Термин Август 2024 ♥ - тема 6

• 43 281
  • 735
  •   1
Отговори
# 195
Ако не ти е проблем обстановката в окръжна, там е най-добра неонатологията.

GerKa99 , както и Ivchoni е написала - на всяка ЖК мерят таза с един наистина архаичен инструмент, който прилича на щипки с извити рамена... И да, в България - в 25та поликлиника в София за по-точно Simple Smile
За морето - аз съм от морско градче и в началото на юни си заминавам. Мисля да съм там до началото на 9ти месец, но изготвям план за бързо реагиране, ако вземе , че подрани бебокът. Бургаските мами могат да дадат съвет към коя болница да тичам, ако се наложи ( съветват ме за Окръжна)...

# 196
Нирвана, ако правилно те разбирам ти искаш да си вземеш отпуската и след това в оставащите дни до раждането - обикновен болничен? Може би нямаш това предвид, но ако случайно е това, помисли добре. Обикновен болничен се изплаща в размер от 80% от брутната заплата, докато 45 дневния е 90%. Ако си запазиш част от отпуската сега, ще можеш да си я ползваш преди връщане на работа и пак е добре. Не ми е известно дали си длъжна да излезеш от пълните 45 дни и какво се случва с тях, ако не го направиш. Аз бих звъннала в НОИ.

Да допълня, 90% върху брутната си звучи добре, аз ще го ползвам.

На мен не са ми мерили ханша, сигурно защото ще ми е трето раждане или просто отлагат.

Тео бебе течен прах купих веднъж, поради липса на друга моментна възможност. Ами на мен лично ми мирише на химия и гледам да го ползвам и свърша преди да дойдат бебетата и сега за пролетното чистене. Много хубав бебешки прах имаха в Лидъл, без аромат, но явно не го поддържат постоянно. Купувах си преди врвме, но отдавна го няма...

За размерите на бебетата и дрешките - много зависи кога ще се родят. Доносени бебета от порядъка на 3 (+) кг ще ползвам много кратко размер 50. Аз ще чакам да мина средата на юни и едва тогава ще купя началните катове дрешки. Има списъци какво по колко ще трябва.

Радвам се, че всички сте добре 🌺

Последна редакция: ср, 08 май 2024, 23:59 от Mama2288

# 197
  • София
Взех за изписването ромпърче с дълъг ръкав, към него има и шапка, която едва ли ще сложа през август. И малки бели чорапки. Това е достатъчно. Синът ми се роди края на май 2018, когато беше около и над 30 градуса, държах го с дълъг ръкав в началото, но само един кат.
Не се вторачвам много дали има химия или не в праховете за пране, защото има и няма как да си гледам децата под похлупак. А относно поддържането на чисто детето - в началото наистина трябва всичко да е стерилно. В пети-шести месец вече си взимат сами играчки ( ако е на една ръка разстояние) и ги ближат, както и каквото си намерят по пода. Ако ползвате биберон - първите 6 месеца се мие старателно след като падне на земята вкъщи. После само с вода може, може и без нищо.
За багаж за болницата - за майките, за които плана е да са естествено раждане -препоръчвам ви памперси за възрастни, поне 2-3, за най-тежките часове след раждането. Аз бях взела от най-огромните и попиващи нощни превръзки и въпреки това всичко подгизваше за 30 мин. При второто ми раждане старшата сестра беше много мила с мен и ми донесе няколко памперса, които снаха ѝ си била купила за себе си, очакваше снаха ѝ да роди всеки момент. За през нощта свършиха идеална работа. Също и подплънки за кърмачки - млякото потича и може да ви намокри цялата нощница. Аз ползвам многократни, които се перат в пералня, иначе има и еднократни. С първото дете се видях в чудо вкъщи, еднократните подгизваха за минути. После едната ми снаха много предвидливо ми беше пратила 4 памучни подплънки, които прилепват към зърното.

# 198
  • София
Направо си ви изпуснах.
 Вчера бях на преглед и първи тонове (30+4), добре е бебенцето, шийката е добре и като цяло всичко изглежда да е наред.След 10 дни съм на нова микробиология да видим лечението дали е дало ефект.

Marbella, нали са ти казали като пиеш Коринфар да спреш магнезия?
Всичко ще е наред!

