Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 29 058
  • 786
  •   1
Отговори
# 345
Тези с ваксината за коклюш, може ли да споделят дали са ги връщали за зачервено гърло?
От 1 седмици ме дращи сутрин, през деня рядко- ама не е като от сух въздух. Според мен е леко зачервено, но на лекар не съм ходила. Нямам хрема или каквото и да било друго. Изсмуках сумати Тонзилотрен, пия чайове и гълтам лимони ама..йок. След два дена съм на ваксина и си мисля как ще ме върнат. В София запазват за две седмици напред и се притеснявам  да не изпусна времето - почти в 32седмица съм и нали трябват 4 седмици поне за антитела. Та ако отложа с 2 седмици и в 34та сложат, ще е на кантар понеже не се очертава да изкарам до след 38ма.

Според мен има голяма вероятност да те върнат, при мен гледаха гърлото и ме разпитваха подорбно как се чувствам последните дни и дали имам каквито и да е оплаквания. Някой от августувската тема беше споделил, че са го върнали. Не биха рискували да ти сложат ваксина докато си болна.  Според мен звънни в РЗИ и помоли да ти преместят часа за другата седмица, обясни ситуацията.

# 346
Ако не беше спряло развитие ембриончето, вероятно нямаше да направя изследвания за тромбофилия и нямаше да разбера, че съм с високорискови мутации. Или щеше да стане много по-сериозно. Имам успешна първа бременност, но лекарят ми каза, че често при първата бременност няма проблем, което не се отнася за следващите.
Дадох 600 лв да имунология и тромбофилия. Изобщо не зная кое колко струваше, но в един момент само плащаш и само се молиш всичко да е наред. Е, не беше. Но пък има медикаменти и те решават проблема понякога.

По въпроса с храненето - колкото по-разнообразна е храната, с достатъчно прием на плодове и зеленчуци, няма да се стига до проблем с ходенето до тоалетна. Аз съм нямала проблем до този момент. В края на 5-тия месец съм.

За ваксини и неразположения- ваксина се поставя на напълно здраво лице. Така поставиха за коклюш само на едното ми дете, другото пропусна и в четвъртък трябва да го водим (мина повече от месец), че само тогава е втора смяна, а сме на работа.

# 347
Здравейте
Имам питане
Тъй като ми предстои да си взема втори болничен за бременността
Искам да попитам издаването им заплащат ли се

# 348
djidji96, ако под "втори болничен", имате предвид удължаване на вече съществуващ такъв, тогава зависи в коя болница отивате на лекарска комисия. На някои места се заплаща, в някои държавни болници знам, че е безплатно. Трябва да попитате.

# 349
За запека - сушени сливи, плодове, зеленчуци, както и много бобови - боб, леща, грах и тн. Кафяв ориз вместо бял. Да се избягват неща като бял хляб или бял ориз, тестени (ама пък като от всичко друго ти се гади, не е хич лесна тази част). Месо, млечни (с изключение на киселото мляко) и тн само в умерени количества, повече растителни храни като цяло и да са пълнозърнести, бобови, зеленчуци и тн. Вместо шоколад или вафла за залъгване на глада - плод или ядки. Но тези неща определено не са лесни за една бременна жена.

Сушените сливи са си класика

# 350
djidji96, ако под "втори болничен", имате предвид удължаване на вече съществуващ такъв, тогава зависи в коя болница отивате на лекарска комисия. На някои места се заплаща, в някои държавни болници знам, че е безплатно. Трябва да попитате.

Удължаване на вече съществуващ болничен.
И болницата е частна

# 351
Обадете се в болницата да питате дали и колко струва удължаването на болничния при тяхната лекарска комисия. Навсякъде цените са различни.

# 352
На повечето места се заплаща болничният, цените са различни.

# 353
Аз съм в частна болница и не са ми искали пари. То и това оставаше. Толкова пари съм оставила, че и ако това ми бяха поискали, щях да се ядосам. Знам, че на места искат пари и ми се вижда адски нередно. Имам 1 седмица болничен и после 45-дневния, ако това има значение изобщо дали да е платен или не.

# 354
VaniaK, АГ, работещ с НЗОК, има право да издава болничен, който може да продължи най-много 14 дни - за него не се плаща и това е вероятно Вашият случай с едноседмичния болничен. 45-дневният болничен Ви се полага по закон и също не се плаща.

Ако обаче бременната иска да има удължен болничен няколко месеца преди 45-дневния, трябва задължително да ходи на лекарска комисия за удължаване - тази услуга обикновено се плаща допълнително в частната болница.

# 355
Ясно. За това уточних, че моите болнични са 1 седмица и 45-дневния. Може би и за това съм се разминала с плащането. Иначе моята АГ не е по ЗК. Явно това “свикване” на лекарска комисия всъщност трябва да бъде заплатено, за да издаде болничен.

# 356
Лекарските комисии си имат дни и часове, в които заседават, по график са. Който има становище за удължаване на болничен (в случая на бременната е от АГ), се обажда на болницата, в която заседава съответната комисия и си запазва час.

Между другото, удължаването на болничния не е нужно да става в болницата, в която се следи бременната. Аз например реших да си удължавам болничния в едно близко ДКЦ, понеже в частната болница, в която се следя, удължаването струва бъбрек 😄 Разказвали са ми, че някои държавни болници дори предлагат тази услуга безплатно, но нямам точен списък, за да споделя. Просто явно трябва да се ровим.

# 357
И при мен е така, в болница Селена в Пловдив в която се следя е 110 лв, и аз ходя в едно ДКЦ за 40 лв
Лекарските комисии си имат дни и часове, в които заседават, по график са. Който има становище за удължаване на болничен (в случая на бременната е от АГ), се обажда на болницата, в която заседава съответната комисия и си запазва час.

Между другото, удължаването на болничния не е нужно да става в болницата, в която се следи бременната. Аз например реших да си удължавам болничния в едно близко ДКЦ, понеже в частната болница, в която се следя, удължаването струва бъбрек 😄 Разказвали са ми, че някои държавни болници дори предлагат тази услуга безплатно, но нямам точен списък, за да споделя. Просто явно трябва да се ровим.

# 358
InaB95, ако ходите в ДКЦ 5, значи може би сме се засичали пред кабинета на комисията 😁. И аз съм в същото положение - следя се в Селена и ходя другаде.

# 359
Аз имам още доста месеци до 45 дневния, едва в 4 месец съм
Обаждах се да попитам.
Първият ми болничен беше безплатен.
Следващия който ще отида да си взема ще си го заплащам до полагащите се 45дневен.

Общи условия

Активация на акаунт