Мнения за Оземпик?

• 51 790
  • 619
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Няма недостог на Оземпик в  омента, от никой не крадем и никого не лишаваме, споко.
Вегови е 320-350лв, Оземпик около 150-160. Няма начин да платя двойна цена за етикетче. Дори не мога да си обясня как се допуска такова нещо, ама  - свободен пазар, оправяй се.

# 601
  • София
И други няма да се уморим да повтаряме, че това е глупост.
Ozempic 1mg = Wegovy 1mg = Semaglutide 1mg
Никой не го интересуват търговските наименования, заради което да плащат двойна цена.

Моят резултат - след 1 година само на 0.5 - свалени 21% телесна маса и закрепено BMI 23
Няма причина да се вдига дозата, ако с ниската има ефект.Който иска бърз резултат да си помисли много добре закъде толкова бърза и какво смята да прави като ги свали килограмите. Тези, които най-много бързат, после си връщат всичко.

1:1 с моята доза, моя резултат и мнението на моята лекарка за дозите. По отношение на Ozempic vs Wegovy - според моята лекарка, причината да кръщават едно и също лекарство на една и съща фирма с две търговски наименования е за да различават колко са продали с цел лечение на диабет 2 (търговското наименование Ozempic) и колко с цел отслабване  (Wegovy).

Последна редакция: нд, 16 ное 2025, 09:04 от Sharky*

# 602
  • София
И това, а и с двете имена поотделно са пускани за одобрение - едното за диабет, едното за обезитет, с различни клинична изследвания и различни протоколи и резултати.
Но това пак не обяснява двойната разлика в цената де. Името както ще да си го пишат. Аз го виждам като някакъв тип fat tax, сами сте си виновни, че сте дебели, плащайте си тука Joy
А и повечето здравни каси реимбурсират оземпик, там повече внимават с цената.
Не знам, спекулирам си, защото логика в двойната цена няма.

# 603
  • София
Мда, хипофункцията на щитовидната жлеза и след това ИР определено сами сме си ги предизвикали.

# 604
Оземпик има много добро съотношение полза-риск
и в други лекарствени категории.
Очаквайте да бъде одобрен за хипертония, ренални и
сърдечни проблеми.
Във всяка категория цената му ще е съобразена с конкурентните средства.
В категория лекарствени средства за отслабване, почти няма конкуренция.

# 605
С нетърпение очаквам да бъдат намалени и страничните ефекти, дано да работят и в тази посока, за да може да се използва и от хора с холелитиаза. Следя темата с надежда да пишете, когато някой има такава информация Simple Smile

# 606
  • София
Страничният ефект холелитиаза се получава при всички отслабвания, които не се контролират от лекар, за да бъде превантирана с урсодезоксихолева киселина, вкл. механични, като стомашни пръстени, чревни байпаси и т.н. 

# 607
Оземпик има много добро съотношение полза-риск
и в други лекарствени категории.
Очаквайте да бъде одобрен за хипертония, ренални и
сърдечни проблеми.
Във всяка категория цената му ще е съобразена с конкурентните средства.
В категория лекарствени средства за отслабване, почти няма конкуренция.
Тирепатайд е конкуренция и то сериозна. Орфоглипрон  също е конкуренция, освен всичко е таблетка.

Вече е одобрен за ренални и сърдечни проблеми.

# 608
  • София
Оземпик повлиява сърдечно-съдови проблеми?

# 609
  • София
Голям процент от страдащите от сърдечно-съдови проблеми са с наднормено тегло.

# 610
Страничният ефект холелитиаза се получава при всички отслабвания, които не се контролират от лекар, за да бъде превантирана с урсодезоксихолева киселина, вкл. механични, като стомашни пръстени, чревни байпаси и т.н. 
Имах предвид да може да се използва от хора, които вече имат камъни в жлъчката, защото на мен ми отказаха да ми изпишат Оземпик само поради тази причина. Моите не са образувани заради отслабване - имах ги дори като бях слаба, а откакто почнах да качвам килограми съм само нагоре, инцидентно свалям по няколко, които после си връщам Smile Иначе е ясно, че камъни могат да се образуват след започване на лечението дори при хора, които не са имали такива проблеми. Дано да коригират този проблем скоро и лекарството да може да се използва от всички без голям риск.

