Подготовка за малкия човек - тема 26

• 41 675
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Аз повивам моето бебе с муселинова пелена през нощта, доста по-спокоен е. Една вечер не го бяхме повили, беше много по-нервен, съответно издаваше и супер много звуци (=няма спане за нас). Ако много се разшава, успява да се измъкне, не е твърде стегнат. На месец и половина е. Кога преминава този рефлекс на Моро?

Има ли някъде таблица за ориентир при каква температура как да се обличат бебетата? Аз съм зиморничава и не искам да се водя по мантрата “един кат повече от теб”. Питам основно за навън, за вкъщи ясно, че при 21-22-23 градуса само един памучен ромпър (например на Некст) е достатъчен.

# 451
АА, то е хубаво да четеш, но и да позиционираш прочетеното на правилното място. В случая дали в Германия или в България случаите на Сидс са повече няма връзка с това дали дават актуални препоръки за грижа на бебето или не.

Аз също съм за чувалчетата и имам чисто нови, страхотни. Но дъщеря ми не ги искаше, ревеше до безкрай в тези чували, нещо не й харесваше. Завиването беше трудна работа, получи се само с бебешко юрганче или едно меко от  мерино вълна. Така е по-опасно, но в крайна сметка се избира каквото функционира за всяко бебе. Все още се надявам вторият път да мога да си ползвам чувалчетата, защото аз лично ги предпочитам. От друга страна опасността се намалява нощем, ако дълго кърмите през 2-3 часа. При наасбеше така-и нощем през 3 часа първата година, после при растежа на зъбите нощем се бях превърнала в биберон... така майката е практически почти постоянно будна, аз много лошо спях и скачах панически при всяко движение, чувах много по-добре от мъжа ми, когато бебето се размърда. Кърменето също усилва тези инстинкти.

До ден днешен завивам дъщеря ми много често през нощта и проверявам всичко наред ли е.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 09:16 от Flowersintheair

# 452
  • Замък сред облаците
Не мога да се съглася. Инстинктите на майката не идват от кърменето, а от нарасналата амигдала в мозъка, което идва с бременността още. Тия дето са (сме) хранили на АМ сме минали през същото. Тъй че ако ще говорим за правилно поднасяне на информация нека поне е подплатена.

Впрочем кърмещи co-sleeping майки са ми казвали само че не усещат кога бебето се храни през нощта и спят спокойно без да се будят, а то се храни когато си иска. Толкоз за инстинктите на кърмачките 🤷♀

Впрочем в Япония препоръчват съвместното спане с бебето и имат страшно малко инциденти. САЩ не са водеща сила за всяка информация на която попадате. Мислете критично и защо и при какви условия нещо се препоръчва или не.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 09:32 от АА

# 453
А аз като практикувала дълго спането заедно и кърмене когато бебето иска (особено от края на и след първата година спеше в нашето легло, изтъркулваше се от нейното директно при мен :Д), мога да ти кажа, че определено знаех кога кърмя и със сигурност не спях толкова дълбоко колкото сега. Да, не знаех колко пъти съм кърмела, но инстинктите ми (да се будя по-лесно и при най-малкия шум, да не спя толкова дълбоко) си работеха много силно и съм чела почти навсякъде, че кърменето ги обостря особено. Дали при АМ е същото не съм търсила като информация целенасочено, обикновено излиза предимно във връзка с кърменето обяснението.

Нещо обаче твоите изводи за инстинктите на кърмачките изглеждат малко ненаучни и изсмукани от пръстите... Neutral Face

# 454
  • Замък сред облаците
Исках да дам пример че нещата не са общовалидни само защото при теб са така, а не да се заяждам. Защото постът ти звучеше едва ли не само кърмачките имат инстинкти… Впрочем, минала съм и кърмене и АМ за спорта на спора Simple Smile

# 455
  • София
Аз също усещам и чувам детето при много малки движения, спи си в кошарата. Кърмила съм много малко, а я усещам от деня, в който се роди така. Не е кърменето единственото в случая просто е майчинския инстинкт и факта, че вече "спокойно" спане няма винаги съм с половин око отворено.

# 456
  • Замък сред облаците
И само да добавя, че целта тук е дискусия. Всеки си взима своето решение, но е добре да е максимално отворен към различни гледни точки и поднесени информации, за да намери това, което работи за него и неговото бебе.

# 457
АА, на мен пък ми се струва, че се заяждаш и тонът ти е доста назидателен и ,,на всяка цена". И това е доста меко казано. Вкарваш дискусии, които могат да възпламенят темата. Не съм дала като пример кърменето, за да се съревновавам с някого. Това пише навсякъде, включително и в книги, които имам вкъщи за подготовка за бебето. Просто го споделих като пример защо може би не е толкова фатално да завиеш с юрганче. И без това си почти постоянно буден и има твърдение, че при кърмещите майки сънят е още по-зле и затова някои инстинкти са засилени. Дори не ми е минавало през ума да сравнявам с АМ, не съм и информирана по темата. Със сигурност всички майки имаме майчин инстинкт, но може и на хормонално ниво наистина да има разлики между лактация и липса на такава и съответно някакви допълнителни фактори. Изобщо не желая да се включвам в такива конфликтни дискусии и те моля да не се закачаш за всяка дума, защото, не ми се обиждай, но ти се услажда да ги вкарваш. Така изглежда отстрани. Също така не съдя от себе си за общото, споделям какво аз знам и моя опит.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 10:30 от Flowersintheair

# 458
Кога преминава рефлекса на Моро? Нещо около 5-6 месец ли да беше? Аз също й повивам ръцете, защото няма спане нито за нея, нито за мен. Последните дни започна да се измъква и е голямо мрънкане. Не става да й държа ръчичките. Единствено с пелената спи добре. Не понася краката да са й в джобчето и й ги изкарвам. Ще видим после как ще преминем на чувалче. Като е с антистрес пелената й завивам крачетата с одеяло и за сега няма как да се задуши с него.

# 459
Изключително странно за Шейново. Каката е раждана 2019 и никой не я е слагал настрани, близнаците се родиха август, бяха 20 дни в неонатологията, в кувьози - тях също.
Аз също съм за чувалите, каката до 2 годишна и нещо спа в чувал.
Единия близнак не може да спи, ако не е в антистрес пелена. Другия няма проблем.

# 460
  • Замък сред облаците
Ваня, между 2-6 месец Simple Smile

# 461
Кога преминава рефлекса на Моро? Нещо около 5-6 месец ли да беше? Аз също й повивам ръцете, защото няма спане нито за нея, нито за мен. Последните дни започна да се измъква и е голямо мрънкане. Не става да й държа ръчичките. Единствено с пелената спи добре. Не понася краката да са й в джобчето и й ги изкарвам. Ще видим после как ще преминем на чувалче. Като е с антистрес пелената й завивам крачетата с одеяло и за сега няма как да се задуши с него.

Към трети месец преминава по принцип, но може да продължи и по-дълго.
Пише, че първоначално трябва да се повиват двете ръце, после само едната и чак тогава да спре да се повива, но нашето дете не търпи такива половинчати работи и от раз махнах пелената. Стряскаше се още седмица и спря.
Водете се по бебето Wink

Никога не съм подпирала бебето настрани и главата й е перфектна. Може би, ако бебето е нон стоп в креватчето, е хубаво, но нашето не прекарваше по цял ден в легнало положение.
Дълго време спяхме и съвместно. Първоначално заради кърменето, а после и защото спяхме всички много по-спокойно. Но да, аз не можех да заспя наистина дълбоко, както спях преди. И все още е така въпреки че вече всеки си спи в неговото легло. Будя се при всяко движение и всеки малък звук. Просто няма шанс да се случва нещо около мен и да не разбера.

# 462
Potrebitel, благодаря, но това са инструкции за спане за вкъщи. Аз питам за инструкции за излизане навън, в количка в зимен кош. За вкъщи ми е ясно горе долу.

Честно казано аз нямам търпение да преместя бебето да си спи в собствената си стая. Знам, че се препоръчва до 5-6 месец да е при родителите, ще го избутаме дотогава. Спя много леко и непрекъснато го проверявам, будя се сигурно на 15-20 минути, а съм с тапи за уши! Единственото спасение е, че с таткото си разделихме нощта, иначе сигурно нямаше да оцелея. Не го кърмя, не се получиха нещата с кърменето. Но пък винаги съм спяла леко и съм се будела и от най-малкия шум, така че това едва ли е критерии.

# 463
Нещо интересно по повод нарастването на амигдалата, тоз първичен център в мозъците ни, които се свързва с  инстинктите. Дори при еднополови двойки, нито един, от които е родил бебето, за което полагат грижи, също отчитат нарастването на амигдалата. Интересно е човешкото тяло. Blush

# 464
Аз редовно взимах малкият при мен в първите месеци. Така беше по-спокоен и се будеше по-рядко. Правех го безопасно, доколкото мога - спях по средата, между него и баща му, слагах някаква преграда на края на спалнята, спях с много малка възглавница или без такава. Слагах го до главата ми и така нямаше шанс да го завия или да се обърна върху него. Но аз и не се мърдам след като заспя, ако ми станеше неудобно се събуждах, за да се наместя. Будех се и всеки път, като се размърда и го завивах, ако се отвиеше. Когато започна много да се върти и да обикаля леглото, спрях да го взимам на спалнята. Чак след годинката започнахме да го слагаме между нас понякога, ако е неспокоен.

За протокола, не кърмех (по традиционният начин, не сучеше и хранех с изцедена кърма). Има хора, които спят много дълбоко или се въртят често; не бих препоръчала да се практикува co-sleeping в такива случаи.

АА е права, че в Япония има най-малко случаи на SIDS в света, а при тях практиката е да се спи на едно легло с бебето. В САЩ и други западни държави е проблем най-вече това, че там повечето семейства слагат бебето още като новородено да спи в отделна стая, а това само по себе си създава опасност. Неслучайно първите 3 месеца се наричат четвъртия триместър, бебето има нужда да е близо до родителите си, особено до майката, която действа като външен регулатор на дишането му, сърдечният ритъм, нервната система и т.н.. Най-добре е да е в стаята на родителите, в собствено кошче.

Последна редакция: сб, 14 сеп 2024, 20:01 от Tessaria

Общи условия

Активация на акаунт