Градинарство - моето хоби 35

• 38 157
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
dariVale, при вас е по-топло зимата. Кофти, че те нямат трайно капково, за да я сложи някъде на него. Опъват пролетта маркучи.

pep_si, кой регион ?

Тази са подарили снощи на щерчето, красива е.
Изглежда същата, като тази https://www.mmtrbg.com/p/hrizantema-prezimuvashta-mutiflora-po-i … hemum-multiflora/
Тя ме пита, може ли сега да я засади навън в земята. Първо казах да, но после се размислих, не съм гледала такава хризантема мултифлора.
Иска ли рязане за поддържане на кълбовидната форма, или сама си докарва?

# 556
dariVale, при вас е по-топло зимата. Кофти, че те нямат трайно капково, за да я сложи някъде на него. Опъват пролетта маркучи.

pep_si, кой регион ?

Тази са подарили снощи на щерчето, красива е.
Изглежда същата, като тази https://www.mmtrbg.com/p/hrizantema-prezimuvashta-mutiflora-po-i … hemum-multiflora/
Тя ме пита, може ли сега да я засади навън в земята. Първо казах да, но после се размислих, не съм гледала такава хризантема мултифлора.
Иска ли рязане за поддържане на кълбовидната форма, или сама си докарва?

Аз съм в най-студения североизток. Сигурно само високо в планините е по-студено.
Може и веднага да се сложи в земята цъфналата красота, която показваш.
Няма нужда от подрязване, сама си заема кълбовидната форма.
Навремето бях занесла на свекървата на село една саксия, вече прецъфтяла. Сложи я на западно изложение, на пътя на водата от кладенеца и чешмата. Като се препълни кофата се ливва в тая част на градинката. Беше се разпространила както го пишете за седумите. Ниска, стегната, виждаха се само листа, а есента цветове. Голяма красота. Не знам капково дали ще им е достатъчно. Зависи в кой регион сте. Искат си обилно напояване на почвата, иначе се оклечват (дълги, тънки, рехави клони с малко цветове)

# 557
Софийски планински регион. Лошото е, че лятото хукват насам натам от време на време и само капковото остава. Зеленчукът се справи това лято.

# 558
Момичета, имате ли опит с кълбовидните саксийни хризантеми Chrysanthemum multiflora, дали оцеляват навън в земята без проблеми, или са по-капризни и не издържат на ниски температури, лятна  суша?
издържат, но не като кълбовидни

# 559
  • София
Аз с един такъв глупав въпрос седуми и делосперма от къде се купуват? Цветарски магазини? На разсад? На семена? Или по интернет трябва да поръчам... В смисъл по магазини за семена нямат такива... Аз мн не обичам да поръчвам по интернет... Та... Само това ли ми е опция?

# 560
Аз с един такъв глупав въпрос седуми и делосперма от къде се купуват? Цветарски магазини? На разсад? На семена? Или по интернет трябва да поръчам... В смисъл по магазини за семена нямат такива... Аз мн не обичам да поръчвам по интернет... Та... Само това ли ми е опция?

Може да намериш в някой цветарски магазин , но във ФБ групите предлагат различни цветове и в комплект . Единствено се ядосвам , че в саксиите е засято едно малко клонче , а го пускат на 6 лв . Гледай да са по пълни саксиите тогава по си струва . Но пък при мен тая година оранжевата не цъфти .

# 561
Angel_Dust, не е ли по-разумно да изчакаш на пролет? И тук има хора, които можем да ти пратим. Аз имам 2 вида седуми, които се чудя как да редуцирам в сандъчетата. С удоволствие ще ти наскубя. Simple Smile

# 562
  • София
Не държа да цъфти, само да оцелява и да се разраства😁фб не ползвам, ще потърся по магазините 🤗те там знаят ли точен вид, че на мен не вс ми вършат работа, харесала съм евентуални видове, които мобе би биха били ок с условията. Понеже в бриколаж, където е единственото място където съм виждала някакъв седум в саксия, но само толкоз пише - седум... 😅Иди разбери кой точно... Или да ходя в разсадник, обаче за 5неща на кръст няма ли да ме гледат странно?

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 10:44 от Angel_Dust

# 563
Виж в Зелена пролет
https://zelena-prolet.com/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81-% … %B5%D0%BD%D0%B0/s
Аз мога да ти пратя седум албум и шестоъгълен.

Виж и тук
https://bgflora.net/families/crassulaceae/sedum/sedum.html

# 564
  • На морето!
Ако пращате седум, пратете и на мен, моля 😃 Веднага давам на ЛС координати. Събирам също резници от рози и всякакви устойчиви почвенопокривни, които държат на слънце.
Мерси в аванс!

# 565
Ок, давай контакти на ЛС.

# 566
  • Стара Загора
Здравейте, момичета ! Извинявам се,че така нахлувам в темата, но ви следя отдавна. По - точно от миналата година,  когато  се сдобих с имот на село. След продължителен ремонт, дойде време и за тревни площи с цветя. Имам място от 60 кв.м, което трябва да затревя, но не зная каква смеска да избера.
Имота е на 200 м.надморска височина,много близо до Стара Загора. В целия имот има изградена напоителна система с 8 кръга, вода има много засега. Водата е от кладенец.  Климата е с много меки зими и горещи лета - 40 градуса за дълъг период.
Спряла съм се на Power Green 365. Някой има ли наблюдения и изобщо приемам всякакви съвети.
Моля помагайте.😊

# 567
Добре дошла , не мога да кажа нищо за тревната смеска, моята е най-обикновена на лактофол за натоварени терени, но съм доволна. Тревата обича мнооого вода, ако добре се напоява жегата й влияе по-слабо. Има значение дали е на сянка или слънце, редовното торене, косене , аериране ( поне два пъти годишно) също оказват значително влияние.. По мое наблюдения ежегодното разпръскване на смеска също са важни за добрия вид на тревата ,.. би грижа си е..

# 568
Добре дошла . Аз също не мога да кажа нищо за тревна смеска , но ще ти препоръчам да погледнеш из групите във фейсбук . Там качат зелени терени , препоръчват и т.н . Доста ще имаш да четеш .

# 569
  • Бургас
Есенно време ми препоръчаха да разпръсквам и пясък за дренаж, но не съм правила.

Общи условия

Активация на акаунт