Извънкласни занимания в първи клас – за или против?

 • 3 881
 • 56
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 11 446
В нашия град дори нямат столове в училищата. Носят кетъринг и се хранят в класната стая. Излизат само до тоалетна. Вчера колежка с внуче първи клас в малко елитно училище (основно училище с по две паралелки на година прием) беше възмутена точно от това, че дори на двора не извеждали децата. Явно внучето тичало в коридора и имало забележка. Ами къде да тичат тези деца? Нечовешко е от 8 до 17 да са само в една класна стая.

# 46
 • Варна
 • Мнения: 36 321
Спокойно, втори клас обикновено училищните занимални съкращават драстично бройката или направо абдикират. На внучето ще му се наложи или да го прибира някой вкъщи или да ходи на частна занималня, което значи, че няма да седи затворено в класната стая по цял ден. Бабата като е толкова възмутена да удари едно рамо и да прибира хлапето.

# 47
 • Мнения: 11 446
Бабата е учител по матуритет предмет в гимназия и е на работа също. За другата баба - не знам. Но наистина някъде и голямото междучасие не ги извеждат. А в занималнята имат два часа (учебни) спорт и отдих и трябва да са навън сега в това време, не вътре заврени.
Частните занимални са цифра, която не всеки може да си позволи. За София не знам, ама при нас са по разни маломерни помещения и също пренаселени, че.може и прозорци, които да се отварят да нямат.

# 48
 • Варна
 • Мнения: 36 321
Цифра са ама като види човек зора, опира и до тях понякога. Питай ме мен как отделям по 300+ лв месечно и не гъквам. Като няма кой...

# 49
 • Мнения: 28 399
А каква е причината да не ги извеждат? Поне по обяд....?

# 50
 • Варна
 • Мнения: 36 321
И на мен ми е странно. Нашите нямат търпение да ги пуснат на двора. Отделно, че и докато ги няма, тече дезинфекция на стаите.

# 51
 • Мнения: 11 446
Не знам. Каза, че детето имало забележка, защото тичало по коридора. Също, че ги пускали само до тоалетна. Клас-занималня са и са цял ден в една стая.
Предполагам е решение на учителката или училището.
Синът ми вчера беше на ДГ, сборна група и само след обед каза, че са излизали. За мен е странно, че до обед при хубаво време са били вътре, още повече, че нямат ситуации на сборна група.

# 52
 • Пловдив/София
 • Мнения: 2 703
Благодаря за мненията 🙂
За математиката - избрали сме госпожа, при която ще ходи на уроци. То и език можеш да научиш в по-късна възраст, но ги подкарват още от детската градина. А синът ми не обича буквите, но играе с числата, интересно му е. Събира, изважда и умножава на ум. Дели по-трудно засега.
Hope For Two, в къщи е уютно, с мъжа ми сме тип домошари. Винаги са ме отблъсквали разхвърляни къщи с крещящи хора, увеличен телевизор та и съседите да чуват, и късно лягащи деца. Затова се омъжих не по любов, а по сходство и общи възгледи, и това се оказа правилно.

Ние сме точно разхвърляни и крещящи Simple Smile) Телевизор обаче нямаме, та не знам дали сме точно отблъскващият тип. Слава Богу при нас се съчета любовта със сходните възгледи (над материалното и далеч от педантичното),та не се налагаше да избирам между двете....

Сега по темата, че съм с бъдещ първокласник. В момента (ПУК) ходи на футбол, брейк, плуване, народни танци, керамика и имат всеки ден английски. От тези всичко е задължително освен футбол и брейк танците, които сам избра. Честно казано почти всяка една от дейностите му вдига самочувстието, а това търся на този етап (и изразходена енергия, че е от доста активните деца). Ако има дисциплина и контакти с деца- бонус.

Догодина ще е доста по-различно, защото първи клас е по-стресов и сериозен от детската градина. Затова ми се иска да намалим всякакви дейности и да ходи само на керамика (любима му е) и евентуално спорт, който той избере (мисля да е само един, защото имат танци в редовна програма, не съм сигурна за плуване). Брейк танците му харесват, но са далеч и организацията е доста сложна, та вероятно ще пропуснем.

Категорично не бих го записала на математика или български на уроци, освен ако не е много назад от останалите в класа. Или пък ако поиска сам, но засега няма такъв шанс. Извънкласните дейности следва да са нещо приятно и чакано от децата, а не някакъв наш план.

# 53
 • Мнения: 202
От извънкласните занимания аз съм твърдо ЗА спорта - просто при тръгване на училище децата започват да прекарват доста време седнали на чинове. Особено пък деца, които по-бавно се справят с материала или пък са попаднали на по-амбициоезен учител, който поставя много домашни. акива деца може и 80 % от деня си да се окажат седнали. В училищата често не позволяват да се излиза в двора през междучасията, а тичането вътре е забранено (получавали ли сме забележки - "тича в коридора", "боричка се зад чиновете" и други в този дух, ама какво да прави едно дете цял ден, къде да изразходи тази енергия?!?). Така че за мен спортуването поне 2 пъти седмично е задължително и го водя и против волята му. Иначе всякакви занимания, които носят радост и забавление за децата ги приветствам - танци, изкуства и др.

# 54
 • София
 • Мнения: 62 595
За извънкласните имам два или три принципа:
- според интересите на детето, но все пак да се държи под око дали детето има някакви качества или просто се води по акъла на другите.
- да са извън училище - така детето ще се среща с други деца, от други училища и с тези деца ще е с общи интереси. В училище и в градината съм ок за такива, които се водят от самите учители и са на самото училище  от типа отбора на училището по шах или вокалната група или нещо друго.
- да са дозирани - да не ядат твърде много време, защото децата в първи клас са доста натоварени от самото преживяване училище, трябва да се адаптират към новото ежедневие и да си пишат домашните.

# 55
 • Мнения: 11 830
Аз също предпочитам заниманията да са извън училище те се оказаха много полезни за детето ми. Най-малко самото дете се вижда в друга светлина сред различни деца. Но тук е мястото да кажа, че моето никога не е ходило на занималня с изключение на две седмици на частна. В първи клас имаше време за обяд у дома, следобеден сън(обичаше да си поспива), както и за уроци и занимания, с които да се разнообразява. Е, имала съм и комични ситуации-на близо 30+градуса да го качвам в автобуса със зимен гащеризон, защото съм преценила, че няма да ми стигне времето на пързалката за преобличане за хокей. Или да вися в точно определен час всяка неделя следобед сама в сладкарница, когато хората излизат с компания, но трябваше да изчаквам някъде и си висях сама.
Но това време бързо отминава, дори да е зарязано заниманието, ако е било по сърце, все нещо му дава на детето. После бързо идва момент, в който си тръгва само на заниманията.

# 56
 • Мнения: 8 184
И двамата в първи клас ходеха всекидневно на тренировки по спортна гимнастика, бяха започнали още от градината. Но никой от тях никога не е бил на занималня. Не са се изморявали от тренировките. Не са се изморявали и в училище, все пак там прекарваха само 4 часа - от 8 до 12ч. В първи клас домашните се пишат за 30 минути. Правеха го вечер след тренировки. Даваха им нормални домашни - една страница по български, една страница по математика.

Общи условия

Активация на акаунт