Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Необходимата информация за Европейския съюз

 • 278 973
 • 324
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Великобритания  от nana_cool
1.регистриране при пристигане в различните институции  - Регистрирането в полиция, ако имаш осигурена работа не е задължително. Поне аз лично не съм се регистрирала с пристигането си.
2.административна организация
3.наемане на жилище – как да търсим, основни положения, изисквания - Квартири съм търсила основно чрез обявите в местния вестник. Обикновено изискванията са: Срок за наемане най-малко 6 месеца и предплата 1 наем. Изготвя се договор, който се плаща от хазяина и в него се описват всички стандартни клаузи. Обикновено, освен наема, наемателя трябва да плаща лиценза за телевизия, който е 130 паунда на година, и кансъл такса, която се определя според големината и местоположението на жилището. За къща с две спални, таксата на месец е средно 100 паунда. Квартирите обикновено са с доста добри условия за живене и почти пълно обзавеждане.
4.социална система - За момента българите не могат да се възползват от всички привилегии на социалната система. Изключение правят хората с постоянен статут на пребиваване и придобито британско гражданство. Има редица облекчения за самотни родители, но условието е те да не са под някакви рестрикции на закона и с неограничен престой и работа в Кралството.
5.езиково и друго обучение и неговото финансиране - В почти всеки един град има курсове към местния колеж, по английски за хора на които не им е матерен език. В повечето случаи е безплатно, но и нивото на което се учи не е много високо.
6.детски градини и училища, университети и финансиране - Все още нямам личен опит с детски градини и училища.
7.транспорт - Транспорта е добре уреден, поне от това което съм виждала. Най-изгодно е да се взема двупосочен билет (за автобус, самолет, влак). Така се получава доста изгодна отстъпка. Колкото по-рано се купи билета, толкова по-ниска е цената му. За пътуване с ЖП линиите, има дни в които билетите са с почти двойно по-ниска цена. Това трябва да се проверява на място.
8.здравна система -  С пристигането е желателно веднага да се регистрираш за личен лекар. В противен случай, ако имаш нужда от такъв, няма да те приемат и да ти дадат час, ако не си минал основните прегледи при сестра. в спешна помощ, може да се отиде и без да имаш личен лекар, но ако не е нещо наистина спешно, ще те препратят на такъв и ако нямаш се получава омагьосан кръг. От личен опит съветвам всеки новопристигнал, да се регистрира за личен лекар с пристигането си.
9.бюро по труда - Официалната страница на бюрото по труда. jobcentreplus.gov.uk. За всяка работа се попълва апликейшън, който се изпраща после от служителя и после се чака да ти се обадят за интервю. Лично аз не съм попадала на случай: Отиваш, питаш, харесват те и започваш, както е по принцип в България. Всичко е свързано с чакане и бумащина.
10.данъчна система - Даначната година приключва на 05.април. С приключването на нея, всеки работодател е длъжен да издаде оригинал на P60, където се вижда колко са платените данъци и здравни осигуровки за изминалия период. За да си върнеш платените данъци (, но не всичко тъй като си има процент по който се смятат), трябва да се изпрати Р60 до данъчната служба. Ако има някаква информация, от която да се нуждаят изпращат писма с необходимата форма за попълване. Връщането на надплатените данъци е със срок от 1 месец до ... може и година. Бавна е системата им понякога.
11.трафик, важни положения от закона за движение по пътищата, шофьорски книжки - Нямам опит. Движението е обратно на Българското.
12.семейни финанси, организация на потребителите, полезни сайтове, основни вериги магазини за храни и мебели и сайтовете им - Тук ще допълвам.
13.право на пребиваване и гражданство - Тъй като има много начини за пребиваване в страната и няколко за придобиване на гражданство пускам сайта на Immigration and Nationality Directorate. Отговарят на всякакво запитване по телефона или по имейл.
14.демокрация и закони – основните неща, които би било да се знаят, за да не изпада човек в конфузни ситуации, както и да си знае правата - Български гражданин, който е арестуван тук има право да изисква адвокат и незабавна връзка с Българското посолство.
15.полезни сайтове  – за жилища, коли, мебели втора ръка, телефонен каталог с карти


Германия ---> студенти - от pepelyashka
    * няма нужда от местна виза, но задължителна адресна регистрация след пристигането и ти се праща по пощата удостоверение
    * при наличие на т.нар. европейска здравна осигуровка (представлява чип-карта) може да се иде директно на общ лекар при нужда, не се плаща нищо, попълват се някакви формуляри там (това беше случаят при една полска студентка)

--->milepetrova
Шофьорските ни книжки вече важат и тук. Няма zначение дали са иzдадени преди 2007 година. Това се отнася и zа лица, които живеят тук от преди да влеzем в ЕС. Информацията ми е от първа ръка и вече дори присъствах на контрола. (Аz имам немска книжка, но приятелката ми кара с българската)


Дания - от NikiFin


Курс на датската крона:   1 ДКК =  0,26 лева

1. Разрешение за пребиваване и работа

http://www.ambsofia.um.dk/bg/menu/ConsularServices/РазрешениеArbejdstilladelser/

2. Наемане или покупка на жилище

В Копенхаген и района е малко проблемно намирането на жилище под наем, но не и невъзможно. Има вариант ако много си закъсал общината да ти намери жилище. Но пак не е ясно кога ще стане и дали ще ти хареса. Може да наемеш жилище за определен срок или безсрочно. По принцип са обзаведени с печка, хладилник. Пералнята обикновено е обща в мазето. Може обаче и да си я има в апартамента, както и сушилня. Но тук става въпрос за доста по-голяма квадратура и наем вече. Понеже сградите са стари и е нормално да попаднеш на апартамент без баня, примерно тоалетната е оборудвана с душ, но реално баня няма. Или банята е отделно като душ кабина примерно в кухнята. Такива са много от апартаментите в Копенхаген.  Цените варират. Ориентировъчно - 4500  ДКК за жилище 55 квадрата. В сметката влизат разходите за отопление. Тристаен апартамент от 70 кв излиза около 6000  ДКК. Предплащат се 7 наема, от които единият е депозит. За другите райони на страната не знам, но е по-евтино. Иначе цените на апартамените са над 1 500 000 ДКК. 80% от тях може да се заемат от банката. В Копенхаген и района ако едно семейство притежава повече от едно жилище в този район, има право да живее само в едно от тях, а другите трябва да даде под наем. Това се прави поради недостиг на жилища.

