Седмокласници 2023/2024 - тема 10

• 36 768
  • 758
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Класно по мат - днес, по бел - утре. Само преразказ. Според мен, ако имаше и тест, би било по-добре за моята девойка. Добра идея да й дам да прочета миналите две години даваните текстове на НВО. По всички разказвателни е с поне 3 оценки, надявам се никой да не чака последния момент. За албуми се снимаха. Двудневна екскурзия ще имат, но май съвпада с нашето море от 28
юни. Та ще видим.
Как класни днес и утре? Не трябва ли да има само по едно класно на седмица?

# 451
Подредбата на желанията и подаването онлайн е много лесно. Миналата година не бяхме в България и подадохме онлайн. Е, имахме си за всеки случай резервен вариант с близки роднини, които да реагират, ако има някакъв проблем с интернет връзката.

Бяхме си направили списък с желаните паралелки предварително.

# 452
  • European Union
"Проблемът" с подаването онлайн е, че училището не може да влияе върху желанията на ученика. А това е голям проблем за "кварталните" училища, които трудно събират ученици.

# 453
Искам да попитам още нещо във връзка с онлайн системата. Трябва ли да се подава някаква молба, че ще кандидатстваш онлайн?

Моля по-опитните да не се дразнят на банални въпроси Simple Smile. Съвсем скоро всичко ще свърши  и ще се ядосваме само, че децата не искат да четат Илиада през лятото Simple Smile.

# 454
  • София
Не, нищо не се подава. Директно влизаш в профила с данните за достъп от служебната бележка и попълваш заявлението.

# 455
  • European Union
Beauty queen, не се подава нищо. Когато отворят системата, влизаш с входящия номер на детето и кода за достъп. И двете ги има на служебните бележки, които ще им дадат.
Само да вметна, пазете си бележките, снимайте си ги на телефоните и вие и детето.

Подавате си онлайн каквото искате и за колкото области искате. След като подадете заявлението, ще ви поиска три имена и телефонен номер на родител. След това ще изпише, че заявлението е подадено успешно и ще ви даде входящ номер. Може да си го запишете за всеки случай, но той не е нужен никъде.

Ако кандидатствате за професионална паралелка, трябва да прикачите и медицинско. Ако нямате в момента, задължително трябва да го носите на записването. Дори и да го прикачите в системата, пак го носите на записването, заедно със Свидетелството.

# 456
Класната по МАТ ще е чак на 05.06, по БЕЛ - още не знаем. Мисля, че до последно ще ги мъчат с оформянето Disappointed Екскурзии не се предвиждат, за албумчетата възникнаха някакви разногласия и сега не знам ще има ли, или не.

# 457
Не. На практика кандидатстването е онлайн. Ако отидете да го направите в училище - това, в което учи детето или това, в което иска да учи ще дадат да попълните на хартиен носител, след което администратор ще качи онлайн заявлението, ще го прочете на глас и след като потвърдите, ще го регистрира и разпечата. Ако между временно решите да правите промени може да го направите пак в училище или в къщи, но в класирането ще участвате с последното регистрирано в системата заявление и съответната подредба.

Последна редакция: ср, 08 май 2024, 11:01 от Mama Ru

# 458
Мноого благодаря на всички за любезния и бърз отговор ❤. Нека опитни и неопитни да сме от полза едни за други. И да, прочела съм си Наредба 10, просто като идва датата за попълване на заявленията и да бъда сигурна Simple Smile.

# 459
Beauty queen, не се тревожи. Имаш няколко дена за подаване, ако не се справяш сама, можеш да отидеш до училище и да попълниш там. Ако го направиш не в училището, в което учи детето, а в това, което искате на първо желание ще си сигурна и, че няма да се опитат да те съветват подвеждащо. Убедете се, че няма и само нереалистични желания, за които балът на детето е с 50-100  точки под минималния предни години. Учителите, които помагат не винаги са наясно коя паралелка в града как балообразува и не всеки може бързо да смята балове. Дори и така, не е длъжен да помни как се движат баловете предни години, особено пък за София, така че може съвсем добронамерено да подведе.

# 460
Ние подбрахме желаните паралелки и ги подредихме.

Разглеждам таблицата с Държавния план-прием, но не мога да разбера защо езиковите гимназии нямат вписан код на специалностите. Исках да се подготвя за кандидатстването онлайн.

# 461
В понеделник е класната по математика, а следващата седмица по БЕЛ . Надявам се и аз да ги оформят по - скоро, защото имам чувство, че постоянно се правят някакви тестове и контролни и има да учи за тях, а за НВО като цяло освен на уроците време не му остава много .
И при нас има такава политика - все приканват децата да подават документи в училище, но и за големият ми син, и сега ще си ги подам онлайн . Когато подавахме за брат му, имаше дете от неговия клас, което приемащите документите ,  бяха убедили  / на място бяха подавали / , че няма да му стигне бала за тази паралелка, която иска и да я пише на по задно място . После се оказа, че е имало достатъчно бал, та с голям риск родителите го оставиха за трето класиране май, за да е в училището, което иска
Ама тука родителите на детето са си виновни. Какво като не му стигне бала пишат по реда на желанията и това е. Накрая винаги трябва да има такива и за които ще ти стигне бала, но не трябва да ги местиш ниско баловите на по-горно желание, ако не му е по сърце на детето. Класира се по ученици, а не по училища. Почва се от детето с най-виск бал до това с най-нисък по ред на номерата... Я на мен някой да се опита да ми ги пробута тия...
Аз си мислех, че ги викат в училище, за да не направят другото- да пишат само нереалистични желания и после да останат с много малко избор на 3то класиране..., а то какво било...

Да добавя по БЕЛ им казала г-жата, че пробня им изпит 1та част са се постарали да е възможно най-труднта...
Дано не им пишат оценки. Ще го пусна на 1та част от миналата година да видя колко точки ще изкара. Там четенето с разбиране ми изглеждаше елементарно в сравнение с двусмислието което видях в тестовете на Регалия. Те не, че са нерешими просто при такива въроси им трябва повече време според мен..., за да се замислят кое е по-правилното.
Някой да е чувал за усложняване на НВО-то тази година по БЕЛ? Навсякъде трабяха за по-лесното МАТ...

Последна редакция: ср, 08 май 2024, 11:21 от sisill

# 462
Предполагам, че искат да убеждават децата да останат в училището, затова.

# 463
В София стига ли се до закриване на паралелки заради липса на желаещи ученици?

# 464
Лесно е онлайн. Преди 5 години нямаше как да правиш промени, след като си подал заявлението, сега, доколкото разбирам, може, което е още един плюс. Ще се радвам, ако някой от по-скоро попълвалите се включи с подробности около възможността за промени в реденето на желания.

Мама Ру, стига се в най-компромисните училища.

Общи условия

Активация на акаунт