Градинарство - моето хоби 35

• 38 093
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте,
Преди броени дни купихме къща с огромен двор (2 дка), в половината от който е засадена иглолистна растителност, а в другата половина - овошки. Като цяло и едните и другите имат спешна нужда от грижи, но овошките са една идея по-добре от туите, които ми изглеждат доста окаяно.
Дали, според вас, има шанс за тези нещастници, да търся някой по-разбиращ градинар и да ги спасяваме, или да ги махнем и да засадим нови?

П.П. Най-показателните снимки не можах да ги кача, заради размера.
Отделно, на места борове и туи са засадени, според мен, твърде близо едни до други и буквално се бият.
Благодарна съм за всякакви съвети и препоръки!

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 16:28 от Таря

# 676
Според мен са садени без никаква естетика, където им падне, там са гу бучнали.
Отделно се опасявам, че съхненето е заболяване. Но нека тези, които разнбират, да кажат.
Ако се окаже заболяване, е много възможно да се прехвърли от почвата и върху нови разсади. Така, че, според мен, е добре да се рабере причината и мерки, които да се предприемат.

# 677
Таря, най-добре режеш клонки от всяко такова. По възможност да има и здрава и засъхнала част. И носиш в агроаптеката. Там трябва да могат да определят болест ли е, вредител ли е. Според мен така ще получиш категоричен отговор. По снимка можем само да предполагаме и да те подведем. Може и да познаем.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 20:59 от Minnie.Mouse

# 678
  • София
Minnie.Mouse, благодаря за съвета! Flowers Bouquet  Не ми беше хрумвало, че може така да се процедира, но звучи съвсем логично Simple Smile Ще събера през уикенда "проби" от различните дръвчета, че изглеждат различно болни и ще ги занеса.

# 679
Туите може да са болни, може и да са изгорели от слънце и суша. Ако решиш да ги замениш с друго, по-добре да не е иглолистно, защото почвата вече е изхабена и на новите ще им е трудно.

# 680
И на мен ми изглежда, че туите са за махане.
След това ще можеш да огледаш останалите иглолистни и да прецениш.
Махай постепенно.
Много често се получава такова затрупване след години, защото не се мисли как ще изглежда градината след 5-10 г.
Мои близки скоро рязаха кардинално дървета в имот закупен преди години. Имаше дърво, за което дори не знаеха

# 681
Дали ако не се окастрят няма да се оправят . Вероятно се е получило от пресушаване и изгаряне . Опитайте да орежете да видите дали няма да избият нови зелени .

# 682
  • София
Благодаря на всички за мненията!
През последните няколко години, със сигурност не са поливани въобще туите (питах бившите собственици при един от огледите), та може да опитам с голямо кастрене, вода и някакво наторяване/пръскане за тези до оградата. Ще видя какво ще кажат в агроаптеката, разбира се.
Онези, които са се струпали в боровете и така или иначе вече са изсъхнали, обаче ще премахна.
Започват моите градинарски вълнения Laughing Тази година, а може би и другата ще е по-скоро опознавателно - да видим какво къде ще израсте и да оправим овошките и другите налични дървета, пък по-натам ще творим и ние Wink

# 683
  • София
Таря, честито!
Мястото изглежда вълшебно! И толкова голям парцел, браво! Сега първата задача ще ви бъде грижа за овощната градина и покупка на самоходна косачка. Simple Smile

# 684
Миналата година ползвах такава тор

по препоръка от агроаптеката и се отрази много добре на туите, иглолистните и магнолията. При мен имаше нападение от корояд и идеята беше да ги подсилим. Заравя се в почвата, на педя разстояние от стъблото, по половин кофичка от кисело мляко на всяко. Тази година мисля пак да ползвам, тъй като въпреки че пръсках, корояда не подмина.

# 685
Туите пият много вода, може с поливане да се оправят. Ако ги окастриш се подготви дълго време да ги гледаш грознички, но ще покарат пак. И аз бих опитала да ги спася. Само основното стъбло не бих го рязала твърде ниско.

# 686
Прочетох, че пролетта мога да си набуча стръкове от туя и ще си пуснат коренчета. Някой има ли успешен опит?

# 687
Иглолистните не се размножават по този начин.

# 688
На улицата до нашия имот има едни паркови смотани туи на доста години. От клоните им в двора падат ония зелени топченца

Не мога да ви опиша какво стълпотворение от издънки е. Няма оттърване.
Но ако искам туя, ще си купя отгледано растение.
Нашата стратегия за растеж е - лятото ги къпем целите  с вода по два-три пъти в седмицата. Да отмие прахоляка и да овлажни зелената маса. Тая пролет се каня да оформяме за пръв път от три години.
Другото, което им правим - през пролетта изтърсваме всичко сухо от вътрешността на растението и "освобождаваме" около корена и под короната от изпадналата игличкеста маса. Идеята е пак растението "да диша".

ПП Честито за имота. Изглежда интересен. Да сте здрави да му се радвате и подреждат. Най-интересното вълнение е новата подредба. После е труд, труд, много труд. Много харесвам хорските къщи и дворове. Но поддръжката не е лесна (за мен 🤣) , когато човек е в активна не пенсионерска възраст.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 07:38 от dariVale

# 689
  • Пловдив
Прочетох, че пролетта мога да си набуча стръкове от туя и ще си пуснат коренчета. Някой има ли успешен опит?
Всичките ни източни Туи ,като тази от снимката с шишарките ,са засяти от свекърва ми .Половината са от семки (шишарките) , а другите от клонче ,потопено във вкоренител и засято директно в почвата .
Сега са големи растения

Общи условия

Активация на акаунт