Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 730
  • 768
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте мами! Искам да ви попитам нещо . Понеже вече с Бубка сме на 5 месеца , обаче не се кърмим ядем Ам . Кърма е пила само първия месец , тъй като обаче след множеството опити и мъчение както за нея така и за мен не успя да засуче се наложи само да се цедя с помпа и да яде кърмата от шише . След месец , обаче кърмата ми спря изведнъж . Чудя се дали причината е в помпата понеже чета , че доста мами само с помпа са давали кърма по 8,9,10 месеца или причината е в стреса , неспането , това че ядох много малко и почти не пиех течности , заради стреса и цялата динамика покрай раждането и лични въпроси 😕

Сигурно е комбинация от всичко изброено - всяка една от изброените причини може да доведе до редуциране на количеството. Помпата далеч не е толкова ефективна, колкото бебето. Дори някои майки да са успявали да хранят няколко месеца само с изцедена кърма, не съм чувала да има такива, изкарали повече от 6м.

Положението е такова , каквото е - недей да му мислиш и да се обвиняваш! Не си по-малко майка, тепърва ще има цял живот да се грижиш за това дете, скоро ще започнеш и захранване. Истината е, че кърменето дори да е естественото хранене на бебето, при повечето жени не се получава лесно, а при една част даже изобщо не се получава, за което нямат вина майките!

# 571
Възможно е помпата да не е била ефективна и размерът на фуниите да не е пасвал правилно. В комбинация с всичко друго, така се е получило

# 572
  • София
Тук може да споря много, не съм съгласна. 4ри месеца вече е на цедена кърма моят син и нямам желание да спирам, не ми тежи.
Както съм писала, аз съм с хиперлактация.
В моя случай, а и на доста други жени, помпата е най-голям помощник и шанс бебето, когато не иска да суче, да приема кърма. Благодарение на това, бебето ми е само и единствено на кърма.
Хедра ми е споделяла за нейна приятелка изкарала така 1 година и 4 месеца, после бебето е отказало кърмата, майката затова е прекратила.

Ще добавя, че и щитовидната играе роля, освен всичко изброено. Може да възстановиш като започнеш цедене с ефективна помпа и както Зимк пише с правилните накрайници.
Храни се и приемай достатъчно течности.
Може известно време да цедиш на празен ход - няма проблем, ще тръгне след седмица, две, сигурна съм!

# 573
Здравейте, детето ми е на 3 месеца и е изцяло на изцедена кърма (с рефлукс е и трябва да я приема от шише със сгъстител). До сега имах достатъчно кърма, но от 3 дни има рязко намаляне от 140 на 80-90 мл на някои от храненията. Други си остават по 140-150 като всички са на интервал от 3 часа освен след нощния сън, който е 6 часа. Мина ми първия цикъл и намаляването не е от него.
Има ли друга възможна причина освен стрес?

# 574
Цедите ли нощем? Аз не цедях и при мен постепенно много намаля. Но пише, че нощно време било най-ефективно да се цеди заради нивата на пролактин май.

# 575
Цедя веднъж към 4 (преди това в 22, след това в 7), но се чудех дали е нужно още едно цедене. Това би засилило умората ми, която и без това се е натрупала и затова не съм сигурна, че ще е от полза.

# 576
Правилно ли разбрах, че се цедите три пъти на ден, а бебето изобщо не суче? И на три месеца рефлуксът вероятно е попреминал и може би има как да се върне бебето на гърда?

За да се поддържа лактация с цедене толкова рано, е хубаво поне на 3 часа да се цедите през деня

# 577
Правилно ли разбрах, че се цедите три пъти на ден, а бебето изобщо не суче? И на три месеца рефлуксът вероятно е попреминал и може би има как да се върне бебето на гърда?

За да се поддържа лактация с цедене толкова рано, е хубаво поне на 3 часа да се цедите през деня
Не, цедя през три часа с една нощна пауза от 6 часа, т.е. 7 пъти на ден. На този етап рефлуксът съвсем не е преминал и връщането на гърда не се препоръчва от лекуващия гастроентеролог.

# 578
Хранене и някакви дефицити, щитовидни хормони, липса на течности, или просто влошен рефлекс на потичане заради стрес и напрежение, може изобщо да не е проблем с количествата.

# 579

Не, цедя през три часа с една нощна пауза от 6 часа, т.е. 7 пъти на ден. На този етап рефлуксът съвсем не е преминал и връщането на гърда не се препоръчва от лекуващия гастроентеролог.
Между другото можеш също да обсъди с лекаря да даваш първо да суче от гърда, а след това да дохранваш със сгъстена кърма да "затапи". Или да приема сироп. Лекар да те съветва да не кърмиш ми е странно.

Последна редакция: сб, 15 мар 2025, 22:59 от Petya.P01

# 580
Пробвали сме такъв и подобни вариант със "затапване" в началото на лечението и не работи за нас. Благодаря все пак. Сегашният вариант със сгъстена кърма се отразява добре на детето вече над месец. Приела съм, че в някои ситуации кърменето на гърда не е оптималното и борбата ми е да задържа лактацията максимално дълго. Най-вероятно Fiona Apple е права за влошения рефлекс на протичане заради напрежение, защото това би обяснило непостоянство на количеството - ту малко, ту ок, а и дори завишено в някои случаи. А и стресът, че кърмата намаля май ме завъртя в порочен кръг. Днес работих в посока на намаляне на напрежението и смятам, че даде резултат. Дано да е трайно.

# 581
Мартина, също така има значение каква помпа използваш. Доколкото знам, Спектра е най-доброто на пазара, тя е направена за западните държави, където майките масово се връщат на работа след няколко месеца, а искат да дават кърма,  с нея е по-малко вероятно да ти намалява количеството.
Друго нещо - според мен е хубаво поне на някое от храненетата да даваш гърда (дори за малко), за да не се отучва бебето да суче. Защото рефлуксът, колкото и да е тежък, се израства до 6-7-8 месец, особено след като се започне захранване. А след това може да си кърмиш доста дълго време. Успех!

# 582
Спектра наистина е супер, но не знам дали за западни държави е направена, все пак е корейска марка

# 583
Здравейте, от раждането сме на смесено хранене. Мисля, че накрайниците на помпата, която ползвам не са подходящи за мен, тъй като пробвай на ръка и така изцеждам повече от помпата, но пък в трудоемко за мен. Обмислям да си купя Спектра. Според вас дали си заслужава, защото все пак е доста скъпа. Бебето ми е на почти два месеца и искам да запазя максимално дълго лактацията.

# 584
  • София
Спектра е най-добрата помпа. Действай смело. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт