Градинарство - моето хоби 35

• 38 705
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Не съм гледала рози и нямам никаква идея какво да правя. Сега ли е времето да я сложа в земята? Да подрежа ли корените или пръчките? Да я захлупя ли с пластмасова бутилка?
Засади я веднага без да захлупваш. Корените и стъблата вероятно са подрязани, ако искаш дай снимка да видим. Знаеш ли как точно се сади роза?
Флокс, благодаря че се включи! Гледах клипове в YouTube и я киснах във вода, после резнах връхчетата на корените и я сложих в саксия. Смятам сега да вкопая саксията в земята на слънчево място и да мулчирам, а в следващите 2 седмици ще поддържам влажна почвата. Ще си прекара зимата в саксията, тъй като мястото, което съм определила за постоянно в момента е заето със строителни материали. Объркала ли съм нещо? Не е късно да се поправя... Зимата да правя ли нещо с клечките, които стърчат /на двете има изкарали малки листенца/?
Освен занимавката с розата, днес взех семена от плодчетата на лоницерата /Golden flame/и правя експерименти с тях - половината сложих в земята покрай оградата, а другите ги суша... Не знам как ме понасят в къщи Simple Smile

# 451
Може ли да споделите снимка на градинска/ дворна чешма ако имате такава. В процес съм на избор.

# 452
  • Бургас
Gerundiq благодаря за мнението ти, но учудващо е защото го купих точно по това време миналата година и беше изцяло червен. Ще чакам.

# 453
  • София
Пише, че ако е неправилно позиционирано, на пълна, дълбока сянка, червеното оцветяване няма да се появи.
Погледнах да не би да зависи нещо от почва, като при хортензията, но излезе това.

Последна редакция: вт, 01 окт 2024, 09:42 от Angel_Dust

# 454
  • София
Здравейте,
колко много сте изписали.
При мен беше малко лудница и в двора със зарзавата и покрай къщата, а и в офиса и ви изпуснах.
Надявам се ще мога да са включвам вече.

Извиках един човек за капково да даде оферта с вързан хидрофор, за да не се мъча и догодина с тези контейнери.
Ще включи и поливане на цветята и овошките, част от тях изсухнаха в най-голямите жеги.

Рози
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 13:21 от Aila

# 455
Queen, Щом е само за зимата може и така. Покаралите листенца ще измръзнат през зимата, но не е проблем. Като застудее можеш да я позатрупаш с листа или слама, за защита от студа. Ако не си я засадила дълбоко, т.е. присадката на 5см дълбочина, натрупай малко пръст около нея. .
Ако дълго време не вали може да засъхне пръстта в саксията, така че ще се наложи да поливаш по малко около корените. Това само при температури над 0°С.

# 456
Чудни зеленчуци!

# 457
Здравейте, момичета, отдавна не съм влизала в темата, но се зарадвах като видях колко активни градинари има. Аз също съм се активирала есенно да помисля за вкореняване на още рози. Имам малко парниче и буквално се опитвам вътре всичко да напъхам - домати от колтуци, краставички, салатки. Но въпросът ми към вас е къде си държите разсада? При мен мястото е доста малко и като изключим 2 южни френски прозореца в хола, ми липсва слънчево пространство. Все повече се замислям да жертвам част от полянката и да сложа там малка стъклена оранжерия.Зимата ще си прибирам цветята, напролет ще държа там разсада, а лятото ще я ползвам за заветно пространство, тъй като при нас много духа. Важно ми е, обаче тази оранжерия да е красива, защото ще е пред къщата. Намерих нещо, което ми хареса, но няма наличност. Затова реших да потърся от вас информация и идеи, включително и за това дали въобще би било удачно по този начин да си отглеждам разсада, интересно ми е да знам са всякакви подложки, лампи за зреене и други такива иновативни решения.

# 458
  • София/Варна
Gerundiq благодаря за мнението ти, но учудващо е защото го купих точно по това време миналата година и беше изцяло червен. Ще чакам.
Тогава наистина може да ѝ идва сенчесто. Моя който не иска да расте много много е на доста слънчево и си е червен.
Друг вариант е да е било нещо по-фешън на присадка към по-корав зелен вид и да се е споминала присадката.

# 459
  • София
Няма ли да изисква и отопление?

# 460
Може ли да споделите снимка на градинска/ дворна чешма ако имате такава. В процес съм на избор.

Има фейсбук групи в които има снимки . Дворът , Селския двор имаше . Потърсете .

# 461
Здравейте,
искам да си сложа две дървета в градинката пред къщи. Не искам да правят голяма коренища и корона, тъй като отгоре има жици, можете ли да препоръчате нещо?
Май съм се спряла на Гинко Билоба, Магнолия, Японски клен или Албиция?
Казаха ми, че албицията капе и щяла да съсипе новите плочки, вярно ли е?
Също и какви цветя да засея в градинките около дърветата, който са ниски и покриват цялата почва - сещам се само за делосперма и флокс.

# 462
  • Бургас
Гинкото е красиво, но много цапа и мирише ужасно окапалият плод- (мисля,че при мъжките растения беше това...) но става въпрос за дългогодишни дървета... Май започват да правят плодчета след десетки години...

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 13:36 от lady Koup

# 463
Освен това Гинко съм виждала доста внушителни дървета.

# 464
  • София
J_M_L, понеже и аз съм на същата вълна - японските кленове растат бавно и не стават големи дървета, но се чувстват по-добре на шарена сянка или източно изложение, иначе листата им прегарят.
Червенолиствите ябълта, слива и бреза също са подходящи, дават ги с годишен припаст около 25 см, обичат пълно слънце.

Общи условия

Активация на акаунт