Извънкласни занимания в първи клас – за или против?

 • 3 881
 • 56
 •   1
Отговори
# 30
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 190
Едно е на 4 години,съвсем друго е на 7 години,когато детето ходи и на училище и на занималня.

# 31
 • Мнения: 11 446
Всичко си е и до дете. Моята щерка, вярно вече е четвърти клас, но със СОП и в първи клас се налагаше дописване вечер. В този смисъл беше прекалено и допълнителни занимания. По принцип след 17 часа децата вече са преуморени. Заради СОПа сме си изградили система - сядам с нея, чете урок по човеците или литература и започваме домашното. Когато нещо не е ясно обяснявам и помагам. Така отделяме 60-90 минути на ден за подготовка на домашните. Капацитетът ю на работа е толкова, около 60 минути. Но пък й остава повече свободно време и опитахме ментална аритметика, ходи веднъж седмично на психолог и специалист по дислексия, сега едно по-голямо момиче започна два пъти седмично да я занимава с английски... Харесва й да има някакъв ангажимент за деня. Рисуването и танците са в почивните дни. Не ходи на занималня вече втора година, времето стига, остава достатъчно време и за игри с брат й, и за колело, и за разходка. Понякога предпочитам да сме приключили до 17 часа, друг път ги извеждам и след вечеря написваме. Случила съм на близначе, което има разностранни желания и мрази да скучае. Вярно, интересите се менят, но определено има неща, които й харесват и с тях продължаваме трета година.
За малкия, той е друга бира, също ще заложа повече на спорт или изкуство, а не на английски и математика. Мисля, че са достатъчно натоварени в училище, за да го товаря с допълнителни уроци в тази насока. Дано не се налага, т.е да не изскочи скрит проблем.

# 32
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 190
Има и деца без СОП на които им се налага да дописват нещо след училище.Нормално е.Зависи също и от учителката в занималнята..
При нас не се е налагало да работим вечер,но през седмицата детето просто беше изморено и след училище искаше да се приберем вкъщи.
Има и деца,които след цял ден на училище и после в 7вечерта на тренировка се превъзбуждат и не могат да заспят навреме..Моя близка имаше такъв проблем..вероятно не е единствена.

# 33
 • Мнения: 11 446
Да. Учителката на занималнята беше добра, просто детето работеше много бавно и се изморяваше, затова се бяхме разбрали колкото, толкова.
На база опита ми с голямото дете, смятам и бъдещият първокласник да не бъде ангажиран твърде много. Той би успявал в занималнята, имам опция да е при класната на каката, така че знам какъв обем се дава за домашно (не е прекалено, не е и малко). По негово желание бих го записала на футбол в училище, да се раздвижи и разтовари. След 17 смятам да е свободен за игри.

# 34
 • Мнения: X
Ако един родител няма време или желание да се занимава с детето си е по-добре да го пусне на нещо извънкласно, от колкото да му хвърли телефон, таблет или друга електроника.
Заниманието е хубаво детето да го избере, а не родителят да преценява.

# 35
 • Мнения: 2
Моето е вече голямо 9 клас ама не съм го записвал на нищо, на което той не иска. Сам реши че иска да ходи на танци в 5 клас спря. На уроци го записах само в 7 клас и на изпитите имаше 97 от 100 на математиката и 94 от 100 на българския. В 5 клас го записах на уроци по английски понеже изкарваше 4ки. Във 4 клас го записах на математика понеже искаше да влиза в математическа гимназия. Не ги натоварвайте и не ги карайте да правят неща които може и да не харесат.

# 36
 • Мнения: 100
Дъщеря ми е на 7 и половина и още от първа градинска група започна танци и плуване. Сега от първи клас исках нещо да прави след училище тъй като има страашно много енергия и е напред в ученето. Пробвахме народни танци,не искаше,пробвахме плуване,не искаше. И от 2 месеца намери това в което гори и е щастлива - езда. Не иска да си тръгва от базата и иска всеки ден,но засега 1/2 в седмицата. Много зависи от детенцето,но аз лично съм ЗА извънкласните занимания.