3. Езиково обучение

Почти всички говорят английски, но без датски интеграцията и намирането на работа е трудна. Има общински и частни училища. В зависимост от статута в общината преценяват дали може да се учи безплатно, да се плаща частично или цялата сума. Предполагам, че сега като сме в ЕС ще има облекчения, но не съм наясно.

4. Данъчна система и заплати

Високи данъци. От една средна работна заплата се плаща около 50% в данък. Данъкът се определя в зависимост от заплатата и стига до 69% (не си спомням коко е минимумна, но е някъде около 40%). Минималната работна заплата е около 14 500 ДКК. Средната 20 - 25 000 ДКК. Има много варианти за работа на черно и повечето датчани и чужденци се възползват от тях.

5. Транспорт

Редовен и удобен. И все пак може да отнема доста време да се стигне до където си тръгнал. Освен това е сравнително скъпо. Повечето предпочитат да ползват скутери или велосипеди. В Копенхаген те са и най-бързият и удобен начин за придвижване. За велосипедистите има специални алеи и е безопасно. Паркинги за велосипеди има много и навсякъде, но за кола се намира трудно в столицата особено и е доста скъпо. Но ако движиш извън Копенхаген колата си остава най-удобния транспорт.

6. Закупуване на кола

Както всички данъци и тези за колите тук са рекордни. Плаща се 180% данък, поради което купуването на нова кола като за начало е мисия невъзможна. Иначе за втора ръка цените са като навсякъде - с повече търсене и късмет има шанс да си намериш движеща се  кола за 10 - 15 000 ДКК.    Grinning Българските шофьорски книжки важат.

7. Здравна система

След като си получите здравната карта посещението при лекар и в болница е безплатно. Зъболекар обаче се плаща и то доста солено. Избира се личен лекар. За специализирани лекаро обаче може доста време да се чака, както и за операции и т.н. Разбира се ако е спешен проблема си има бърза помощ, където се реагира незабавно. Има и телефони, където денонощно можеш да се обадиш и да се посъветваш за какъвто и да е проблем също безплатно, ако имаш CPR номер и съответно здравна карта. Ако се налага могат да те насочат към най-близката болница за по-подробен преглед и указания.

8. Училища и детски градини

Общинските училищата са безплатни. Разбира се има и частни платени. Детските ясли и градини се плащат. Около 2700 - 3000 ДКК на месец. Има варианти за dagpleje, които излизат 2 пъти по евтини - това е гледане на детето, което трябва да е в яслена възраст, т.е. до 3 годинки в домашна обстановка от специално обучен човек, който се грижи за 2 или 3 деца. Има вариант, ако жилището ти го позволява, да си предоставиш стая от жилището за тази цел и човек да идва да гледа детето ти и още едно за 1000 ДКК на месец. Може и ти лично да го правиш след като изкараш съответен курс и да си получаваш заплата за това. Ако имаш 2 деца в яслена възраст и избереш да си ги гледаш сам, тогава пак имаш възможност за това и получаваш заплата от държавата до навършване на 3 годинки на едното (или двете ако са близнаци). Имунизациите за деца са безплатни и са по избор. Доколкото знам в БГ не пускат детето на ясла без задължителните ваксини - тук не е така.

9. Майчинство и детски

Имаш право ако си работил на пълен работен ден поне 6 месеца до термина (или до 4 или 6 седмици преди термина - не съм сигурна). Майчинството се определя на база на заплатата, но максимумът е около 14 000 на месец. Детските варират в зависиомост от възрастта на децата, но се падат поне около 1000 ДКК месечно. Всички деца ги получават, без значение финансовото положение на родителите.

10. Следване

Има много варианти - предимно обучение на датски, но има и добър избор на специалности с английски. За целта изискват TOEFL. За следване на датски се иска издържан изпит StudiePrøven  или над определени оценки от изпита Prøve i Dansk 3 (PD3). PD3 е и изпита, които трябва да се вземе за  да удостовериш основни познания по езика. На студентите се полага стипендия, която е около 4000 ДКК. Не знам обаче в какви случаи имаш право на такава. Освен това не съм наясно заплаща ли се следване - преди беше безплатно, но имаше промени по едно време.

11. Стандарт на живот

Висок, въпреки, че не съм много наясно какво имат предвид с това. За всеки случай голяма покупателна способност. Храната е евтина в супермаркета както навсякъде в Европа. Ресторантите - по правило скъпи. Мъжки фризьор - 100 - 200 ДКК. Дамски - около 3 пъти повече. Изобщо всички видове услуги са скъпи, като изключим безплатните, каквито са библиотелите примерно. Дрехи  - скъпи. Затова почти всички пазаруват от разпродажби, където се намират доста хубави неща на сносни цени.
[/quote]


Ирландия - от Galeto77

1.регистриране при пристигане в различните институции  - Регистрирането в полицията е задължително за всички българи ,които пребивават по вече от 3 месеца в страната.Трябва да се покаже основание за престоя- work permit или уверение ,че сте студент.

2.наемане на жилище – как да търсим, основни положения, изисквания – най лесния начин за наемане на къща или апртамент е по обява във вестника. Другия начин е чрез агенция.Депозите е наема за един месец.Обикновено жилището е обзаведено, включително със домакински съдове. За екстри като кабелна телевизия ,интернет и домашен телефон трябва да се погрижите сами. Когато наемете жилище задължитено подпишете договор.После с този договор можете да подадете молба за преизчисляване на данъците и ви се връщат надвзетите данъци.
Когато наемете къща трябва да платите такса за извозване на боклука.Питайте собственика на жилището се намира тази служба във вашия град. Ако живеете в централната част на града трябва да отидете в кметството и да си вземете талон за постоянно разрешение за паркиране пред къщата.

