КРУИЗИ /Тема 19/

• 54 209
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
  • гр. София

Ох, разкажи моля те за Япония. Отпадна ми за пролетта, но остава в листата на чакащите.
Иначе и ние като летяхме за Маями пак през Гренландия чак минахме, четох някъде, че колкото по към полюса се лети, толкова повече се скъсява траекторията. В смисъл, че ако е само на запад по Екватора е много по- голямо разстоянието. Сори за отклонението.

Извинявай, mim4eto_84, че се забавих с разказа.
Круизът беше върховен, беше в края на октомври-началото на ноември 2023г. Дотогава не бяхме посещавали Япония, но се влюбихме в нея и още тази година (демек, следващата, т.е. 2024г, де Grinning) посетихме пак, любов от пръв круиз/поглед/посещение/ядене/всичко Heart
Първи круиз ни беше и със Celebrity (принципно сме фенове на RC), корабът беше Millennium и всичко беше суперпрекрасно. Самият круиз беше 12 дни като портовете бяха TOKYO (YOKOHAMA), MT FUJI (SHIMIZU), KYOTO (OSAKA) - там бяхме 2 дни там, т.е. 1 нощувка, KOCHI, OKINAWA, NAGASAKI, JEJU ISLAND (SOUTH KOREA) и KAGOSHIMA. Отлични часове на пристигане и тръгване на кораба, невероятно слънце в края на октомври, началото на ноември, да не кажа, че чак жега (японците ни се извиняваха постоянно И за времето, тези прекрасни хора и души). Случваше се в 7 сутринта на кораба да закусваме на 25 градуса + и да гледаме красота навсякъде около нас. Просто рай, не мисля, че сме имали по - разкошно пътуване и почивка и екскурзии някога, а сме си пътували надлъж и нашир.
В дните на кораба и си почивахме, и си хапвахме вкусно, и се забавлявахме с някакви всякакви судокута, събития, музика на живо, слънчеви бани. Просто 10/10, да не кажа 100/10 Simple Smile И доста екскурзии ползвахме от самите Celebrity, всичко беше супер организирано и много хубави локации/забележителности и разумни цени.

Затова и тази година запазихме отново със Celebrity (Нидерландия, Шотландия, Исландия) , но честно казано Silhouette не ни допадна хич толкова, най - вече заради нелепото разпределение и разположение на събитията по кораба, а и някакси мрачното време в Исландия си оказа влияние, нищо че беше август Stuck Out Tongue

Но разни хора, разни идеали и предпочитания, разбира се Simple Smile)))
Явно просто Япония ни удари в сърцето и оттук насетне, ако можем, с удоволствие поне веднъж на година мислим да ходим, ако пуснат и полет от София, поне 2-3 пъти. Тази година, без круиз, изкарахме пак през октомври 10 дни само в Токио и пак беше разкошно (23 градуса температура денонощно, разкошни хора, природа, храна, всичко).

Та се затрудняваме вече, кое не сме видели от Европа, за Азия ми е криво, ако стигнем почти до Япония, да не е пак там, Африка и Южна Америка май не са нашите, Северна Америка я обмисляме, но за круиз не знам точно какво и как да го подхванем, май искахме първо трансатлантически, ама си е време и репъзишън още не сме пробали, а Австралия всеки ме плаши с тея животни там... Grinning

# 511
  • Враца
Моля, кажете ми какво се попълва в полето licence plate.
Би трябвало да е заявка за резервиране на паркинг на терминала, пише се модела на колата и този licence plate, който не зная какво е.

# 512
  • here and now
Реигистрационният номер.

# 513
  • Някъде Там
Здравейте,
за първи круиз съм се спряла на тези двата и се чудя кой. 2-ма възрастни и 2-ма тийна ( 13 и 15 години)

https://res.vivavoyage.co.uk/swift/cruise/package/1471853--7-nig … iid=344963&lang=7
https://res.vivavoyage.co.uk/swift/cruise/package/1469791--7-nig … iid=344963&lang=7

Чета ви и не се ориентирам в някои неща - къде се вижда бакшиша включен ли е или не? Интернета също къде?
Екскурзиите си ги заявявам на кораба до колкото разбрах Simple Smile
За Селебрити криуза имам един тъп въпрос - тъй като той е в по-открито море ако е лошо времето повече ли се усеща?
Другият ми въпрос е когато на единият ден акустираш и тръгваш на другият - на кораба те качват да спиш и на следващият пак те пускат да слезеш ли?

това например:

Day 4:
  PORTO (LEIXOES), PORTUGAL
09 Apr, 2025 | Arrive 10:00 AM
  Day 5:
10 Apr, 2025 | Depart 06:00 PM

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 14:47 от pricklysoul

# 514
  • Враца
Здравейте. Резервирахме с MSC Lirica. Кажете какво да очакваме от кораба- хранене, забавления, стаите за семейства (с прозорец)... каквото се сетите ще ми е полезно и интересно.

# 515
  • Sofia
Корабът е старичък и сравнително малък.

# 516
  • София
Здравейте,
за първи круиз съм се спряла на тези двата и се чудя кой. 2-ма възрастни и 2-ма тийна ( 13 и 15 години)

https://res.vivavoyage.co.uk/swift/cruise/package/1471853--7-nig … iid=344963&lang=7
https://res.vivavoyage.co.uk/swift/cruise/package/1469791--7-nig … iid=344963&lang=7

Чета ви и не се ориентирам в някои неща - къде се вижда бакшиша включен ли е или не? Интернета също къде?
Екскурзиите си ги заявявам на кораба до колкото разбрах Simple Smile
За Селебрити криуза имам един тъп въпрос - тъй като той е в по-открито море ако е лошо времето повече ли се усеща?
Другият ми въпрос е когато на единият ден акустираш и тръгваш на другият - на кораба те качват да спиш и на следващият пак те пускат да слезеш ли?

това например:

Day 4:
09 Apr, 2025 | Arrive 10:00 AM
  Day 5:
10 Apr, 2025 | Depart 06:00 PM
Като стартираш резервацията, задавайки броя и възрастта на гостите имаш избор само круиз и всичко включено (напитки и интернет). Бакшишите се плащат отделно и не са включени. Това за Селебрити.
За Роял Карибиан няма включено нищо - отделно си го букваш.
Екскурзиите може да си ги букнеш и предварително, когато вече имаш резервация и са определени за вашия круиз - от апп-а, или от сайта в профила си.
Слизането и качването на кораба е ограничено само в часовете на пристигане и отплаване. Можеш да се качваш и слизаш колкото пъти искаш. Когато има овърнайт може и да не се прибереш през нощта, твоя воля.
Щом сте с тинейджъри препоръчвам Алюр оф дъ сийс - има повече забавления.

# 517
  • Някъде Там
yav4e_mrav4e
много ти благодаря Purple Heart надявах се да се включиш с коментари
благодаря ти Flowers Sunflower

# 518
[Всяко прекарано време на круиз е добре дошло! Аз  круиз не отказвам, с изключение на такъв до Канада или до Аляска, но това си е мое мнение.
Бил съм на един до Канада, и беше горе-долу добре, но чисти и просто беше евтин и затова. Един съвет от мен, който научих на вторият ни Royal Caribbean круиз, всичките които са седем дневни.
На вторият ден от круиза, отивате до Customer service и чисто и просто ги молите да Ви премахнат  всички “gratuities” или “бакшиши” както им казвате на всички от Вашата кабина или “stateroom”. До сега не сме имали никакви проблеми с това на RC, MSC и Carnival за круизи пътуващи от Северна Америка. Само да вметна, че “спестените” $ сме ги оставяли пак на кораба или на брега на съответната държава под формата на напитки, сладки неща / платени /, подаръци и т.н.
Отделно на това сме давали бакшиш при всяка напитка и при чистене на стаята всеки път.

# 519
  • Враца
[Всяко прекарано време на круиз е добре дошло! Аз  круиз не отказвам, с изключение на такъв до Канада или до Аляска, но това си е мое мнение.
Бил съм на един до Канада, и беше горе-долу добре, но чисти и просто беше евтин и затова. Един съвет от мен, който научих на вторият ни Royal Caribbean круиз, всичките които са седем дневни.
На вторият ден от круиза, отивате до Customer service и чисто и просто ги молите да Ви премахнат  всички “gratuities” или “бакшиши” както им казвате на всички от Вашата кабина или “stateroom”. До сега не сме имали никакви проблеми с това на RC, MSC и Carnival за круизи пътуващи от Северна Америка. Само да вметна, че “спестените” $ сме ги оставяли пак на кораба или на брега на съответната държава под формата на напитки, сладки неща / платени /, подаръци и т.н.
Отделно на това сме давали бакшиш при всяка напитка и при чистене на стаята всеки път.

Но как и защо?

# 520
  • Пловдив
Нещо като да си поръчаш петстепенно меню, да се нахраниш добре и в десерта да сложиш косъм, за да имаш повод да не платиш.
От това не губи RC и сие, а наемниците, които ви обгрижват и които пращат пари на семействата си в Перу, Филипини ...

# 521
  • София
...
Съжалявам да го кажа, но това е много грозно!
Точно този съвет е от най-неподходящите!
Никога не правете така! Аз пътувам активно от 2008 и никога не съм си позволявала да го правя - не защото съм по-глупава от Вас, а защото искам всеки да получи добро заплащане за труда си. Не си мислете, че някой ей така спонтанно е измислил тази схема на плащане.

# 522
  • гр. София
Аз пък бих го направила. Не смятам, че това, което плащаме после всичко отива за обслужващия персонал. По-добре лично да им дам, отколкото така.

# 523
  • София
Аз пък бих го направила. Не смятам, че това, което плащаме после всичко отива за обслужващия персонал. По-добре лично да им дам, отколкото така.
Интересно как ще платите на тези, с които изобщо няма да се срещнете - тези в пералнята, готвачите, тези, които чистят общите части и т.н.
Разбира се, че всичко отива за обслужващия персонал - има даже посочено разпределение, ако потърсите.
Тази тема е стара, колкото круизните пътувания и е "дъвкана" стотици пъти във всички форуми.
Който го прави - хитрува на дребно, за мен!

# 524
  • Sofia
Потресена съм, честно!
Бакшишът винаги съм го смятала като част от цената, която трябва да платя за круиз и винаги оставяме допълнително на хората, които ни обслужват по време на престоя ни на кораба.
Ако поговорите с хората, които ви обгрижват, ще разберете защо не трябва да си спестявате тези пари.

Общи условия

Активация на акаунт