Милано и Северна Италия - тема 17

• 36 801
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте!
Опитвам се да се ориентирам в темите, но нещо се оплетох.
Инцидентно купих билети за Бергамо за 11-13.06. Никога не сме били в Италия. Ще пътуваме двама възрастни и дете на 7 години. Полетите са ранни, апартаментът е близо до летището. Първият ден е планиран по-лежерно за Бергамо, а вторият - за Милано. Инсталирах приложението Trenord,  но за да направя регистрация ми приема единствено само италиански телефонен номер. Тук чета за някаква декларация за детето и за семеен билет, но къде и как се попълва тя?
Сигурно информацията е преповтаряна много, за което моля да ме извините.
Искам да закупя билети за всички ни за 11-ти за целия ден в Бергамо, а на 12-ти да отидем и да се върнем до Милано, както и за самия град. Как да процедирам, моля за съдействие!
Билетът Милано-Бергамо е 6 евро за възрастен, 3 евро за дете. Има и с други цени, но това е една от най-ниските. Не съм се регистрирала в тренорд - следя линиите в Rome2rio, а билети купихме на гарата направо. В Милано има дневни карти - за 24 часа е 7.60 - детето пътува безплатно с възрастен.
За Бергамо си купихме билет за трима за 24 часа на цена 8.50, но важи само в събота. Иначе с него може да се качиш и на фуникуляра, и на автобуса до летището.

# 76
  • София
Здравейте!
И аз купих инцидентно билети от Wizz за юли. Мислех да обиколим Комо и Маджоре, но като поизчетох немалко статии, ми се изправи косата. Как аз, дето не обичам тълпите, се набутах точно през юли там?!
Та въпросът ми е следният: къде можем да отидем( с кола под наем от Бергамо сме) , за да видим по-отблизо или поне на заден план високите Алпи - търся селище, или точка нависоко. Мисля, че от Брунате не се виждат, но може и да греша.
Благодаря Ви!

# 77
Dany_B, в северната част на Гарда е много красивo (Riva del Garda, Limone ми останаха много любими). И самото езеро Гарда беше приятно за обиколка с кола, спирахме в много и приятни градчета. На Комо на север е доста постно и няма нищо за гледане. Там от по-малко туристическите (в сравнение с района на Тремецина и Варена) ни се стори Белано + хубава гледка от високо намерихме в замъка Вецио. Посещавали сме Комо в края на юни, беше ни удобно с фериботите, които имаха много опции за разходки и кръстосване по езерото - понякога и с кола, понякога без.

# 78
Dany B, разбира се, че се виждат Алпите от езерата. Не и от Брунате, за това си права. По-хубава гледка има фуниколярът от Ардженио до Пигра. Но не разбирам съвсем какво имаш предвид, колко искаш да се качиш на високо, само с колата ли или и за трекинг...
От Бергамо може да се качите до Киавенна, където се нагазва в по-сериозни алпи, имат и хубави местни специалитети 😋, може да видите водопадите Acquafraggia. На връщане да се спуснете по езерото Комо.
Северно от Маджоре може Val Verzasca в Швейцария, мостът и реката при Lavertezzo са нереално красиви. Малко по-нагоре е едно каменно селце Brione, някои къщички са като домове на хобити. Местността е по-гориста, има хубави пътеки.
Най-високото е да се качите с лифт на Монте Тамаро (2000 м), отново в Швейцария и в случая май ще ви трябва винетка за магистралата, понеже лифтът тръгва от една отбивка на магистралата (при Rivera). Лифтът е кабинков и се изкачва над 1500 метра.

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 09:50 от Barbabeau

# 79
  • София
Dany B, разбира се, че се виждат Алпите от езерата. Не и от Брунате, за това си права. По-хубава гледка има фуниколярът от Ардженио до Пигра. Но не разбирам съвсем какво имаш предвид, колко искаш да се качиш на високо, само с колата ли или и за трекинг...
От Бергамо може да се качите до Киавенна, където се нагазва в по-сериозни алпи, имат и хубави местни специалитети 😋, може да видите водопадите Acquafraggia. На връщане да се спуснете по езерото Комо.
Северно от Маджоре може Val Verzasca в Швейцария, мостът и реката при Lavertezzo са нереално красиви. Малко по-нагоре е едно каменно селце Брионне, някои са като домове на хобити. Местността е по-гориста, има хубави пътеки.
Най-високото е да се качите с лифт на Монте Тамаро (2000 м), отново в Швейцария и в случая май ще ви трябва винетка за магистралата, понеже лифтът тръгва от една отбивка на магистралата (при Rivera). Лифтът е кабинков и се изкачва над 1500 метра.
Благодаря ти за ценните насоки! Ще проуча местата.
Да, може би не съм уточнила съвсем точно-идеята ми, отивайки с кола в района на езерата, да се качим с колата до място, което е далеч от тълпите (по възможност) и да се разкрие алпийска гледка Sunglasses

# 80
В такъв случай ви препоръчвам "Balcone d'Italia", местността Сигиньола (Sighignola). Там може да се стигне и слезе директно от колата. Намира се на върха на планината, която разделя лаго ди Лугано и лаго ди Комо. Отбивката е от Argegno на Комо, на върха е гледката в посока Лугано и Алпите, после пътят се спуска до Порлеца на лаго ди Лугано.

# 81
  • София
В такъв случай ви препоръчвам "Balcone d'Italia", местността Сигиньола (Sighignola). Там може да се стигне и слезе директно от колата. Намира се на върха на планината, която разделя лаго ди Лугано и лаго ди Комо. Отбивката е от Argegno на Комо, на върха е гледката в посока Лугано и Алпите, после пътят се спуска до Порлеца на лаго ди Лугано.

Благодаря Ви! Изглежда доста впечатляващо! А след като се влиза в Швейцария, купува ли се винетка? Четох, че имат само годишна-40 евро.

# 82
А след като се влиза в Швейцария, купува ли се винетка? Четох, че имат само годишна-40 евро.
Да, само един вид е - годишна за 40 франка.
Винетката е нужна за магистралите. За някой кратък маршрут може да се изберат алтернативни второкласни пътища, те са безплатни.
За Сигиньола няма нужда да се влиза в Швейцария.

# 83
Моля за помощ:
1. Ако вземем картата Аз пътувам в Ломбардия можем ли да я ползваме за трансфер от летище Бергамо до Милано Централна гара?
2. Опитвам се да купя билет за ферибот от Варена до Беладжио но ми дава, че са изчерпани online билетите. Ако отидем на място има ли шанс да намерим билети или въобще да не го планирам.
Благодаря!

# 84
По първия въпрос мога само да отговора, можете. Трябва да хванете обаче автобус от летището до гарата в Бергамо (автобусите са точно пред изхода на летището) и от гарата влак за Милано.

# 85
  • Milano
Това не е трансфер.
Трансфер са шатълите, не може да се ползват с Аз пътувам в Ломбардия, тъй като са частни фирми.

Може да се купят билети на място за корабчетата, даже е преобладаващият начин.

Ако се споменава думата ферибот, защото с кола, има съобщение че поради ремонтни дейности в Белладжо транспортирането на автомобили се преустановява от 11.06 до 21.06. Ще се извършва само превоз на пътници.
Засяга отсечките Varenna-Bellagio, Menaggio-Bellagio и Bellagio-Cadenabbia

# 86
Благодаря Mikkey и regina di cuori!

# 87
Здравейте, обмислям пътуване до Милано през юли с фирмата Ивент Травел ЕООД. Някой пътувал ли е с тях? Благодаря предварително за съдействието.

# 88
Влизам само да отбележа, че през януари пътувахме до Милано и благодарение на момичетата в темата бях изключително подготвена. Благодаря!
   Сега организирам пътуване за синът ми и приятелката му , като ми се иска нощувките им да са в Бергамо. Той харесва атмосфера на стари градове, мисля, че ще му хареса. Тъй като е изненада , ми се иска да им направя примерна програма , ако им хареса да я спазят, ако ли не ,да си ходят по своя.
    Следя ви и отново благодаря за ценните насоки и съвети!

# 89
Здравейте,

Планувам пътуване до Комо следващата седмица. Разглеждам възможностите за фериботи и попаднах на опцията “one day pass (free circulation ticket) for ordinary boat runs като тя и излиза най-изгодна. Въпросът ми е ако се спра на тази опция това ще ми даде ли възможност да обикалям из градчетата в рамките на деня без допълнителни такси? Маршрута, който съм задала в сайта е двупосочен Varenna-Como, ще мога ли да посетя с тази еднодневна карта и Bellagio и Lenno също?

Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт