Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 295
  • 773
  •   1
Отговори
# 540
Какъв спор , че искаш да сме като Русия и Беларус, ама не като Германия и останалите в ЕС...
Това спор ли е ...
Когато има прогресивен данък, нека всички се запишат на мрз и после да отидат до банката да си вземат кредит за апартамент от 200К , че да видим как ще стане.

И да добавя, че хубаво си написала , че само на теория пенсиите идват от вноски
Реално въобще не е така ...
https://www.economic.bg/bg/a/view/deputatite-odobriha-budjeta-za … m#google_vignette
Според бюджета тази година дефицитът на фонд „Пенсии“ достига 10 млрд. лв., което означава, че вече близо половината от разходите за пенсии се дотират от бюджета, т.е. от данъци

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 21:58 от 0001

# 541
Отмяна на плоския данък се обсъжда с няколко модела - в момента хората с ниски заплати нямат необлагаем минимум. Ако се въведе такъв за всеки, данък ще се плаща над получения минимум. И не знам защо все се притеснявате, че точно на вашите заплати ще сложат високи данъци. Вземате няколко пъти средната?

Освен това корпоративния ни данък е като на изостанала република някъде по Третия свят.

Имало задръствания - има, намаляват ползващите градски транспорт. Все повече хора живеят в Перник, близки села и градчета и пътуват с коли. Все повече деца ги записват в училище, което е далеч.

# 542
Аз може ли да добавя нещо към аргументите от 35та страница? Не всичките апартаменти се ползват за живеене. Някои се ползват за офиси, а други за хотелско отдаване/AirBnB/. А някои стоят без нищо и празни, защото са наследствени и наследниците се карат помежду си и не могат да се разберат за продажната цена. А има и такива, които се водят "апартаменти" а са всъщност мазета и никой не иска да живее в тях. Или тавани на последните етажи и също седят празни. Не са толкова малък брой тези имоти, нали?

# 543
Aз изобщо не се притеснявам за моя данък, защото нямам (облагаеми) доходи и не плащам такъв. Та и 90% да го направят за мен е все тая. И кредити не съм вземала и не мисля да вземам. И затова пиша не от личен интерес, а излагам възгледите си по- въпроса. Например ако направят МРЗ необлагаема държавата ще загуби много повече пари, отколкото евентуално ще вземе от "богатите" с прогресивния данък. Слагам го в кавички, защото от наистина богатите нищо няма да вземат. А ако данъците ни станат като в Европа кьорав ИТ няма да остане тук и пак ще се изгубят и данъци, и осигуровки.

# 544
Аз може ли да добавя нещо към аргументите от 35та страница? Не всичките апартаменти се ползват за живеене. Някои се ползват за офиси, а други за хотелско отдаване/AirBnB/. А някои стоят без нищо и празни, защото са наследствени и наследниците се карат помежду си и не могат да се разберат за продажната цена. А има и такива, които се водят "апартаменти" а са всъщност мазета и никой не иска да живее в тях. Или тавани на последните етажи и също седят празни. Не са толкова малък брой тези имоти, нали?

Всички ситуации, които изброи, ги има навсякъде по света, не са уникални за България, но само ние сме рекордьори по празни жилища. Не се сещам за нито една друга европейска държава, където безразборно се издават разрешителни за строеж и се строи и купува анти-инфлационно и с цел спекула, без да има кой реално да живее в жилището.

# 545
Хубаво, че искате да сме Германия, а не Русия по данъчно облагаме
Обаче... Германия има една от най-сложните системи за подоходно облагане. Не е като да изплющят 50% данък доход на заплати над 10 к/ мес.
Приспадат се редица ежедневни разходи, като напр. за допълнителни занимания на децата,. Има значение дали си семеен, с колко деца, какъв е дохода на партньора.
Така, че ние може и да сме страна с ниски СТАВКИ на данъците. Но ги пресмятаме от възможно най-широка основа.
А дали ще бъде подобрена средата за живеене, ако плащаме повече на държавата? Силно се съмнявам. Не само заради кражбите, а най-вече заради некадърността на администрацията да си върши работата.
Наложи ми се скоро да ходя до КАТ в малък областен град. Сградата последно е видяла някакво освежаване сигурно около 1990 г. В помещението, където работят служителите беше пълна смрад. Нямат 10000 лв да го боядисат веднъж на 5 г. ли?
Дори не става въпрос за местообитаването на клиентите. С по-високи данъци щеше да е същото.
И за да съм по темата - все се чудя защо строят МОЛове, а не паркинги? Предвид цените за гараж и паркиране ми се струва по-добро вложение.

# 546
Ганьо както реве, че му "отнели" паркоместата на Патриарха, представям си какъв вой ще е ако някой реши да му повишава данъците.

# 547
То на Патриарха реално какво направиха, което да подобри ситуацията?
И естествено, че е проблем като се отнемат паркоместа, и то и на инвалиди.
Айде малко по-сериозно.
Вдигайте данъци, ако искате да изгоните и малкото останали инвеститори, които дават добри заплати. И да подпомогнете още сивия сектор.
Ясно, че си гледате само през собствената призма и не си давате сметка какъв ефект ще има това в България. А сравненията с Германия са несериозни.