3.социална система – българите могат да ползват всичко.  Тук има цялата информация за социлната система http://www.welfare.ie/

4.езиково и друго обучение и неговото финансиране - В почти всеки един град има курсове към местния колеж, по английски за хора на които не им е матерен език. Цената във всеки колеж е различна.Обикновено часовете са вечер, по 2 пъти в седмицата.

5.транспорт - Транспорта не е много добре уреден. Най-изгодно е да се взема двупосочен билет (за автобус, самолет, влак). Разписания за влакове и автобуси можете да намерите в нета или на автогарите и гарите. http://www.buseireann.ie/site/home/
http://www.irishrail.ie/home/

6.здравна система – Можете да кандидатствате за medical cart в social welfare. Ако ви откажат , задължително си направете частна медицинска застраховка към bupa или  vivas.Така ще спестите много , особено ако имате малки деца. Без застраховка всяко посещение при лекаря е 50 евро.

7.бюро по труда - Официалната страница на бюрото по труда e www.fas.ie . За всяка работа се попълва апликейшън, който се изпраща после от служителя и после се чака да ти се обадят за интервю. Лично аз не съм попадала на случай: Отиваш, питаш, харесват те и започваш, както е по принцип в България. Всичко е свързано с чакане и бумащина. Другия вариант за търсене на работа е по нета.Задължително преди да започнете да си търсите работа трябва да имате PPS номер.При българите ситуациата е по различна.За да им се издаде такъв номер, трябва да покажат работно разрешение.Това означава,че трябва да намериш някой който е съгласен да те наема на работа с работно разрешение и след това да подаваш документи за PPS номер. Работното разрешение струва 500 евро на година и се плаща от работодателя.

8.данъчна система – Всеки който започва нова работа е на emergency tax. Ако преди това сте работили трябва да представите Р45 на новия си работодател и той да придвижи документите ви за данъците.Ако не сте работили трябва да отидете в Tax office и да вземете формуляр А12 и да го представите на работодателя си.И в двата случая надвзетите такси ви се връщат със следващата заплата.В края на всяка година получавате от Р60.

9.трафик, важни положения от закона за движение по пътищата, шофьорски книжки - . Движението е обратно на Българското. Правилника за движение е същия.

10. Шофьорска книжка- Ако имате българска шофьорска книжка,. то тя се признава за full drive license .Ако нямате и искате да придобиете такава първо трябва да научите тестовете и да се подадете молба за Provisional License. По пощата ще ви изпратят писмо кога и къде да се явите на тест.Теста е на компютър. След това трябва да вземете няколко урока със инструктор.Няма регламентирано колко урока трябва да вземете.Цената на 1 час е 25 евро.Учите се на собствената си кола. На самата кола трябва да залепите стикер L. Нямате право да карате по магистрала с Provisional Licence. Когато вие желаете кандидаствате за full drive license. Пак ви изпращат по пощата кога ще ви бъде изпита.Самият изпит е градско кормуване.

11.Покупка на кола- има 2 начина да си купите кола.Единия е по обява във вестника- стария и новия собстеник трябва да попълнят формуляр който се взема от motor tax office. След това този формур се връща по пощата във motor tax office. След 2 седмици ви изпращат документите на колата на ваше име. След това трябва да си платите таксите на колата, застраховката и NCT. Втория от фирма за продажба на коли. Самата фирма се занимава със цялата документация по прехвърлянето.Вие просто получавате готовите документи по пощата.От фирмата за коли ви дават документ с който да шофирате без платени такси.Трябва да си платите застраховката.Ако колата е нова, до 4 годишна не се минава NCT.

12. Застраховка на колата. Тик застраховката се прави не на колата ,а на водача.Ако 2 човека шофират една кола трябва и двамата да имат застраховка за това. Цената на застраховката се определя от това какъв drive license имате, на колко сте години, колко голяма е колата и колко годишна е самата кола.Застраховката е по скъпа ако сте със Provisional License. Най лесно ще си намерите добра застраховка ако отидете при брокери.Там ще ви предложат застраховки на различни компании и съответно на различни цени.


Испания - от Марица

http://extranjeros.mtas.es/-Ministerio de Trabajo y Asuntos sociales;Secretaria de Estado de Inmigracion y Emigracion

http://extranjeros.mtas.es/es/general/Nacionalidad_hijos_inmigrantes.html-Nacionalidad de los hijos de extranjeros nacidos en España

http://www.map.es/servicios/servicios_on_line/extranjeria.html-Extranjeria

http://www.mir.es/MIR/Directorio/Servicios_Perifericos/Cuerpo_Na … unidad_Valeciana/-Oficinas de extranjeros en comunidad Valenciana

http://www.agenciatributaria.es/wps/portal/Listado?url=Campa%C3% … ;menu=0&img=0-Agencia Tributaria

http://www.elnie.com/-/-Процедури за придобиване на документи

http://www.conpapeles.com/formularios_extranjeria.php-Формуляри

http://www.gva.es/servic/ongs.htm-ONG

http://ide.li/article1496.html-Една статия за образованието в Испания със съответните сайтове,взета от ИДЕ ЛИ


Италия - от Lennie - процедура за брак с италиански гражданин в Италия 

В България изваждате:

- дубликат от акта за раждане ( от общината по местоживеене) - около 4 лв.
- свидетелство за сключване на брак с чужденец в чужбина ( в общината по местоживеене) - 4 лв.
Там, се подписва една декларация, че не сте омъжена и те срещу нея издават документа.  С документа, преди да е готов се ходи при зам. кмета ( на София в моя случай) - чакате пред кабинета за да се подпише и после пак се връщате на гишето да ви го оформят.
- превод и легализация на двата гореописани документа ( във фирма - по 36 лв. на документ) - 72 лв

ВАЖНО Е ДА ГЛЕДАТЕ ДАЛИ ОТЗАД НА ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА ИМА АПОСТИЛ!

- когато са готови отивате в посолсвото  и на забравяйте да носите: копия от документите, както на паспорта ви - всички страници.Там те веднага ви правят допълнителна легализация на документите  - 60 лв.

В това време женихът в Италия:

- копие от Личната му карта
- свидетелство за гражданско състояние ( 0.23 цента)

Когато успешно се съберете в Италия окомплектовате докумените И ИМ ПРАВИТЕ КОПИЯ ( на всички страници и марки).
Отивате в Милано в консулството на БГ * работят до обяд и никога не отговарят на телефоните.
Там:
1. пише се една молба свободен стил ( има пример на стената) , че искате да се ожените за лицето Х с номер на пасрпорт.. и тн. Отпаднали са заверките в Префеттурата на нулла остата.
Вади се нулла оста от консулстеото или посолството и се носи направо в комунето.
2. подавате всичко събрано до момента и отивате в общината , в службата за бракове. Носите 2 марки да боло по 14.62.  Там се прави т.нар публикационе ( това е док, който виси на стената на общината за 10 дена, че ако има някой да протестира срещу брака да си каже).  Определяте дата и час на сватбата.

от Giorgia
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;board=20.0
 1.Регистриране при пристигане в различните институции
Отпада изискването до 8 ден след пристигане в страната да се регистрираш в Куестурата .
  За престой над 3 месеца процедурата е
- Изисква се регистрация в съвета по местоживеене(comune).Пита се на гишето за резиденца какви документи се искат (понеже навсякъде различно тълкуват закона).
  - До Agenzia delle entrate се ходи за изваждане на  Codice fiscale (необходим е само паспорта).
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/Regioni/Siti+regionali/
 оттук се избира района и след това града и излиза адреса на съответния офис
  -  След като се получи резиденца от Санитарната служба ASL може да се извади здравна книжка -Liberetto sanitario.
 http://www.ministerosalute.it/infoSalute/atlanteHome.jsp?menu=atlante
  - българските шофьорски книжки са валидни,за справка Офиса на моторизационе (MOTORIZZAZIONE CIVILE )на всеки окръжен град:
   http://www.trasportiatp.it/ufficiddt/uffici-motorizzazione-civile.html
 
Напълно либерализирани са само трудовите договори за домашните помощници,  гледачките на деца, възрастни и хора с увреждания, за строителните и сезонните работници, за заетите в земеделието, туризма и металургията.Същото се отнася и за сезонните работници и висококвалифицираните кадри.
Свободно е движението на автономните работници, както и на всички , които влизат в Италия по мотиви, които не са свързани с упражняването на труд.Всички останали кандидати  ще трябва да се обърнат към "обединеното гише", където в продължение на една година няма да ползват привилегиите на граждани на ЕС и ще си чакат реда на общо основание заедно с другите имигрантите .


2.наемане на жилище – как да търсим, основни положения, изисквания
Обяви във вестници и фирми за недвижими имоти.Изискванията обикновено са 3 месечна предплата и 3 месечна гаранционна вноска.Договорите са за 4 плюс 4 години.
Важно е да се знае ,че наемателя си открива сметки за ток (http://www.enel.it/) ,телефон,газ и т.нат. на негово име ,както и,че плаща данък смет на имота,в който живее.
Някой сайтове за наеми-
http://www.soloaffitti.it/
www.systemacase.it
www.casa.it
3.социална система
Всеки, редовно работещ ,е социално осигурен от работодателя си.
  www.inps.it
4.езиково и друго обучение и неговото финансиране
Безплатни курсове по италиански език,обикновено се организират от общината или някои фондации.
5.детски градини и училища, университети и финансиране.Има държавни и частни детски градини, училища и университети.Записването за училищата става обикновенно още в началото на календарната година.За всеки район необходимите документи и условия са различни.
Относно детските градини най-евтини са общинските,но обикновено трудно се влиза в тях,има листа на чакащи и от значение и дохода на семейството.
http://www.pubblica.istruzione.it/
6.транспорт
Големите градове имат сравнително добре организиран транспорт.За малките-почти задължително се използва автомобил.
За пътуване до Италия -
със самолет -
www.air.bg
www.alitalia.it
www.myair.com
www.wizzair.com

автобуси
http://avtobusnibileti.start.bg/
7.здравна система
всеки ,който има редовен престой (т.е. в случая с Бг граждани- карта ди соджорно )има право да се регистрира в местното бюро на АЗЛ- ASL.Обикновено се иска кодиче фискалето,картата ди соджорно и резиденцата.

8.данъчна система
Всеки си вади т.нар .codice fiscale -кодиче фискале. от районната agenzie delle entrate.То е необходимо навсякъде.
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/connect/Nsi/
http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/resources/file/ebf43b44e0f47 … lianoINTERNET.pdf -

официално инфо от Данъчната служба за процедурите по получаване на ЕГН(codice fiscale),здравното осигуряване,регистриране на фирми,данъци,закупуване на имоти.
 
Едногодишно се прави и данъчна декларация ,ако годишните доходи надвишават 2500 еуро . Данъчната година приключва на 01.01
9.трафик, важни положения от закона за движение по пътищата, шофьорски книжки
Бг шофьорските книжки са признати и може да се кара с тях без ограничения.
 
10.право на пребиваване и гражданство
гражданство се иска след 4 год.законен престой (за граждани на ЕС) или след 6 м.,в случай на брак с италиански гражданин (получава се до 2 год. от момента на подаване не документите по закон ,но в  момента процедурата е около 3 год.)

