Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №26

• 45 108
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
Да не говорим, че голяма част от синтетичния прогестерон (както и от разни добавки) в тялото се преобразува в естроген.

# 541
Няма яхцеклетки -няма прогестерон.Това са ми обяснявали на мен.Има яйцеклетка тя при нарастването отделя естроген.Покачва се лутеинезиращия хормон,следва пик на него и овулация.След спукване на я.се образува жълто тяло и започва да се отделя прогестерон за да подготви лигавицата за бременност.Няма бременност,спада прогестерона,следва цикъл/лигавицата се излющва/.Тпва е нормалния ред на нещата.При липса на я.следва нисък прогестерон и така..

# 542
А как разбираш, че не си?

По програмата на Байер ми правиха хормоните ежемесечно, сумарно около година и половина.
Преди да ми махнат Мирена си мислеха че тя ми доставя прогестерон и така се балансира с естрогена та затова имам ову и всички други без цикъл заради изтънена лигавица, но все пак съм премено. Махнаха ми Мирен, прогестерона ми подскочи още повече , направих тромбофлебит , възстанови ми се цикъла. И така половин година. След което спря. Но аз вече не искам да правя някакви изследвания. На моята възраст трябва да спира защото ми е време. И да пия дори ремифемин според доценката не трябва. Обаче с тези вълни нямам мира. и си го пия, но си нося и риска евентуално. С киста на едната гърда съм и там много трябва да внимавам какви добавки вземам.

Последна редакция: пн, 27 май 2024, 18:21 от _re_ge

# 543
Реге, и растителните хормони ли носят риск за гърдите?

# 544
Здравейте,
Аз от едната тема за Базед, сега да скоча и в тази....след като днес ендокринолога категорично ми заяви, че липсата на МЦ не се дължи на терапията за Базед 😁.
На 47г, и до преди 20 дни бях с редовен МЦ на 24-25 дни и от раз го няма.
Ходих на АГ-няма бебе,няма кисти, но и удебелена лигавица няма за да има МЦ.
Изписаха ми 3х2 примолут нор за 3 дни....все още нямам цикъл.
Ендокринолога ми назначи полови хормони, за да видим какво е положението.
Току-що си поръчах този натурален прогестиронов крем....и започвам да чета какви добавки да си купя.....
Всяка информация ще ми е полезна,т.то в аптеките разнообразието е голямо.

Това не го разбирам. По-точно, разбирам, че преди 20 дни е бил последният цикъл.
Как така при това положение е спрял от раз? Та то още не са минали въпросните 24-25 дни, на които ти идвало.
И заради това ще се пие примолут нор?

Извинявайте, ама малко прекалено ми идва.
20 дни закъснение от очакваната дата😉
Ще изчакам още 1 седмица МЦ....ако ли не дойде,ще си направя половите хормони и тогава ще пия или мажа с крем.
И за мен е странно,без да имам симптоми...МЦ да спре....
Дори мислех че съм бременна.....секса беше като храненето.....но май вече ще е мираж😁
Благодаря на всички за коментарите.🙂

Последна редакция: пн, 27 май 2024, 18:58 от Disito

# 545
Е, тия дето сме със свърх естроген няма да влезем в менопауза ли?

Всъщност това, че имам огромно количество естроген не се балансира само с много прогестерон, точно обратното е на практика. Обаче пролактина скача.
Добре Simple Smile
Ти сигурно мислиш, че до 65 години ще имате естроген в организма?

Ами да - то това е опасното на естрогеновата доминантност - повечето естроген, който е канцерогенен. В критическата риска се увеличава, защото естрогена все още е висок, но прогестерона спада и не го балансира.
Естрогена се отделя не само от яйчници и матка. Висцерална мазнина и не само също отделят естроген и фракции ... то си е цяла наука.
В чужбина и лекарите изписват прогестерон - само дето там по-лесно се намира биоидентичен. Не е вярно, че само Рей Пийт е ЗА прогестерона.

# 546
  • Бургас
Да, аз имам едни книги, пак са от американски автори.Едната е по-стара -Какво не ви казва вашият лекар за пременопаузата, другата е Наръчник за регулиране на хормоните.Всички говорят за прогестерон, но вече е биоидентичен и микронизиран.Отричат синтетичния.

# 547
  • Бургас
Извинявайте, аз явно съм крайно неподготвена по темата, ама според вас, ако няма силно изразени симптоми /горещи вълни, нервност.../ и здравословни проблеми като полипи, кръвоизливи, миоми... какво налага ХЗТ или приемане на биоидентичен прогестерон. Т.е какви са негативите на това да се навлезе в менопауза по естествен начин?
И освен това не знам защо закъснение от 20 дни се счита за рязкото му изчезване, просто започват промени.

# 548
Менопаузата е естествен процес. Все пак има негативи - във външния вид, здравословното състояние, либидото. За това дамите се опитат да компенсират процеса, добавяйки хормони или фитохормони.

# 549
Извинявайте, аз явно съм крайно неподготвена по темата, ама според вас, ако няма силно изразени симптоми /горещи вълни, нервност.../ и здравословни проблеми като полипи, кръвоизливи, миоми... какво налага ХЗТ или приемане на биоидентичен прогестерон. Т.е какви са негативите на това да се навлезе в менопауза по естествен начин?
И освен това не знам защо закъснение от 20 дни се счита за рязкото му изчезване, просто започват промени.
Напълно съм съгласна. Ако нямах гадните кръвоизливи и цикли по 100 пъти в месеца, нямаше и да си помисля за никакви средства.
Също не бих се притеснявала, ако тръгне да прескача след 45. Ми ще прескача, то си е време. Няма как цял живот да сме млади.
Аз не разбирам и другите козметични средства за подмладяване, извън лек грим, хубав крем за лице и качествени продукти за коса. Правилно хранене и движение.
А, да, и хубави зъби, по възможност мои Joy
Личното ми опасение е, че всякакви хормони приемани отвън, вредят. Реших се да пробвам с тоя крем, като уж по-безвреден.
Но това съм аз, и нямам нищо против другите да действат, както щат.

# 550
Кремът също влиза в организма, макар и локален.
Който няма неприятности може да не прави нищо, но при някои животът може да се превърне в ад. Така, че всеки си знае него си - ще се бори за облекчение или ще търпи! А най добре са тези, които го карат безпроблемно! Wink

# 551
Извинявайте, аз явно съм крайно неподготвена по темата, ама според вас, ако няма силно изразени симптоми /горещи вълни, нервност.../ и здравословни проблеми като полипи, кръвоизливи, миоми... какво налага ХЗТ или приемане на биоидентичен прогестерон.
Нищо.

# 552
Disito, Базеда много разбутва цикъла, момичетата в онази тема са компетентни по този въпрос.

# 553
  • София
Да не говорим, че голяма част от синтетичния прогестерон (както и от разни добавки) в тялото се преобразува в естроген.

Точно 😀
Няма да забравя, когато доктор ми го каза този факт и как ми увисна ченето. После се прибрах и рових и четох и осъзнах колко много Дуфастон за щяло и нещяло съм изпила с мисълта, че пия “прогестерон”.🥴 Оттогава не съм, де, то беше преди 2-3 години🙃

# 554
Здравейте отново,искам да попитам за спрея за спане,след колко време започва да действа,вече три дни пия никакъв резултат.
Благодаря ви

https://grizha.com/2022/12/30/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1 … lwtoaAg8nEALw_wcB

Общи условия

Активация на акаунт