По темата прах за пране, взела съм Сано и изпрах на баткото дрешките с него да го тествам.Мирише много приятно, хареса ми.
 Омекотител не мисля да ползвам на първо време.Иначе много обичам да ми миришат на хубаво дрешките (по-скоро с такава цел го ползвам), но за бебето ще почакам.

Дрешки за изписването, аз ще съм с юлско бебенце (същата жега), но четох че не е хубаво първите две седмици да се разголват много и ще взема дълги ръкави за изписването.
Ще видим де, ако е 38 градуса много ясно че няма да облечем дълъг ръкав 😁 Но като цяло съм с настройка за нещо дълго.
 Дрешки мисля да взема  размер 56.

Багаж мисля да стягам вече,че при мен и риск от преждевременно раждане си има, засега нямам индикации, но пък искам да съм подготвена, че предния път не бях и бяха големи разправии с тоя багаж.
 Днес трябва да мина през Спидито да си взема и двете нощници, които поръчах и гнездото на бебето.
Козметика ще взема някакви минита душ гел и шампоан от Лили/ДМ и другите там стандартни неща за държавна болница са ясни.

# 199
Относно препаратите, дано нямаме бебенца с чувствителна кожа, но ако са като малкия ми син с атопичен дерматит, не виждам смисъл да им причинявам обикновените препарати. Малкия го миех всеки път при смяна и го мажех с 2 мазила, иначе му се разраняваха гънките, а беше само с натурална козметика и памперси. Диагнозата чак на 4г. я разбрах една зима при - 10 навън във влажен кримат, ръчичките и бузките му се разраниха до кръв. Та знаейки какво има в обикновените прахове, поне това спестявам на цялото семейство. На Амалина бонусите така ми стоят, но ще ги ползвам за бебетата:

# 200
И аз да се включа, грам не ме вълнува изписването 😀 Знам, от малкото съм сигурни ама… не ми е важно с какво ще е облечено от гледна точка на красиви дрешки и Т.н. Каквото съм купила да си носи попринцип, това ще взема и за болницата. Ние никого не викахме на предишното изписване, сега също не смятаме. Не ми е ок толкова малко бебе да бъде показвано и сред много хора. Каката си я закарахме вкъщи, имаме една снимка от сестрата в болницата и това е.

В моята болница отиваш с личната карта и това е- всичко ти дават, така че и за това паритеснения нямам.

Яд ме е само, че няма да заведа детето на къмпинг и на море - страх ме е да пътувам толкова много време. Поне баба й ще и покаже морето, та и това е нещо.

# 201
А този амалина как е срещу петна и мирише ли хубаво? Аз обожавам миризмата на Сано, но пера вкъщи с персил сензитив, защото ми е по-лесен за купуване. Ползвам и един препарат от ДМ срещу петна и се справям

# 202
  • София
Направо си ви изпуснах.
 Вчера бях на преглед и първи тонове (30+4), добре е бебенцето, шийката е добре и като цяло всичко изглежда да е наред.След 10 дни съм на нова микробиология да видим лечението дали е дало ефект.

Marbella, нали са ти казали като пиеш Коринфар да спреш магнезия?
Всичко ще е наред!

По темата прах за пране, взела съм Сано и изпрах на баткото дрешките с него да го тествам.Мирише много приятно, хареса ми.
 Омекотител не мисля да ползвам на първо време.Иначе много обичам да ми миришат на хубаво дрешките (по-скоро с такава цел го ползвам), но за бебето ще почакам.

Дрешки за изписването, аз ще съм с юлско бебенце (същата жега), но четох че не е хубаво първите две седмици да се разголват много и ще взема дълги ръкави за изписването.
Ще видим де, ако е 38 градуса много ясно че няма да облечем дълъг ръкав 😁 Но като цяло съм с настройка за нещо дълго.
 Дрешки мисля да взема  размер 56.

Багаж мисля да стягам вече,че при мен и риск от преждевременно раждане си има, засега нямам индикации, но пък искам да съм подготвена, че предния път не бях и бяха големи разправии с тоя багаж.
 Днес трябва да мина през Спидито да си взема и двете нощници, които поръчах и гнездото на бебето.
Козметика ще взема някакви минита душ гел и шампоан от Лили/ДМ и другите там стандартни неща за държавна болница са ясни.

# 203
Нирвана, ако правилно те разбирам ти искаш да си вземеш отпуската и след това в оставащите дни до раждането - обикновен болничен? Може би нямаш това предвид, но ако случайно е това, помисли добре. Обикновен болничен се изплаща в размер от 80% от брутната заплата, докато 45 дневния е 90%. Ако си запазиш част от отпуската сега, ще можеш да си я ползваш преди връщане на работа и пак е добре. Не ми е известно дали си длъжна да излезеш от пълните 45 дни и какво се случва с тях, ако не го направиш. Аз бих звъннала в НОИ.

Да допълня, 90% върху брутната си звучи добре, аз ще го ползвам.
Благодаря!
Искам да си взема част от тези 45 дни, когато ми свърши отпуската. Ако може, разбира се. Ако не пускам 45 дни на 10.юли, дотогава отпуск, пък каквото остане ще го взимам някога...😀

# 204
  • София
Нирвана, и аз се чудя за отпуската. Имам 42 дни от тази година и 9 от миналата. На 20-ти юни трябва да изляза в 45 дневния болничен преди термин. Ако ми остане така отпуската (с тази миналогодишната) дали ще мога да си я ползвам, когато се върна, след две години примерно.
Отпускът се трупа и докато си майчинство и направо не знам кога ще го ползвам.

# 205
Завиждам ви на “проблема” с отпуските 😅 При мен винаги е кът отпуската, едвам ми стига, но и съвсем различно е да ти се полагат 20 дни годишно 🙂 Ако не ви трябват, си ги пускайте вместо 45 дневния болничен, или частично, финансово е по-изгодно, дано да ви позволят.

# 206
Аз бих си взела при всички случаи отпуската от миналата година. От тази също си я вземам, но защото нямам друга опция, а знам, че много ще ми натежи преди 45 ден. Аз имам по 25 дни на година. Зависи изцяло от работодателя дали ще ви позволи да си вземете цялата натрупана отпуска директно след като се върнете от майчинство. Така е по-добре финансово, а и детето ако ходи на градина, ще може да свиква, дпкато и вие сте на разположение.

Амалина праховете не са течни, а на прах. Това е разликата, но съм чела, че за пералнята дори е по-добре. Има един магазин в центъра на София, където може да се купуват насипно и да се помиришат праховете, (но аз се старая да си поръчвам с някаква промоция през интернет) Plastic Free Life, ул. Искър 16 А.
Относно петна, от моя опит имам цялостен  добър резултат при накисване, особено с белия прах при чаршафи и кърпи, бельо. Обичам да правя освежаване на дрехите и не въртя сямо в пералня, а периодично накисвам. За упорити петна си трябва нещо отделно и там засега за съжаление прибягвам към стандартни препарати, но не често, че съм го ударила на небрежност.

Последна редакция: чт, 09 май 2024, 13:52 от Mama2288

# 207
Здравейте, да върна темата за ваксината за коклюш. Вие какво решихте? Има ли някоя ваксинирана? И как се чувства? Аз попринцип не смятам, че има нужда, мисля че докато родим, няма да има помен от тази зараза.

# 208
Здравейте, да върна темата за ваксината за коклюш. Вие какво решихте? Има ли някоя ваксинирана? И как се чувства? Аз попринцип не смятам, че има нужда, мисля че докато родим, няма да има помен от тази зараза.

Аз чакам да стана 7 ми месец. Коклюшът е опасен и за бременни, от гледна точка на тежката кашлица - контракциите и отлепванията, които може да предизвика. МОЖЕ - не е задължително, но всеки може да го изкара различно. Ако имаме предишните ваксини до болница няма се де стигне най-вероятно, но кашлица жестока пак може да си има.
Не съм сигурна, че до август ще е отшумяло всичко. Може да се овладее, но това не е премахната болест- циркулира целогодишно, пикът и е лятото. За това и разрешават сега да се ваксинират бременни в третия триместър, за да имат имунитет тогава децата.

# 209
Аз още не съм се ваксинирала , моето АГ ми каза след 34-та седмица , трябват около 2 седмици , за да се развият антителата и да св предадат съответно към бебето.
Ако не дай си Боже има индикация да родя по-рано , ще си я поставя към 28 седмица.

Общи условия

Активация на акаунт