# 611
Оземпик повлиява сърдечно-съдови проблеми?

Ozempic има вторичен ефект, чрез подобряване на хиперглицемията при диабетици. Намалява риска от сърдечно съдова смърт и предотвратява развитието на бъбречна недостатъчност при пациенти с диабет тип 2.

Wegovy намалява риска от нефатален миокарден инфаркт при хора със сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло над 27 кг/м2 БМИ.

Това е засега.

# 612
За невярващите, подкрепям с лик от официален източник.

A further study in over 3,000 diabetes patients at high risk of heart problems showed that overall, heart attack, stroke or death occurred less frequently in patients treated with Ozempic (6.6%) than with placebo (8.9%). When looking at the three ‘events’ separately, fewer patients taking Ozempic had a heart attack or stroke, but rates of death from heart problems were similar in the two groups.

Ozempic | European Medicines Agency (EMA) https://share.google/1hjnqJL9UcXJCxAFU

Аз лично бях на Коккор и Норваск преди да започна Оземпик, вече премахнах  Норваск и ми предстои да обсъдя с лекарката намаляване на дозата на Конкора.

Няма универсално дозиране на Оземпика, има само примерна схема. На всеки понася различно.

А и с оглед че ограбваме диабетиците - ако има диабетик в групата, който не може да си намери оземпик моля да ми пише. Лично ще го заведа до аптека, която продава Simple Smile Мисля че и останалите в групата сме мили и отзивчиви хора и с радост ще помогнем!

# 613
Няма “примерна схема”. Има схема на дозиране, която е базирана на evidence от клиничните проучвания. Това е доказано от рандомизирани клинични проучвания. Мнозинството пациенти реагират най-добре на доза от 1 мг когато става дума за диабет.
Клиничната медицина е нещо различно. Лекарства се използват оф лейбъл според преценката на лекаря. Това зависи от индивидуалния пациент, но крие рискове от неефективно лечение до нежелани странични ефекти.

Тук, където живея оземпик се покрива от здравната каса или частна застраховка, ако диагнозата е диабет, но не и ако е затлъстяване. Обратно, Wegovy се покрива от здравната каса или частна застраховка, ако се изпише по предназначение, но не и ако се изпише за диабетик.

Естествено, ако всеки си плаща си е негов проблем кое му е по-изгодно. Аз говоря за нормалните държави и за изписване на препарата по предназначение.

Причината да има два различни препарата базирани на семаглутид  е, че неговия ефект за намаляване на теглото бе открит по време на клиничните проучвания за диабет. Като страничен ефект. Затова семаглутид за затлъстяване бе разработен по-късно. Освен друго и дозата по принцип е по-висока. До 2.4 мг, докато оземпик първоначално беше с максимална доза 1 мг. Наскоро я увеличиха до 2 мг.

# 614
И тука тези, дето сме просто дебели и с инсулинова резистентност си плащаме сами Оземпика.
Аз конкретно Оземпик не съм искала, отидох при ендокринолог с въпроса как да се справя с ИР и качващите се килограми въпреки, че съм постоянно в калориен дефицит. Каквото лечение ми е препоръчал, такова следвам.
Естествено, че ще се повлияе и кръвното положително, наднорменото тегло тормози целия организъм и противно на мнението на слабите, това е здравословен проблем.
На мен и работата на щитовидната жлеза ми се нормализира при загуба на тегло.
 Между другото, застрахователите също не покриват нищо в тая връзка - нито лекарства, нито изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт