Кошмар с ПАНЛЕВКОПЕНИЯ!

• 1 067
  • 3
  •   1
Отговори
Помощ…
Здравейте,
Моля се да срещна хора,които са минали през това и могат да ми дадат насоки как да се справя в този ад!Хора,които са успяли и вече имат здрави котета,след тази животозастрашаваща болест…
Защото буквално съм отчаяна,диабетик съм и през това минавам тежко,направих и няколко кризи..Съвсем ме бутна здравословно всичко това.
Да започна от там ,че обичам животни и през последната година в двора прииждаха котета,защото съседите ми не следят популация,не се и грижат за тези,които се раждат в двора им.А милите,кльощави и малки все при мен.
Тъкмо щях да се опитвам да хвана котката за кастрация,оказа се бременна в края на 6ти месец.Роди в бараката 6,които вече са на около 40 дни.
През последните дни търсих дом,намерих и си ги запазиха 3ма човека.До тук,всичко вървеше в посока,че съм свършила нещо добро….
Котката отказа да се грижи за тях,в последните дни не се и хранеше.Забелязах,че не е добре и стои в храсти и цветя.Малките почнах да им давам пауч за бебета,хранеха се.
А нея веднага на ветеринар,оказа се с Панлевкапеяния.От два дни я водя на системи и я държа в клетка на високо в бараката.
Тя е контактувала с всички котки в двора,които минават….
А аз имам две вътрешни,които обичам като мои деца.На 3 и на 4 години,също така спасени от улицата.
В тих ужас съм да не съм заразила вътрешните ми ,защото това се пренасяло и с дрехи,а те не са ваксинирани……..
Малките търсят майка си,отказват пауча и се опитвам все едно да го зариват.
Аз днес отново трябва да водя котката на системи.Във вид на измъчено,изключително слабо животинче….не знам дали ще успеят да я спасят…
Ветеринарката отписва малките,а на мен ми се къса сърцето……как ще гледам 6 малки,хубави бебета да умират…просто така.
Какво ще правя с останалите?
Какво да направя за моите вътрешни котки?
Как да се дезинфекцирам аз самата,всеки път като ходя в бараката?
Исках да им направя тест на вътрешните ми котки,тя каза че нямало смисъл до 2 седмици щяло да си каже….Е ,аз нито мога да спя ,нито да се храня…..
Искам ,ако са здрави веднага да ваксинирам……
Сама съм през всичко това,и все едно преживявам стреса свързан с ковид още в началото….
🙏🏻

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 07:15 от cotton_sky

# 1
Здрави, възрастни котки с добър имунитет обикновено не се заразяват с панлевкопения или я карат много леко, почти незабележимо. Така че шансовете за вътрешните котки са по-скоро добри. Малките котета едва ли ще оцелеят, за съжаление.

# 2
Надявам се развитието на историята да е добро!
Пишете.

Моят личен опит с панлевкопения е също с коте от улицата, беше на годинка. Намерих му стопани, като преди това го лекувах (ходехме на ветеринар 2 седмици, поради упорит стомашно чревен вирус и разбита чревна флора).
В клиниката веднага направихме няколко бързи антигенни теста, един от тях беше тройният, една от болестите в него е именно тази. Отрицателно й беше всичко.
След няколко месеца ми се обадиха стопаните й - една сутрин просто я намерили с подуто личице, притворени очи, зачервени, отекла. Веднага я завели на лекар - панлевкопения. 2 седмици стоя там - и се справи животинката.
Много зависи от състоянието на котето, от грижата на лекарите...от късмет, ако щете.
Правите каквото е по силите Ви - от там насетне е Божа работа.
Не винаги можем да помогнем на всяка животинка.

Кураж, каквото и да стане! Надявам се все пак новините да са добри.

# 3
Тъкмо писах и в друга тема по същия проблем. Ще копирам коментара си и в тази тема.

Здравейте, искам да ви споделя моя скромен опит относно тази коварна болест, как успях да спася малко коте на няма и 4 месеца без намесата на ветеринар.
Беше много зле, силно дехидратирано от постоянното повръщане, кървава диария, не беше яло от седмица и вода му давах насила със спринцовка.
Вечерта, мислейки, че едва ли ще доживее до сутринта, се замислих какво аджеба може да убие един гнусен вирус. И си спомних как едно време всичко се е лекувало с йод ( най-общо казано). Йодът убива бактерии доста бързо, в рамките на броени минути, вируси и най-бавно убива гъбички (от 15 до 30 мин според старите медицински журнали).
Йодът, подходящ за вътрешен прием е известен под името Луголов разтвор. (Като оставим на страна, че в повечето аптеки не са и чували за този разтвор, то го има в няколко онлайн аптеки).
Добре, че вече имах вкъщи.
В малка купичка сипах вода и добавих една капка Луголов разтвор и разбърках добре. Със спринцовка му дадох от водата (2-3 пълни спринцовки от по 5мл).
Също така се сетих, че съм чела за лампите с инфраред, че борят също вируси. Имам най-обикновен масажор с инфраред загряваща лампа (от тези с чупещо рамо и няколко приставки на SilverCrest). Лампата загрява доста силно, след няколко минути направо започва да пари. Държах я над котето около 10мин на разстояние не повече от 10см. Душицата даже и не разбра какви магии и молитви ѝ отправям.
Просто нямах нищо за губене и това беше последното, което ми дойде на ум.
На сутринта със страх отворих вратата на стаята и какво да видя - малката героиня стои изправена и ме посреща с широко отворени очи и си подуши паничката с храна (въпреки че този ден само близна от храната, но преглътна няколко глътки вода сама).
Половин час по-късно се прибира майката, която също беше болна, но изчезна за няколко дена и си помислих, че няма и да се прибере. С прибирането си повърна и видях, че още е болна. И на нея и приготвих от същата вода с капка Луголов разтвор. Със спринцовка ѝ дадох вода, иначе не ѝ харесва вкуса и сама нямаше да я изпие. И на нея едни 10 минути с лампата. След това нямаше никакво повръщане и вечерта вече хапна малко.
Малката котка също веднага спря и да повръща и кървавата диария изчезна.
След това вече поръчах таблетки с желязо, витамини и аминокиселини.
В момента всички са легнали до мен и мъркат.
Дано тази информация помогне на всички в тази тежка ситуация.
Може да прочетете повече за Луголовия разтвор - направо си е като панацея.

Общи условия

Активация на акаунт