Технически университет София или технически университет Пловдив?

• 5 022
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • София
spasidancer, отново - забележката е към университета (имал и по-добри години), към теб само по отношение категоризирането на специалностите.
А иначе твоята специалността е лека/лесна (особено, ако има какво и от кого да се вземе).
Съвет(и)/мнението ми са в поста, който се цитира.
В тона или оправдателен режим няма как да вляза.
Успех пожелавам.

# 16
Здравейте, извинете , че нахлувам в темата, но бих искала да попитам дали може с дарение да възстановиш студентски права след отстраняване, без кандидат студентски изпит в Технически университет?

# 17
Здравейте, ТУ - София, филал Пловдив е към ТУ - София.
Въпросът е къде ще Ви е по-удобно като дестинация.

# 18
Здравейте! Приет съм да уча в ТУ Варна специалност Автомобилна техника.  Искам да попитам за мнения относно нивото на обучение там (разбира се от тези,  които имат опит с университета).
От Плевен съм и съм приет във Варна, чудя се дали да се запиша там или да изчакам и да пробвам в Пловдид "Транспортна техника и технологии", въпреки че не е същата специалност.

Знам че и във Велико Търново има специалност Автомобилна техника и Транспортна логистика, но никаква идея какво е нивото на обучение  там.
Ако някой знае нещо ще се зарадвам да сподели!

# 19
Защо не се насочиш съм "Автомобилна електроника" или "Автомобилно инжинерство" (на АЕ) в ТУ-София? Това ми се струва най-преспективно.

# 20
Защото погледнах учебния план /предметите  по които учат/ и ми допаднаха сякаш бяха качествени. Доста часове имаше за двигатели с вътрешно горене, трансмисии, поддръжка, трептения, конструкция  и доста практика се виждаше.
Знам, че не винаги университетът е това, което пише в онлайн страницата  му и заради това попитах тук за мнение. Може би някой е минал от там и ще каже дали е добре всичко учи се или примерно нищо общо с очакваното.

Автомобилно инженерство  в София ще бъде на английски език и някак ми се струва затормозяващо да уча на чужд език докато съм в България.

Благодаря,  Ви за отговора!

# 21
  • София

kokou,
1 и 2 са ясни.
3 и 4, просто няма кой да преподава в България,  по-скоро като магистратура - в ТУ, ако има кой, ще сте се запознали през годините с преподавателите в ТУ и ще знаете има ли смисъл, или навън, ако Ви влече това.
5 и 6, ако искате да се занимавате с / имате интерес към хардуер. 5 е във ФЕТТ, т.е. предполага по-хардуер.
Има реализация и в това, в него също сме добри (в България), в много случаи тясно свързано с софтуерните разработки.

Като човек, който е много тясно свързан с ТУ, мога да кажа, че  за 3 и 4 сте в грешка. Не зная кога сте била в ТУ, но в последните 6 години, в които аз работя с ТУ, мога да кажа, че много неща са се променили.

kokou,
Аз бих те посъветвала така: ако искаш да се занимаваш с по-алгоритмична работа, програмиране от по-високо ниво - СУ е по-добър.
Ако искаш да се занимаваш с програмиране на вградени системи - ТУ е твоето място. Ако е хардуер - електроника, ако искаш да е по-скоро софтуер - Комп. системи или Инт. с-ми и изкуствен интелект.
Киберсигурност е нова специалност, все още няма завършил випуск, но програмата им не е никак лоша.

Иначе между София и Пловдив - твърдо София.

А, да. НБУ - там също имам наблюдения, по-слаби са, но го остави като резервен вариант.

# 22
  • София
slanchezara, виждала съм и по-добри години на ТУ от към преподаватели, за щастие бизнеса са намесва и компенсира малко. Разбирам, че искат да "продават" и от сантимен днешен или отпреди, няма да помогна за нещо което е с "нелоша програма". Вие ги закопахте с това ...
имам впечатление от някои "преподаватели" колко могат в реала, за щастие има и недоразумения, които вече не са там.
Та отново, ако някой иска онова с "нелошата програма" да  заложи на по-традиционното, а в исканото ще развие чрез бизнеса.

# 23
  • Майничка
.... или разчитат на много грамотни с ДЗИ БЕЛ ПП ?!, каквито няма да намерят от 2024, 'щото няма такъв ДЗИ.
https://www.mon.bg/obshto-obrazovanie/darzhavni-zrelostni-izpiti … li-za-dzi-2024-g/ ...
Desem, позволявам си да те поправя в частта ДЗИ БЕЛ ПП. Има такъв, но той е като ДЗИ 3 и 4, материалите за които не се публикуват от МОН (след гафа с математиката от 2022, мисля).

# 24
  • София
gargamela,
да, приемам поправката, но за съжаление това не променя необходимостта този изпит да се ползва за ТУ или да използват с еднаква тежест напълно различни изпити .Cry

Общи условия

Активация на акаунт