91 НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" - Тема 11

• 94 743
  • 600
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, относно разпределението на децата в паралелките в 8 клас - следим сайта(септември), но докато го разглеждах, ми направи впечатление, че миналата учебна година някои от класовете са били първа смяна, а други – втора, което малко ме изненада. Има ли някакъв принцип, по който се определя коя паралелка в коя смяна ще бъде?

# 436
  • На планетата Земя

Мисля, че това е принципът от доста време насам.

# 437
Не разбирам много логиката на това разпределение. Според мен не е особено удачно деца от един и същи випуск да са в различни смени. Това ограничава възможностите им да се виждат, да се сприятеляват ….Особено за 8. клас, където тепърва се изграждат връзки. Разбира се, може и да пропускам нещо – не съм запозната с училищната организация в НЕГ, така че може и да греша. 🙂

Допълнение: Може би има причина, свързана с капацитета на сградата, и именно 8. клас да се счита за “най-подходящ” да бъде разделен, тъй като децата още не се познават помежду си както останалите паралелки.

# 438
  • На планетата Земя
Със сигурност броят на стаите е причината да не може 5 випуска да са си заедно по смени. За 8 клас точно е най-безболезнено, тъй като и без това в 9ти има прегрупиране заради формиране не немските класове Д и Е.
Децата по мои наблюдения нямат никакви проблеми с контактите, общуването и сприятеляването, не само със собствeния набор.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 23:15 от Mileto

# 439
  • София
Good luck, още навремето, когато аз бях ученичка в НЕГ,  в “подготвителен клас” бяхме разделени на две смени. Следващите години вече се познавахме всички. Така е решен недостигът на класни стаи, които в 8-ми клас се ползват постоянно. После се преминава на кабинетна система.

# 440
За майките на осмокласници - ФБ групата е "91. НЕГ 011"

# 441
  • ту тук, ту там
На мен не ми излиза, сигурно е скрита.
А това група на децата ли е, или родителска? 😄

# 442
  • На планетата Земя
Не е скрита групата.

https://www.facebook.com/groups/716513874624916

За родители е.

# 443
Привет на всички,

Според информацията тук, Leistungsklasse получават сертификат за владеене на немски език на ниво C2 (цитат в скрит текст по-долу).
Не успявам, обаче, да намеря повече информация или дори потвърждение на това твърдение на друго място... Ще съм благодарен, ако някой може да внесе малко яснота.. Smile

Скрит текст:
Цитат
Завършили успешно 12. клас, учениците получават освен българската си диплома и немска, която улеснява кандидатстването в университети в Германия. Те получават и сертификат за владеене на немски език на ниво С2, което е най-високото възможно.

# 444
  • София
Този сертификат  важи само в комплект с немската диплома.Ако дете кандидатства с българската в Германия, което  нерядко се случва, трябва да има друг, примерно DaF.

# 445
  • На планетата Земя
Това листче-сертификат не знам реално къде се ползва. На нас не ни влезе в употреба, защото за ETH си искат конкретни сертификати, взети по конкретен начин. Дъщерята избра да вземе ÖSD Zertifikat, стана най-бързо и не й отне много от и без това малкото свободно време заради по-големия брой матури.

# 446
  • София
Да, не е някой от международно признатите сертификати. По-скоро е като удостоверение за владеене на C2. В момента не се сещам точно за коя специалност при кандидатстването с немската диплома имаше и поле за качване на сертификат за език и не можеше да се продължи по-натам без това поле. Та там единствено потрябва засега.

# 447
  • София
Ми то реално с немската диплома владеенето на език не е нужно да се удостоверява, приема се за майчин, както с Бг дипломата не ти дават ниво на владеене на език. Иначе да, имат го сертификата.

# 448
  • На планетата Земя
Това не е вярно на 100 процента, може би важи в огромна степен за Германия и Австрия (Елита споделя за такава ситуация, за специалността на дъщеря ми не се е налагало),но в Швейцария изискват допълнителен сертификат.

# 449
  • София
Е, добре де, на немците също ли им искат сертификат?

Общи условия

Активация на акаунт