Акт за раждане на дете, родено в Германия

  • 385
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 433
Здравейте! Simple Smile
Родих миналата година тук в Германия. В момента сина ми е на 9 месеца. Аз съм само с българско гражданство, а съпруга ми е с българско и немско. Следователно детето ни получава две гражданства. За в момента тук има немска лична карта и немски паспорт и е с две имена: Име и фамилия.
Имам следните въпроси:
Това лято ще пътуваме за България.
Задължително ли е издаването на български акт за раждане, смисъл задължително ли е да го регистрираме въобще в БГ (заради българското гражданство) или може да си остане само с немското? - за документалната част говоря. Понеже, мисля че ако го регистрираме там и си вземе съответно бг гражданството и се наложи тук да правим нещо (да речем да кандидатстваме за нещо или прочие) да ни искат и документи от бг, като дефакто не сме там и няма как да ги издадем..
И за имената да попитам, АКО го регистрираме как ще е вписан с две имена както си е тука по немския акт за раждане или се добавя и презиме?
Благодаря предварително! Simple Smile

# 1
  • Наблизо
  • Мнения: 6 381
Здравей!

Щом детето има и немско гражданство,то е третирано като немец от Германия и з анего няма нужда да се вади нещо от България.
С изключение на паспорт,но той може да се вади от консулство.

Няма нужда от друго,с въздушно-капковия шенген вече не е необходимо пълномощно.

На ваше място бих му изкарала българския акт за раждане,никога нищо не се знае.

Общи условия

Активация на акаунт