Прекратяване на ТД

• 684
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,
Не знам дали съм в правилната тема,затова ще помоля администраторите да я преместят ако се наложи.
Януари започнах работа на трудов договор без упоменат изпитателен срок, с едномесечно предизвестие и от двете страни. Назначена съм по чл.71. На 27 май след като ми се наложи да влезна в болница ми заявиха,че аз съм освободена с вчерашна дата(на която аз бях на работа). Имам дете на 2г.и 11м. Имам ли въобще някакви права и ако да какви?
След консултация с адвокат беше изчерпателна,че аз нямам абсолютно никаква закрила.
Благодаря на отговорилите.

# 1
Има начини законно да те уволнят.
Могат да те преместят в нов отдел и да съкратят отдела.
Ако решат ще те уволнят. Виж по коя точка са те уволнили ? Чети кодекса на труда. Има го в нета. Ако ще ги съдищ трябва да имаш по-добрия адвокат. Моя съвет е да продължиш напред. НЕ могат да ти платат времето и нервите, дет ще хвърлиш по съдилища.

# 2
Първо прочети Кодекса на труда, второ - вярвай на адвоката който те е консултирал.
Няма как ТД да е сключен по чл.71, защото това е член за прекратяване на ТД сключен по чл.70.
Все пак по мои предположения си била назначена със срок на изпитване и за освобождаването не важат никакви защити от Кодекса - малки деца, инвалидност, заболяване и др.подобни.
Поненеже доста неща от сключването на договора не си разбрала или не описва коректно няма да се задълбочавам, но сигурно и с датата на освобождаване всичко е законно.
Спести си парите и главоболията от един безсмислен съдебен спор и си търси нова работа.

# 3
И аз се готвех да напиша същото като горното - не може да си назначена по чл. 71. Виж дали е изрично упоменат чл. 70. А защо - виж линка по-долу и две извадки от него:

Важно е да отбележим, че според практиката на ВКС, когато не изрично посочена референцията към чл. 70, ал. 1 от КТ, клаузата за изпитване е невалидна.

Ако в трудовия договор не е изрично упоменат какъв е периодът на срока за изпитване, следва да се приеме, че същият е 6 месеца.

https://nula.bg/blog/izpitatelen-srok-v-trudoviq-dogovor/

# 4
Разбирам ти драмата, майка си.
Но защита имаш при постоянен/безсрочен трудов договор.
На изпитателен срок, нямаш.

Общи условия

Активация на акаунт