КРУИЗИ /Тема 19/

• 54 425
  • 757
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Ирен, благодаря за отговора!
Моля, ударете едно рамо с още малко информация за обмен и таксита от самия порт или Ла Гулет.

# 256
Някой от вас дали е забелязал такава зависимост ?
 "С MSC обикновено получавате най-добрите цени, когато круизът е обявен за първи път в началото и цените постепенно се покачват с времето.
Costa е обратното, цените падат с времето и четири до шест седмици преди отплаването обикновено са най-ниски. Но не винаги е така..."
За Aida и royal caribbean от моя опит месец, два преди криуза цените са най-ниски , но път пък се рискува дали ще има свободно каюти особено ако сте с деца . Че сме харесали три куриза да направим Южна Америка , но понеже последните пъти все падат цените след като  сме резервирали / Aida и royal caribbean/ и за Costa и MSC  не знам дали има някаква зависимост и дали да чакаме още....

# 257
  • София
В Селебрити и Роял има политика за защита на цената - ако падне цената може да те ъпгрейднат безплатно, или да получиш онборд кредит. Моето впечатление е, че цените са най-ниски ноември, около черния петък и през февруари. Пак да напомня моето правило - около 100 евро на човек на ден, за MSC и Costa и 50 евро са ми много! Simple Smile

# 258
  • гр. София
Това е много относително за цената на ден - зависи какво се включва в тази цена. Ние обикновено взимаме интернет, допълнителни напитки, последния път и Fun pass на MSC. Другото е, че колкото повече са дните, толкова по-евтино е на ден. Зависи, разбира се и какъв вид каюта ползвате и каква категория. Както и кой месец пътувате и дестинация. Има направления, които винаги са си скъпи - като фиордите.
При нас например последния круиз с MSC май средно се върза около 125 евро/човек/ден с интернет, допълнителни напитки, Fun pass, вътрешна каюта, категория Fantastica.

# 259
Здравейте,
Моето семейство не може да яде глутен по здравословни причини (не е диета или каприз), та моля, ако някой в сходна ситуация е открил кораб, който да има отделен глутен фрий ресторант да сподели🙏

# 260
  • Пловдив
За Ла Гулет- когато слезете на порта има стоянка с много таксита - цените са написани там и зависеха според това, къде искате да отидете. Ние избрахме само Картаген и Сиди Бу Саид, защото за наш късмет валеше силен дъжд. Май беше 50 евро, като шофьорът ни чакаше да разгледаме и на двете места.. Като се излезе от порта също чакат таксита, които на този ден нямат право да влизат( така ни обясни нашият шофьор, че имат график) и уж били по-евтини. За по-големи коли, ван не мога да кажа. Валута не успяхме да обменим, имаме къде като слезеш на порта, пазарувахме на порта с евро и карта. Музея в Сиди също платихме с евро. Бяхме там октомври миналата година.

# 261
Здравейте,
Моето семейство не може да яде глутен по здравословни причини (не е диета или каприз), та моля, ако някой в сходна ситуация е открил кораб, който да има отделен глутен фрий ресторант да сподели🙏

AIDA имат безглутенов щанд в някой от бюфетните ресторанти.

# 262
  • София
Това е много относително за цената на ден - зависи какво се включва в тази цена. ....
Не, не е относително - това е най-ниската "чиста" цена за круиза - всички други неща са пожелание.
И това са само круизи в топло време - за други периоди - наполовина.
Да, има традиционно по-скъпи дестинации, но и за там важи принципа - ние пътувахме с Антъм оф дъ сийс Фиорди в края на юни за 109 евро на човек, на ден.

Здравейте,
Чак отделен ресторант няма в нито един кораб, доколкото знам, но щанд в бюфета има на повечето кораби.
На Селебрити при ограничения, или алергии се определя индивидуално меню, което се дискутира със сервитьорите всяка вечер за следващата. Можете да пишете на компанията, която си харесате и ще ви обяснят какъв е процеса.

# 263
  • До морето
Въпрос към по- опитните тук: Ако трябва да подредите компаниите в топ 5 или топ 10 като обща оценка - кораби, обслужване, маршрути, цени, промоции - как бихте ги подредили? Говорим за най-често споменаваните в групата - МСЦ, Коста,НКЛ, Селебрити, Роял Карибиън......

# 264
  • Sofia
Не съм се замисляла как и дали мога да ги подредя, вероятно в различни ситуаци по различен начин- има значение дали сте с дете или без, колко “парти” настроени сте, колко пари сте склонни да отделите, гоните ли разни клубни нива и т.н…. кое ви е приоритет при избора по принцип. Предполагам, че за всеки би било различно.
Определено бих добавила Холанд Америка в селекцията си и обикновено базирам избора си на маршрута, не толкова на кораба и екстрите, които предлага, дори и цената не ми е толкова определяща.

# 265
Цената винаги е била определяща, защото цялото круизно пътешествие не е само чистата цена която ще платите на круизната компания-имате самолетни билети, нощувки пред и след круиза , екскурзии на отделните пристанища и накрая се оказва че ако сте дали средно по 500 евро на човек за круиза още толкова ще са споменатите по - горе допълнителни разходи. Като цяло круизите поскъпват и това е факт, който лесно може да се провери. Ние сме пътували преди години за по 300-350 евро за 7 дни вътрешна каюта, сега която и търсачка да пусна такава цена не намирам. Ако някой от вас има нещо да пуска тука да ходим, нямам претенции за компанията само да не с голяма продължителност защото нямам отпуски толкова много.

# 266
  • София
В Селебрити и Роял има политика за защита на цената - ако падне цената може да те ъпгрейднат безплатно, или да получиш онборд кредит. Моето впечатление е, че цените са най-ниски ноември, около черния петък и през февруари. Пак да напомня моето правило - около 100 евро на човек на ден, за MSC и Costa и 50 евро са ми много! Simple Smile
Ние запазваме каюти с балкон винаги! Така че в такива цени не мога да се вместя!

# 267
  • гр. София
Да разкажа и аз накратко за круиза ни със Celebrity - Silhouette от Ротердам до Исландия и Шотландия, 12 дни, от който се върнахме преди няколко дни.
Като цяло корабът е ок, на нас лично Millennium, с който бяхме миналата есен в Япония, ни допадна повече, този път обаче не ми допадна как са организирали най - вече общите анимации и занимания като deal or no deal, ежедневните куизове, бинго, судокуто на деня и прочие - бяха ги забили в някакви малки скрити зали, вместо както предния път, в Sky Lounge на последната пауба - прозорци, светлина, море и пространство навсякъде.
Оплакахме се на customer relation и имаше леко подобрение, но не преместиха събитията или поне ние спряхме да ходим Grinning
За първи път имахме цели 5 дни на кораба без спирка, но то си е нормално с оглед, че спирахме чак в далечна Исландия или някой красив шотландски северен остров Heart (Kirkwall, Orkney и Lerwick, Shetland), ние лично не скучахме, защото си бяхме купили интернет (супер е!) и си бяхме свалили филми, сериали и игри на компютъра, та починахме и се ангажирахме лесно и сами в каютата си Simple Smile
Храната в бюфета беше so so, закуската беше чудесна обаче, иначе всеки ден имаше различна кухня с купища специфични ястия (френска, италианска, азиятска, немска), но чак последният ден пуснаха морско и направо хората полудяха и изядоха света Grinning
В ресторанта храната беше доста хубава, сервитьорите ни бяха най - чудесните двама човека, които съм срещала по круизите и наистина заради тях ходихме почти всяка вечер с удоволствие да хапваме, въпреки че ни бяха запазили късния час за вечеря, което понякога не ми допадаше, но се преживяваше Simple Smile
Капитанът беше грък, много свеж, всеки ден освен стандартната информация имаше и inspirational quote of the captain, започващ с LIFE IS ... Много чаровно и усмихващо Simple Smile
Театреалните представления бяха ок, но явно точно на този круиз имаше доста възрастни хора или такива, неговорещи английски език и на stand up comedy вечерите за първи път видях толкова много хора, тръгващи си посредата на представление, чак неудобно ми стана, пък си беше забавно, според нас Simple Smile
Времето беше като за север - в Исландия има няма 10 градуса, в Шотландия късмет, слънце и 25 градуса, единият ден предупредиха да не се излиза на отворените пауби заради голяма буря и силен вятър. Единият ден казаха, че ще може да се види северното сияние към 22:30 и само си представете какво стълбновение от хората имаше по паубите, вгледани в отдалечаващия си хоризонт с надеждата да видим и това природно чудо посред лято. Нямаше сияние, уви Grinning, но доволно има - няма няколко стотин човека седяхме мирно и подредено поне час - два и чакахме с надежда. Сигурно капитанът ни е гледал на камерите и се е усмихвал Grinning

Обобщено бих казала за Селебрити са доста добре, но ми липсват Royal Caribbean, с оглед, че пътуващите сме 20+ и 30+ май по - младежко и подходящо за нас ни се струва RC и за догодина ще пробваме last minute нещо с тях, евентуално, с някой от големите кораби (Аз съм била на Oasis of the seas и ми е любимият досега), пък да видим дали ще успеем да се наместим и на приятен машрут. 
п.с. На този круиз осъзнах, че е адски дразнещо, поне за мен е, да платиш няколко хиляди за круиз и после да трябва да платиш още 500 долара за бакшиши докато си на борда, но уви, май няма как иначе Simple Smile

# 268
за тези които питаха за Коста Смералда може да видите тук:
https://www.facebook.com/groups/219730988575923/permalink/1513075729241436/
има снимки и от други кораби и пристанища

# 269
  • София
Здравейте, преди дни закупих круиз за мен и съпругът ми с Costa Fortuna за септември 2025 година по гръцките острови (Миконос, Крит, Родос, Санторини, Пирея/ Атина) в каюта с балкон. Първи круиз ще бъде за нас. В тази връзка, моля за информация онези от вас, които познават маршрута и кораба дали си струва да се закупят екскурзиите, организирани от самия кораб. Също така струва ли си надграждането към My Drinks Plus като ние имаме включен в пакета си My Drinks, предвид факта, че сме умерени консуматори на алкохол, аз пия предимно вино, а той бира. Ще се радвам също и на всякаква друга информация за кораба и дестинациите. Благодаря предварително на всички! Relaxed

Общи условия

Активация на акаунт