Извънкласни занимания в първи клас – за или против?

 • 4 180
 • 56
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Синът ми ще е в първи клас през идната учебна година. Слушам/ чета, че много родители споделят как децата им ходят на курсове по език, на някакъв спорт, танци, уроци по програмиране.
Как мислите, дали е добре да натоварваме децата си още от първата година в училище? Дали вместо да ходят на народни танци примерно, не е по-добре да имат време и в къщи, да усещат домашния уют, да играят.
Моето дете ще учи задължително по 1 уч. час на седмица испански и английски. Всеки ден ще е и на занималня до 16:30. Мисля единствено на уроци по математика да го запиша, защото математиката отваря много врати и трябва да се почне от рано, а не в 7 клас дай юруш на уроци, че ще кандидатства детето.

Последна редакция: чт, 06 май 2021, 09:37 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 4 420
Дъщеря ми ходи на танци от 4 годишна. Има моменти, когато е много натоварена, но й харесва. Обича изявите, концертите, състезанията. Живее за тези моменти. Няма да крия, че и за нас с баща й е доста натоварващо. Почти нямам личен живот, кръга ми от контакти са майките от училище и танците. На моменти ми липсва свободата да нямам график, режим, ангажименти, но това ще е още малко. После тя ще може да се оправя сама. На 10 е.
Личното ми мнение е, че трябва да имат нещо извън училище. Нещо приятно за самото дете. Децата носят на натоварване, ако това им носи и добри емоции. Против съм постоянното учене. За мен не е ок дните да минават само в училище и уроци свързани с училище.

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 3 599
Мисля единствено на уроци по математика да го запиша, защото математиката отваря много врати и трябва да се почне от рано, а не в 7 клас дай юруш на уроци, че ще кандидатства детето.
На никое дете не му трябват уроци по математика от първи клас, освен ако не е с обучителни трудности. Подготовката за НВО може и от пети/шести клас да започне, но първи...най-много да намрази математиката, докато стане седми клас.

# 3
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 315
От първи клас дъщеря ми ходи на извънкласни занимания само в събота или неделя или само през лятото-театрално изкуство,балет,конна езда,а от втори клас английски,през лятото-плуване.
Избягвам такива ,които са през седмицата,защото детето е достатъчно натоварено.

# 4
 • Мнения: 6 808
Танци или спорт в първи клас имат много повече смисъл от уроци по математика.
Какво се преподава на частни уроци по математика в първи клас?

# 5
 • Мнения: 6 790
Моето дете е на възрастта на вашето. И тя септември ще е първи клас. При нея да стои вкъщи е скука. Не й пука за домашен уют, омрънква света, че иска да излезе. От 2 години ходи на балет, вече 3 пъти в седмицата, 2 от дните е и на шах. Шахът си го избра сама и настоява да ходи, въпреки че аз бях скептична. За мен тя така се разтоварва, а не натоварва. На уроци по БЕЛ, математика или езици не смятам да я записвам толкова рано.

# 6
 • Мнения: X
А синът ми рядко иска да излиза. Все в къщи му се играе. Има много играчки и от онези образователни книжки за писане и смятане, обича да рисува, да прави разни ръчни творчества с гланцови блокчета и силикон (пистолет със силикон) с разни дървени пръчици, очички, парцалчета. Просто хубаво му е в къщи, а като сме навън, поиграе малко и натиска да се прибираме.
Затова мисля, че ще му е мъка след училище или в почивните дни да го карам на разни занимания. Е, през лятото е друго - за тогава е рано да мисля. А на уроците по математика ще учи математика, естествено! И аз си решавах всички задачи в клас, но на уроците решавахме задачи за горните класове.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 36 758
Домашния уют много деца го схващат като покана по цял ден да висят на устройства вкъщи. Моята е почти на 9. Ходи на танци от четири години вече, но само събота и неделя. При всички положения място с деца (пък дори и да се учи там, като частната занималня) й е далеч по-забавно и желано отколкото да стои вкъщи.

# 8
 • Мнения: 6 808
Извънкласните занимания е добре да са по желание на детето. Спортните занимания също са много важни в тази възраст.
За математика разбрах - ще усвоява знанията за втори клас.

# 9
 • Мнения: 6 790
Важно е детето да има желание и амбиция. Насила не бих я записала на нищо. Говоря за спорт, развлекателни занимания.
По отношение на предмети, изучавани в училище, не бих й го причинила уикендите или след училище и занималня пак да е на урок. За тази крехка възраст, далеч от кандидатствания и т. н., не виждам полза, освен допълнително натоварване и умора.

# 10
 • Мнения: 46 577
В 1-2-3 клас моето дете ходеше на плуване, после на танци, после на волейбол, нищо не ѝ задържа вниманието. Тя си е такъв тип, не сме я насилвали.
От сериозните - английски, но и там прекратихме по някое време.
Всички бяха в делнични дни. У нас си имаме правило - събота и неделя са дни без ангажименти Simple Smile

И аз смятам, че математиката на този етап е напълно излишно.

# 11
 • Мнения: 8 304
По един час седмично език е едно голямо нищо. Пък за допълнителна марематика в първи клас аз лично смисъл не виждам.
Нямам идея какъв е у вас семейният уют, ама у нас никой не размита да седи. Освен ако няма с кой да играе.
В първи клас имаха по 2 часа език на ден + задължителното плуване. Да може дете да плува за мен лично е абсолютно наложително. В по-късна възраст всеки се ориентира в различен спорт.
Малкият ми син учеше допълнителна ( забавна математика) в училище. Не мисля, че е нещо без което не може.

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 3 599
А на уроците по математика ще учи математика, естествено! И аз си решавах всички задачи в клас, но на уроците решавахме задачи за горните класове.
Това пък защо? Ако детето няма афинитет към математиката /пуснете го на няколко състезания в първи клас, за да прецените и съобразно резултатите му/, няма никакъв смисъл, дори и от състезателна математика, а от уроци за по-горни класове - още по-малко.

# 13
 • Мнения: X
Благодаря за мненията 🙂
За математиката - избрали сме госпожа, при която ще ходи на уроци. То и език можеш да научиш в по-късна възраст, но ги подкарват още от детската градина. А синът ми не обича буквите, но играе с числата, интересно му е. Събира, изважда и умножава на ум. Дели по-трудно засега.
Hope For Two, в къщи е уютно, с мъжа ми сме тип домошари. Винаги са ме отблъсквали разхвърляни къщи с крещящи хора, увеличен телевизор та и съседите да чуват, и късно лягащи деца. Затова се омъжих не по любов, а по сходство и общи възгледи, и това се оказа правилно.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 36 758
Родителите може и да търсят уют и тишина, но децата си искат общуването с други деца. Мераците за спокоен живот идват с годините. И моята щерка чудесно се забавлява вкъщи сама с пластилин и куп други подръчни материали, и нашият дом е уютен, бих казала и удобен, но откак тръгна на училище и изгради приятелства с други деца хич не я свърта. След тези почивни дни буквално на бегом излезе от вкъщи днес и трясна вратата на колата с репликата "оф, най-после на училище, че да си видя приятелите".

Общи условия

Активация на акаунт