Общо дете в семейство с доведени деца

• 17 513
  • 511
  •   1
Отговори
# 255
  • София
То ни е народопсихология да смятаме, че детето си е на майката и каквото тя си реши за бащата, това ще става.
И аз се улавям да мисля, че детето ми си е мое, и примерно съм много любезна, че го давам на бащата без усложнения (да си кара ваканцията при него например). Smile Иначе съзнателно разбирам, че е абсолютно толкова негово дете, колкото и мое, но подсъзнателно - мое си е. Rolling Eyes Трябва да се упражнява контрол над тези импулси, но не всеки е съгласен, че трябва, особено ако мрази бащата (ние сме в нормални, че дори и приятелски отношения, и все пак "мое си е", "ще ми простуди детето" и т. н.). Joy
Обратната страна на същото нещо в наши дни дава лесен изход на бащата да избяга от отговорностите си, защото майката била решила. Иначе много точно си го описала, просто има повече последствия от тези погрешни схващания, че единствения наистина родител е майката. Но то си е за друга тема всичко това, голяма тема.

# 256
То ни е народопсихология да смятаме, че детето си е на майката и каквото тя си реши за бащата, това ще става.
И аз се улавям да мисля, че детето ми си е мое, и примерно съм много любезна, че го давам на бащата без усложнения (да си кара ваканцията при него например). Smile Иначе съзнателно разбирам, че е абсолютно толкова негово дете, колкото и мое, но подсъзнателно - мое си е. Rolling Eyes Трябва да се упражнява контрол над тези импулси, но не всеки е съгласен, че трябва, особено ако мрази бащата (ние сме в нормални, че дори и приятелски отношения, и все пак "мое си е", "ще ми простуди детето" и т. н.). Joy

Абе уж е и на двамата. Участвали сте в създаването и двамата.
Но ти като майка имаш повече отговорност, повече си жертвала и си се грижила.
Ти си бременеела, търпяла си там разни промени по тялото. Има жени леко преживяват една бременност, друга ще се измъчи. После раждане, гледане,  кърмене.
Та на двамата е принципно, ма дефакто повече си е твое чадо Joy

# 257
  • France
Споделеното родителство (за което принципно съм много За) също може да бъде нож с 2 остриета.

Елора, може. Може и самата тя да е манипулирана от новия ù мъж. Всичко е в сферата на догадките

# 258
Точно в това е проблема според мен-другия родител АКО иска да полага грижи,ако не желае няма проблем и няма последствия. Иначе за всяко нещо, отглеждащия родител трябва едва ли не да иска разрешение или най-малкото да решават заедно всичко за детето. И кой е прецакан-майката, понеже родителските права са нейни в повечето случаи. И какво се получава - за 4 дни в месеца и 200лв издръжка, другия родител има същите права като отглеждащия. А задълженията? Защо не са по равно?

# 259
  • София
Споделеното родителство (за което принципно съм много За) също може да бъде нож с 2 остриета.

С каквито и остриета да е този нож това са родителите на детето и го гледат по равно. Кой колкото е лош. Като единия не иска да губи правото да решава и да дава издръжка. Вече в много страни има кампании да се прекрати рекета и властта на отсъстващия родител, както и все повече споделено родителство има, вместо да ти хвърлят някакви пари и всичко на твоята глава като основен родител.

Българската майка на малко дете би изпищяла, но аз друго смислено решение не виждам да се сложи край на десетилетните драми с кой виновен.

# 260
  • Бургас
Винаги бих предпочела споделено попечителство, пред режим от 4 дни месечно.
Значи щом си го създал това дете с някой, сте сключили “договорка”, че ще сте му родители.
Родител не е 200лв в банковата сметка и спорадично виждане кога ти е кеф.
Вярвам, че споделено родителство ще озаптява и майките пречещи на контакта с бащата, поради техни лични чувства.

Винаги, когато няма данни за пороци и насилие, трябва именно това да е стратегията. Да видим “Ще ти взема детето!” как ще работи тогава (и за двете страни) Че много лесно създаваме семейство, след семейство и едни деца се въртят като пумпали.
Искаш второ семейство - ОК. Запомни, че част от него е и детето ти. Важи и за половинките избрали партньор с дете. Това дете е част от вашето ново семейство. То е част от партньора ви.

Последна редакция: нд, 26 май 2024, 13:15 от MeMyselfI

# 261
  • France
Родител не е 200лв в банковата сметка и спорадично виждане кога ти е кеф.
Вярвам, че споделено родителство ще озаптява и майките пречещи на контакта с бащата, поради техни лични чувства.
Тук съм съгласна. Естествено има и други случаи, където може да бъде проблем. Освен да се надяваме, че родителите са достатъчно съзнати за да го избегнат.

# 262
  • Пловдив
Не мисля, че може да бъде чак такъв проблем. Веднага ти казвам, че ако искаш да си виждаш детето никога няма да можеш да се преместиш в друга държава. И общо взето родителите ще бъдат задължени да живеят там, където са се развели. Но да се изнесеш да живеееш в Англия, детето ти да бъде в България и още да имаш правото да си родител не трябва да се допуска.

# 263
  • France
Принципно е така. Но какво се получава ако единият родител не е отговорен? Не държи на режима на лягане, на писане на домашни, на измити зъби, позволява гледане на ТВ с часове и ядене на сладко без лимит. Лично съм чувала репликата "защо да ходиш на уроци по английски, за какво ти е?". Реалността познава много майки, които се развеждат главно, защото бащата пречи на развитието на детето. И ако това не е толкова страшно през 2 уикенда в месеца, може да стане фатално ако е през седмица.
Освен това могат да възникнат проблеми между детето и новия партньор, както и между доведените деца.
Да, идеалният вариант са осъзнати и старателни родители, които си поделят задълженията. Но няма закон, който да задължи един родител да бъде отговорен. И е по-добре за всички той да няма 50% от правата.

# 264
  • София
Той е родител колкото и другия родител, Филомена, кой от двамата решава какъв ще е режима на спане и прочее? Това са просто глупости на фона на травматизирани деца с уикенд баща или изобщо без. Иначе всеки контролфрийк може да забременее от донор и сам да решава всичко. Когато са били двама си остават двама родители и без да са двойка. Това е спрямо детето вече.

# 265
  • France
Тоест стига един човек да се е възпроизвел това го прави директно осъзнат родител? Интересна концепция.

# 266
  • Пловдив
Принципно е така. Но какво се получава ако единият родител не е отговорен? Не държи на режима на лягане, на писане на домашни, на измити зъби, позволява гледане на ТВ с часове и ядене на сладко без лимит. Лично съм чувала репликата "защо да ходиш на уроци по английски, за какво ти е?". Реалността познава много майки, които се развеждат главно, защото бащата пречи на развитието на детето. И ако това не е толкова страшно през 2 уикенда в месеца, може да стане фатално ако е през седмица.
Освен това могат да възникнат проблеми между детето и новия партньор, както и между доведените деца.
Да, идеалният вариант са осъзнати и старателни родители, които си поделят задълженията. Но няма закон, който да задължи един родител да бъде отговорен. И е по-добре за всички той да няма 50% от правата.
Детето се прави от двама. Толкоз. Време и да почне да се мисли с кого се правят деца. Може за конкретно дете английския да няма никакъв смисъл.

# 267
  • София
Тоест стига един човек да се е възпроизвел това го прави директно осъзнат родител? Интересна концепция.
Твоята концепция е още по-интересна, защото според нея трябва да отнемем децата и от всички малоумни хора, които са в двойка и не са разведени.
Както ти казах, алтернативата ако единия родител не желае да бъде родител в споделено родителство или е доказано негоден е да няма права и да плаща издръжка. Иначе кой какво ще харесва у другия родител си е негова работа, вероятно нехаресването ще е взаимно, но детето ще има и от двата вида осъзнатост или неосъзнатост. Стига да не се застрашава живота и здравето, не виждам повод да се драматизира. Време е мъжете да поемат отговорностите си и ако искат да се осъзнават, ако искат неосъзнати да си гледат децата, но и да мислят преди да ги правят. Така в Щатите са ги научили преди десетилетия като чуят думата развод и да им настръхва косата, защото ще плащат до живот. И тук ще мислят повече ако се знае, че няма просто да си вдигнат багажчето и с легендата, че бившата е ужасна да са напълно свободни от ангажименти. И най-вече децата ще си имат толкова на брой родители, колкото имат на хартия.

# 268
  • France
Тоест, ако си сбъркал с избора си веднъж, нямаш никакво право или възможност да ограничиш щетите?

Да, децата трябва да бъдат защитени от "малоумните" си родители. Не е нормално 3 годишно дете да няма зъби, защото пие от бебе кока-кола и буквално са се стопили в устата му. Надявам се поне в това всички да сме съгласни

# 269
  • София
Тоест, ако си сбъркал с избора си веднъж, нямаш никакво право или възможност да ограничиш щетите?

Да, децата трябва да бъдат защитени от "малоумните" си родители. Не е нормално 3 годишно дете да няма зъби, защото пие от бебе кока-кола и буквално са се стопили в устата му. Надявам се поне в това всички да сме съгласни
Ако е опасен това се доказва и губи права и сега. Обикновено е малоумен колкото и майката. Достатъчно деца без зъби има и с двама родители. Не разбирам за какво спорим изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт