Родителски неволи

• 16 680
  • 364
  •   1
Отговори
# 180
Значи книжка и кола на 16 е локално щатско недоразумение, но работещо 10годишно дете е добър щатски пример за следване.
Ми добре.

# 181
Да, така мисля за 10-годишните. Какво ме интересува как е в САЩ за тийновете.
И аз съм пускала тийн да работи лятото, но аз доплащах тайно към заплатата, че не ми е възпитателно да му се подиграват със заплащане 10 пъти под нормалното за работата, само за това, че е дете.
Децата си имат много по-важна работа да учат старателно. Има време за работа.

# 182
  • Между гори и планини
Вие ако знаете после като дойдохме на село колко работа върши от малък сина ми и то без пари - коси, прекопава зеленчуци, плеви, събира опадали плодове с кофи, чисти градини и събира картофи... От миналата година му давам пари за джобни когато коси, справя се като професионалист. За това от тази пролет започва да помага като градинар в хотела до нас, и в склад за строителни материали си намети работа.
Чистенето на входа е било 2 часа в събота, аз или баща му сме носили кофата с вода и сме помагали. А съседите му се радваха и се стараеха да не цапат. Научи се да си цени труда, парите, да пести щом иска нещо да си купи като Лего, сега части за компютри. И според мен така се възпитават читави мъже, а не льольовци. Освен това спортуваше активно, винаги е бил отличник и много дисциплиниран.
ето - изключително измъчен е!

# 183
Много хубаво дете, да ви е жив и здрав

# 184
  • Пловдив
Браво на момчето на доня Дафина.
Ако моите поискат - малко вероятно ми се вижда - да вършат работа за джобни, аз значи трябва да им кажа: "не бива, забранено е, но за 18-ия рожден ден ще ти купим кола, без нея не може".

# 185
Нека бачкат от малки, нищо няма да им стане. С такова мислене да дондуркаме здрави и прави млади хора, които са напълно работоспособни, никак не съм изненадана, че се говори как в България е пълно с младежи, които нито учат, нито бачкат. Паразити и така цял живот.

# 186
  • Между гори и планини
Той е доста бизнес ориентиран. Дори мислеше да пита и в съседните блокчета да вземе техните входове. Говорим за малки блокчета от 4 етажа с един вход. Беше си сметнал, ако има 3 входа, колко пари ще печели и ще пести, после да сме направили и фирма... Ама пусто, отидохме да живеем на село. И тъй като с баща англоговорящ и той знае чудесно английски, на 13 години една позната започна да води детето си на 6г , три пъти седмично моя за час и половина да играе с него, да му говори само на английски, да му чете книжки , за тези уроци му плащаше по 5лв.

# 187
Статистиката говори други неща всъщност.
Безработица сред младежи 15-29 в България - 1.94% за 2022.
Безработица сред младежи 16-24 в САЩ - 7,9% е най-ниският показател между февруари и декември 2022.
Сравнявам цифри в първите 5 резултата в Гугъл. Някак съм по-склонна да вярвам на тези цифри, отколкото на лозунги тип от всяко чавдарче - комсомолче.

# 188
  • Пловдив
Да, явно си е до предприемачески характер, но малко работа според силите не е навредила на никого. На мързелите дори им е силно полезна, виж, предприемачите по дух няма какво да ги подтикваш. Wink

----
Не знам какво трябва да показват тези статистики във връзка с темата. В процента безработни у нас, доколкото знам, не влизат онези, които не са регистрирани като такива. Изчислява се с регистрирани безработни спрямо работещи.

# 189
Доня Дафина, страхотно дете имате! Поздравления! Да е жив и здрав!

# 190
Доня Дафина, да ти са живи, здрави и щастливи момчетата.
Моите всяко лято помагаха на възрастните в село, да им пренесат и наредят дървата, в градината и т.н.Малко труд от рано не вреди. Намира се почасова работа, която могат да вършат децата.
Спомням си и ние на тяхната възраст работехме-продавахме вестници. Подсещам се и за ученическите бригади преди няколко десетилетия, е не сме умрели, а и тогава нямахме заплащане😁 и беше мисля задължителна.

# 191
  • Между гори и планини
Аз пък връщах вестници и бутилки. Да, режеше ми сезала с който майка ми връзваше вестниците, но пък парите си оставаха за мен. И бях удовлетворена, че съм си заработила пари. Аз самата започнах на 10 години работа - чистех масите в едно кафене до нас. После всяка лятна ваканция работех, от завършване на гимназията станах напълно самостоятелна. Бяха тежки години, това което заработвах лятната ваканция използвах да си купя учебници, раница, яке. Като ученичка давах уроци по литература, продавах литературни анализи и реферати...

# 192
  • Deutschland
А аз ги пишех безплатно анализите и рефератите. Толкоз ми е бил акъла. Накрая толкова изнагляха, че " Напиши на сина ми темата за еди какво си и хвани някой да те докара до съседния град, че аз съм там до края на деня". Тогава сложих край на услугите.

# 193
  • Между гори и планини
Вярно са били нагли. Явно и аз съм бизнес ориентирана от малка 😊

# 194
  • Mediterraneo
А аз ги пишех безплатно анализите и рефератите. Толкоз ми е бил акъла. Накрая толкова изнагляха, че " Напиши на сина ми темата за еди какво си и хвани някой да те докара до съседния град, че аз съм там до края на деня". Тогава сложих край на услугите.

И моят е бил толкова. На цялата група реферати пишех, като трябваше да защитават нещо, наставаше смут, че не знаят какво да говорят. Ама как не ми е хрумвало 1 ст да поискам, наистина, сега като се сетя, ме е яд. Моята дъщеря правеше някакви рисунки и схеми на съученици, ама им вземаше по 2 евро, племенникът ми е вдигнал мизата и взема по 5 Simple Smile
По казуса на авторката- без думи съм. Имам дъщеря на 19, учи надалеч от нас; 1 цент не ми е поискала. Цяло лято работи като куче, спести си пари и си живее с тях. Плаща си и шофьорските курсове. Баща й купи кола; тя изобщо не е отваряла дума за това. Мислеше това лято да събира пари да си купува. Но колата е малка и стара, евтина. Остана и фасони да гледам/ слушам по въпроса, изобщо няма да й я дам!
За контактите сме се разбрали- веднъж на ден ми праща поне едно съобщение, че е добре. Това е минимумът, който да ме държи спокойна. Всеки ден говорим обаче, тя много държи да се чуваме. Онази вечер закъсня от среща с приятелки и ми писа към 1, че е на 5 мин от къщи да заспивам спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт