Седмокласници 2023/2024 - тема 8 - здрави нерви и дълбоко дишане

• 41 887
  • 770
  •   1
Отговори
# 615
Зачистих пробния на Регалия. Качен е в пощата.
Споделям и тук връзка за сваляне
Скрит текст:
Наборката се сети за "Ти си един герой". В училище им давали много трудни тези. Утре ще се забавлява, че днес го удари на пълна почивка.

faviana, честит рожденик! Да сбъдва мечтите си с лекота! Тортата изглежда уникално Simple Smile

Последна редакция: нд, 31 мар 2024, 21:37 от merilen

# 616
В 12 СУ също има паралелка с немски, доколкото помня.

Faviana, честит празник!
Ама тази торта ли е правила каката? Феноменално изглежда.

# 617
  • София
И в 31-во има НЕ.

# 618
Faviana честит рожден Ден да е жив и здрав рожденика да влезе първо желание първо класиране!

# 619
  • София
Тезата я е "нацелила", реплика на Бръчков към Странждата, горе долу е писала, поне с верните герои и във вярната посока на значението на думите. Но има грешки, май повече от първия пробен. Мисля, че е доста по труден 2рия от 1вия пробен на Регалия..

# 620
  • Sofia
И моята девойка е писала В) на 10.въпрос, но не са ли верни и А), и Б) Thinking (ПИ БЕЛ Регалия) Да погледне някой по-вещ Relaxed
Не следя нещата по БЕЛ и не ми се занимава да ѝ проверявам теста, утре с ключа. Много мразя четенето с разбиране - добре че не съм на тяхно място Laughing

# 621
Според мен не е А, защото в "искало да влезе" глаголът "искам" не е полуспомагателен глагол (модален или фазов). Съответно "искало да влезе" не се води съставно глаголно сказуемо, а сложно изречение с две прости сказуеми:

"Има разлика между сложна глаголна форма, съставно сказуемо и сложно изречение.
Пример:

1) Нямаше да плуват. е просто изречение с просто сказуемо, само глаголната форма е сложна.
2) Спряха да плуват. е просто изречение със съставно глаголно сказуемо от две прости глаголни форми.
3) Искаха да плуват. е сложно изречение с две прости сказуеми и две прости глаголни форми."

Доста труден въпрос е това.
За мен верният отговор е В, където подлогът се подразбира.

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 09:01 от мартеа

# 622
Според мен не е А, защото в "искало да влезе" глаголът "искам" не е полуспомагателен глагол (модален или фазов). Съответно "искало да влезе" не се води съставно глаголно сказуемо, а сложно изречение с две прости сказуеми:

"Има разлика между сложна глаголна форма, съставно сказуемо и сложно изречение.
Пример:

1) Нямаше да плуват. е просто изречение с просто сказуемо, само глаголната форма е сложна.
2) Спряха да плуват. е просто изречение със съставно глаголно сказуемо от две прости глаголни форми.
3) Искаха да плуват. е сложно изречение с две прости сказуеми и две прости глаголни форми."

Доста труден въпрос е това.
А може ли да обясните моля, по-подрбно разликата - защо има рализка м/у тези 3 изречения? Или ако го има обяснено в някой от учебниците от 1ви до 7ми клас да ми кажете горе долу какво да търся ще си го намеря и ще си го прочета.
Моят син също го е затруднило това.

# 623
А иначе резултатите от Регалия за колко време излизат и само точки ли виждаш или виждаш  на детето работата ?

# 624
Между кои три изречения?
Не разбирам въпроса.

# 625
Между кои три изречения?
Не разбирам въпроса.

Нямаше да плуват.
Спряха да плуват.
Искаха да плуват.
На мен ми изглеждат еднаква структура - защо сказуемите са различни? Предполагам, че има някакви правила написани някъде, но незнам какви са. Ако може да обясните по подробно? Или да дадете нсоки къде да прочетем ще е супер.

# 626
Хм, Мартеа, май си права. Аз интуитивно реших, че и двете са съставни глаголни сказуеми, но "иска" действително не е модален глагол и вторият глагол (влезе) може да се променя по лице. Което ще рече, че В трябва да е верният отговор.

Много коварен въпрос, моята е отговорила вярно, но трябва да я питам на късмет ли е, или го е знаела Joy

# 627
  • София
Sisill, в учебниците е обяснено в темата за съставно сказуемо, но поне на моя син не му стана достатъчно ясно оттам. Ето тук е обяснено добре (темата е доста дълга, трябва да се прочете цялата статия) https://gramatika-bg.com/chasti-na-izrechenieto/skazuemo.html

# 628
Може да потърсите в Гугъл. Аз не съм учител и там си правя бързи справки.
Най-общо - първото е сложна глаголна форма, образувана с помощта форма на спомагателен глагол.
Второто е съставно глаголно сказуемо. То се образува с помощта на модални или фазови полуспомагателни глаголи, в случая - спирам.
Третото е сложно изречение - състои се от две прости.

# 629
Моят грешно е отговорил, според мен не си беше дал много зор вчера на пробното, даже снощи докато му обяснявах, че е сгрешил на този въпрос, той беше зает с по- важния въпрос дали ще стане поне 1,90 см ...
То и аз съм си виновна, защото за да не се притесни много, сто пъти му повторих, че това е само пробно, че е без значение и явно прекалено много съм го успокоила Satisfied

Общи условия

Активация на акаунт