Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 062
  • 306
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 6 461
Зимна вегетарианска гозба
 
Необходимите продукти:

200 г ориз
4 моркова
2 пащърнака
1 глава лук
2 глави червен лук
1 кубче зеленчуков бульон
4-5 с. л. зехтин
2 щипки естрагон

Начин на приготвяне:

 1. Оризът се измива и се сварява.
 
 2. В дълбок съд се налива зехтинът, поставя се на котлона и в него се слагат нарязаните на ивички моркови, задушават се 20-30 минути.
 Кромидът се нарязва на полумесеци и се задушава с морковите под капак.
 
 3. След 20 минути се добавят парченцата пащърнак и се подправя с естрагона и натрошения зеленчуков бульон.
 След като се задуши, се охлажда и се сервира в чиния заедно с топка сварен ориз.
 
 

 
 
 

# 211
  • Мнения: 6 461
Шоколадов кейк

1 , 5 Купи бяло брашно (350гр.)
1 купа захар
3 супени лъжици какао
1 чаена лъжица готварска сода
1/8 чаена лъжица сол
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжица ванилия
1 супена лъжица оцет
1 купа (250гр.) вода 

Смесете сухите съставки в малка кръгла тавичка за кейк. Направете 3 вдлъбнатини в брашнената смес.
 В първата сипете олиото, ванилията във втората и оцета в третата.
Сипете вода върху целия кейк и с дървена лъжица разбъркайте докато сместа се смеси.
Печете на 350гр. за 35 мин.

# 212
  • Мнения: 5 228
Картофи огретен
1 кг. картофи се обелват, нарязват на малки кубчета и се сваряват в подсолена вода. Изсипват се в намазана с олио тавичка, прибавя се малко чесън и черен пипер и се залива с 1-2 чаши растителна сметана (аз ползвам Хопла). Запича се във фурната.

Ориз със зеленчуци
Предваритуелно сварявам 1 ч.ч. ориз. В малко олио и вода задушавам леко 1 от готовите замразени зеленчукови смески, когато зеленчуците салеко омекнали прибавям малко гъби, 1 гъбен бульон; след малко прибавям и сварения ориз. Запържвам още 2-3 минути.

Зеленчукова супа
Във вряща вода с малко олио слагам нарязан лук и морков; след 5 минути - нарязани картофи и тиквички. Когато зеленчуците са готови пасирам половината супа, връщам я в тенджерата, добавям сол или зеленчуков бульон и варя още малко. Накрая добавям копър.

# 213
  • Мнения: 6 461
Картофена супа

Продукти:

6 картофа
2-3 глави кромид лук
2 моркова
2 с л масло
смлян черен пипер
копър
магданоз

Приготвяне:

• Измитите, почистени и нарязани на дребно лук и моркви се в масло задушават до омекване.
• Заливат се с гореща вода и се варят няколко минути.
• Прибавят се картофите, нарязани на кубчета
• Вари се до готовност на картофите.
• Преди сервирането се подправя със ситно нарязан копър или магданоз.
• Поднася се поръсена със смления черен пипер.


# 214
  • Мнения: 6 461
Доматена супа

  Продукти:

4 едри домата
4 с л олио
1 с л ( равна ) брашно
1/2 връзка магданоз
смлян черен пипер
сол
100 г ориз
2 глави лук

Приготвяне:

• Лукът се нарязва на ситно и се задушава в олиото.
• Когато се позачерви, се прибавят доматите, нарязани на парчета.
• Задушават се на слаб огън 15 минути и се поръсват със сол и черен пипер на вкус.
• Долива се водата.
• Когато сместа заври, се прибавя оризът и размитото в малко вода брашно.
• Супата се вари, докато оризът не омекне.
• Поднася се, поръсена със ситно нарязания магданоз.

# 215
  • Мнения: 3 647
миси мила  за хубавите рецепти
  bouquet
Зимната  вегетарианска гозба  стана  чудесна

# 216
  • Мнения: 5 228

Това е много любима рецепта. Оризът може да се замени и с фиде.

# 217
  • Мнения: 6 461

Това е много любима рецепта. Оризът може да се замени и с фиде.
Следващия път когато я приготвям ще я пробвам с фиде.
  bouquet

# 218
  • Мнения: 6 461
Пълнена тиква с боб

Необходими продукти за 5-6 порции

1 по-малка кръгла тиква, около 4-5 кг1/2 ч.ч. булгур100 мл гореща вода2 с.л. зехтин2 ск. пресован чесън1 стр. праз, нарязан на шайби5 гъби, нарязани на резени300 г /І2 ч.ч. сварен и отцеден зрял фасул1 с.л. доматено пюре1 малка люта чушка1 ч.л. джоджен сол на вкус черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180° С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви.
 Изхвърля се отделената при печенето течност.

Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът, гъбите и чесънът.
 След 4-5 мин. се прибавят булгурът, фасулът, лютата чушка, водата и доматеното пюре.
 Плънката се овкусява със сол и пипер. Ври на тих огън, докато се свари булгурът.
 Ако има тужда се добавя още малко вода.

Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180° С 10-15 мин.

# 219
  • Мнения: 349
Имам предложение информацията за типа пост, респ. хранене през различните седмици на Великия пост (цитирана от Esme bolger ) да бъде публикувана и на 1-ва страница на темата. Така преполагам ще бъде по - удобно за ползване. В тази връзка моля дайте идеи и рецепти за дните без олио.

Лек и спокоен пост!

# 220
  • Мнения: 836
В тази връзка моля дайте идеи и рецепти за дните без олио.

общо взето в тези дни се набляга на ядки и семена, като източник на мазнини.
орехи, слънчогледово семе, сусам и т.н.

ето един примерен пастет от сирене "Тофу"

едно блокче тофу (300-400 гр.)
шепа маслини бе костилки
шепа орехи
чесън, подравки, сол

всичко се минава с пасатора и готово.

ето   тук    има рецепти, ако си добре с руския

# 221
  • Мнения: 349
Благодаря много! Пастета с тофу ми звучи добре! Ето и от мен една закуска, десерт или вечеря:
 жито с плодове и ядки 

100 гр. сух продукт жито, сварено (аз го варя в тенджера под налягане, след това за няколко часа оставям да  поеме течността, така увеличава  обема си)  и отцедено - това количество е достатъчно за три порции;
нарязана на кубчета ябълка - по 1 за порция
шепа стафиди и /или други сушени плодове
мед на вкус;
канела, лимонови и портокалови кори за аромат.

Постно, засищащо и здравословно

# 222
  • Мнения: 6 461
Яхния от зрял фасул

Продукти:

 500г зрял фасул (едър)
 3 моркова
 2 чушки може и сухи
 50мл доматено пюре
 джоджен
 сол

Начин на приготвяне:

Почиствате и измивате фасула.
Слагате го да ври на умерен огън
Почиствате и нарязвате моркова и чушката и заедно с доматеното пюре и джоджена последователно ги прибавяте към средата на готвенето.

# 223
  • Мнения: 3 647
   КЮФТЕТА ОТ НАХУТ
Продукти: 500 гр нахут, 1/4 ч. лъжичка сода, 250 гр брашно, сол на вкус, ситно нарязан копър.
Нахутът се накисва в глинен съд за една нощ. Измива се добре и се смила с мелничка. Полученото се поставя в дълбок съд и се прибавят брашното, содата, солта, копъра. Оформят се малки кюфтенца, които пържите или печете на фурна до зачервяване. Поднасят се топли.

# 224
  • Мнения: 3 647
Имам предложение информацията за типа пост, респ. хранене през различните седмици на Великия пост (цитирана от Esme bolger ) да бъде публикувана и на 1-ва страница на темата. Така преполагам ще бъде по - удобно за ползване. В тази връзка моля дайте идеи и рецепти за дните без олио.

Лек и спокоен пост!
за съжаление аз не мога да го добавя вече помолих Лео да го  направи
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт