91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 94 928
  • 600
  •   1
Отговори
# 405
  • На планетата Земя
Мисля, че таблото е старо.

StIvanova, програмата 2024/2025 по класове е на сайта на училището и можете да я разгледате.

Shushi2, не искате детето ви да учи руски език или погрешно съм разбрала смисъла на написаното?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 17:12 от Mileto

# 406

Искрено се надявам това с руския език да не е вярно!
Днес в 12 ч. таблото беше налично на стената срещу стаята, в която се извършва записване на осмокласниците. Не пиша неверни неща.

# 407
  • Sofia
До преди няколко години като вори чужд език се изучаваха АЕ и РЕ. Сега вече е само АЕ. Таблото явно е старо или пък има някаква друга история.

# 408
  • На планетата Земя
Хубаво е да има памет, за да не олекват нещата и да не четем нелепи подмятания.

Г-жа Спасия Стоева е дългогодишен учител по руски език в НЕГ, преподавала е на мен, а преди това и на мъжа ми. Добър преподавател, може да се каже институция доскоро в училището. Често идва на тържествата и можете да я видите сред официалните гости (както и други стари преподаватели, последно зърнах Ковач Blue Heart , математик-легенда за училището).

Ето на снимка унагледено г-жа Стоева, г-жа Менда Маркова (директор на училището в периода 1985-1998 г.) заедно с бивш възпитаник на гимназията.

Така че това табло има своята история и не случайно и напразно е там.

# 409
  • София
Дори и назад във времето, когато ситуацията  не беше нажежена от днешните събития, дори когато гимназията беше с друг директор, който много-много не се вслушваше в исканията на деца/родители, руският не се е налагал. Децата си избираха сами кой втори език да учат (без  паралелките на немския отдел, де, там английският беше и още е фиксиран, а  руски в тях можеше да се учи факултативно, което вече не може да стане предвид липсата на дори 1 учител по езика). При това при записването в 8 клас можеше да са заявили децата едно желание, а на прага на девети да го сменят, ако ще са в ДСД паралелка. Дори и при започнал 9 клас имаше смени...Какво остава за сега, когато официално училището предлага само английски като втори език за всичките 7 паралелки на випуска...Какво ще промени едно табло в  избора/ нагласите на децата (ако въобще го видят)?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 15:53 от Просто русалка

# 410
  • София
Русалка, съгласна съм с теб, но живеем във времена, в които тези неща правят впечатление и хората се чудят как да ги тълкуват. Новите родители няма как да знаят от кога виси това табло (честно, не съм го забелязвала до сега).
Mileto, аз не видях нищо нелепо във въпроса на дамата.
За Спасия Стоева, при която и аз съм учила, мога да кажа само добри неща😉 , за разлика от другата й колежка по РЕ Зарчева, която беше доста строга. Оставяше ни да си пишем домашните по НЕ и математика в часа й и никого не насилваше да се занимава с РЕ като не му е интересно. Самата тя виждаше, че интересът във випуска ни към РЕ клони към нула и се примиряваше и си приказваше с нас за други неща. (говоря за 90-те) . Добра душа беше!🙂

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 01:43 от Skiorche

# 411
  • София
Скиорче, така е, но на сайта стои програмата за втория срок на изминалата учебна година  на всичките 5.7=35 класа, има и учителски екип - една супер бърза справка ще покаже, че  руски няма. Ако беше като информационното затъмнение на страницата, царящо преди, ОК, ама  сега  информация има. Аз не харесвам руския, учих го някога като всички, децата ми също не са го избирали  при записването си в  НЕГ във времената с избор  между двете опции,  при Спасия Стоева не съм била по руски, просто се чудя на тези притеснения...

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 16:29 от Просто русалка

# 412
  • София
Скиорче, така е , но на сайта има програмата ан всичките 5.7=35 класа, има и учителски екип - една супер бърза справка ще покаже, че  руски няма.
То и аз всяка година си мисля, че хората, които пишат в седмокласната тема са все по-информирани и запознати с процедурата по кандидатстването и приема в гимназиите, които са публикувани на няколко места, ама…Добре, че се намират отзивчиви и търпеливи хора да им го смелят и да им го налеят с фуния и това години наред. Някои са прочели, ама все пак е друго да получат потвърждение от различни места за по-сигурно.😉

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 01:07 от Skiorche

# 413
Мисля, че таблото е старо.

StIvanova, програмата 2024/2025 по класове е на сайта на училището и можете да я разгледате.

Shushi2, не искате детето ви да учи немски език или погрешно съм разбрала смисъла на написаното?

