Качествена дограма - 4

• 17 077
  • 358
  •   1
Отговори
# 330

PANDA_FuBao, ползвам този спрей при нужда, предлага се и в много по-големи флакони.
25 годишна алуминиева дограма, с нормални гумени или каквито там са черните уплътнения, на врати и прозорци, разположени и към тераса и без, имам и 4те изложения, по 1 ап сме на етаж. Нормално прашно.
Спреят много ми помага за скърцащи панти на дограмата и вътрешни врати, детски играчи и много други скърцания из кэщата.
Не цапа, не оставя мазни следи.

Допълвам се : Следя темата за съвети от по-опитните момичета/момчета, Flowers Hibiscus
 предстоят ми довършителни.

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 15:42 от *TeddyBee*

# 331
Здравейте, предстои ми помяна на стара дограма. Изчетох като че ли почти всичко в темите назад. Спрях се на стъклопакет К-Б-К и малко се боря за тази работа, но ще видя до къде ще я докарам. Имам молба към вас, ако може да ми кажете  на фирма Guardian, кое стъкло им е К и кое 4С? Много ми в сложно нещо с тях, а искам да ги разуча, за да знам какво ми предлагат(лъжат🤣). Погледнах от сайта им една конфигурация май на К стъкло:
Тройно остъклени
СТЪКЛО: Стъкло Guardian ExtraClear (CE), 4 мм (2-ClimaGuard ® Premium2 (CE))
ПРОЛУГА: 10% въздух, 90% аргон 16.0 мм
СТЪКЛО: Guardian ExtraClear (CE) стъкло, 4 мм
ПРОЛУГА: 10% въздух, 90% аргон 16.0 мм
СТЪКЛО: Стъкло Guardian ExtraClear (CE), 4 мм (5-ClimaGuard ® Premium2 (CE))
Изчислените стойности са в съответствие с EN 410:2011 / EN 673:2011
Стойности на производителността

ВИДИМА СВЕТЛИНА
Пропускливост (τv)
74,1%
Отражателна способност навън (ρv)
15,9%
Отражателна способност вътре (ρv)
15,9%
Общ индекс на цветопредаване (CRI)
97.1
УЛТРАВИОЛЕТОВО
UV пропускливост (τuv)
22,1%
СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ
Слънчева пропускливост (τe)
46,5%
Отражателна способност навън (ρe)
32,9%
Отражателна способност вътре (ρe)
32,9%
Слънчева абсорбция (αe)
20,6%
Слънчев фактор (g)
52,7%
Коефициент на засенчване (sc)
0.61
Вторичен топлопренос (qi)
6.3
ТЕРМИЧНИ СВОЙСТВА
U-стойност (Ug)
0,6 W/m²·K
ВЪПЛЪТЕНА CO 2
[екв. кг/м²] A1-A3
30.73
Моля, който има опит или познава предлаганите продукти от тях да изкаже мнение.
Благодаря!

# 332
Здравейте, на коя фирма в средният ценови клас ще препоръчате дограма?
Прозорците ще са с двоен пакет, а камерите максимум 6.
В Ролпласт вече предлагат от 6 камери нагоре.
Къщата на която ще се слагат се ползва като вила и не се живее постоянно в нея така, пе скъпи предложения са излишни.
Като цяло от Ролпласт сме доволни преди, но сега не зная как са като качество, цени и излълнение на монтажа.
Благодаря предварително.

# 333
Здравейте, на коя фирма в средният ценови клас ще препоръчате дограма?
Прозорците ще са с двоен пакет, а камерите максимум 6.
В Ролпласт вече предлагат от 6 камери нагоре.
Къщата на която ще се слагат се ползва като вила и не се живее постоянно в нея така, пе скъпи предложения са излишни.
Като цяло от Ролпласт сме доволни преди, но сега не зная как са като качество, цени и излълнение на монтажа.
Благодаря предварително.
Много е вероятно на Ролпласт продуктът да е на цената на "среден" клас дограма на малка фирма, която само препродава или части от дограмата ѝ се произвеждат от други фирми. Вземете оферта и сравнявайте.

# 334
Един малко страничен въпрос, не точно за дограма, но все пак свързано с това.
Някой слагал ли е прозрачно фолио за UV защита?

Имаме дървен под, който наясно съм, че нормално променя цвета си, но ми се иска да сложа нещо на стъклата така че да забавя малко тази промяна. Спомних си как навремето след завършване работех в един магазин. Собственикът извика фирма да му сложи такова фолио на витрините, за да не избеляват дрехите на единствения манекен.

Та искам да приложа нещо такова вкъщи. Намерих на първо четене че има такива фирми, предлагащи нещо подобно. Например тези. Но забелязвам, че има нюанси. И се чудех да не ми стане вътре светлината някаква съвсем пък неестествена. Макар че едва ли де. Май повечето бизнес сгради, които са изцяло стъклени имат такива защити на стъклото. Аз дори си мислех, че и всяка дограма има, но явно или са ни измамили, или не се прави по дефолт.

Моля ако някой е слагал подобно нещо или е виждал да сподели.
Нямам никаква идея и дали е скъпо като услуга. Засега планирам само на всекидневната, която е с прозорци и на изток, и на юх, и на запад да сложа.

# 335
Стъклото по принцип спира повечето УВ лъчи и подът едва ли ще се обезцвети лесно. А филтър сигурно има, но си има и цена - ще загубиш доста проценти осветеност от влошена пропускливост на светлина.

# 336
Подът се променя пред очите ми супер бързо. Но не е обезцветяване, а по-ското потъмняване. Не знам, може да е от лош лак. Или на нашите прозорци няма UV защита.
Инак за осветеност не се притеснявам. Помещението е 44 квадрата с прозорци в три от посоките. Смених си дори концепцията за цвета на завесите, защото цяло лято се налага да ги държа спуснати поне в частта където е дивана.

Аз си го представям нещо като леко променените стъкла на колите

# 337
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Един малко страничен въпрос, не точно за дограма, но все пак свързано с това.
Някой слагал ли е прозрачно фолио за UV защита?

Имаме дървен под, който наясно съм, че нормално променя цвета си, но ми се иска да сложа нещо на стъклата така че да забавя малко тази промяна. Спомних си как навремето след завършване работех в един магазин. Собственикът извика фирма да му сложи такова фолио на витрините, за да не избеляват дрехите на единствения манекен.

Та искам да приложа нещо такова вкъщи. Намерих на първо четене че има такива фирми, предлагащи нещо подобно. Например тези. Но забелязвам, че има нюанси. И се чудех да не ми стане вътре светлината някаква съвсем пък неестествена. Макар че едва ли де. Май повечето бизнес сгради, които са изцяло стъклени имат такива защити на стъклото. Аз дори си мислех, че и всяка дограма има, но явно или са ни измамили, или не се прави по дефолт.

Моля ако някой е слагал подобно нещо или е виждал да сподели.
Нямам никаква идея и дали е скъпо като услуга. Засега планирам само на всекидневната, която е с прозорци и на изток, и на юх, и на запад да сложа.
Аз сложих на терасата на част от стъклата от матиращото фолио, което не се лепи лепило, а с препарат за стъкла. Много съм доволна. Купувала съм го от Лидл. Има и с шарки, но моето е без. Определено не пече така силно слънце и в случая не затъмнява, а е светло. Аз го одобрявам Терасата ми е южна и следобед става ад.

# 338
С някакво безцветно , матово или на орнаменти мисля , че няма да имаш проблеми . Можеш да го купиш на метър , някъде , където продават тапети или фолиа . Има най - различни .

https://praktiker.bg/bg/Samozalepvashto-se-folio/FOLIO-VITRAZh-6 … IFIX-MAT/p/451024

https://drebolii.com/samozalepvashto-folio-za-prozortsi-kamacheta

https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%86%D0%B2%D … 0&bih=551&dpr=1.5

Или светлина или дървен под . .

# 339
  • София
Здравейте. Влизам да похваля Лукспласт, за които научих тук от темата и им възложих изработка на два прозореца. Изпълниха всичко качествено, справиха се преди крайния срок. Освен това бяха коректни да си отстранят едно разминаване в подпрозоречната дъска към единия прозорец (частично остъкляване на тераса), която по спецификация трябваше да е с дължина, равна на дължината на цялата тераса, а те донесоха първоначално дъска с дължина, равна на широчината на прозореца. При монтажа не обърнахме внимание на разминаването и подписахме без забележки протокола. След ден - два се обадих, разбрахме се какво е станало, не повдигнаха въпроса, че сме приели без забележки работата и дойдоха с нова дъска с размери по спецификацията. 

# 340
С някакво безцветно , матово или на орнаменти мисля , че няма да имаш проблеми . Можеш да го купиш на метър , някъде , където продават тапети или фолиа . Има най - различни .

https://praktiker.bg/bg/Samozalepvashto-se-folio/FOLIO-VITRAZh-6 … IFIX-MAT/p/451024

https://drebolii.com/samozalepvashto-folio-za-prozortsi-kamacheta

https://www.google.com/search?q=%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%86%D0%B2%D … 0&bih=551&dpr=1.5

Или светлина или дървен под . .
Именно, че не искам да правя този избор, нито да слагам винили или ламинирани паркети.
Точно това е, че има вариант и за двете. Но не става въпрос за фолиа, които матират, а такива, които запазват прозрачността на стъклото само с лек нюанс. Нали ви казвам, според мен е по подобие на това, с което правят автомобилните стъкла - хем виждаш през тях, хем е една идея по-различна светлината вътре.

# 341
Както ти казах, има. Но едва ли са популярни тук. Вероятно поръчка от чужбина.
https://www.purlfrost.com/mirror-and-tinted-window-film/uv-prote … ding-window-film/
https://www.amazon.com/uv-blocking-window-film/s?k=uv+blocking+window+film

# 342
Да, благодаря, Черна Станция. Обяснявах просто на Alisia, че не ми е оферта да избирам между светлина или дървен под.
Инак днес се разрових и се оказа, че даже е много популярно по нашите земи. Но най-вече в София. Там на първо четене изскочиха 4-5 фирми. Замислих се защо ли. Ами даааа, разбира се... Къде има най-много бизнес сгради целите със стъкло, най-много арт галерии и прочее неща, които изискват стъклата да са с нещо, а не просто голо прозрачно стъкло.

Разбираемо в по-малките градчета не е популярно. Там сгради целите в стъкло, галерии и пр. - малко докъм никак на места.

За мен остава загадка имат ли производителите на стъклопакети такива екстри, екстри ли са изобщо или по подразбиране се слага на всички стъкла.

Тази тема ме радва - тук жени дори навлизат толкова навътре в спецификите на дограмите, че мъжете могат спокойно да застанат в ъгъла засрамени.

# 343
120 000 лв за дограма нормално ли е? !
На мен ми се струва много, да много прозорци, големи витрини, обаче...

# 344
120 000 лв за дограма нормално ли е? !
На мен ми се струва много, да много прозорци, големи витрини, обаче...

Ми защо да не е нормално? Тя офертата ви се изготвя на база на квадратура, екстри, задание.

Общи условия

Активация на акаунт