Мнения за Оземпик?

• 52 493
  • 624
  •   3
Отговори
# 615
  • София
То е ясно защо са отделни търговски лекарства, въпросът беше защо цената на едното в двойна на другото, при еднакво съдържание. Ама си го обясних донякъде де. Така или иначе, у нас никой нищо не ми плаща, така че Вегови да си стои там на рафта.

# 616
Уф… имало семаглутид за диабет и семаглутид за отслабване като вторият  бил "разработен" по-късно Tired Face
Вари го, печи го - то си знае неговото. Има хора изпитващи удоволствие да обръркват за да си придават значимост.
Производителят е решил да пусне един и същи медикамент с две различни търговски наименования, за да си развърже ръцете с промотирането и дистрибуцията в различните здравни системи. И естествено, че ще трябва да минат процедури по одобрение - това не ги прави различни. Никого не го интересуват търговските подбуди на производителя. Нас ни интересува дали има разлики между тях - краткият и категоричен отговор е: не, няма. Разликите са единствено в дозите и цената, но в крайна сметка - 1 mg semaglutide = 1 mg Ozempic = 1 mg Wegovy.

# 617
То е ясно защо са отделни търговски лекарства, въпросът беше защо цената на едното в двойна на другото, при еднакво съдържание. Ама си го обясних донякъде де. Така или иначе, у нас никой нищо не ми плаща, така че Вегови да си стои там на рафта.
Ами там вече зависи от държавната политика. Всяка държава сама си уговаря цените с фирмите. Това може да го знаеш и по-добре от мен, всъщност. Не зная защо е така. Има известна стигма що се касае до наднорменото  телесно тегло. Доскоро не се смяташе за заболяване. Вече и WHO препоръчва GLP-1 агонисти за затлъстяване.

# 618
Аз съм с диабет и пак си плащам. Причината е, че за да се изпише са необходими наистина лоши изследвания. Лекар ми предложи да ги фалшифицираме дори. Гликираният ми хемоглобин през юни беше 5.8, нямаше шанс. За сметка на това хома индексът ми е 26 (да, без точка). Само се сещате от тези два показателя колко внимавам и как гладът е постоянен и отчайващ. И килограмите нямат мърдане без помощ. Явно идеята е да си наистина сериозно болен, с диабет, който те убива, и който не се повлиява от други алтернативи.
Аз се включвам и с друг въпрос. Минах един месец с 0.25, без никакви странични ефекти и с малък положителен. С дозата от 0.5 (пак 1 месец) ефектът е доста по-осезаем, но има един страничен ефект, който малко обезмисля приема. Първите 3 дни след прием ми се завива свят внезапно, не е хипогликемия, защото меря. Единствено ме оправят бързи въглехидрати, поне така установих от опит. Някой с подобен страничен ефект успял ли е да се справи?

# 619
  • София
Колко вода пиеш на ден? Освен дехидратация, другата причина е електролитен дебаланс. В тази тема е писано как да ги балансираш.

# 620
А, пия си, цял живот си пия. Не знам точно колко, но 3 литра със сигурност има.

# 621
И други няма да се уморим да повтаряме, че това е глупост.
Ozempic 1mg = Wegovy 1mg = Semaglutide 1mg
Никой не го интересуват търговските наименования, заради което да плащат двойна цена.

Моят резултат - след 1 година само на 0.5 - свалени 21% телесна маса и закрепено BMI 23
Няма причина да се вдига дозата, ако с ниската има ефект.Който иска бърз резултат да си помисли много добре закъде толкова бърза и какво смята да прави като ги свали килограмите. Тези, които най-много бързат, после си връщат всичко.
Бихте ли споделили от колко кг стартирахте и колко кг свалихте за 1 година на 0,5. Аз продължавам да се чудя дали да вдигна на 1 мг.

# 622
Любопитно ми е, когато се достигне търсеният ефект от лечението с Оземпик - нормализиране на кръвната картина, намаляване на колиграмите и т.н. как се преустановява лечението с него? Някой достигал ли е до този момент? И колко най-дълго може да се приема този препарат?

# 623
Аз съм далеч от спирането за момента, но това, което докторът ми каза в началото е, че не се спира отведнъж, а постепенно.

# 624
Бихте ли споделили от колко кг стартирахте и колко кг свалихте за 1 година на 0,5. Аз продължавам да се чудя дали да вдигна на 1 мг.

Килограмите нямат значение и само ще ви вкарат в заблуда. Водете се от процентното съотношение при вашите ръст и тегло. Изчислете си BMI, заложете едни реалистични 15-20% редукция за година и се въоръжете с търпение. Дали ще сваляте 1 или 3 кг на месец няма значение - важен е резултатът след една година, която ще мине неусетно. Ако сваляте при доза 0.5, дори бавно, защо ви е да качвате на 1?
При мен бяха намесени и други фактори - щитовидна жлеза, ИР и други проблеми, но също и постоянни ограничения през по-голямата част от живота, което означава, че имаме съвсем различен старт с тези, които тепърва започват.
Има хора, при които проблемът е само храненето, и те ще видят много по-драстичен резултат, но при спиране е много вероятно да се върнат към старите си навици. Никое лекарство няма да ги "излекува" от тях.
Аз затова винаги им казвам: ако смятат, че ще свалят килограмите, ще спрат лекарството и така ще си останат - няма смисъл въобще да започват.

На този етап не смятам да спирам дозата 0.5, дори да задържа BMI 20. Най много да я намаля. Не виждам смисъл да стресирам организма с ново качване и в даден момент да започвам отново приема.

Общи условия

Активация на акаунт