Трудно проговаряне - тема 27

• 46 307
  • 496
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Реге, би ли казала на какво може да се дължи това, че детето не разбира задачите (по всеки предмет) и се справя зле на тестове, а на устно изпитване има много по - високи оценки. Как може да се подобри разбирането, като пък при четене на текст може да преразказва и анализира, да напише преразказ без проблеми. И има ли скала за оценяване на големи деца - 14-15г?

# 181
Katri, моето дете е по същия начин. Обяснението, което сме получавали е поради хадв, които има. На устно гледа и слуша госпожата, установява някакъв контакт и се справя. На писмено, погледът и образно шари по условието и възможните отговори и греши. Това когато е със заграждане на отговор. Ако е нужен свободен отговор се концентрира и пише. По същия начин добре се справя с преразказ.

# 182
laurentin, при нас е наопаки. Много странно! Все пак ми се струва, че вашето е по-добрият вариант, защото в училище поне в Германия голяма част от работата е интерактивна и устна, за съжаление.

Аз само да напиша, че днес направихме независима оценка на детето ни по математика и решава един час задачи с експерт. И отново пак чухме -- проблеми с математиката няма, напротив- владее материала на високо ниво. Задачите, които като погледне и види как да реши, ги решава моментално и рядко греши. Задачите, които изискват някакъв инструктаж и минимално заслушване или вникване, ги отсвирва на 2рата секунда. Трябва да се повтаря потретва, показва и тн. Експертът оцени и мотивацията му като доста висока-- има желание да се справи.

# 183
Фактът, че мотивацията е висока е много хубаво.
В Германия може да е устна, но при нас не е. Тук изпитват писмено, на тестове. В 5, 6 клас детето  специално е молило учител да го изпитат устно.

# 184
re_ge, благодаря още веднъж за материалите! Веднага щом имам възможност ги почвам 🤗

С моя младеж на 2г2м бяхме на консултация при Светлана Картунова. Много ми допадна жената, за 2ри път го водя там и някак си я усещам като правилен и сърцат човек, дано не греша. Както си и знаехме, тези притеснителни стиминги и напрежението са от затруднението му да се изрази. Говора по бебешки, който не разбираме. Виждам, че детето “се отпушва”, но заради задръжка, която има около 5-6м (според специалистите), трябва са се работи с него и аз съм много ОК с това, дори ми олекна, че не си заравям главата в пясъка. Предстоят ни няколко сесии обследване с психолог, ерготерапевт и логопед в центъра и след това програма, но не знам защо имам една буца в гърлото, притеснено ми е. Това обследване, като вътрешно знам, че детето ми е здраво.. а се налага да ходим и да борим пропуснати етапи, разбирате ме отлично Simple Smile

# 185
Здравейте майка съм.на дете с аутизъм на 9 години.Учим в специализирано училище вече 3 ти клас но средата там не е добре много копирва за една седмица научихме нови звуци .При което го заведох детето в София при ДимитринаХристова на ЕЕГ показа вече че със лека форма  е засегнато лявото кълбо и успя да отговори на въпросите и даде препоръка че е за масово училище и детето е обучаемо.Също така правихме тест на Рейвън показа 56 че влиза в лекото въпреки че е леко още му е трудно да пише да чете стигнахме до ниво спелуване на букви ,сумирване от 1до 10 има говор но не може да обяснява някой неща  даде прогноза че детето се развива на 6 години  моля за препоръки

# 186
Фактът, че мотивацията е висока е много хубаво.
В Германия може да е устна, но при нас не е. Тук изпитват писмено, на тестове. В 5, 6 клас детето  специално е молило учител да го изпитат устно.

А има ли опция да има специален подход към Вашето дете? Все пак бих казала, че с едно устно изпитване много повече може да се научи за знанията на човек от един тест...
При нас от малко детето ни имаше симптоматики и странности---не се обръщаше по име, а и други. Интересното е, че и брат му като се е концентрирал не се обръща по име, но има супер концентрация и добре обработва слухово.

Последна редакция: сб, 14 дек 2024, 11:47 от MariyaHris

# 187
Няма такава опция. Зависи от учителя. Някои учители освен тестовете я изпитваха устно. То всъщност повечето деца искат писмено изпитване.

# 188
Защо не си питате психолозите за тези упражнения и насоки,то ако можеше така по форумите да се постига развитие или да се вземат решения за форми на обучение....

# 189
Velislava, ми то моето дете от 3 годишно е по някакви терапии. За някои неща е дръпнал изключително много, за други -- например слуховата обработка, прогрес голям няма. Не мисля, че експертите са панацея, аз лично много неща съм постигнала с детето си сама още като беше съвсем малък.

Едното не пречи на другото, 
А и експерт с експерт не са на едно и също мнение. Например, май месец бяха категорични да не тестваме детето за АДХД две години още, а да се занимаваме активно със спорт и упражнения. Сега при независимата оценка  пише  -да се изследва детето за АДХД. Моят е на току що навършени 7 години и знам, че точно сега се  развива умението да се фокусираш и да управляваш вниманието си, та и аз предпочитам с упражнения.

# 190
Velislava, ми то моето дете от 3 годишно е по някакви терапии. За някои неща е дръпнал изключително много, за други -- например слуховата обработка, прогрес голям няма. Не мисля, че експертите са панацея, аз лично много неща съм постигнала с детето си сама още като беше съвсем малък.

Едното не пречи на другото, 
А и експерт с експерт не са на едно и също мнение. Например, май месец бяха категорични да не тестваме детето за АДХД две години още, а да се занимаваме активно със спорт и упражнения. Сега при независимата оценка  пише  -да се изследва детето за АДХД. Моят е на току що навършени 7 години и знам, че точно сега се  развива умението да се фокусираш и да управляваш вниманието си, та и аз предпочитам с упражнения.

Би ли споделила упражнения за внимание и планиране?
Синът ми използва мозайка за тази цел и различни видове упражнения с балон.

# 191
Реге, би ли казала на какво може да се дължи това, че детето не разбира задачите (по всеки предмет) и се справя зле на тестове, а на устно изпитване има много по - високи оценки. Как може да се подобри разбирането, като пък при четене на текст може да преразказва и анализира, да напише преразказ без проблеми. И има ли скала за оценяване на големи деца - 14-15г?

Скала за оценяване на какво? Интелектуално развитие? Има различни видове тестове, те са адаптирани и за различни възрасти. Получава се количествен показател, който показва в група се намира детето по интелектуално развитие (нормално , леко, умерено, тежко, дълбоко отклонение) .  Но според мен зависи какви са целите в случая. Аз лично (ако детето ми е обучаемо и не е на възраст 6-8 г., а на 14-15 г че и в училище )  не бих го подлагала на подобно преживяване. В никой случай по редица причини. Мога и да ги озвуча при желание.

При повечето деца с някакви обучителни дефицити страда именно обработката на информацията но за родителя , привидно изглежда че детето не я чува добре или не я вижда добре или не я разбира добре. Не е така, детето си чува и вижда,  но изпитва затруднение в обработка на постъпваща информация а от там страда и разбирането. Проблеми може да има и в това по кой сетивен канал постъпва тя. По принцип, това е класика и при деца от спектъра, но нали тук не говорим за спектър. Самия процес на обработка страда , все едно детето е сляпо или глухо  а вие трябва да му "сложите" очила или слухов апарат.

Единствения начин е много повече практика от нормотипичните и осъзнаването че нормотипичността едва ли е възможно да бъде постигната, тя е цел, към която се стремим, може да приближим но до там. Винаги ще има липса на онази естественост, интуитивност, свобода ( наистина не знам как точно да го нарека, кой епитет да използвам)  в научаване на нещо ново, като при друите.  Ако една норма работи 2 часа , при нашите деца работата е в пъти повече, както и много им  е полезен практическия опит - преминаването през всякакви ситуация ( дори преживяване, практическо усвояване на това, което трябва да бъде научено)  - от моя гледна точка, това е най-добрия подход.

Така че класическата рецепта е- работа и много работа, практика и много практика (обвързване на знанията с практика, така става по-лесно усвояване) .Именно с работа "подобрявате" , развивате мислене, анализ, логика в изводите а не механично зазубряне.

Последна редакция: ср, 18 дек 2024, 17:59 от _re_ge

# 192
Здравейте
Сина ми е на 3г и 11 месеца. От 2 дни започна да заеква. Запъва се на първата сричка - примерно казва Аз съм жа-жа-жа-жаден. Не е непрекъснато, често речта върви гладко, но почне ли да насича, насича много често, почти на всяка дума.
Предистория - проговори на 2 г и 1 месец. От септември посещава градина и някъде октомври започна бум на говора - нови думи всеки ден, повтаря каквото казваме, прави изречения, опитва да пее песнички. Още от преди се е случвало да се запъне на някоя дума, но никога толкова много и толкова често както сега. Не сме забелязали да има промяна в средата и в ежедневието. В къщи си е от началото на декември. Не е боледувал, не сме давали лекарства, храни се както обикновено.
Ще посетим логопед и ще работим, но трябва ли да се притесняваме.

# 193
miss_chichi, може да попиташ и в тази тема:
https://bg-mam.ma/t/1724341.
Моето дете също заеква отскоро, особено когато бърза да ми разкаже нещо интересно, което се е случило в градината. При нея също не е постоянно, само когато е развълнувана за нещо, през останалото време няма проблем. В края на месеца ще я водя на логопед, силно се надявам да отшуми без намеса и да не се налага да подновяваме посещенията.

# 194
Има прясно открита тема за бързи онлайн консултации. Трябва да се дефинира какво е всъщност - заекване, запъване, може друго, с какъв проблем е двързано. Това са различни неща макар и да са все към т. Н. Нарушения в прозодиката (да го кажем по просто в начина по който говорим като мелодика плавност и т. Н.)

https://m.bg-mamma.com/?topic=1724341

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 11:27 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт