Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 745
  • 272
  •   1
Отговори
# 105
Златната содена питка е направо УАААУ, да ти се прияде само като я гледаш.
На мен содените питки не ми се получават много.
Ако може рецептичката?!

# 106
Питката е супер. Аз понеже гледам за разнообразни рецепти от нета и се хванах на някакви сaрмички с китайско зеле и плънка гъби и ориз . Ами ужасно е това китайско зеле за сaрми, поне за постни . Да не се излъже някой. Или поне ако пробва да пробва с малко количество.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 16:59 от bella-ciao

# 107
  • София
Питката е супер. Аз понеже гледам за разнообразни рецепти от нета и се хванах на някакви сaрмички с китайско зеле и плънка гъби и ориз . Ами ужасно е това китайско зеле за сaрми, поне за постни . Да не се излъже някой. Или поне ако пробва да пробва с малко количество.
Пробвайте сърми с оризови кори.

# 108
Да. Със сигурност ще са по-добре. Жалко че не се сетих по-рано, че това зеле ще е толкова безвкусно, но и ще придаде толкова лош аромат. Пробвала съм в Германия със зелеви листа, но не кiсело , а бланширано. Също с Savoy cabbage (Wirsing) . Все бяха доста добре докарани. Не знаех , че китайското ще е толкова зле.
Но мога да кажа, че намерих една рецепта с плънка от стар хляб, магданоз и орехи и някои други подправки. Сега се чудя с какви листа да я пробвам тази плънка
Имам оризови и си ги пазих за пролетни рулца. .

# 109
# 110
Аз пък да споделя една много сполучлива рецепта с булгур като основа. 1 чаша (200 мл) среден на размер булгур се вари в 2 чаши вода докато я "изпие" (около 10 Мин). 1 тиквичка се нарязва на кубчета и се грилова (аз я сготвих в еърфрайер). 2-3 моркова се обелват и нарязват на кръгчета и се варят заедно с булгура. Запържва се една глава лук за кратко, прибавят се 150 гр бейби спанак и 7-8 разполовени чери доматчета, след 2-3 Мин се добавят булгура, тиквичката и 1 консерва нахут. Подправя се със сол и пипер, разбърква се няколко пъти и е готово.

# 111
  • Русе
Не съм от тези които спазват стриктно канона. Но до Рождество Христово редувам през ден постно и в сряда само на плодове.
Две рецепти от мен. Вкусни.

Ориз с маслини на фурна

Пилаф с булгур и маслини

# 112
Картофи с нахут, лук и доматена салса вчера, днес се чудя за дали да направя дал или ориз със зеленчуци

# 113
Аз днес направих спагети от една спагети тиква https://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_squash със сос арабиата и беше успешно .
Малко ми остана от арабиатата и донаправих малки пици изрязани от пълнозърнести https://www.aldi-nord.de/produkt/wraps-1006029-0-0.article.html  - малко зехтин, малко арабиата, лук на много тънко нарязан ,

# 114
Вкъщи сме основно на риба. Сега е сезонът на черноморската риба и редовно купувам и прибирам във фризера. Тази година рибата е много вкусна (не всяка година е така, има години, когато морето е по-топло и тогава месото й не е толкова хубаво) и в момента е на добра цена.

# 115
  • Стара Загора
Тази вечер картофена крем супа и гъби на тиган. За обяд беше пържен шаран със салата.
Искам да помоля сполучливи  рецепти за постни коледни бисквити, ако някой има рецепта?

# 116
  • Русе
Скрит текст:
Тази вечер картофена крем супа и гъби на тиган. За обяд беше пържен шаран със салата.
Искам да помоля сполучливи  рецепти за постни коледни бисквити, ако някой има рецепта?

https://ipeychev9.blogspot.com/2024/12/blog-post_3.html

# 117
  • Стара Загора
Благодаря

# 118
Тъй като е голяма рядкост на пазара да се открият вкусни постни вафли или бисквити, които да не са набухани основно с вредни съставки, ще си позволя да си повторя поста от една друга тема:

Вафли "Канап"

Без хидрогенирани мазнини
Без палмова мазнина
Без консерванти
Вафлени кори само с брашно от лимец

# 119
  • Sofia
Искам да помоля сполучливи  рецепти за постни коледни бисквити, ако някой има рецепта?

Много сполучливи и лесни са бирените сладки, както и бисквити с тахан.

Бисквити с тахан:
80г смлени бадеми или орехи
2-3 сл течен мед
1 чл сода
100 мл тахан
Сусам
Брашно за меко тесто - около 1 чаша
Правят се топчета, овалват се в сусам и леко се притискат, пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за 12 мин.

Бирени сладки:
2/3 чч олио
2 чч брашно
1/2 чч бира
1 бакпулвер
Замесва се тесто, правят се топчета, като може да се сложи орехче посредата. Пекат се на 180 градуса до порозовяване. Още горещи се овалват в пудра захар

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 05:56 от Tari Tasartir

Общи условия

Активация на акаунт