Ааа, как да не иска немски Simple Smile иска си, ще го учи.

Аз коментирах руския, защото реших, че таблото е рекламно за идните години нещо да се вкарва. В някои училища тази година е спуснат като втори език, без да има особен интерес към него, поради политически натиск. Не ми се иска да сме в училище, което е подвластно на политически игри и такива излишни неща, които нямат място в образованието.
Щом е старо и е като почит към дългогодишни преподаватели, които са допринесли към общността - това е съвсем друго нещо. (изобщо не съм знаела, че в това училище някога е преподаван руски, така че нямаше как да предположа каква е историята, така че благодаря за уточнението)

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 16:19 от Shushi2

# 414
Жалко, че няма Руски. Намирам го за полезен език, без да внасям политическа нотка. Мисля, че би било полезно , вторият език да е руски, френски, италиански,…. Просто детето ми е било на курсове по английски и се справя добре. Изучаването на английски ще е нещо като свободен час. Предполагам, че това важи за голяма част от децата.

# 415
  • София
Наивно ми се струва да мислите, че паралелно с НЕ,  който не е никак лесен и се започва от “А и В” ,  ще се научи друг неизучаван преди чужд език от различна езикова група. Не е случайно, че и в Испанската, ФЕГ и в 73-то най-желаните паралелки са тези с АЕ. Испанската предлага и комбинации с езици от същата езикова група, което е съвсем логично.
Повечето деца в НЕГ към края на гимназиалния етап учат усилено, за да вземат сертификати за ниво С1 или С2 по АЕ, и наред с това ДСД2. Изучаването на още един чужд език само би ги натоварило допълнително, а полза няма да има. Да не споменавам паралелките от Немския отдел, които принципно си учат по немска програма и е пълен абсурд в бъдеще да включат РЕ в учебния си план. Като намирате за толкова полезен РЕ, най -добре да запишете детето на курс -там със сигурност ще го овладее на по-добро ниво от училищното. Същото важи и за другите споменати езици. Не бъркайте НЕГ с бившото руско училище с изучаване на чужди езици 73-то Владислав Граматик. Там има цели три  паралелки, отговарящи на Вашето желание. (Две с РЕ и една с ФЕ). Хем балът е по-нисък, хем езиковото разнообразие е по-голямо. Същото важи и за 35-то (също бивша руска гимназия). Не може всички гимназии да са еднакви и добре, че не са. НЕГ е едно от малкото училища, в което няма как да попаднеш в нежалана паралелка, заради малко по-нисък бал и това е огромен “+”!
Скрит текст:
Ето аз съм пример за ученик от НЕГ, изучавал и АЕ+ РЕ. Последният никога не ми е потрябвал за нищо (учила съм го 11 години), а НЕ и АЕ ги ползвам постоянно. 70 процента от съучениците ми завършиха и живеят в Германия и Австрия и никой от тях не използва РЕ. Тукашните ми приятели от НЕГ -  лекари, зъболекари, банкери, юристи, архитекти, музиканти и т.н. -използват основно АЕ и по-малко НЕ.  И аз не влагам  геополитически пристрастия -  споделям само фактите.  

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 02:46 от Skiorche

# 416
  • София
Дали изучаването на английския ще е като свободен час зависи от учителя до голяма степен. И това важи не само за НЕГ с английски като втори, а за навсякъде.  Да, "вързали" са му ръцете да стига по наредба до В1, ама при желание винаги може да се надминат тези ограничения с допълнителни материали, упражнения, задачи за creative writing и т.н. Преди промените в програмата само  в НЕГ и 164 ГПИЕ се правеше това, другаде пак си се почваше от А1. Децата ми в 12 клас в НЕГ бяха по учебник С2 по английски, като имаше разлика при голямата и при малките  в обучението в горните нива заради учителя. Единият беше определено по-добър от другия. Предполагам, че и сега, ако учителят е по-гъвкав и имащ какво да даде на учениците си,  намира начини да се  преодолеят  лимитите на МОН. Далеч съм от мисълта да приписвам на училището нивото С1 или С2 по английски, с което учениците наистина масово завършват средното си образование в НЕГ (повечето ходят на курсове поне  преди сертификатните изпити с цел трениране на формата), но все пак и в училище  се научава нещо съвсем прилично, при положение, че много голяма част от зрелостниците избират матура по английски като втора - и  преди промените, когато нямаше деление  при ДЗИ по език на ниво ООП и ПП, и сега, когато има. .

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 06:38 от Просто русалка

# 417
Наивно ми се струва да мислите, че паралелно с НЕ,  който не е никак лесен и се започва от “А и В” ,  ще се научи друг неизучаван преди чужд език от различна езикова група. Не е случайно, че и в Испанската, ФЕГ и в 73-то най-желаните паралелки са тези с АЕ. Испанската предлага и комбинации с езици от същата езикова група, което е съвсем логично.
Повечето деца в НЕГ към края на гимназиалния етап учат усилено, за да вземат сертификати за ниво С1 или С2 по АЕ, и наред с това ДСД2. Изучаването на още един чужд език само би ги натоварило допълнително, а полза няма да има. Да не споменавам паралелките от Немския отдел, които принципно си учат по немска програма и е пълен абсурд в бъдеще да включат РЕ в учебния си план. Като намирате за толкова полезен РЕ, най -добре да запишете детето на курс -там със сигурност ще го овладее на по-добро ниво от училищното. Същото важи и за другите споменати езици. Не бъркайте НЕГ с бившото руско училище с изучаване на чужди езици 73-то Владислав Граматик. Там има цели три  паралелки, отговарящи на Вашето желание. (Две с РЕ и една с ФЕ). Хем балът е по-нисък, хем езиковото разнообразие е по-голямо. Същото важи и за 35-то (също бивша руска гимназия). Не може всички гимназии да са еднакви и добре, че не са. НЕГ е едно от малкото училища, в което няма как да попаднеш в нежалана паралелка, заради малко по-нисък бал и това е огромен “+”!
Скрит текст:
Ето аз съм пример за ученик от НЕГ, изучавал и АЕ+ РЕ. Последният никога не ми е потрябвал за нищо (учила съм го 11 години), а НЕ и АЕ ги ползвам постоянно. 70 процента от съучениците ми завършиха и живеят в Германия и Австрия и никой от тях не използва РЕ. Тукашните ми приятели от НЕГ -  лекари, зъболекари, банкери, юристи, архитекти, музиканти и т.н. -използват основно АЕ и по-малко НЕ.  И аз не влагам  геополитически пристрастия -  споделям само фактите.  

Уважаема госпожо Скиорче. Както казах не отричам английския, просто детето в голяма степен го знае. Знам и нивото на НЕГ, и трудностите на немския език. Аз самият съм живял в Германия и Австрия. Трябва за Ви кажа, че освен немски и турски, най- често може за чуете руски. Тонът ви е малко рязък. Моето дете няма проблем с усвояването на материал. Учи 5 куплета наизуст за 5-10 мин. Влезе в 91 с един от най-високите резултати, така че не ме плашете с трудностите, които предстоят. Просто изразих мнение, че би било добре да има алтернатива на английския.

# 418
Здравейте,
Има ли вече информация за разпределение на паралелките на 9-ти клас ДСД?

# 419
  • София
Herr Keller, чудесно е, че имате толкова умно дете. Точно затова мисля, че на добри курсове ще може да усвои с посочената от Вас бързина и потенциал не само руски, но и още един полезен език. Не разбрах с какво тонът ми е бил рязък? Извинявам се, ако съм Ви засегнала лично.
Посочих, че 73-то е равностойна алтернатива на НЕГ по отношение на НЕ,  а предлага и желаните от Вас допълнителни езици. Много хора избират гимназията като първо желание точно по тази причина, а баловете им стигат и за НЕГ и за СМГ. За съжаление доста родители записват децата си на принципа “да не похабим бала” и после започват да недоволстват, при положение, че са имали алтернатива.
Втори чужд език се учи на доста посредствено ниво в гимназиите - говоря го от опит с по-голямото ми дете, завършило друга езикова гимназия. Ниво А2 не  върши никаква работа и повярвайте, няма да можем да “помогнем” с него нито на турските -ако се изучава ТЕ, нито на руските емигранти в Германия). След Обединението на Германия изучаването на РЕ става единствено по избор и пада  рязко с над 80 процента в източните провинции. Щом владеете НЕ можете да направите справка, кои са най-масово изучаваните чужди езици в Германия (моята е от Spiegel https://www.spiegel.de/panorama/bildung/fremdsprachenunterricht- … 97d2-7459a69364bc.
Между другото съм на мнение, че вторият чужд език в езиковите гимназии трябва да бъде избираем, и предлаганите чужди езици да са базирани на ТЪРСЕНЕТО, но за мен комбинацията НЕ/АЕ е перфектна.
Желая успех на новоприетите на първо класиране деца и стискам палци на тези, които с трепет очакват второто класиране!

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 12:19 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт