Козунаци 2024

• 56 565
  • 720
  •   1
Отговори
# 525
  • In transit
А, аз ще мога ли да го "изблъскам" на ръка, както баба едно време, или вече не се получават така?
Процента протеин го гледам в хранителната информация или някъде отпред на опаковката го търся?
Това на София Мел ще го намеря със сигурност поне.
Как няма да го изблъскаш. Като се умориш, покриваш го за 10-15 минути, после пак поизмесваш, пак почивка и ще стане супер.

# 526
  • София
Момичета, на каква цена си купувате брашната на Евамел? Аз си ги взимам директно от мелницата и цените са с драстична разлика от това, което намирам да се продава в нета. В четвъртък ще пътувам пак в тази посока и ще се заредя с порядъчно количество брашно. И май е време да направя една проба преди голямото козунакоправене  - много е заразно като гледам какви хубави козунаци правите. В последните години ползвам брашното за баница на Евамел и по рецептата на Морена стават разкошни, тази година ще пробвам и с брашното им, което е тип Екстра.Simple Smile

# 527
Аз използвам само брашно на София мел за баница.

# 528
Миналата година на София Мел брашното за баница мисля че беше, хич не се представи добре, нещо партидата не беше особено впечатляваща. Такова гадно за работа козуначено тесто никога не бях омесвала, а меся от дете, ако и последните години да е рядко.
Споделете ако някой прави проби с техните брашна тази година, да знаем дали са пак смотани партидите. Ако изобщо правя козунаци, ще е ако се съберем у нашите всички, ще трябва да им кажа предварително какво брашно да купят че тия неща се случват на село.
Не че не изядоха и миналогодишния козунак, разбира се, пак беше по-вкусен от този в селския магазин, на мен много ме беше яд докато го оформях тогава.
Добре че майка ми там има хлебопекарна, че ако бях го месила на ръка съвсем щеше да ме е яд за вложения труд...

# 529
Natka, тези работи ги пиши по-рано, у дома съм още длъжник на новогодишната дърпана баница.
 С брашно за баници Софиямел правя поне от 6-7г по рецепта на бабата на ММ,  тази година не ядоха баница, защото тестото стана една сива топка, която не се дърпаше.

# 530
Аз май мрънках и тогава тук в темата. За пръв (и надявам се единствен) път в живота ми се случи да оформям козунак и да ми се къса в ръцете...

# 531
А как се научихте как се оформя, плете? Единствено баба ми правеше, в едно дървено корито месеше, но бях прекалено малка и не си спомням нищо. А имам желание да направя без пълнеж и такъв, с шоколад. Коя рецепта мога да използвам за начинаещи? Прочетох рецептите в първия пост.

# 532
Аз съм правила с баба ми като малка още, тя ми е показвала как да подхвана тестото и като си го усетя в ръцете какво трябва да е. Как да знам че е втасало достатъчно.
На днешно време и интернет е пълен с добре описани рецепти, и видеа има които показват нагледно. Тези дето сме се учили преди да има интернет, е трябвало от човек да видим, няма как иначе.
Виж в блога на Морена, тя си ги описва много изчерпателно. Изгледай няколко видеа из тубата. Ще се справиш.

# 533
Белушани, няма да се отказваш! Ей го, аз онзи ден се провалих заради маята, но пък с тази на Пикантина оправих гафа и си стана супер тестото.
Вземи брашно на София мел за баница и направи една доза с 500 гр. Този на Морена е супер и наистина е описала всичко много подробно. Ще стане козуначето, няма начин. 🥰

# 534
Някъде назад в темата съм пуснала рецепта за козунак без месене до посиняване. Grinning
Даже до колкото помня  количество е за малко тесто, около 250-300 гр. брашно, точно колкото човек да пробва и да се учи.

# 535
Този с трите втасвания, нали? Него си запазих.
Ени, аз няма да се откажа ама ако блъскам, блъскам и накрая стане за в коша, много бързо ще ми се изпари желанието и мотивацията. Да си взема ли все пак хлебопекарна и да меся вътре?
Sysly, писали сме заедно. Ще търся и нея тогава.

# 536
Аз си ползвам хлебопекарната много, та ако си наумила, взимай. Има и миксери с приставки за тесто, но там нямам наблюдения. Иначе в пекарната си меся и тесто, и хлебчета си правя, и кекс дори.

# 537
Поредния си тъп въпрос ще го сложа в скрит текст.
Скрит текст:
В рецептата, която чета пише:
В купата/съда, в която ще месите, разтворете маята в малко хладко пр. мляко и  брашно до мокро тесто, поръсете с малко брашно, покрийте и оставете да втасва 40-50 мин. - Стартер
Стартерът е нещо като кваса.  Глутенът в брашното се активира от досега на брашното с течност. Захарта не е нужна, брашното има достатъчно захари.
И това е едно/първото ни втасване.  После имаме обичайните две.
  ! Ако искате, може просто да активирате маята с малко мляко, брашно и захар - за 10-15 мин. шупва и ползвате.  Това не е втсване. Пак ще иамте успешно печиво.
Но резултатът, който обещава рецептата е със стартера и 3 втасвания на тестото.
Иначе изборът си е ваш. Simple Smile
Ако ползвате суха мая, действате както имате обичай с нея. Аз сухата мая я ползвам като суха съставка - разбърквам я в брашното. За козунаци обаче ползвам само жива мая - просто харесвам с такава да работя. Simple Smile

Така започваме подготовката. До колкото разбирам, разтваряме само "живата" мая, която е на кубче май. Но млякото и брашното ги взимаме от грамажа, даден за козунака или отделно ги добавяме тук?

# 538
Да, от тези 100-120 мл мляко в рецептата си отсипвам в една мерителна чаша и добавям щипка захар, маята и бъркам. После ръся брашно. Аз го правя и със сухата мая, за да съм сигурна, че ще шупне.

# 539
  • Пловдив
А как се научихте как се оформя, плете? Единствено баба ми правеше, в едно дървено корито месеше, но бях прекалено малка и не си спомням нищо. А имам желание да направя без пълнеж и такъв, с шоколад. Коя рецепта мога да използвам за начинаещи? Прочетох рецептите в първия пост.
Белушани, миналата седмица правих козунаци със заквасена сметана по рецептата на Кулинарен елексир.
https://kulinarenelixir.blogspot.com/2012/04/blog-post_05.html
Правих ги с брашно София мел екстра и свежа мая 20 грама от Lesafmaya от Метро. Месих ги в хлебопекарната.
 Е не са перфектни, с високопротеиновите брашна наистина стават по- добре, но станаха чудесни и хората, за които бяха предназначени много ги харесаха.

Общи условия

Активация на акаунт