят лалетата, да им се насладят напълно!

Връщам се да чета и да кроя планове.

# 246
İyi günler!

Простете, че ме нямаше толкова дълго! Може пък даже да не сте забелязали, ама аз да си кажа.Stuck Out Tongue

Влязох да ви чета, че съм изтървала тема и половина... всъщност 2 щяха да станат след няколко страници.
И първото, на което попаднах, бяха японските палачинки.
Скрит текст:
Значи, Пепелче, нямам думи! Друга работа нямаше и ти!
Междувременно ние ходихме за няколко дни точно след националния им празник миналата година (от 30.10. бяхме) и така заформихме втора година с трикратно ходене. Тази година още не сме се отчели, но не е късно, де. Имам опасения, че през ваканцията ще е кошмар, но вече няма как да ходим по друго време. Есенната и междусрочната ги удължих, но сега има достатъчно дълга ваканция, за да отсъстваме извън нея. Че вече не съм само аз в училище... и първолак си имаме.

Не съм разказвала за последното ни пътуване, защото нямаше нищо ново... Основно разходки, люлки и сладолед. Посетихме набързо пазара в Кадъкьой във вторник на път за фонтаните, които отново не пропуснахме. Времето беше хубаво, за разлика от дъждовния април, но отидохме късно и не се възползвахме от детския кът нито на пазара, нито при фонтаните. Може и да минем поправителен по темата следващия път.

Дано този април е по-благосклонен и всички, които искат да видят лалетата, да им се насладят напълно!

Връщам се да чета и да кроя планове.
Разкажете ни повече за фонтаните, препоръчате хотел, от който сте доволни.Ние ще четем с удоволствие

# 247
  • Варна
VAL*, разказвала съм и за фонтаните, и за хотелА, в който отсядаме вече седма година. Не един и двама съфорумци са били в него и другите на същия собственик след моите препоръки. Не искам да досаждам отново с повтаряне на едно и също. В темата съм от почти 13 години и не съм от мълчаливите. Просто тази година едва се прибирам вкъщи и нямах време да влизам.

С търсачката и филтър за автор могат да се прочетат мненията ми, в които споменавам хотел Пенинсула и Watergarden.

За мен новост беше факта, че пункта на Ptt в бялата сграда на влизане в Истанбул, от който купувахме и зареждахме стикерите за магистралата, не работеше. Даже и табелата бе махната. Предполагам, че вече не е удачно да е там. Наистина, откак замениха бариерите на Махмутбей с камери, а това си е вече доста години, отбивката към този пункт си бе предизвикателство, но ние си го ползвахме почти всеки път. Та, след като през лятото минахме почти гратис, предвид Байряма, през ноември заредихме на Ptt-то на Каракьой. Нямаше никакъв проблем.

Сега обаче нещо не мога да вляза в сайта. Не в профила си, а изобщо в сайта за HGS.

# 248
# 249
Beljata,сега отивам да те чета.Извинявай,и ти благодаря,че въпреки мен пак си споменава хотелите,от които имаш прекрасни впечатления.За фонтани не бях чувала,сега вече ще знам

# 250
  • Варна
Длъжна съм да предупредя, че хотелите, в които отсядаме, са скромни.

Всъщност, очаквам изненада в Пенинсула, но когато се уверя, че се е случила, ще споделя.

За нас е достатъчно да е чисто, да има прилична закуска (за да не мисля поне до обед къде ще се яде... не че не се яде постоянно, но основното хранене е отметнато), да е с добра локация, да има къде да паркираме и да имаме гостоприемни домакини. И понеже намираме търсеното на това място, вече толкова години не ми и минава през ума да търся друго място. Предпочитам да дам малко повече пари (цените скочиха, а и винаги има по-евтини места), но да съм спокойна къде отивам и какво мога да очаквам. Особено когато сме с децата, това е важно. А и да успеем да забегнем сами, последното, за което искам да се тревожа, е хотела.

Watergarden (фонтаните) са споменавани доста в темата. Има информация и в нета. Обаче не са за първо ходене и задължително трябва да се ма предвид немалкото време, което отнема придвижването дотам. Особено на отиване, защото обикновено пътуваме натам в час - пик. На връщане, понеже ползваме един от последните курсове на 8А (ползваме двупусочно този автобус след първите ходения, в които експериментирахме с транспорта не особено успешно), пътуването до Кадъкьой е значително по-кратко, но пак не е малко.

Последна редакция: нд, 17 мар 2024, 17:16 от beljata

# 251
  • Варна
Аз от месец, ако не и повече не мога да вляза в сайта на HGS

# 252
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Пепелче, повечето сайтове с домейн .истанбул са в някаква профилактика и не се отварят в момента, но ще ги съживят пак. А картата ще е актуализирана, защото вчера са открили някаква нова отсечка в азиатската част.

Добрата новина от днес е, че първият етап от ремонта на крайбрежната алея в Юскюдар днес е открита, и отново може да се види Момината кула отблизо. След завършване на целия проект там ще се движи и ретро трамвай.

# 253
# 254
Привет  и от мен Simple Smile
Към средата на април, живот и здраве, ще е първата за тая година среща с любимия град Heart
Наистина е хубаво да споменаваме хотелите, от които сме останали с добри впечатления.
Ще оставя два, които наистина си заслужават. Разбира се, цената не е без значение, но понякога излизат изгодно и си заслужават.
Първият е Hotel Momento Golden Horn. Локацията му е топ, в близост има паркинг. Препоръчвам го с две ръце!
Другият е Hotel Morione Spa Center. Чудесно местоположение, платен паркинг до хотела, чистота, отношение - без забележки!
Весело изкарване на всички, които тази седмица ще дишат истанбулски въздух Heart

Общи условия

Активация на акаунт