# 548
Аз съм отчаяна, че тоя сив сектор няма как да се пребори освен чрез поддържане на ниски данъци...

# 549
И това не е борба, просто не се увеличава още повече.
Борба със сивия сектор реално в България няма.
Като вдигнаха максималния осигурителен праг хората не недоволстваха толкова, защото ще им намалее заплатата с 50-60лв, а защото работят на светло, плащат всички данъци и накрая те го отнасят, пък сивият сектор си живурка спокойно.
Аз нямам против и още да го вдигнат, ще плащам повече, ама първо сивият сектор да се оправи, после да засягат останалите, че иначе е смешно и безполезно.

С вдигане на данъците в България бедните няма да заживеят по-добре, нито пък богатите ще плащат повече. Трябва да си доста наивен, за да го вярваш това.
Средната класа ще го отнесе. И тогава ще видите наистина какво означава "демографска пустиня".

# 550
Управляващите са наясно с това.
Поради тези причини подоходно облагане няма да има.
Влезте в под форума за бизнес и работа на бг мамма и вижте в колко теми хората си пишат, че ги осигуряват на едни пари, а вземат други.
И сами хора не искат изсветляване.

# 551
И без да пипат данъците се изнасят от България, а чуждестраните инвестиции са доста смешни.
Като ви индексираха таксите за телефоните спряхте ли да ползвате нет и мобилни услуги.
Стига само със заплахи.
Утре ако питате плочкаджията защо ви прави банята на черно, а нещо гаранция, ще ви каже я у лево. Гаранция , Франция. Като не ви харесва, аз отивам да правя баните на Ханс и Мюлер в немско.
Същото е и с доста сделки с НИ.
Като например тази
https://www.svobodnaevropa.bg/a/imoti-lorer-vasilev-apartament-c … lga/32774881.html

Никой да не повдига такива въпроси, че демографската пустиня ни чака, ако спрете кранчетата на умните и образованите и ще си заминат обратно за Канада и ще видите.

Как може да коментираме реално пазара на НИ в България, като данните са доста компрометирани...
Как да знам как вървят имотите, щом бившия финансов министър Асен Василев успява да си купи апартамент в центъра на София по документи на цената на гараж. Купен апартамент за 58 572 лева.
А тук се пише колко били скъпи имотите ...
Не, просто не знаете къде да търсите и да си купувате изгодно.

# 552
Ганьо както реве, че му "отнели" паркоместата на Патриарха, представям си какъв вой ще е ако някой реши да му повишава данъците.

Вдигането на данъците на СРЕДНАТА класа просто не е справедливо, а не е и икономически оправдано. Не бива да се прави такова нещо само за да може и на бедните "да им капне мед на сърцето". Не, че ще получат нещо, ама нали и на "богатите" ще им е гадно та ще им се стоплят душите. Ама те тези "богати" нали не са крали, а си заработват парите?  По каква логика щом са по-кадърни да се наказват? При това без реална полза от това.
Всичко ми е като с българския казан в Ада...

Аз съм отчаяна, че тоя сив сектор няма как да се пребори освен чрез поддържане на ниски данъци...

Начин има, желание няма. При позвъняване на един от големите дистрибутори на алкохол си казвате поръчката и накрая операторът пита с фактура или на черно. Ми да звънне един служител на НАП, да купи без фактура и после да ги накажат. Ама онези са с протекция - плащат си, ама другаде.

# 553
Именно, че ще се изнасят още повече, явно и вашата цел е такава.
Значи, оставяме сивия сектор, всичките плочкаджии и маникюристки могат да взимат и петцифрени заплати, но няма да плащат високи данъци, пък на всички, които си плащат данъците и са на светло - ще им ги вдигаме?
И после ще се сравняваме с Германия.
Звучи толкова абсурдно, че чак е трагично.

Не виждам нищо справедливо в това.
И какви заплахи? Инвеститорите в България са тук именно заради ниските данъци и това е факт.
Не са тук заради красивата ни природа.
Да, малко са новите привлечени инвестиции, основно заради неща като корупция и сив сектор.
А след като не сме с най-ниски данъци - просто ще се преориентират.

# 554
Къде прочетохте да оставяме някои ...
Отиваш на фризьор и искаш касова бележка. Започваш ремонт и искаш оферти от строителни фирми и не се подлъгваш, че може да си намериш по обява по изгодна оферта от Халил и Мустафа.
Сивата икономика е начин на мислене. Тя не става само едностранно. Същото е и с корупцията. Някой за да вземе, трябва друг да му даде.
Някой за да декларира имот на данъчна оценка, трябва и купувача и продавача да са съгласни.
С това мислене никой не трябва да си купува нито билети, нито нищо.
Има ли гратисчии в градския транспорт ... има. Ако искат да ме глобят, ще питам защо точно мен и няма да си платя.

Общи условия

Активация на акаунт