Градинарство - моето хоби 35

• 37 633
  • 746
  •   1
Отговори
# 720
Началото та сезона се отпочна Joy
Вчера засадих първите цветни семена - ниска  Астра , циния, декоративен слънчоглед , червен и оранжев тагестис  . Незнам дали не е рано, но не се стърпях. Миналата година имах голям  успех с разсадите, но при прехвърлянето в градината оцеляха около 40 % Тази година ще опитам да ги завия с найлони , с цел да ги предпазя най вече от охлювите ..
събота и неделя мисля до режа лавандулата и хортензиите .. ще кача снимки

# 721
Добро утро. Лигуструмът не е ли вечнозелен, момичета? Всичко окапа, останаха пръчки. Тук таме някое вишнево листо

# 722
  • Варна
Водят го вечнозелен, но в райони с по-мека зима и само някои видове. При мен, близо до морето му опадват листата, но и не помня като го купувах дали беше упоменато, че е вечнозелен.

# 723
И при мен опадват листата; Пролетта ще се оправи;

# 724
  • София
Лигустриумът е опадлив храст с няколко подвида, но има и вид вечнозелен. Вечнозеленият наистина не опада, само си променя цвета на листата през зимата към кафеникаво.
При мен преживя вече седмица с Т от -15, -18 градуса.

# 725
Благодаря. Чудя се дали да не го подрежда до ниско. Жал ще ми е

# 726
  • На морето!
Момичета /и момчета?/, с какво пръскате овошките по това време? Бордолезов разтвор и още нещо?
Рази седмица ако не вали ще ходим да подрежем овошките и асмичките и ще ги напръскам с бордомикс.

# 727
Аз съм пръскала само с бордолезов.При разцъфтяване вече с инсектицид и фунгицид.

# 728
  • София
Бордолезов 1% + Акарзин съм планувала за този уикенд, че е последен срок. Можеше и по-рано, но е хубаво да се опръсква и площта около дървото, а в сняг няма как.

# 729
Това важи ли и за рози?

# 730
  • София
Да, аз третирам всичко - дръвчета, плодни храсти, жив плет, цветя.
После през сезона продължавам с био препарати и пак минавам всичко.

# 731
Според мен е много студено за рязане особено за млади овошки  . Не станат ли положителни температурите нищо не режа .

# 732
  • София
Съвсем навреме е рязането. Пръскането по правило се извършва преди това, но може и заедно. От утре прогнозите са за високи Т, между 8 и 13 градуса, а за другата седмица  - дори до 18-20.
В топлите райони започна още в началото на февруари.

# 733
  • На морето!
Според прогнозите, тази седмица приключват големите студове. За съжаление по това време на годината нямам възможност да ходя до там често и рискувам ако се затопли много да закъснея.

Да, аз третирам всичко - дръвчета, плодни храсти, жив плет, цветя.
После през сезона продължавам с био препарати и пак минавам всичко.
С какви био препарати пръскаш? Аз имам Натуралис, Ним Азал и масло от Нийм, пръскам и със сода, но нямам схема и само ако забележа проблем.
Имам и един голям пакет Яра Мила, ще заровя малко около дърветата и в лехите през април и това е.

Отворена съм за всякакви идеи, схеми и споделени добри практики.

# 734
  • София
Papagia, за есенно и пролетно третиране (при Т на почвата около 10 градуса) третирам с Екостърн, Натуралис и Геосим.
По време на вегетацията м.г,  за спасяване останалите от жилковата некроза по доматите имах тази схема:
1. Единият ден - Нимазал 10 мл+Фитобакт 50 мл+Липосам 10 мл(прилепител), за 10 л вода. С тази комбинация се третира на всеки 7 дни.
2. След 1-2 дни - Грийн микс 80 мл (листен тор)+Липосам 10 мл, повтаря се през 14-15 дни.

Ще потърся снимка на вече лекуваните растения, месец след началото.

Това са растения, които се възстановиха - и домати, и краставици изкараха нов, свеж прираст, като доматите успяха да се запазят около 1/3 от всички, да изхранят и узреят.
Ако искате да пренесем дискусията в градинарската тема, че по принцип тук повече за цветни градини говорим?

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 17:04 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт