“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема №4

• 29 751
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
замислих се какъв човек може да е Демона и реших, че се доближава (според мен) до характеристиките на садистите. А реших така, понеже убийствата са извършение с изключително висока степен на жестокост, при която този човек очевидно изпитва удовлетворение. За което четем следното - цитирам:

Особености на садистичното поведение
властолюбие;
обичат правила (сами избират правилата; толкова им харесва да спазват определен ред, че са склонни към деспотичност не само в сексуалния си живот, но и в работата или сред приятелите);
праволинейност (обичат да следват логика на действия или кауза);
революционно настроени (склонни са да следват кауза или божество до степен, в която могат да пристъпят дори „свещените“ гореспоменати правила, в името на “по-висшата идея”);
харизматичност (полагат усилие да се заобиколят с такива приятели, че да могат да контролират случващото се около тях);
компенсаторен механизъм (опитват да си изградят възможно най-авторитетния образ, в който самите те да повярват и да послужи като компенсация за ниското им самочувствие през детството).
Кога възниква садизмът?
Според периодизацията на Фройд садистичните влечения възникват през аналния период от детското развитие — около втората година. Тогава децата съзнават какво могат и не могат да контролират в околната среда, учейки се да задържат тези резервоари. Според специалистите, ако в този период средата е неблагоприятна и насърчава твърде грубо волевите им процеси, те могат да започнат да следват една съвсем погрешна представа за упражняването на власт. 

Характеристики на садиста
Тъй като садизмът възниква в ранен период на детството, може да се каже, че носи характеристики от него. От аналния период остава влечението да се следват правила - при изявените садисти се изгражда собствена система от норми и тя се спазва изключително стриктно.

Според Фройд садизмът е сексуално явление, движено от желание за контрол и власт, при което сексуалните мотиви се преплитат с несексуални в едно общо отклонение, включващо нарцисизъм, агресия и власт, изразени по време на сексуалния акт.

В действителност при никоя друга форма на поведение характерът на човека не се проявява така ясно, както при половото сношение. Желанието за контрол, което принципно стои на дневен ред при садистите, е много по-силно изразено при интимен контакт.

От гледна точка на психологията, освен удоволствие от причиняване на болка, садизмът има още много характеристики. Садизмът е желание да се властва. Това не е просто влечение да контролираш околните, с цел да получиш физическо задоволяване на сексуалните си нагони, а нужда да направляваш (с цел да ограничиш евентуални нередности) в околната среда.

край на цитата

Кой се доближава максимално до този образ, ако изобщо логиката ми е правилна - скритата лимонка Грудов.......

# 556
"Да, и аз се зачудих каква бе тази скоба на главата.... вероятно да й спести мъките от....варенето..." от друг потребител

Убиеца не спестява мъки на никой. Може би само на Орце, да не му се мотае в краката. 😃

# 557
  • Washington,USA
Полицията хич не си даде зор да търси журналистката според мен. Чак нереално изглежда. И всички са толкова спокойни 😆

# 558
Ами, тази църква, заобиколена от къщи. Никой не чул, не видял, да питат някого, няма, камери няма, съседи няма. То Търново, все едно е Истанбул. Доста са взели от крими сериалите, работят само с  патолог  и експертизи.

# 559
  • Washington,USA
Ами, тази църква, заобиколена от къщи. Никой не чул, не видял, да питат някого, няма, камери няма, съседи няма. То Търново, все едно е Истанбул. Доста са взели от крими сериалите, работят само с  патолог  и експертизи.

Населението също не му пука,че имат луд убиец 😆 Няма паника.

# 560
"Да, и аз се зачудих каква бе тази скоба на главата.... вероятно да й спести мъките от....варенето..." от друг потребител
Убиеца не спестява мъки на никой. Може би само на Орце, да не му се мотае в краката. 😃
Досега търсих за тая скоба и мисля, че е "Юздата на Сколд". Това устройство обаче не убива, а мъчи. Вероятно затова е допълнително "сварена" Леле, рано-рано ми се доповръща от това, което досега четох.
https://novini247.com/novini/klyukite-sas-sigurnost-sa-edno-ot-z … avat_5952767.html

# 561
Сцената с кошчето е направила впечатление на всички, но - за мен - е просто неяолен ефект. Нищо няма да изскочи от това кошче.
Единствено видяхме колко неадекватен в реакциите е Филип и колко зле го третира Мия.
Пффф поне любовна история да имаше, че да ми е по-интересно.

... и поредното "Бе, ти добре ли си, бе" на Мия, от което ме хваща уртикарията вече.
То бива мъжкаранско и грубо поведение, но това ми идва ту мъч.

И каканиженето на Библиотекаря ме дразни. Въобще, целият той ми е адски досаден образ.
]
Оххх, БЛАГОДАРЯ!!! Мислех си, че съм само аз. Пропускам го покрай ушите си докато чакам Фичето да направи нещо интересно Simple Smile
На някой друг не му ли прави впечатление, че Филип постоянно шофира пил? Мен ме дразни адски много това демонстративно надигане на манерката и после, бам, в колата.

# 562
замислих се какъв човек може да е Демона и реших, че се доближава (според мен) до характеристиките на садистите. А реших така, понеже убийствата са извършение с изключително висока степен на жестокост, при която този човек очевидно изпитва удовлетворение. За което четем следното - цитирам:

властолюбие;
обичат правила (сами избират правилата; толкова им харесва да спазват определен ред, че са склонни към деспотичност

Кой се доближава максимално до този образ, ако изобщо логиката ми е правилна - скритата лимонка Грудов.......
Да, с всичко съм съгласна, но точно Десподов е най-близък до това описание, дори името му се съдържа там: "деспотичност". Веднага спретна компромат за новия кмет, защото не му е удобен за бизнеса...

# 563
  • Washington,USA
Това с насилието над жени наистина продължава и до ден днешен. Журналистката направо я съжалих. Не стига, че я подмятаха насам-натам любовниците й. Грубото и използваческо отношение на Десподов: “- Ако трябва ТИ ще го изч***ш!” - като я прати да компрометира кмета. Тороманов дори не е бил щедър към нея, както тя му каза. А сега и убиецът я ‘строши’. То маски, то казани, то липсваща кожа по ръцете й.
Грехове всеки има, но дали тази крехка женичка заслужаваше такива зверства? Отделно е и физически слаба и лесна жертва. Една фина китка, окървавена, се полюшва от Казан.
Никак не беше приемливо това.
А и нали уж Убиецът е много принципен. Орце защо го утепа тогава?!?

Аз я харесвах. Жалко, че я убиха.

# 564

властолюбие;
обичат правила (сами избират правилата; толкова им харесва да спазват определен ред, че са склонни към деспотичност

Да, с всичко съм съгласна, но точно Десподов е най-близък до това описание, дори името му се съдържа там: "деспотичност". Веднага спретна компромат за новия кмет, защото не му е удобен за бизнеса...

И аз първо за него е сетих, но дали пък Демонът не действа именно п/в Десподов.....

# 565
Десподов определено не е убиецът. Мисля, че той или дъщеря му са на прицел и е в центъра на отмъщението.

# 566
Има символика също и в сумата, с която е подкупена организаторката на лекцията на Мия пред военните - 6500 лв.

А кой освен Десподов разполага с пари, 2 милиона лева дари за проекта Трапезица, какво са за него 6500 лв.

# 567
Героите, показвани досега, които най-много биха ме учудили, ако се окажат убиецът:

Десподов
Прокурорът
Жената на Хаританов
Жената на Тороманов
Дъщерята на Десподов
Кмета
Лекарят, приятел на адвоката

# 568
  • София
Казват, че утрото било по-мъдро от вечерта. Не е ясно обаче сценаристите кога си пишат текста, че да успяват (засега) от салатата, която овкусяват за нас, да постигат ефекта да не знаем все още кой е основния продукт.
@Lili Roze 748420 - (журналистката) ...не го разпознава ,защото му ги показва. Кой от нашите герои тя не е виждала и би се подлъгала? Не ми се вярва, но може ли да са преобърнали жанра нашите хора: щом тя не го е виждала, да не сме и ние (или много бегло някъде си из миманса и атрибутите)?
На фона на родната реалност, един "кмет-отмъстител" (@Geri2000) и радетел за правдини ми се вижда като оксиморон, или много черен хумор.
Хипотезата на @Fever Ray (#507) ми харесва и изглежда достоверно. Т.е. социалният елемент е в характеристиките на жертвите, но поводът е лично отмъщение, постигащо поне два резултата.
@lady Koup -  патриотична ложа в сянка /.../, в която участват Интелекта, Стратега, Редника, Гневния... Въпросът е кой е Екзекутора? Прекалено патриотично звучи (пак на фона на случващото се в територията), на финала освен да предизвикат референдум за пълна смяна на Прокуратура, ВСС, КОНПИ и забрана за сега представените парламентарни партии. На сериозно: ако Грудов е някъде в ложата, не го виждам сам - добре, ОК. Елдъров обаче (отговаря и на това, че е показан, и сетне някъде скрит из действията на другите) си е тера инкогнита за зрителя и може да ги върши всичките тия отмъщения (евентуално и във варианта "мозък и ръце" с техническия изпълнител).
ДОПЪЛН. Че Фильо фирка и после фърка с колата не е хубаво, но и в кримките по света протагонистите не са света вода ненапита: Себ.Бергман не пие алкохол, а шепа транквиланти (които сам си предписва), Хари Хуле често е по-голяма отрепка от наш Филип. Садизмът не ми идва в повече; в живота стават и по-гадни неща - а тук нашите са се престрашили да ни покъртят, стреснат и сценарно да ни отвратят от убиеца. След като са поели детайлите от Дан Браун (да речем) и ги таманят по родната древна история.
Убийствата вече не са толкова малко. Отново пиша (но признавам, мен ме мързи да връщам толкова), ще има хора, които в тези лобни места/моменти си имат друга работа по други места. Можем да отсеем повече от тях.

# 569
Десподов не е убиеца. За какво му е да си трепе любовницата, която му върши черната работа, а и отделно готино си я такова. Досега в леглото, задачки за кмета, след малко - в казана. Логика: нула.
А довереният адвокат, който за всичко го покрива, за какво му е да го затрива? Никак не му е удобно с този убиец на Десподов. Пръска му панаира, както се казва.
Не, самият Десподов ще е последната и най-тлъста жертва.
Колкото и ‘свежи’ да да тези теории за Десподов, не е той.

Аз за Мия се чудя: толкова прозорлива, разсъдлива. Не й ли стана мааалко подозрително поне как този Библиотекар знае наизуст точно този цитат от битието на Пресвета ти Теофана. Историк и теолог, както сам им наблегна. И им посочва тялото в задния му двор.
Хайде, сега. То направо тъпо стана.
Отделно той постоянно им чете някакъв висш морал, но никой не го слуша, че ‘време няма’.
Еми, като никой не го чува, той си продължава по Плана.

Последна редакция: пт, 12 апр 2024, 14:28 от HappyRSmile

Общи условия

Активация на акаунт