# 37
 • Мнения: 557
На 7 г е детето е достатъчно голямо, за да сподели към какво има интерес. Ако нищо не е пробвал до момента, аз бих го завела пробно 2-3  пъти на различни неща. Хем детето ще си усети дали му харесва, хем и родителят ще може да види. Не смятам, че е ок децата на тази възраст да се затрупват със занимания, които са им скучни или неприятни, но мама е решила, че са важни.
Моята мома ходи на плуване от 3 г. и го обожава. Като делфинче е. Когато сме на басейн, не мога да я извадя. В градината имат футбол и танци. Ходи и на двете известно време, но каза, че танците не й харесват. Така че остана плуването и футбола, който й е супер забавен.
Физическата активност (ако е желана) няма как да натовари 7 годишните, те нормално кипят от енергия. Но не всички са едвакви. Бих се водила от детето със сигурност.

# 38
 • Мнения: 28 402
Не е съвсем като да знае какво точно иска на 7 години. Моят примерно искаше на всичко....ама, буквално. Каквото види като реклама - искам на това....независимо дали е шах, танци, карате, плуване, роботика, език и т.н. А в първи клас ги затрупваха с рекламни материали в училище.
Та, не му се получи да ходи на всичко, разбира се....

# 39
 • Мнения: 3 705
Питайте детето какво иска.
Синът ми свири на пиано от 5 годишен, и до сега (17+) защото го иска.
На език пожела в 3 ти клас? Може би.
На тенис - пак там някъде.

Детството няма връщане. Цял живот ще е възрастен...

# 40
 • Мнения: X
Естествено, че ще иска на всичко  Нали трябва да пробва и да види кое е за него. Ако задържи интереса повече от година е уцелил. Ако не, поне нещо е научил.

# 41
 • Мнения: 28 402
Естествено, че ще иска на всичко  Нали трябва да пробва и да види кое е за него. Ако задържи интереса повече от година е уцелил. Ако не, поне нещо е научил.

Е, да, де, ама не е добре да се разпилява в много посоки. Особено в първи клас, когато всичко им е ново и трудно, тепърва се учат да учат, да изграждат навици....

Повече от 2-3 допълнителни неща, от които едното спорт, не мисля, че ще е добре.

# 42
 • Мнения: 6 989
Моето от 5 ходи на разни неща. Тогава реши, че иска да стане астроном и го записах на детска академия по астрономия. После ходи на китара и френски в последната група на ДГ. Сега е в първи клас и ходи на френски и баскетбол. Мисля, че две извънкласни, които са през уикенда, не са чак толкова натоварващи. Поне има достатъчно време да опява, че му е скучно.
Мен майка ми едно време също ме записваше на какво ли не - и по нейна идея, и по моя - не съжалявам, че съм пробвала толкова много неща Simple Smile) , поне рано разбрах, че не съм по спорта и музиката, a по езиците Simple Smile

# 43
 • Sofia, Bulgaria
 • Мнения: 835
И аз съм за извънкласните занимания, но не насилвам дъщеря ми за нищо. Тя е старателна, отговорна и изпълнителна и щом казва, че не иска да се занимава с нещо аз се съобразявам. В детската градина за кратко ходи на художествена гимнастика (и на почти всичко в градината), но явно натиска от страна на треньорката и дойде в повече и я отписах. На народни танци ходи три години, но след затварянето покрай пандемията не пожела да продължи. Това от което вече три години не се отказва и много и харесва е театралната школа заради която става рано в събота. Аз държа на курсовете по английски,но и там сменяхме школи защото едната не и допадаше. Вече три години е на място, където е доволна. Откакто почна ковида извънкласните и занимания бяха само английския и театъра, а на мен ми се искаше и някакъв спорт. Миналия месец тя сама изрази желание да ходи на спортна гимнастика и въпреки че знам, че на 11 години е голяма тепърва да започва я записах, за да има някакво движение.
И аз като вас мисля, че вечер децата са уморени за допълнителни учебни курсове, но е подходящо време за спорт.

# 44
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 12 190
7 годишните се натоварват в училище и още как.
Особено и когато след училище са на занималня.
От 8 сутринта до 17ч.следобед това е цял работен ден.
Не може даже да си събуе обувките и да си опъне краката.
Няма следобеден сън,както в детската градина.
Обяд в стола,после търчане из двора и после пак учене в занималнята...

Общи условия

Активация на акаунт