11.полезни сайтове –

 сайт на италианското посолство в Бг
http://www.ambsofia.esteri.it/Ambasciata_Sofia/Menu/In_linea_con … Domande_frequenti

 основен сайт за документи
http://www.portaleimmigrazione.it/

сайтове за работа
www.monster.it
www.infojobs.it
www.adecco.it
www.lavoro.org/
www.corriere.it/lavoro/
www.bancalavoro.com/

сайтове за информация

www.bulgaria-italia.com
www.stranieriinitalia.com

телефонни указатели

www.paginegialle.it
www.paginebianche.it

http://www.meltingpot.org/IMG/pdf/guida_in_bulgaro.pdf 

Това са пълни инструкции на български за процедурите, относно работа в Италия.


Португалия  от dorinda

1.О6те 2 години 6те изискват визи за работа.Тя трябва да бъде издадена от португалското консулство в БГ с "контракт промеса"от португалски работодател.Не се знае кога 6те се полу4ат нови разпореждания,но за сега е това.
2.За децата_наи добрия вариант е с гледа4ка,цените варират според зоната,от 100€ до 200€.Градините са скъпи и се 4ака с месеци,а понякога и години да приемат детето.
3.Здравеопазване_регистрира6 се в съответния здравен център и ти издават здр.номер,но за това трябва да има6 социални осигуровки,а те се правят от работодател.Там съ6то полу4ава6 карта със съответния номер.Естествено има изклЮ4ения,но...
4.Образование_до 12 клас е достатъ4но да се запи6е детето в у4или6те,да му се купят съответните у4ебници и да го накарате да посе6тава у4или6те.За допълнителните не6та,като карта за пътуване,намаление за обяд и др.подобни отново изискват Соц,осигуровка,Данъ4на декларация за предходната година,Договор за наем или др.подобно.Без тези не6та си пла6тате като араби,но пък детето си е в у4или6тето и се надявате да не го хване мързела и да се амбицира от заобикаля6тата го простотия за показване на така известната ни интелигентност.
5.Он лине 6опинг_тук всеки хипермаркет има саит за пазаруване с доставка в дома за покупки над 150€.Има съ6то Венка и Ларедут,предполагам,4е сте ги 4ували вси4ки.
Това е в ов6ти линии за Португалия.Тук съ6то има стагнация,но работа се намира,стига да ти се работи и да не я избира6.


Швеция от PetyaL

това е част от най-необходимата информация, от която би имал нужда един новопристигнал, като  почти всичко е взето от този пътеводител:
Pocket Guide to Sweden (част от сайта на имиграционните служби за интеграция (http://www.integrationsverket.se)  с най-необходимата информация за новопристигнали, засягаща всяка сфера от живота тук)
http://www.integrationsverket.se/tpl/Publication____2016.aspx
http://www.integrationsverket.se/upload/8601/Svbk_engelska.pdf

информация за имиграция тук:  http://www.migrationsverket.se/
дадената по-долу информация е с валидност януари 2007, затова е добре всичко да се провери лично на дадения по-горе сайт на имиграционната служба и при службата за интеграция
1.регистриране при пристигане в различните институции – има няколко места, където човек трябва да се регистрира:
а) по информация от познати от Полша (член на ЕС от соро) , живеещи тук, в страната може да се пребивава без виза, но след като минат 3 месеца, човек трябва да се регистрира и да получи ЕГН (personnummer) в най-близкия офис на данъчната служба:
http://skatteverket.se
http://skatteverket.se/meny/folkbokforing/huvudmeny.106.39f16f10 … 8f6800011922.html
след няколко седмици се получава писмо ор данъчните, съдърцащо този персонален номер, с него вече се отива на следващото място
от данъчните се вади и personbevis – важен документ, необходим при издаване на лична карта, паспорт, шофьорска книжка
б) застрахователна каса Försäkringskassan
http://fk.se/privatpers/
там човек се регистрира, за да има достъп до здравната и социална система(напр. при майчинство, болнични и др.)
на техния сайт също така се изпраща запитване за международна здравна карта (безплатна, получава се за около 1 месец)
в) ако човек работи, трябва да стане член на съответния профсъюз и да си изплаща месечните вноски за членство и за безработица (!! ПОМОЩИТЕ ЗА БЕЗРАБОТНИ НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ДАНЪЦИТЕ), има различни профсъюзи според професията и местоработата, човек на място може да пита колегите си към кой профсъюз са
в)  ако човек работи, задължително трябва да се регистрира още веднъж в данъчното, за да получи документ за данъците, които неговият работодател трябва да му удържа
г) лична карта – моята препоръка е да се извади шведска лична карта, въпреки че нашата е валидна, просто двойната информация на кирилица обърква
личната карта се вади по няколко начина: или в офис на банка, или на поща, като за целта е необходима снимка от оторизирано фото (нашите не важат), платена такса,  personbevis и някой с шведска лична карта, за да ви идентифицира и каже, че вие сте наистина вие
личните карти имат чип за електронен подпис и струват 300кр, има и възможност да са по-евтини, ако са без този чип, просто питайте в съответния офис, електронният подпис е само за WINDOWS, не върви под  Linux
2.административна организация  - страната е разделена на 23 области и много общини (290)
областната администрация е отговорна за здравната система и пътищата
общинската -  за училищата, грижите за възрастни, социално подпомагане и др – всяка община си има свой сайт а тази информация
3.наемане на жилище – как да търсим, основни положения, изисквания – има жилища под наем от общински наемодател, може да се наеме жилище от частно лице (обикновено те си имат свои изисквания, като напр. всички възрастnи наематели да имат работа), има възможност да се купи апартамент bostadsrätt, което означава, че се плаща цената на жилището и всеки месец се плаща една сума, в която е включено отопление, вода, понякога и ток, поддръжка на сградата и др., или може да се закупи къща
обикновено при наемане на жилище се изисква човек да има постоянен доход (заплата) или някой, който да гарантира за него, т.е. да му плаща наема, ако човек спре да плаща
ВАЖНО! много е важно да се плащат навреме всички сметки (да се има предвид, че извършване и регистриране на плащането отнема 2 работни дена, т.е. поне 2 дена преди крайната дата да се извърши плащането, иначе при просрочено плащане лицето се регистрира в “черен списък” и от там няма право на заем, на покупка на лизинг или изплащане, или на кредитна карта)
ВАЖНО! при нанасяне в жилище под наем е задължително да се направи преглед на жилището заедно с домоуправителя и да се напише протокол за състояноето на жилището и най-вече за видими щети, за да не ви поискат да ги заплатите при напускане
при напускане жилището трябва да се предаде в ИЗРЯДЕН ВИД, перфектно почистено, иначе домоуправителят ангажира фирма, която да почисти и ви изпраща сметката – за около 70кв излиза около 3000кр(зависи си от фирмата)
при промяна на адреса човек трябва сам да информира всички фирми, на които е клиент, за промяната на адреса си, за да получава сметките си на новия адрес, ако иска може и да си активира услуга на пощите за препращане на кореспонденция (услугата е платена) www.posten.se
също така при първо наемане на жилище трябва да се избере доставчик на електроенергия, понякога общината си има нейн доставчик, това може да се провери при разговора при наемането
много от жилищата са с кабелна телевизия (някакъв малък пакет от канали е включен в наема), ВАЖНО – ако домакинството има телевизор (без значение на бройката) трябва да се плаща данък за телевизия (без значение дали гледаш или не държавния канал), това гарантира държавен канал без реклами, плаща се 1996кр на година (може да плати наведнъж или на 2 или 4 вноски): http://www.radiotjanst.se/
за всяка промяна в жилището се пита домоуправителя, той също така е отговорен за всички поправки – от смазване на вратите до смяна на счупени стъкла или ремонт на кухненските ел.уреди (жилищата са със стандартно кухненско оборудване – печка, хладилник и фризер, прането обикновено става в някое общо помещение, където човек трябва да се запази час, трябва да започва прането навреме и да приключва навреме, както и да почиства след себе си)
има организация за защита на наемателите при некоректно отношение на наемодателя:
www.hyresgasterna.se
много е важно жилището да има застраховка (това се изисква при подписване на договора), застраховката включва защита при пожар и обир, най-лесно става като се избере някоя застрахователна компания от http://gulasidorna.eniro.se/ под рубриката försäkringsbolag
при същата (или друга) застрахователна фирма е желателно да се сключи договор за застраховка на всички членове на семейството срещу евентуални злополуки, а ако се купи кола сключването на застраховката е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО още от първия ден (става и по интернет)
4.социална система
Швеция е социална държава. С аднъците се субсидират почти всички области на живот , като от тях най-важните са здравно обслужване, образователна система, майчинство, болнични, пенсиониране
за децата държавата дава детски – по 1050кр на месец, ако децата са повече от 2, сумата е малко по-голяма, сумата се изплаща до 16 годишна възраст, младежите между 16-20год получават т.нар. studiebidrag, ако учат в гимназия
майчинство – макс 480 дена, от тях 390 дена на 80%, останалите 90 дена са на т.нар. “ниско ниво” - 180кр на ден, може да не се взима цяло майчинство а напр. ¾, ½, ¼, 1/8 и да се работи на намалено работно време
всеки родител трябва да вземе от този отпуск поне 60 дена,за останалите дни се разбират помежду си кой да ги вземе
родителите имат право  на болнични за гледане на болни деца до 12год (в някои случаи и до 16год), като тези дни са им платени без първия
болнични – от болничните само първият ден не е платен, след това се изплащат болнични от работодателя в рамките на 3 седмици макс., ако си болен само една седмица, не е необходим документ от лекар, но за по-дълго време е необходим. Ако човек е болен по-дълго от 3 седмици, изплащането на болничните става от осигурителната каса, пак срещу документ ор лекар
5.езиково и друго обучение и неговото финансиране
за новопристигнали чужденци има програма за езиково обучение, чиято продължителност е индивидуална, според човека и неговото собствено темпо
това обучение се нарича “introduktion” и обикновено продължава между 1 и 2 години
в началото е курсът SFI (шведски за чужденци), започва се с ниво N (начинаещи),  после хората се разпределят в група 2ВС или 3СD според образованието им и  скоростта на възприемане. Тези нива се плащат само на бежанците, получаващи социални помощи, затова е по-добре човек да не се разтакава, а да приключи колкото може по-бързо (аз лично изкарах N+3СD за 7 месеца). Това и други обучения се провеждат в общинското ъчилище за възрастни KOMVUX, обучението е безплатно, като повечето обучния се финансират от:
www.csn.se
във всяко училище си има съветник, който дава информация и помага за финансирането на обучението – има една част като стипендия и една част като заем (който трябва да се връща по-късно)
човек може да се включи за дадено обучение всяка седмица, не е необходимо да чака следващия семестър
SFI  завършва с изпит (много лесен), после може да се продължи с шведски и евентуално математика и английски на ниво начално училище ( т.нар. Grundläggande), което обучение се финансира
след положен изпит човек може да започне обучение по гимназиално ниво – шведски А, В, С, английски А, В, С както и евентуално и други предмети като физика, химия и т.н. според това какво му трябва
за подаване на университетска диплома за признаването и на шведски се изисква поне сертификат за шведски В и англ. В
признаването на дипломи:
гимназиални:  http://www.vhs.se/templates/Page.aspx?id=1011
университетски: http://www.hsv.se/
времето за чакане е поне 6 месеца
задължително трябва да имате и оригиналите освен преведените и легализирани дипломи, оригинала не се изпраща, а само се сравнява с копието от отговорния за това в съответното училише KOMVUX и той се разписва, че му съответства
ако няма да приравнявате образование, е по-добре да не попълвате в разни официални документи, ако имате висше и гимназиално образование – за чужденци не много образовани се отпускат повече пари- т.нар. rekruteringsbidrag от CSN
към момента за един месец се отпускат около 250-300 евро, и около 800 евро за нискообразованите, така че тази разлика от 500 евро си е един добър доход
същата схема за финансираме важи и за университетите, като хората обикновено теглят и студентски заем
на сайта на CSN може да се направи симулация в какъв размер е помощта и заема

6.детски градини и училища
моето дете е голямо, но имам позната, работеща в детска градина и от това, което разбрах от нея, детските градини приличат много на българските
децата са една голяма смесена група от 3 до 6 години, малките до 3 години са отделно, имат топла храна, не трябва да си носят от в къщи, големите спят по желание следобед, а малките – според желанията на родителите си
таксата е според семейния доход, като в повечето обшини има максимална такса – в нашата беше около 1500кр
на 6год децата тръгват на предучилищен клас в училищата (задължителен)
обучението е задължително първите 9 години, после се полага изпит и се кандидатства за гимназиално обучение (по желание), като резултатът от изппита е определящ
гимназиите са профилирани за различни професии, има и такива, насочени към университетско обучение
в училищата също има храна на обяд, много добре балансирано меню, не се плаща, децата получават училищни материали, които се поемат от училището, единствено трябва да си носят плод за последната почивка (ако искат), да имат шлем за игра през зимата, както и обувки за вътре
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД, че училищната сетсра провежда имунизациите, затова предупредете, ако искате да знаете кога ще се слагат
всеки семестър се провежда utveklingssamtal – разговор между детето, родителите и учителите за това как се справя ученикът с материала, как се чувства, има ли нещо да го притеснява – отделя се голямо внимание на това и насилието между децата не се толерира – казват, че го докладват на полицията
ВАЖНО: системата е малко странна- всеки си учи сам според собственото си темпо, учителят почти не преподава, а е предимно за помощ, това важи за всички видове училища (и за тези за възрастни също), затова напр. по математика някои деца работят с един учебник, е други с друг (по-напред или назад)
учебната програма в началното училище е доста мудна и ненатоварена, децата имат часове по 40 мин, после почивки по 30 мин, през които задължително са навън независимо от времето, обедната почивка е 1 час, това, което се учи в БГ в 3-4 клас, тук се учи в 5-6 клас, оставят ги да са деца по-дълго време, но после в гимназията им разказват играта – там пада яко учене, но и излизат с готови професии
службата, отговаряща за учебната система е:
www.skolverket.se

7.транспорт
транспортът е много добре организиран, може да се пътува с билет, закупен от шофьора (важи за определено време за всички линии) или с карта с предплатени пътувания – тогава всяко пътуване излиза по-евтино
автобусите си спазват стриктно разписанията, важи правилото за качване само от първата врата (изключения за бебешките и инвалидните колички)
тъй-като не сме в Стокхолм, не знам дали там няма абонаментни карти за месеца
сайт на транспортната система извън столицата: www.dintur.se
сайт на транспортната система в столицата: www.sl.se
влакове: www.connex.se
автобуси:  www.svenskabuss.se

8. здравна система
Доболничната помощ е с клиники “vårcentral”, посещението става след записан час, при необходимост изпращат при лекар в болница – важи и за гинеколог
всеки преглед се заплаща – в нашата община е 150кр, за децата е безплатно
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ при първо плащане да поискате картонче, на което се щамповат всички платени такси, при събрани 900кв не се заплаща повече в рамките на 12 месеца
същото важи и за аптеките, когато имате лекарства, изписани с рецепта – аптеката издава своя си карта за платените суми, при покупка на лекарства с рецепта трябва да се легитимирате задължително
жените получават писмо на всеки 3 год за цитонамазка
зъболекари – има държавни зъболекари Folktandvård – обикновено не приемат нови пациенти и трябва да се запишете в листата на чакащи, това важи за възрастните, за децата до 20год няма проблем да станат веднага пациенти и то безплатно

9. бюро по труда
официална страница: www.ams.se
за повечето професии се изисква сертификат,  тъй като обучението на един техник (напр. водопрододчик) изисква доста време и той гарантира за извършената от него работа, затова друг няма право да извършва такава дейност, защото при евентуална незиправност има големи глоби
10. данъчна система
11.трафик, важни положения от закона за движение по пътищата, шофьорски книжки
някои особености:
 - всички коли се движат винаги със запалени фарове
- всички пътници да са с колан, децата – в стол (до 6год) или на възглавница (до 10г) или колан
- не се шофира след употреба на алкохол – наказанието може да бъде затвор
- задължително се спазват ограниченията на скоростта – глобите са жестоки – до 500 евро и затвор
на пешеходна пътека се спира ВИНАГИ и то още преди пешеходецът да е доближил улицата
на много места е забранено двигателят да работи на празен ход
всички автомобили трябва веднъж годишно да минават на преглед www.bilprovningen.se
за колите се плаща задължително данък
всички коли ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имат застраховката

по последни данни нашите шофьорски книжки важат тук и могат да се сменят за шведска без да се полага изпит (така е за всички от ЕС)
Vägverket: www.vv.se
www.polisen.se
www.bilprovningen.se

за шофьорските книжки от БГ - тук се признават вече и изпит не се полага.
отива се до офиса на Vägverket и се взима един формуляр - utbyte av utländskt körkort. попълва се и се изпраща заедно с шофьорската книжка и personbevis от Skatteverket на адреса, който ще ви дадат във Vägverket. сега трябва само да платя 450 крони (около 46 евро) и да си пратя снимката и подписа
обещават да са готови за 2 седмици след плащането

12. семейни финанси, организация на потребителите, полезни сайтове, основни вериги магазини за храни и мебели и сайтовете им
храни: www.willys.se, www.netto.se, www.ica.se, www.hemkop.se, www.coop.se
мебели: www.ikea.se, www.jysk.se
застраховки: www.konsumenternasforsakringsbyra.se
съвети за консуматорите:
  www.radron.se
www.konsumentverket.se
www.varbostad.se
 
13. право на пребиваване и гражданство
според информация от познати от други държави, станали наскоро членове на ЕС, човек не се нуждае от виза за работа и престой, но ако остане по-дълго от 3 месежа трябва да се регистрира в данъчната служба
Швеция отвори трудовия си пазар за БГ и човек не би трябвало да се нуждае от разрешително за работа, но все пак е по-добре да се провери за евентуални промени
информация и най-нови положения в закона – от сайта на имиграционната служба
www.migrationsverket.se
по принцип след 5 годишен престой може да се кандидатсва за гражданство
периодът е 3 год., ако човек живее с шведски партньор/съпруг(а)

14. демокрация и закони –  много се държи на равенството между хората, има всевъзможни институции, които защитават правата им, има осъдени затова, че са казали “негър” на негър, затова внимателно с такива изява
ВАЖНО! на децата не се посяга, нито навън, нито вкъщи, иначе може да имате големи проблеми
за мъжете, падащи си по шведки – съжителството не е толкова розово – тук всяка една двойка си има календар на домакинската работа, от която на мъжете се падат ПОНЕ 50%, в семействата цари пълна демокрация, лек матриархат, децата могат да правят каквото си искат, както и да се отделят на 16год
гласуване – чужденци, живели поне 3 години тук, имат право да гласуват за общини и области, за жителите от ЕС това условие за 3год не важи
за парламент могат да гласуват само тези с шведско поданство

15. полезни сайтове
телефонен  каталог с възможност за търсене по име, адрес, бранш (за фирмите), с карти:
www.eniro.se 
сайт със всевъзможни стоки втора употреба и коли, мебе;ли, както и жилища – под наем или закупуване:
www.blocket.se
сайт за сравнение на цени на продукти и техните търговци:
www.pricerunner.se
сайтове за поръчка на хранителни стоки и доставка (важи за определени области):
www.netextra.se
www.ekoladan.se
www.arstiderna.se


от megstar

В тоzи сайт може да намерите на български и много други еzици обща информация по въпроси, свързани с Европейския съюз както и:

*Отговори на ваши въпроси относно политиките на Европейския съюз

*Практическа информация по много теми, например: как да получите разрешение за пребиваване, как да бъде призната вашата професионална квалификация, как да подадете жалба при опасни продукти и т.н.

*Данни за контакт на съответни организации, с които може да ви се наложи да се свържете

*Съвети за разрешаване на практически проблеми, свързани с упражняване на вашите права в Европа

Последна редакция: ср, 19 сеп 2007, 18:05 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 4 385
Ще закова темата, затова, моля, пишете само по същество в нея.

# 2
Здравейте,
мн мн... ми допадна темата, която е изнесена и систематизирана от PetyaL. Благодаря ти!!!  Laughing
Но, аз се интересувам от правилата и условията във Франция. Ако някой има информация, ще съм благодарна, ако ни/ми я предостави.
Дерзайте. Heart Eyes
 
 

# 3
 • Мнения: 1
Здравейте, аз пък се интересувам за условията във Финландия и по-точно за детските ясли. Благодаря предварително Simple Smile

# 4
 • Мнения: 1 817
Страхотна тема!
А има ли някой повече инфо за Германия и какво се променя за студентите тук след влизането ни в ЕС? Тhanks...
  bouquet

# 5
 • Мнения: 4 111
Темата е просто перфектна и много нужна!
Моля, който има необходимата информация за останалите страни членки да я добави без да включва предположения, а само потвърдена информация!
Мен лично ме интересува Гърция, мога да допълня някои неща в последствие, но толкова компетентно изложение по точки би било изключително полезно не само за мен.

# 6
 • Мнения: 1 099
13.семейни финанси, организация на потребителите, полезни сайтове, основни вериги магазини за храни и мебели и сайтовете им - Тук ще допълвам.Последна редакция: пн, 19 фев 2007, 01:38 от Дивиана

# 7
 • Мнения: 187
моля ви ако имате такава информация за holland пишете......мерси

Цитат
molia vi ako imate takava informacia za holland pi6ete......mersi

Моля, пиши на кирилица!

Последна редакция: сб, 24 фев 2007, 02:22 от Дивиана

# 8
 • Мнения: 13
аз ли не видях или просто няма нищо за Франция.Там как е ,като в Италия?

# 9
 • Мнения: 312
А някой знае ли какво представлява теста GMAT  и държал ли го е някой?
 Shocked

# 10
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 906
Мила, ще ти се отели вола с този изпит  Mr. Green Дано английския ти е перфектен и дано си добре с математиката, химията и биологията  Simple Smile Ето прочети за ориентир http://www.ed-cmfnd.org/infocenter/bg/info_gre.html  и можеш да ми пишеш на лични, да дадеш мейл за да ти изпратя файлове с примерни тестове за изпита. Аз се отказах за сега, английския ми никак не е достатъчен за този изпит. Ще ти дам материалите.

Аз се интересувам от всякаква информация, свързана с живота в Англия, а също и как да си занеса кучето там  Simple Smile за което пуснах отделна тема. Ако някой има желание да помогне с информация, ще му бъда много благодарна.

# 11
 • В подножието на планината
 • Мнения: 813
 

    Аз също се интересувам от информация за Гърция.
    liliana R ти какво можеш да кажеш по въпроса?
   

# 12
 • Мнения: 4 111
Ако въпросите, които те интересуват за Гърция си задала вече в гръцката темичка на чужбински мами - прекалено сложни са за моята компетентност. Съжалявам. По-добре ако имаш други въпроси ги задай там, защото тази тема специално не е за разводняване и личен чат. С най-добри чувства.

# 13
 • Мнения: 3 219
Може ли инфа за Германия, но не за студенти, а за майки с деца, условия, градини , училища  и т. н.
Благодаря.

# 14
 Трябва ми информация за Лондон. Как се гледат деца там? Детските градини скъпи ли са? Лесно и бързо ли се намира място в тях? Има ли разлика от градините в България и каква е тя?  Благодаря на тези, които ще ми помогнат Wink

Общи условия

Активация на акаунт