ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025

• 45 551
  • 760
  •   1
Отговори
# 735
  • Отвъд алеята зад шкафа
И не мен ми се струва много малко 900 евро, то за София млад човек трудно ще успее с квартира, сметки и храна.

# 736
  • София
Pouh, на големия ми син в Аахен, Германия пращахме 450Е месечно първите 2год, после започна и работа и му пращахме по-малко. 230 беше общежитието и останалите му сгигаха за храна, като си пазаруваше и готвеше. Имаше и Бг карта с някаква сума за онлайн плащания и допълнителни средства. Вярно беше ковидно време и възможностите за излизане и развлечения ограничени. Университетът му беше 300Е на семестър, като 200 от тях му беше картата за транспорт за целия семестър в провинцията. Самолетните билети натам и обратно  ние ги плащаме.

# 737
liani, a колко е наема? Аз нали не знам на коя череша ще ме метнат и само слухтя
Новият хит от днес е Пловдив, толкова хубав град бил

# 738
  • София
То че е хубав град Пловдив, спор няма, ама ако не е човек в УХТ, не виждам нещо друго атрактивно, евентуално и медицина.
Кадър съм на ПУ, една декада съм отживяла там, наборът е роден в този чудесен град, но…нищо повече не мога да кажа от икономическа гледна точка.

# 739
  • София
liani, a колко е наема? Аз нали не знам на коя череша ще ме метнат и само слухтя
Новият хит от днес е Пловдив, толкова хубав град бил
230Е, писала съм Wink Това е всичко включено, но имаше още около 140Е на семестър допълнителни, че им зареждаха в кухнята картофи, олио, бира и подобни и за пералня си плащаше, колкото е ползвал.

# 740
Че то по-евтино от България значи

# 741
Хепи,  с изключение на Холандия и Англия, май навсякъде е приблизително, колкото да пратиш дете да следва в друг град в Бг.
Тази година и в София, и във Варна, и във Виена драмите са все едни и същи - квартири и общежития. Дето няма,  но и цените са умопомрачителни

# 742
  • у дома...
То че е хубав град Пловдив, спор няма, ама ако не е човек в УХТ, не виждам нещо друго атрактивно, евентуално и медицина.
Кадър съм на ПУ, една декада съм отживяла там, наборът е роден в този чудесен град, но…нищо повече не мога да кажа от икономическа гледна точка.
А в София евентуално добре ли е да следват децата или?

# 743
  • София
Стая ползва от споделено жилище да. Не виждам причина да ме лъже. Доста ми е близка. Явна се оправя с толкова младежът.

# 744
  • София
скаридка, моят отговор на въпроса ти е категорично ДА! Причини колкото искаш.

# 745
Ъъъ, какво съм питала?

# 746
  • у дома...
скаридка, моят отговор на въпроса ти е категорично ДА! Причини колкото искаш.
Ако отговаряш на въпроса ми дали е удачно да учат в София, оххх успокоих се и трижди си отдъхнах! Че ако и там не беше подходящо, ще трябваше да се насочим към Принстън, Йеил или Васар е краен случай. Ма там пък средата не е ок, щом американчета са тъпи... Ох, да взема да я оженя, че мъж ѝ да ѝ бере дерт.

# 747
  • София
Не мисля, че издръжката на студент в бг град се равнява на тази къде да е в чужбина.
Някои разходи изглеждат почти еднакви, но ако се направи сравнение по съизмерими като качество и количество показатели, няма как да излезе същото просто. А като се добавят детайлите, съвсем различно става. Пътните, по няколко пъти годишно, са си перо.
По мои проучвания в Европа е нещо като по 2, т.е. същото като тук, но в Евро. С уговорката, че се сравняват идентични разходи - от квартири до ходене по заведения.

# 748
  • София
Да, Просто майка, към теб ми беше отговора! Извинявай, скаридка!

Ред, наистина мисля като теб, няма шанс в евро да е като в левове.

Аз лично знам как живееха някои от студентите едно време в Германия, които се издържаха от родителите им в България - само спагети, даже и без сос. Но целта оправдава средствата и всичко минава и се забравя.

# 749
  • Някъде в Европа...
Последните  страници толкова "вода се преля от пусто в празно", но поне изписахте темата 🤣

Общи условия

Активация на акаунт