Хитринки за всякакъв случай 39

• 46 169
  • 735
  •   1
Отговори
# 645
Toffee ᡣ𐭩, просто следвай знаците на етикета - пране на 30 градуса деликатни тъкани, да не се използва сушилня, да не се глади.
Защо да не използваш прах или гел, нали все пак идеята е да се изпере елека, омекотител на практика не е нужен, понеже не е памук. За всеки случай може да не прекаляваш с центрофугата, да кажем до 800 оборота и после закачи на закачалка и на простора, аз поне така правя.

# 646
Мисля си дали да не го пусна на програма пране само с пара? Да не му се мокри пълнежа ама пък да не стане по зле не знам.. имам страх от пране на такива якета и елеци 😬

# 647
Не виждам нищо в този елек, че да се пере специално. Напълно синтетичен си е.
Има си символ за сушилня на ниски градуси.

# 648
Не виждам нищо в този елек, че да се пере специално. Напълно синтетичен си е.
Има си символ за сушилня на ниски градуси.

Evencee, не говорим за материала на елека а за това че пълнежа му се събира на топка, то е ясно че е синтетичен, искам да избегна сплескването на пълнежа. За такива съвети питах, на коя програма е най-добре да се пусне,  сушилня с топки вътре ли, ей такива неща.

# 649
И точно сплескването се лекува със сушилня с топки. Има програми за outdoor, те са най-добре, защото са с ниска температура.

# 650
Първо пера с 4 тенис топки, после суша в сушилня с тенис топките и топки за сушилня на програма за олекотени завики. При мен работи. Но не знам дали не зависи и от материала, както някой спомена. До колкото знам всяка материя има от ниско до високо качество. Може би има разлики, без значение че материала е с едно и също наименование.

# 651
Да, ясно, но не би трябвало да се сплесква пълнежа - все пак не е пух и пера, а си е изкуствена вата. Освен да не е капитониран добре и да отива някак по ъглите, аз поне не съм виждала такова нещо да се случва и след изсъхване да не се оправи от самосебеси или поне с 1-2 тупвания.

# 652
Този елек или яке с пълнеж ако не са добре капитонирани, то и при ръчно пране ще се сбие този пълнеж. Може би такива неща трябва да се дават на химическо чистене. Аз избягвам да купувам елеци и якета с пълнеж, защото не знам как да ги пера, страх ме е да ги изпера, за да не ги унищожа.
За първи път чувам да се пере с тенис топки. Какво правят тези тенис топки с прането? Няма ли опасност да счупят люка на вратата  на пералнята?

# 653
Да, ясно, но не би трябвало да се сплесква пълнежа - все пак не е пух и пера, а си е изкуствена вата. Освен да не е капитониран добре и да отива някак по ъглите, аз поне не съм виждала такова нещо да се случва и след изсъхване да не се оправи от самосебеси или поне с 1-2 тупвания.

Съгласна съм, точно това мисля че беше проблема със елека на зарата, нещо с шевовете не беше наред, наистина май е от самото качество а не толкова от прането. С този би трябвало да няма сплесквания иначе зарата наистина нямаше оправяне и тупвания пробвах и с топки в сушилнята пробвах..

Anonimen_7 топките служат за "разбиване" на пълнежа по време на пране и сушене, за да не се получи коментираното сплескване. Има си специални топки за сушилня.

# 654
Идеята на тенис топките е да "бият" якето  та да не се степва ватата. На мен също ми се е степвала, преди да започна да ползвам топки и сушилня. Ползвам топките от 5 години и до сега не са счупили люка на пералнята. Дали биха могли, нямам никаква представа.

# 655
Аз пера и суша без топки, че много ме дразнят и всички такива дрехи са си ок - нямат степвания и други поражения. Според мен също е до начин на изработка и капитониране, не само до прането и сушенето. Пера на деликатна програма или с друго палто на "вълна" и суша пак на деликатна, респ. "вълна" - зависи какви точно опции има конкретната машина.

# 656
На коя от двете е по-добре да ги пера

# 657
  • Mediterraneo
Стига де, тези слугувания са само за пухените якета, това е най- обикновен синтетичен елек, хич не му трябват топки и специални програми. Едно такова яке от Лидл го пера на общо основание вече сигурно 5 години. Да, сплескано е като излезе от пералнята, с изсъхването пак си се "издува", нищо му няма. И не само едно такова яке, разбира се, имаме елеци разни също, все изкуствени. Просто тук пухено яке не ми трябва, а и съм си решила проблема със слугинажа по такава дреха Simple Smile

# 658
Според мен ако не е добре капитонирано и няма какво да държи пълнежа, както и да се изпере, ще се събере. И аз съм на мнение че кой знае какво дундуркане не му трябва.

# 659
Тъй, тя не пита за дондуркане....имала е лош опит предходен, за това сега се интересува и допитва.
Да кажа и аз моят опит - да, якета с вата пълнеж, се пренареждат след пране, определено. Къде по-сполучливо, къде по несполучливо, но промяна във вида след пране, и преди пране като е ново, има.
Миналата зима си купих две дълги якета с пълнеж вата, и двете се пренаредиха след пране и формата им се попромени. Аз му викам "Пренареждане" - по аналогия с Матрицата Презареждане Joy
Едното се изтумби на гърба леко, другото в края на ръкавите му изчезна ватичката, премести се....носят се де, ама не са си баш същите.
Зависи от шев, капитонаране, абе от всичко...

Общи условия

Активация на акаунт