Хайде на театър - 12

• 50 602
  • 780
  •   1
Отговори
# 630
Псувните или вулгарният език са част от живота. В някои постановки те са подправката, пипера, аромата, част от очарованието на произведението. Не си представям таксиметровият шофьор от "Чамкория" да използва висок литературен език. Това би звучало напълно неестествено и би развалило романа или пиесата.
Не мисля, че театърът може да съществува в някаква стерилна среда. Искам да гледам живи, пълни с емоции и страсти постановки.
Не съм съгласна със вас !! Не е приятно непресъснато да се чуват вулгаризми , както казах живея в такъв град,  и е грозно както си вървиш по улицата да чуеш някоя грозна псувня или грозен епитет по твой адрес !! За мен това не е подправка , нито силно изразена емоция , ако е такава е просто просташка !! Осебенно да го чуеш във театър е доста неочаквано ( но това зависи от ситуацията и сцената във даден спектакъл ) , не смятам че ако не употребяваш ругатни ,си расъл като цвете в саксия , или в стерилна среда . Това вече е и въпрос на възпитание , и среда в която се намираш . 😐😐 Както казах отивам на театър за да разпусна ,и да изпитам приятни емоции а не обратното . 😏😏
Ами прочетете романа на Милен Русков и дайте предложения как той би могъл да бъде преработен за сцена. Това важи и за "Възвишение", не само за "Чамкория".

# 631
Някак от всичкото ми ходене на театър вече много години съм разбрала, че големите автори в своите пиеси там където на героя му идва да пусне една цветна псувня - пишат така, че тя е много добре намислена словестно и носи и други смисли, или има ироничен, комедиен начин на поднасяне. Много си и зависи от преводача да не буквализира. Сещам се за “Завръщане у дома“ на Харолд Пинтър. Там буквална псувня няма, а част от героите са точно такива, които в живота им пасва да псуват и то жестоко... Но Пинтър прави нещо по сложно - прави ги гадни, зловещи без всъщност да изтърсят нито една псувня.  За мен няма проблем, ако артиста до такава степен е влязъл в кожата на героя си и в цялата история е оправдано да псува. Напоследък обаче стана модерно каквото и да се разказва да се псува за щяло и нещяло на сцената, уж за да бъде по естествено. Това че са голи актьорите също е нужно да е оправдано, когато е така - нямам проблем. Simple Smile Успех с превода, дано е готина пиесата. Simple Smile

# 632
  • София
Псувните или вулгарният език са част от живота. В някои постановки те са подправката, пипера, аромата, част от очарованието на произведението. Не си представям таксиметровият шофьор от "Чамкория" да използва висок литературен език. Това би звучало напълно неестествено и би развалило романа или пиесата.
Не мисля, че театърът може да съществува в някаква стерилна среда. Искам да гледам живи, пълни с емоции и страсти постановки.
Не съм съгласна със вас !! Не е приятно непресъснато да се чуват вулгаризми , както казах живея в такъв град,  и е грозно както си вървиш по улицата да чуеш някоя грозна псувня или грозен епитет по твой адрес !! За мен това не е подправка , нито силно изразена емоция , ако е такава е просто просташка !! Осебенно да го чуеш във театър е доста неочаквано ( но това зависи от ситуацията и сцената във даден спектакъл ) , не смятам че ако не употребяваш ругатни ,си расъл като цвете в саксия , или в стерилна среда . Това вече е и въпрос на възпитание , и среда в която се намираш . 😐😐 Както казах отивам на театър за да разпусна ,и да изпитам приятни емоции а не обратното . 😏😏
Ами прочетете романа на Милен Русков и дайте предложения как той би могъл да бъде преработен за сцена. Това важи и за "Възвишение", не само за "Чамкория".

Че той бай Славе си е един много учтив човек - виж как любезничи с г-ца Мици и нейната приятелка. Joy

Не мисля, че театъра може да е само едни захаросани клишета, както и литературата, по вашата логика Буковски и други не бива да пишат.

И за мен е странно човек, който се бори за живота си и очаква да се срещне с насилника си да бъде въздържан до степен да не каже веднъж Е’аси, ако това сте запомнили от пиесата е странно. Бабинова играе страхотно и стилистиката на пиесата е съвсем оправдана, единствената ми забележка е за малко рязък край, но може би и това е търсен ефект.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 13:30 от Olive

# 633
  • София
Не съм съгласна със вас !! Не е приятно непресъснато да се чуват вулгаризми , както казах живея в такъв град,  и е грозно както си вървиш по улицата да чуеш някоя грозна псувня или грозен епитет по твой адрес !! За мен това не е подправка , нито силно изразена емоция , ако е такава е просто просташка !! Осебенно да го чуеш във театър е доста неочаквано ( но това зависи от ситуацията и сцената във даден спектакъл ) , не смятам че ако не употребяваш ругатни ,си расъл като цвете в саксия , или в стерилна среда . Това вече е и въпрос на възпитание , и среда в която се намираш . 😐😐 Както казах отивам на театър за да разпусна ,и да изпитам приятни емоции а не обратното . 😏😏
В театъра никой не адресира псувнята лично към Вас, няма нищо общо с града, в който живеете.
Няма как световните драматурзи да се съобразят с това Ваше мнение.

# 634
Доста ме отблъсна такова начало. Не казвам, че е вулгарна постановката, само, че не ми допадна като цяло (сюжет, послания, доколкото ги имаше). А това с псувните (повече от 2 пъти бяха) допълнително ме отврати.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 14:51 от alen mak

# 635
Доста мя отблъсна такова начало. Не казвам, че е вулгарна постановката, само, че не ми допадна като цяло (сюжет, послания, доколкото ги имаше). А това с псувните (повече от 2 пъти бяха) допълнително ме отврати.
Прочетох режисьор Васил Дуев-Тайг и всичко ми се изясни. Последно гледах "Комедия на корупцията" на този "режисьор" и беше пълна простотия.

# 636
Надявам се приемате нови попълнения в темата. Любими постановки изобщо някога: “Полет над кукувиче гнездо”, “Процесът против богомилите”. Любим режисьор: Явор Гърдев. Любими актьори: Иван Бърнев, Теодора Духовникова. Любими драматурзи: Стефан Цанев, Мартин Макдона.

Та…известено време (няколко месеца) не бях ходил на театър, защото с годините си изградих някакви филтри и следя определени режисьори/постановки/актьори. Вчера гледах Това не го казвай и надмина очакванията ми. Смятам, че изключително добре са вплели хумора и смисъла в едно представление. Хем те кара да се смееш, хем те кара да се замислиш. Хареса ми, че беше балансирано - в едни моменти единият образ изповядваше по-консервативни възгледи, в други моменти - другият. Темите бяха представени по подходящ начин, чрез дискусия, в която повечето от нас са попадали. Оценка: 4/5 (което в моя светоглед е доста високо). Нищо общо с комедиите, които граничат с посредствена гротеска (като Сако от велур, например). Но не е и разтърсващо по начина, по който Чамкория или Полет над кукувиче гнездо са. За което самото представление няма и претенции, разбира се.

Предстоят ми: Венецианският търговец, Оръжията и народът, Поетите, Петък вечер.

# 637
Здравейте,

Набелязала съм няколко постановки, които не са сред най-коментираните, но са на любими драматурзи или с актьори, които харесвам.
Ще съм благодарна ако някой, който ги е гледал изрази мнение.

"Гадното копеле" на Театър Бонини (играе се в Сълза и смях)
"Дакота" - играе се в Ялта
"Любовен тиквеник" с Димитър Живков
"Арт" на Младежкия театър

Ще се радвам и на всяка препоръка на пиеса, достатъчно разбираема за тийн аудитория

# 638
Откривам сезона аз с Prima facie в Топлоцентрала. Вече съм писала тука за Дишай и колко бях възхитена, най-вече от играта на Елена Телбис. Ами вчера просто това възхищение се затвърди, това момиче е огън от емоции и въздействие, и си мисля, чв точно такава сцена ѝ отива- без много декори, без много помпозност. Направо ми отвя главата. Сюжетът като цяло ми хареса, беше някак предсказуем, но темата е толкова болна, толкова докосваща и същевременно тежка, че все още я мисля, най-вече заради актрисата и нейното присъствие на сцената. Бих я препоръчала, но определено човек трябва да знае, че в основата е проблемът с насилието над жени и не е лека и разтоварваща постановка. Но определено си заслужава.
Следващата постановка, на която предстои да ходя, е Невидение в Народния. Нямам никаква нагласа, тъй като съвсем откровено нямам впечатления от Албена Ставрева.

# 639
  • софия
Мисля, че ще ти хареса, щом си усетила по описания начин Дишай и Prima facie.

# 640

"Любовен тиквеник" с Димитър Живков

Той преди 10тина години играеше тази постановка, сега отново я е възобновил и доразвил, доколкото разбрах от него. Тогава съм я гледала и ми хареса, а и Митко е страхотен актьор.
Взех си билети и аз и ще я гледам този месец отново с приятели, които не са я гледали, точно и да си я припомня. 🤗

# 641
Извинявам се, ако е споменато някъде назад в темата, но искам да попитам, дали някой е гледал "Ромео и Жулиета" в ДТП, за да сподели мнение? Мислех да ходя, но видях че ще е някакъв модерен прочит и след гредата за мен на "Антигона" не ми се рискува, без да съм проучил Laughing.

# 642
  • София
Гледах "Тиква" едно време, изобщо не ми хареса, но аз и "Живак" не харесах.

# 643
  • Beyond the stars
Гледах "Тиква" едно време, изобщо не ми хареса, но аз и "Живак" не харесах.

Откакто изслушахме, пътувайки с мъжа ми, "Живак" в Сторител, много искам да ида да го гледам.
Толкова автентично на някого да му се отдава диалект и така отвътре да му идва, рядко се среща.
Пуснах да пробвам "Лейди Гергана" в прочит на авторката, нищо общо с  Димитър Живков.

# 644
Живак е велико представление за мен! С години ме държи емоцията от него

Общи условия

Активация на акаунт