91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 94 919
  • 600
  •   2
Отговори
# 420
Не сме я записали да не похабим бала. Да можеше да влезе където си пожелае. Тя пожела 91, защото е близо и удобно (това е важно защото е всекидневно) и защото по-голямото ни дете завърши там и  е доволно. Както казахте много се учи и няма време за допълнителни занимания. Освен това аз не съм завършил престижно училище, съответно не съм се реализирал така успешно и нямам големи финансови възможности за да си позволим допълнителни курсове. Не искам да променям темата в лични обяснения. Надявах се, че нещо се е променило и има възможност за различен от английски език. Това беше водещото при въпроса ми. Училището е отлично и не ги упреквам с нищо. Има умни хора, които го ръководят и знаят какво е най-добро за децата. Благодаря на отзовалите се. Успех и щастие на всички ученици от гимназията и на техните учители.

# 421
  • На планетата Земя
Допълнителните езици са спрямо търсенето и спрямо учителите, които училището може да привлече (което от години става все по-трудна задача). Г-жа Георгиева, която преподаваше на немската паралелка, успяваше да държи по-високо ниво на английския. Така или иначе дъщеря ми си ходеше на допълнителни уроци, яви се на изпит и си взе сертификат.
Оказа се, че английският й е доста нужен в университета, в който е в момента. Независимо, че бакалавърската степен е обявена на немски (за който си търсят и сертификатите/дипломите), има предмети, по които влиза преподавател Х и просто започва да си преподава на английски. И това не е единичен случай. Който знае - знае, който не знае - негов си проблем.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 13:33 от Mileto

# 422
За да има втори език, трябва на този преподавател да му направят норматив. Желаещи за руски, особено пък в сегашните условия, да има макс за една паралелка, което е 2 часа на седмица. Останалия хорариум няма с какво да го запълнят.
Допълвам се, че изборът на АЕ като втори чужд е също така стратегически, както е писала Русалка, за явяване на втора матура, която ще им бъде много лесна, тъй като е на ниво Б1.1.

# 423
  • На планетата Земя
Точно така, дъщеря ми си избра английски за втора матура - и за да получи висока оценка, и за да си спести още една тежка матура след многобройните немски.

# 424
Бих искала да питам, който има опит с допълнителните занимания по "Лингвистика", ако може да сподели подробности. Описаха ни го като един вид математика. Днес ни уведомиха, че има такава възможност, но не се записахме, защото не бяхме сигурни какви други дейности ще бъдат представени през септември и какво точно ще си избере детето. Едва ли с толкова много учене ще има възможност за повече от 1 допълнителна дейност. Всяка информация ще ми е полезна.

# 425
Lingua на латински се превежда език. Лингвистика означава наука за езика. Аз не съм учил в езикова гимназия, но съм учил медицина, съответно латински. Връзка с математиката , колкото …. Знам ли. Да, има връзка. Двете са науки, но коренно различни.

# 426
Математическа лингвистика?Simple Smile

# 427
  • София
Става дума за решаване на задачи, свързани с анализиране на езикови явления/непознати езици, представени посредством  математически алгоритми/зависимости.  Тук можете да придобиете представа за такива задачи Simple Smile.
https://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=2519
Назад  в годините, сега не знам, имаше и олимпиада по математическа лингвистика. Имаше даже медалисти от 91 НЕГ, СМГ, 164 ГПИЕ и други училища в БГ на международната олимпиада  през 2016 в Индия.

Keller,  не знам как е  тук, но в  Германия/Австрия при следване дори на медицина  има замесена математика - медицинска статистика се учи, епидемиология също.Та интердисциплинарни връзки  навсякъде  можем да намерим..

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 22:53 от Просто русалка

# 428
Още я има олимпиадата, даже НЕГ имат двама класирани ученици на национален кръг тази година.
Shushi2, заради тези двама класирани вероятно допълнителното занимание по лингвистика е по националната програма за подготовка за олимпиади, ако са ви накарали да попълвате декларация сега, защото предстои подаването на документите.

# 429
  • На планетата Земя
Ето го графикът за миналата година:

# 430
  • Sofia
Миналата година при записването предложиха съботни занимания по БЕЛ с г-н Бечев и участие в хора. Аз бях без девойката, но бях сигурна, че няма да поиска да я запиша на нищо допълнително след тежкия 7 клас, особено пък в събота Laughing Но тя е спортистка де, всеки ден имаше и тренировки - видя зор, но се справи прилично. Така че, както каза тогава г-жата по математика при записването, убеждавайки ме да я включа в нещо, трябва ПЛЪТНО да са заети Laughing

# 431
Бечев не се ли пенсионира?
Бихме се радвали да го видим пак, ако случайно е размислил

# 432
  • Sofia
Тази година беше на част от осмите класове, но добре, че имаше и стажанти Laughing

# 433
Здравейте,
Има ли вече информация за разпределение на паралелките на 9-ти клас ДСД?

и аз се вълнувам от темата, но съфорумките казаха, че септември месец се разбира и променят в школо буквата на класа, в който е детето.

# 434
  • София по рождение
От нашия клас само няколко са пожелали да се пробват за лайстуг. Две-три държат истински. Ще видим колко са приети. Но, от интереса предусещам, че ще си останат основно в този състав. Те и това искат. Класната ги сплоти и децата си паснаха, харесват се и е добре да си продължат. Просто ще сменят буквата на паралелката, защото тя е зяпазена за лайстунг.
Излишно е да споменавам, че най-много ме изяжда интереса кой ще им преподава НЕ -А и НЕ-Б, БЕЛ и МАТ.
И ми е мъчно за класната...Разкошна! 😪
Здравейте, бихте ли споделили името на класната ви от 8 клас? Благодаря!

Нели Петрова - най-, най-голямата награда за детето ми след добре свършената работа в 7 клас!
Много ще ми липсва загрижеността, деликатността, финеса и някак чаровната строгост на преподавател. Водеше ги на театрални постановки. Не прекаляваше с домашните, поне не до изтормозване, прави децата приятели, общност, а не конкуренция на всяка цена. Толкова бързо мина тази година...

Общи условия

Активация на акаунт