Студенти в Нидерландия - 21

• 61 547
  • 720
  •   1
Отговори
# 480
Дъщеря ми е от около месец в общежитие на Xior в Делфт и към монета е много доволана. Стаята е голяма, чисто е, спокойно е.
Ние също сме доволни от Xior! Самостоятелна стая с кухненски ъгъл, тихо, спокойно, възпитани студенти. Има общи перални, със сушилни, рядко, но организират събития, читалня. Толкова е тихо, че чак странно, студентите не контактуват много по между си. Има паркинг за колелата. Да, доста е скъпо, след епидемията се вдигнаха цените, но сега били някакви субсидии за тока и ще ни върнат не малка сума. Зависи от темперамента, за тези ,които предпочитат повече уединеност е много добре.

# 481
И за моето дете нещата се нареждат. Българче й предложи стаята си, договорът е подписан - три момичета в апартамент са. Имат и шед за колелетата. Живот и здраве юли ще се пренася.
 Вече и програма за магистъра е получила.

# 482
Червенокоска, радвам се за дъщеря ти, настаняването й звучи повече от добре.
Ние сега започваме търсене на квартира в Малта, където ще е ексчейнджа на щерката следващия семестър.
Та, ако някой има опит, контакти или идеи, ще бъда благодарна на всякакво инфо.
Успех на всички търсещи квартири, бъдете готови с документите и се заредете с търпение, всичко ще се нареди.

Последна редакция: вт, 11 юни 2024, 10:21 от mst

# 483
Здравейте, синът ми е приет в Groningen, но както можете да предположите имаме проблем с намирането на квартира. Моля, ако някой има инфо за някоя стая , която се освобождава, или къде бихме могли да потърсим да ми пише. Благодаря

# 484
  • София
Вижте на сайта на domakin.nl - имат в момента свободни стаи и студия, а и правят огледи.
Успех!

# 485
  • София
И за моето дете нещата се нареждат. Българче й предложи стаята си, договорът е подписан - три момичета в апартамент са. Имат и шед за колелетата. Живот и здраве юли ще се пренася.
 Вече и програма за магистъра е получила.
Супер, Червенокоске! За статистиката, какъв е наемът? Много се радвам за вас!

# 486
За статистиката - изключително неприятен Joy Извън майтапа 1100 с всичко (съгласи се да й впише наем в размер подходящ за субсидия), кварталът е много хубав, собственикът - изключително читав.  Вероятно можехме да чакаме и за по-евтина, но в един момент не ми издържаха нервите. Почти бяхме подписали за една друга стая, но бяха вписали невероятното условие без посетители и тя отказа категорично.
В договорът има клауза, че може да прекрати по всяко време без предизвестие, ако намерим друг наемател.

# 487
  • София
Субсидията ще е доста приятен размер, така че - супер сте се справили!

# 488
  • София
Здравейте.
Извинявайте, че нахлувам в темата ви, въпреки че дъщеря ми ще учи в Белгия, но прочетох, че някои от вас са наели стая от XIOR. Ние също сме се запътили към тях и ичакваме да ни изпратят договор. Аз, обаче нямам електронен подпис в ZOHO. Въпросът ми е към тези, които са подписали договор - как го подписахте?

# 489
Здравейте.
Извинявайте, че нахлувам в темата ви, въпреки че дъщеря ми ще учи в Белгия, но прочетох, че някои от вас са наели стая от XIOR. Ние също сме се запътили към тях и ичакваме да ни изпратят договор. Аз, обаче нямам електронен подпис в ZOHO. Въпросът ми е към тези, които са подписали договор - как го подписахте?

Здравейте, синът ми си подписа договора с Xior (в Хага) собственоръчно и го изпрати сканиран, нямаше проблем. При него реагираха много бързо с документацията, одобрение, вземане на чипове за достъп. Стаята е много приятна, немного голяма, но достатъчна за самостоятелно ползване, обзаведена е прилично с легло 120/200, матракът е чисто нов, голяма стабилна маса, подходяща за хранене и за учене, гардероб, кухненски бокс и баня с душ кабина. Общежитието е малка сграда и наистина беше много тихо и двата пъти, когато ходихме.

# 490
  • София
Dixit, много благодаря. Надявам се и при нас всичко да е наред и да е хубаво. Засега са много любезни и кооперативни.

# 491
Здравейте, до 15 юни от Unifay ни писаха, че трябва да подадем информация за studielink за плащане на таксата към университета. Ако някой е запознат може ли да разясни малко повече, относно стъпките. Ясно е, че трябва да въведем BIC  и IBAN, но стъпките са няколко и не мога да се ориентирам. Има ли нещо по специфично, което трябва да отбележим. Сега ли трябва да определим как ще се плаща-цяла такса, месечна вноска или със студентски заем?

# 492
Здравейте, до 15 юни от Unifay ни писаха, че трябва да подадем информация за studielink за плащане на таксата към университета. Ако някой е запознат може ли да разясни малко повече, относно стъпките. Ясно е, че трябва да въведем BIC  и IBAN, но стъпките са няколко и не мога да се ориентирам. Има ли нещо по специфично, което трябва да отбележим. Сега ли трябва да определим как ще се плаща-цяла такса, месечна вноска или със студентски заем?

Здравей, задължително трябва да въведете в последно поле начин на плащане НА ТАКСАТА по ваш избор. SWIF code e BIC .

# 493
Дъвкали сме няколко пъти това с таксата.
Ако въяедете бг сметка, няма как университета сам да дърпа таксата - българските банки не позволяват директен дебит въпреки, че сме в Сепа общност и независимо какво ще се опитат да ви убедят. Отделно мисля няма да можете да отбележите плащане на вноски от бг сметка ( поне така беше преди време). Ще трябва да нареждате през банкиране - таксата превод зависи от банката, но е като към бг сметка.
Може да отбележите холандска сметка (ваша или на друг човек). Тогава има опция за вноски.
Не сте длъжни да внасяте таксата в момента ( с изключение на някои унита) - имате срок, който обикновено е до 25 септември. Дотогава може да смените начина на плащане когато желаете. Ние бяхме въвели българска сметка, която после сменихме с холандска, когато излезе тази на дъщеря ми (но трябва BSN за откриване, макар че някои позволяват и без).
Ако искате да пуснете за заем за таксата към DUO, може да го направите след като получите безусловен прием - таксата се дели на 12 вноски, които ви се превеждат до 22-23 число на всеки месец.
А броят на вноските зависи от самия университет - 2, 3, 4, 5, 6.

# 494
  • София
От Unify пращат инструкции, не сте ли ги получили?
В платформата давате IBAN на българска сметка и отбелязвате начин на плащане на таксата. От Unify ги нанасят в studielink.
После, ако ще плащате на вноски или със заем, задължително трябва да се подмени българската сметка с холандска. Както червенокоска писа, студентът си вади BSN и с него открива сметка там. С помощ от университета се подменя сметката - от българската на халандската.
При нас в studielink не можахме да я подменим, но беше достатъчна промяната в университета. Уточнявам, че плащаме със заем.

Общи условия

Активация на акаунт