Какво става с ипотечен кредит в лева след приемане на еврото?

• 2 986
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
Както и заглавието гласи въпросът ми е следният - Какво става с ипотечен кредит, взет в лева и изплащан редовно, след приемането на еврото? Има ли някакви общи правила как се превалутира - четох една стара статия на БТВ, че просто го изчисляват спрямо курс 1.95583 и че няма нужда от преподписване.
Така ли е наистина или да си търся договора и за всеки случай е индивидуално?
А с лихвите какво става? Имат ли право да променят начина на изчисляване едностранно?
Преди две години като взимах питах изрично, казаха ми, че още нямат ясни линии как ще се случват нещата.
Общо взето притеснението ми е, дали има вариант при превалутирането някак сумата в лева да се превърне в същата сума, но евро. Пример - дължиш 20 лева, при превалутиране - дължиш 20 евро.
Съзнавам, че все пак в днешно време има правила и то така ако стане половината страна ще фалира. Но все пак се чудя до колко и може ли да има такива сътресения.
Има ли смисъл отсега да търся начин да превалутирам и какви условия да търся, или просто да изчакам?

# 1
  • София
Кредитът ще се превалутира. Механизмът за влизане в еврозоната все още не е изчистен или поне не е официално разписан, поради което и курсът не е ясен кога и дали ще се освободи. През 2020 или 2021 излезе някакъв план за приемане на еврото, който не беше финализиран и следваше да се изменя. Този план предвиждаше освобождаване 6 месеца преди датата на влизане и предвиждаше флуктуации в определен диапазон. За целта се предвижда решение на ЕК за приемане на България. Карам на спомени и може да не съм точна в описанието.
В момента няма яснота дали изобщо ще покрием критериите за инфлация (доскоро не ги покривахме), очакванията за конвергентния доклад също не са положителни.  Очаква се и закон за въвеждане на еврото, та накратко: в момента никой не може да отговори конкретно на въпроси за курс, освобождаване или фиксиран лев, дати, периоди и пр.

# 2
Пример - дължиш 20 лева, при превалутиране - дължиш 20 евро.

Колкото и да не се знае какво и що, баш това със сигурност няма да стане Simple Smile

# 3
Кредитът ще се превалутира. Механизмът за влизане в еврозоната все още не е изчистен или поне не е официално разписан, поради което и курсът не е ясен кога и дали ще се освободи. През 2020 или 2021 излезе някакъв план за приемане на еврото, който не беше финализиран и следваше да се изменя. Този план предвиждаше освобождаване 6 месеца преди датата на влизане и предвиждаше флуктуации в определен диапазон. За целта се предвижда решение на ЕК за приемане на България. Карам на спомени и може да не съм точна в описанието.
В момента няма яснота дали изобщо ще покрием критериите за инфлация (доскоро не ги покривахме), очакванията за конвергентния доклад също не са положителни.  Очаква се и закон за въвеждане на еврото, та накратко: в момента никой не може да отговори конкретно на въпроси за курс, освобождаване или фиксиран лев, дати, периоди и пр.
Сега гледам, че има проектозакон от март 2024.
Пише следното:
Правило за превалутиране от левове в евро
3
Чл. 12. (1) В съответствие с чл. 4 от Регламент (EО) № 1103/97 , превалутирането от левове в евро се извършва като числовата стойност в левове се раздели на пълната числова стойност на официалния валутен курс изразен с шест цифри с всичките пет знака след десетичната запетая.
Но наистина никъде не виждам да пише какъв ще бъде валутният курс.
Освен някакви статии от 2023, че щял да бъде фиксирания.
Все пак се надявам, че няма да съм единствената със заем в лева. Моят е и краткосрочен, и сумата не е голяма. И да се удвои, със зор, но се надявам да се справим. Вече ако и лихвите се удвоят, не знам.
По принцип има и други със заеми в левове, нали така? Не е някакво изкючение. Да търся ли според вас рефинансиране в евро?

# 4
Повечето хора теглят кредити в лева, за момента това е по-добрата опция. Притесненията ти са безпочвени, до такива величини няма да стигнат банките, ако не друго, поне това е сигурно.

# 5
  • София
Моят заем също е в лева. За момента не бих го пипала, най-малкото заради разходите.
До удвояване на лихви не мисля, че ще се сигне, освен ако не стане проблем, тип щатската криза от 2007. Такива прогнози са сложни и за професионални макроикономисти, а да предвиждаме събитията в женски форум няма как да е сериозен източник на информация.

# 6
  • София
Има проект на Закон за въвеждане на Еврото. Там е разписано как банките ще превалутират заеми, депозити и т.н.

С две думи - имаш кредит от 1000 лв., след приемане на еврото ще имаш кредит в размер на 511.29 евро (1000 лв. / 1.95583).

Озадачена съм от факта, че над 20 години България е във валутен борд, левът е обвързан с  еврото при курс 1.95583 именно, за да е лесно включването в еврозоната, и все още има хора, които не знаят как ще се случи превалутирането.

ПС. Няма да променят курса. Преди години, покрай фалита на КТБ, тръгна слух, че може да се промени, и за няколко дни депозити с милиарди лева бяха прехвърлени в евро. Ония оядените разбраха, че не е добра идея да пипат курса, защото 1996-1997 ще им се види като загрявка за това, което би ги очаквало днес.

# 7
Явно искат да ни прецакат Simple Smile Сега предизборно пак ще се опитват да спекулират със страховете на хората. Нито фактът, че България влезе в ERM II при използвания вече от четвърт век централен курс 1.95583, нито това, че има решение на парламента, задължаващо гуверньора на БНБ и финансовия министър да преговарят само при това съотношение, няма да спре пускащите слухове да се спрат.
А за преобразуване на кредит в евро, аз лично смятам, че не е разумно решение. Аз си спазвам железния принцип да взимам кредити във валутата, в която са доходите ми.

# 8
То това ей така става, тя "рибата още в морето, вие тигана сложихте", как си представяте 20 лв. станат 20 Е, т.е. кредита ви двоен, като стойност, да в някоя баничарница превалутирането ще е повод за увеличение, но това е банка.  Не търсете проблем където реално няма такъв. Ще плащате точно толкова, колкото сте плащали и преди това, всичко минава автоматично в  новата валута, както и доходите, естествено това ще е повод журналисти, медии да създават напрежение и негативизъм.

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 20:23 от Sephora

Общи условия

Активация на акаунт