Градинарство - моето хоби 35

• 37 730
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Туите лесно се вкореняват от клонка. Избираш полувдървенели, за предпочитане отчеснати на петичка, че се вкореняват по-лесно. Изрязваш зелената част на самото клонче, махаш зелените листенца, да останат на 1/3 на върха на резника, също ги подрязваш малко с ножица, да редуцираш зеленината. Ако клончето е по-голямо, от него правиш няколко резника. Махаш зелененита след нарязване на резниците. Набучваш ги нагъсто в сандъче с перлит и поливаш. Вкоренител не е нужен.  Забучваш 4 пръчки в краищата на сандъчето, да са по-високо от резниците и покриваш с найлон. От време на време отваряш да се проветрят. Ако има нужда, поливаш. Вкоренените, ще започнат да развиват нова зеленина. Невкоренените ще изсъхнат напълно. не бързай да го махаш, защото може от тях да има живи, които също да се вкоренят. Вадиш някое да провериш как е вкореняването. Като развият доби корени, ги прехвърляш в земята.Слагаш ги пак да са близо, на разстояние 20 см, за да се грижиш по-лесно за тях, докато поотраснат. Примерно година. После ги вадиш с пръстта около корените и прехвърляш на постоянно място. Не ги нагъчквай, а преценявай като пораснат, колко големи ще станат, за да не си пречат, че по-лесно изсъхват и боледуват.
Това е.

Виж на тази снимка, правилно оформените резници са в черената елипса.

ПС По този начин се правят и залагат резниците за всички храсти, които се вкореняват вегетативно от резник. Ако се вкореняват в топло време, сандъчето да е на сянка и се проветрява по-често.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 16:46 от Diorela

# 691
  • Варна
Отглеждала съм туи от семена, бавно става, не бих се захванала пак.  Освен това, предполагам знаете, че от семена не винаги растенията се получават същите каквото е майчиното. Та моите някой са пораснали повече, някой са по-гъсти, други по рехави...  И така след 4 години и половина все още не мога да се похваля с красив жив плет...
Скрит текст:
26.10.20

06.02.21

13.03.21

06.11.21

26.02.22

24.06.22

23.06.24

# 692
Ух че са сладурски малките туйчета, прииска ми се да си насея и аз Blush
Не знаех, че се вкореняват клонки. Много сте полезни!

# 693
Остано вих, че ако туите са една до друга се разболяват, ако има други растения между тях- нямат проблеми

# 694
“Другото, което им правим - през пролетта изтърсваме всичко сухо от вътрешността на растението и "освобождаваме" около корена и под короната от изпадналата игличкеста маса. Идеята е пак растението "да диша".
Това ми е между най-омразните операции. Всяка пролет и есен по 2 чувала боклуци свалям така.

# 695
Есен не ги бутам моите. Да им топлят сухите игли. Само пролет "сменям премяната" от вътре.

# 696
  • Пловдив
mentolka ,ако започнеш да ги режеш ще се сгъстят .Режеш по малко отгоре и отстрани подкастряш .И нашите бяха такива ,ММ ги оряза жестоко ,на война ни бяха отношенията заради тях ,но сега са много хубави .
Отделно ,тези шишарки много ги отслабват в растежа .Трудно се махат и може да ги орежеш .

Относно засяването  от клонче - на свеки от 50 туи да не са се захванали 2-3 .Както казах,тя ги бучи директно в почвата и затова слага вкоренител .

# 697
  • Варна
Нелина, благодаря за насоките!  Последната снимка е от миналата пролет, сега вече са по-височки. По някое време след това махнах шишарките, една по една ги отчупвах, което си е играчка. Тази пролет мисля вече да ги подрежа, с ножица  за храсти ли е най-лесно? И ми идва друг въпрос - мулчирате ли под туите? Как почиствате игличките след подрязване?

# 698
  • Пловдив
Нашите туи са цяла редица - към 50 бр и ММ ги реже с бензинов тример .Направо клони падат ,не иглички   Stuck Out Tongue Winking Eye
 Под туите имаме само капково .Купих зебло ,но така и не го сложих миналата година ,дано тази го поставя .Иначе ,би било добре да се мулчира .

# 699
mentolka, много нагъсто си ги сложила. След още някоя година ще се сбутат една в друга и има риск да започнат да съхнат. Дори и да ги подрязваш, корените им ще се сбутат. Всяко дърво има нужда от нормално за развитието му пространство. Разните продавачи на разсади препоръчват заждане на много малки разстояния, защото така се купуват повече бройки, които загиват по-бързо и хората пак купуват. Като малки са красиви нагъсто, но за няколко години тази красота изчезва.
Аз бих ги разредила през една, докато са още млади. Извадените ще сложа на друго място.

ПС От резници се спестява около една година - на снимките ти - от първата снимка от 6.10.20г до 06.11.21г. Този период, резникът го израства бързо, за около 2 месеца от залагането, ще имаш размера от 06.11.21.

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 02:33 от Diorela

# 700
Почистването става с отупване . Ползвам пластмасовото гребло, че стигам до горе. После с ръце. С дълги ръкави и ръкавици и ОЧИЛА! После е най-гадното - с ръце вътре около стъблата да се избута събраното. Буквално влизам вътре в короната. И за капак - с гребло и ръце се събира всичко опадало долу. Ако е мулчирано - ще се измъкне мулча.
Същата мизерия ме побърква и с орязването на Даники и други храсти.
Живия плет - също чака сега да се извадят всички опадали листа отдолу. Пак на ръка. Там имам вече. Изработена техника на кастрене. Когато го правя аз де. Имам дъъълъг найлон, който постилам пред плета и тогава кастря. Всичко пада на найлона. Събира се по-лесно после. И така се движа с найлона по дължината на плета.

# 701
  • Пловдив
Не мога да преценя хубаво от снимката на Ментолка ,на  какво рязстояние са растенията  ,но тези източни туи нямат нищо общо със западните .По-скоро ,по структура са като обикновените Лейландита -стават само за жив плет ,оформен по "калъп" и отрязани отгоре  .Не са гъсти като Смарагдите ,които определено трябва да се сеят през голямо разстояние .Източните са по-устойчиви  и не изсъхват когато са по-нагъсто .Ако имат хубава поливка и тор ,мога да кажа че почти нямат изсъхнали иглички вътрешно ,защото структурата е различна -правят по-дебели клони с по рехави (разперени) зелени клончета . Нормално разстояние за садене през 50 до 70см ,потвърдено от градинар с 20+годишен опит .

# 702
Като ви чета какво си причинявате с тия туи, леле-мале. Моите, вече към 5 метра високи,  никога не са чистени, каквото падне си остава там. Даже като ги подрязвам, орязаното го набутвам под тях за естествен мулч. Не са се оплакали досега Grinning и не съм видяла някой съсед да полага такива грижи за своите. А тук наоколо почти няма двор без туи.
Единственото което се прави около мен за туите освен подрязване, е в много горещи и сухи лета да се полеят чат-пат.
Принципно знам, че не е добре да се оставя голя земя, и гледам навсякъде да има или мулч, или някаква ниска растителност. Около дърветата с високи стъбла садя цветя.

# 703
Момичета, имам две розички в двора, които имат почернели клонки от студа и явно трябва да се подрежат. Кога е подходящо време за това - сега или да изчакам 2-3 седмици?

# 704
  • Варна
Именно, с резници се спестява 1 година и се гарантира, че новите растения ще приличат повече на майчиното. Моите растат с различна скорост, някой стават по-златисти през пролетта и лятото, други по-зелени. Някой раждат много шишарки, други пък нямат. Изобщо дива работа, но аз им се радвам на моите бебета Blush

Това исках да покажа със снимките, да споделя моя опит, за някой който му се занимава да развъжда туи Blush
До колкото си спомням са през 50-60см ( не съм там в момента да притичам да измеря)
Тези, засадените пролетта на 22-ра са горе-долу добре. Други засадих есента на 22-ра, те все още са супер хилави, но там почвата е направо чиста глина и може би за това... Там ще ги махам и ще сложа фотиния, даже имам засадени няколко броя. И фотиния се опитах да отгледам от резници. За 1 година не са мръднали, нямат никакъв нов растеж, но пък и не са загинали. Оставих ги зимата на двора и ако оживеят, оживеят.. Тази година ще пробвам пак, с повече грижи, торене и т.н.

Queen L, по-добре изчакай, по-трайно затопляне, да няма минусови температури, за да не измръзнат още надолу. Казват, че розите се режат, когато цъфне форзицията.

Общи условия

Активация на акаунт