Предстои ми замразен трансфер, да поговорим - Тема 12

• 5 117
  • 169
  •   5
Отговори
Подготовка за ЗЕТ на естествен цикъл:

- Прави се преглед в началото на цикъла, пускат се хормони, ако всичко е наред с тях, се пристъпва нататък;
- Правят се прегледи, за да се проследи нарастването на фоликула, големината и структурата на лигавицата;
- Понякога се таймира овулацията при оптималната големина на фоликула и лигавицата с прегнил/хориомон/овитрел (така наречения модифициран ЕЦ);
- Изследва се прогестерон - той трябва да е много нисък преди започването на прогестероновия препарат (за ЗЕТ под 1,5ng/ml, допустимо до 2ng/ml според някои източници);
- След овулацията /независимо дали е таймирана с инжекция или не/ се започва прогестеронов препарат по преценка на лекаря;
- Трансфер на 3 - дневни ембриони се прави 3 дни след започването на прогестерона;
- Трансфер на 5 - дневни бластоцисти се прави 5 дни след започването на прогестерона.

Подготовка за ЗЕТ с естрогенов препарат (стимулиран/контролиран цикъл):

- Прави се преглед в началото на цикъла, пускат се хормони по преценка на лекаря;
- Ако всичко е на ред с хормоните /прогестерон, естрадиол, ЛХ или които са назначени/ се започва прием на естрофем по схема, определена от лекаря;
- Правят се 1 или повече прегледа, за да се проследи как расте лигавицата. Обикновено има преглед около 10ти ден от приема, но отново зависи от практиката на лекаря и клиниката;
- Може отново да се пуснат хормони, най-често прогестерон, който трябва да е нисък (за ЗЕТ под 1,5ng/ml, допустимо до 2ng/ml според някои източници);
- Когато лигавицата достигне размери над 8 мм., структурно е добра и прогестеронът е нисък, се изписват прогестеронови препарати /утрогестан, дуфастон, кринон, циклогест, пролутекс и т.н./;
- Трансфер на 3 - дневни ембриони се прави 3 дни след започването на прогестерона;
- Трансфер на 5 - дневни бластоцисти се прави 5 дни след започването на прогестерона.

Колко ембриони могат да бъдат трансферирани при ЗЕТ:
От 07.2023 в Наредбата за дейности по асистирана репродукция беше добавено ограничение за броя трансферирани ембриони в зависимост от възрастта на жена и поредността на инвитро опита (важи за  България):
5. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
….(5.1 – 5.4)…..
5.5. Поставянето в маточната кухина на повече от:
5.5.1. един ембрион на стадий след компактизация в първия и втория цикъл на лечение чрез инвитро процедура при жени на възраст до 38 години; до два ембриона на стадий след компактизация в трети и следващите цикли при лица на възраст до 38 години;
5.5.2. два ембриона на стадий след компактизация в първия и втория цикъл на лечение чрез инвитро процедура при жени на възраст от 38 до 41 години; до три ембриона на стадий след компактизация в трети и следващите цикли, при лица на възраст от 38 до 41 години;
5.5.3. три ембриона на стадий след компактизация при жени на възраст над 41 години.
5.6. Поставянето в маточната кухина на сперматозоиди от дарител, които не са били обработени и карантинирани най-малко 180 дни в криобанка, при положение, че донорът не е тестван чрез NAT за HIV 1/2, HBV, HCV и сифилис, към момента на даряването преди последната криоконсервация; забранени са нативните инсеминации от донор.
Пълния текст на наредбата можете да откриете тук

Ембрионите ми са замразени от n (2, 3, 5, 10, т.н.) години... Мога ли да направя трансфер с тях или клиниката е длъжна да ги унищожи?
Според текущото българско законодателство (наредбата от горния линк), няма ограничение в срока на съхранение на ембриони. Препоръчителен е срок на съхранение от максимум 5-години, но ембриотрансфер може да бъде извършен и с ембриони, замразени по-дълго време. Проучванията по въпроса още не дават еднозначен отговор на въпроса "по-малък ли е шанса да се забременее, ако ембриона е съхраняван твърде дълго време".
Чл. 24. [(1)....(4)]
(5) Сроковете за съхранение се определят от пациентите в декларация за информирано съгласие, като се препоръчва те да не надхвърлят 5 години.

Ембрионите ми се замразени по 2 в сламка, но законово е разрешен трансфер на 1/лекаря ми държи на трансфер на 1/аз искам трансфер на 1. Какво се случва с 2рия ембрион?
При размразяване на ембрионите се наблюдава тяхната преживяемост. Ако и двата оцелеят процеса по размразяване, за трансфер обикновено се избира ембриона с по-добра морфологична оценка, ако са с еднаква ембриолозите преценят на кой да заложат, а другия се замразява повторно. Повторното замразяване и размразяване понякога крие риск ембриона да не се развие след второто размразяване, но това не е задължително да се случи и няма как да се предвиди. Същото се случва ако се прави ПИД на вече замразени ембриони - размразяват се, биопсират се и замразяват наново.

Имам ембриони замразени в клиника, която вече не искам да посещавам. Мога ли да ги прехвърля другаде?
Да. Болниците и клиниките обикновено работят заедно и има ясно изграден процес как се случва прехвърлянето. Обикновено първо се информират и двете клиники, подава се в клиниката, която текущо съхранява ембрионите заявление за прехвърляне , заплащат се съответните административни и транспортни такси и клиниките имат отговорността да осъществяват прехвърлянето. Според практиките в съответните лечебни заведения може да има малки разлики в горе-описания процес, но прехвърлянето е винаги възможно.

Имам замразени ембриони. Мога ли да кандидатствам към ЦАР само за финансиране за трансфер?
Като част от една заповед, на пациентката се полагат един свеж трансфер и един трансфер с размразени ембриони в рамките на една година. По индикации, свежия трансфер може да бъде пропуснат, може да е осъществен и да е успешен или неуспешен, може да е направен успешен или неуспешен ЗЕТ. При всички случаи, след изтичането на една година от издаването на заповедта, трансфера е самофинансиран и няма опция за финансиране от ЦАР само за извършването на ЗЕТ, без стимулация преди него.

Кое е по-добре - ЗЕТ на контролиран или естествен цикъл?
Някои проучвания показват малко по-висок процент успешни бременности при модифициран ЕЦ, т.е. с таймиране на овулация. Въпреки това, при правилно проведена подготовка с естроген-съдържащ препарат и здрави ембриони, процента успешни бременности не се различава особено. ЗЕТ на контролиран цикъл е по-лесен за проследяване, налага по-малко прегледи, има по-малко неизвестни и затова е често по-предпочитан от лекарите. Особено подходящ е и при нередовен цикъл. Доверете се на лекаря си при избора на вида подготовка за ЗЕТ.

Какви са оптималните нива на прогестерон преди трансфер?
Желателно е прогестерона в деня на трансфера да е над 8-9ng/ml, оптимално между 10 и 20ng/ml. Въпреки това има много случаи на успешни бременности с по-ниски или по-високи стойности. Ако лекаря не Ви назначи изследване на прогестерон в деня на трансфера, това не означава задължително, че е пропуск от негова страна. Понякога изписаните дози прогестерон са достатъчно високи и шанса за недостатъчен прогестерон е минимален.

Старите теми:

Успех на всички Flowers Four Leaf Clover Flowers Tulip Flowers Four Leaf Clover Нека всяка трансферирана Nature Snowflake се превърне в живо и здраво бебче!

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 15:26 от 2402

# 1
Записвам се в новата тема и пожелавам успех на всички от сърце! 🤗

# 2
Момичета, допълних заглавния пост с някои неща, които мисля, че могат да бъдат полезни на всички. Ако някой забележи нещо грешно или се сети за още нещо, което мога да включа - да пише. Имам още 4 часа, в които мога да редактирам поста Simple Smile

# 3
Момичета, допълних заглавния пост с някои неща, които мисля, че могат да бъдат полезни на всички. Ако някой забележи нещо грешно или се сети за още нещо, което мога да включа - да пише. Имам още 4 часа, в които мога да редактирам поста Simple Smile

Благодаря за новата тема и прекрасно поднесената изчерпателна и полезна информация 💐

# 4
С моят въпрос завърши последната тема, но искам отново да попитам - прием на естрофем чак до 19ден от МЦ не е ли твърде много и не се ли очаква вече прогестерона да се е повишил? В понеденик ми е прегледа (19ден) и с 5 дневен ембрион трансфера ще е на 24 ден от МЦ.

# 5
Естрофема блокира овулацията, а без овулация не би трябвало да е нараснал прогестерона.

# 6
Записвам се и аз. На всички пожелавам успешен трансфер 🤗

# 7
Приема на естроген продължава и след трансфера . Успех 🍀

# 8
С моят въпрос завърши последната тема, но искам отново да попитам - прием на естрофем чак до 19ден от МЦ не е ли твърде много и не се ли очаква вече прогестерона да се е повишил? В понеденик ми е прегледа (19ден) и с 5 дневен ембрион трансфера ще е на 24 ден от МЦ.

Естрофем може да приемате докато чуете пулс или до 10г.с.

# 9
Здравейте, записвам се и аз в темата. Имам един успешен ЗЕТ през 2021г (и два неуспешни). При успешния бях с подтисната овулация с естрофем. Сега отново се готвя за ЗЕТ, имам следното притеснение: сега на 10ти ден естрадиола ми е 119.4 и прогестерон 0.222 с лигавица 7мм. Приемам вече 3х1 естрофем и аспирин протект. Този път не ми е изписан кортикостероид, защо? Чак сега се сетих и не съм питала докторката. Викат ме на преглед чак на 16ти ден отново. Предния път на 11ти ден естрадиола ми е бил >3000. Това е огромна разлика. Нищо не ми казаха, но се притеснявам. Моля кажете какво сметате за стойностите в момента.

# 10
2402, поздравления за прекрасно оформения първи пост. Истинско удоволствие е да виждаш мнения с толкова много полезна информация. Flowers Four Leaf Clover

# 11
Благодаря, ive Blush

fallingstars, в една и съща мерна единица ли е? На мен не ми е изследван естрадиол преди трансфер никога. Кортиокостероид и трите пъти съм почвала след трансфер.

# 12
Да, същата мерна единица е, затова се притесних така, огромна разлика….

Благодаря, ive Blush

fallingstars, в една и съща мерна единица ли е? На мен не ми е изследван естрадиол преди трансфер никога. Кортиокостероид и трите пъти съм почвала след трансфер.

# 13
Здравейте, записвам се и аз в темата. Имам един успешен ЗЕТ през 2021г (и два неуспешни). При успешния бях с подтисната овулация с естрофем. Сега отново се готвя за ЗЕТ, имам следното притеснение: сега на 10ти ден естрадиола ми е 119.4 и прогестерон 0.222 с лигавица 7мм. Приемам вече 3х1 естрофем и аспирин протект. Този път не ми е изписан кортикостероид, защо? Чак сега се сетих и не съм питала докторката. Викат ме на преглед чак на 16ти ден отново. Предния път на 11ти ден естрадиола ми е бил >3000. Това е огромна разлика. Нищо не ми казаха, но се притеснявам. Моля кажете какво сметате за стойностите в момента.

При мен също има голяма разлика в естрадиола, но сравнен с този по време на стимулация и сега преди замразен траснфер. И също този път нямам кортикостероид. На 2ти ден от МЦ TSH-то ми беше 2,55, което ми се струва високо.. а по време на стимулация ми обясниха, че кортикостероида е за да не се вдигне TSH и тогава наистина спадна до 1,7.

# 14
fallingstars, според мен ако структурата и дебелината е добре, стойността на естрадиола няма защо да те притеснява. На мен както казах никога не ми е изследван, при три трансфера в 2 различни клиники.

Общи условия

Активация на акаунт