Термин Август 2024 ♥ - тема 5

• 40 428
  • 733
  •   1
Отговори
# 555
  • София
За еднократната помощи са казали размера, взима се в срок от 3 години след раждането.
Социалното майчинство е това, което се изплаща на майки с по-нисък доход, преди беше по 100 лв на месец за първата година. Но там се изчислява колко е дохода на член от семейството и се дава ако е под определена сума. Същото важи и за детски помощи, които май са смешен размер, там не знам от каква възраст ги дават.
За майки студентки има еднократна помощ, която преди години беше над 2,000 лв и се изплаща накуп, сега не знам какъв е размера.
А майките с три деца имаме право на едно безплатно пътуване с БДЖ в годината Grinning

# 556
Увеличи са размера на еднократната помощ през 2024. Вече е 375 лв. за първо дете, 900 лв за второ и 450 лв. за трето.

https://www.mediapool.bg/ednokratnata-pomosht-za-razhdane-na-det … 0%B2%D0%BE. 

# 557
А за близнаци е по 1200 лв на дете, без значение от поредността на децата.  
Отделно всяка община предоставя еднократна помощ, която е различна по размер за всеки град, тъй че си проверете за вашето населено място как стоят нещата Simple Smile

Увеличи са размера на еднократната помощ през 2024. Вече е 375 лв. за първо дете, 900 лв за второ и 450 лв. за трето.

https://www.mediapool.bg/ednokratnata-pomosht-za-razhdane-na-det … %B2%D0%BE.  

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 08:26 от Ivchoni

# 558
  • Пловдив
Има градове с малък прираст и по-висока помощ при живородено дете /на първо четене се сещам за Несебър и Панагюрище/.
Така или иначе като си подавате документите ще се разбере.
Големите общини си изплащат минималното законово решение.

Всякакви други помощи, включително и детските надбавки са обвързани с доход. Изключение е при студенти, както са писали по-горе.

# 559
А за близнаци е по 1200 лв на дете, без значение от поредността на децата.  
Отделно всяка община предоставя еднократна помощ, която е различна по размер за всеки град, тъй че си проверете за вашето населено място как стоят нещата Simple Smile

https://www.mediapool.bg/ednokratnata-pomosht-za-razhdane-na-det … %B2%D0%BE.  

Wowww доста странно как за близнаци 1200, а за друго дете към 400. Системата нещо рязко куца... Дано вдигнат и майчинството втората година, но едва ли...

# 560
Според мен не е странно, даже третирането на близнаци както в момента е доста несправедливо , защото раждаш две (или повече) деца накуп, но имаш право само на 1 година платено майчинство на по-високата сума. Ако родиш 2 деца едно след друго и майчинството се застъпи, пак не си внасяла повече осигуровки, но ще имаш право на още 1 година на по-високата сума. Тоест прецакването е и от към средства, и от към време в майчинство, а 2 деца заедно най-общо означава двойни разходи и двойно натоварване на семейството във всяко едно отношение…Тези 1200 лв не компенсират тази несправедливост изобщо.

# 561
За близнаците - странно може би в система, която не ги домисля нещата, но като еднократна помощ в грижата за две деца си е поне нещо.

По-странното е майчинство втората година по-ниско от МРЗ. Ако не се лъжа беше 750 лв. А относно детските - към момента: при доход до 510 лв. на член от семейството = 75 лв. на дете детски добавки на месец.

# 562
Това не мога да разбера, втората година взимаш по-малко от минималната работна заплата?

# 563
Според мен не е странно, даже третирането на близнаци както в момента е доста несправедливо , защото раждаш две (или повече) деца накуп, но имаш право само на 1 година платено майчинство на по-високата сума. Ако родиш 2 деца едно след друго и майчинството се застъпи, пак не си внасяла повече осигуровки, но ще имаш право на още 1 година на по-високата сума. Тоест прецакването е и от към средства, и от към време в майчинство, а 2 деца заедно най-общо означава двойни разходи и двойно натоварване на семейството във всяко едно отношение…Тези 1200 лв не компенсират тази несправедливост изобщо.

За мен е странно от гледна точка на еднократната помощ. За едно дете тогава да е 600, наполовина на близнаците. В крайна сметка не си избираш ти дали да имаш близнаци или едно дете, това е божа работа. Генерално сумите за всички трябва да са по-високи, а за втората година да е под МРЗ е смешно, факт. Близнаците се ползват ако не се лъжа и с бонус за ясли и градини, което е огромен плюс....Вероятността да са приети е огромна, докато едно дете поне в моя район - център - шанс 0....Само оттук ще спестят по 1000,1000 и нещо на месец за частна ясла или градина, което другите родители няма да имаме избор и ще плащаме.. Не казвам, че е сигурно, но все пак шансът е много по-голям...

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 11:42 от archimind

# 564
Привет на всички , чета Ви, но нямах време да пиша , тъй като се завърнах на работа.Радвам се, че всички притеснения са отшумели, надявам се да няма повече тревоги и бебечетата да растат здрави и  ритат все по -силно.
 Някой спомена ,че има стягания не на целия стомах, а само  на определено място втвърдяване и аз съм така, киселините ми се върнаха с пълна силна....също.
 Днес обаче бях на втора фетална и Доки замери малкото човече 430 грама, което май ми е малко множко .Следващия път ще правим обтременяване с глюкоза . Като  цяло се чувствам все по- тежка и ми е трудно в сравнение с първата бременност.
Що се отнася до помощите от държавата, състоянието е плачевно , така че единственото нещо ,което искам да сме здрави Simple Smile

# 565
Привет на всички , чета Ви, но нямах време да пиша , тъй като се завърнах на работа.Радвам се, че всички притеснения са отшумели, надявам се да няма повече тревоги и бебечетата да растат здрави и  ритат все по -силно.
 Някой спомена ,че има стягания не на целия стомах, а само  на определено място втвърдяване и аз съм така, киселините ми се върнаха с пълна силна....също.
 Днес обаче бях на втора фетална и Доки замери малкото човече 430 грама, което май ми е малко множко .Следващия път ще правим обтременяване с глюкоза . Като  цяло се чувствам все по- тежка и ми е трудно в сравнение с първата бременност.
Що се отнася до помощите от държавата, състоянието е плачевно , така че единственото нещо ,което искам да сме здрави Simple Smile

В коя седмица си?
Съвсем нормално ми се струва теглото му за периода в който се прави втора фетална.Някои бебчета са дори около 600 грама.
И само заради това ли ще ти правят обременяването или Ина други индикации?

# 566

В коя седмица си?
Съвсем нормално ми се струва теглото му за периода в който се прави втора фетална.Някои бебчета са дори около 600 грама.
И само заради това ли ще ти правят обременяването или Ина други индикации?
В Германия съм тук е заддължително изследване.....грамовете споделих защото като чета за 21 седмица дават стандартно да е около 360 грама Simple Smile

# 567
Повечето приложения особено дават грешни размери .Щом лекарят ви не е притеснен , бебчето си е супер!Успех с изследването , всичко да е наред!🍀

# 568

За мен е странно от гледна точка на еднократната помощ. За едно дете тогава да е 600, наполовина на близнаците. В крайна сметка не си избираш ти дали да имаш близнаци или едно дете, това е божа работа. Генерално сумите за всички трябва да са по-високи, а за втората година да е под МРЗ е смешно, факт. Близнаците се ползват ако не се лъжа и с бонус за ясли и градини, което е огромен плюс....Вероятността да са приети е огромна, докато едно дете поне в моя район - център - шанс 0....Само оттук ще спестят по 1000,1000 и нещо на месец за частна ясла или градина, което другите родители няма да имаме избор и ще плащаме.. Не казвам, че е сигурно, но все пак шансът е много по-голям...

Близнаците се отглеждат със същото майчинство и срок, каквито е за едно дете. Отпускът преди раждане е пак 45 дни макар че всички знаем, че отдавна на бременната и е доста по-тежко да ги носи и да е работоспособна, така че тук губи пари от болничния. За ясла/детска градина дават 1 /една/ точка повече. Не знам дали стига за сигурно класиране...

# 569
Здравейте, бях на преглед и обременяване с глюкоза.
Бебетата са добре, едното е 690грама, а другото 680. Нямам излишни натрупани околоплодни води. Взеха ми кръв и за телесната индекс мазнина, като я сравняват с началото ( забелязох на листа с резултатите, защото си ги изисках) таа качила съм общо около 16кг, като за този период отвреме референтите при мен са от 18,5-25.0, което доктора каза, че е перфектно. Във 25седмица съм. Глюкозата също е в норма,а се бях притеснила, защото бях изяла преди обременяването 2сандвича+овесени ядки с шоколадов протеин къпини боровинки и ягоди 😀 и след като изпих глюкозата направо ми призля 😀😀😀щитовидната жлеза също е  добре ,няма открити антитела в кръвта ми.
Завишени левкоцити, което ми обясниха, че за 2ри триместър при бременна жена е нормално да има някакво покачване.
И последно имам ниско желязо като ми дадоха да пия furro sanol вероятно до края на бременността.. Аз попринцип си хапвам бая храни богати на желязо, но обсъдихме с доктора, тъй като каза, че за 3ма човеци не е достатъчно и трябва допълнение 😀...
Плацентата е задна и на двете бебета и засега положението им е с главата нагоре 😀( не знам как се нарича) , но имам още време да се обърнат [божа работа] ще видим какво ще става.
Трябва да обмисля поставянето на ваксина срещу коклюш след 28г.с ( не е задължителна, но е препоръчителна, тъй като чрез мойте антитела, който биха се създали след поставянето й ще придадат и на бебетата имунитет до вторият месец, а както знаем на 2рият месец ще трябва да се ваксинират и самите те, което ще рече, че ако аз не сложа тази ваксина, те няма да имат имунитет до вторият месец, а това май не ми се нрави. Вие какво мислите, ще слагате ли ваксина?
Поздрави на всички и само хубави новини до финалл!!!

Общи условия

Активация на акаунт