Отговори
# 135
  • Бургас
Уф, при тези оценки госпожата казала, че ще го изпитва в понеделник за 6....!?!?
Първата петица е срочната от 1 срок. Втората колонка са текущи оценки от втория срок. На класната има 6.

Е, това е гавра направо! Моя има ненасена шестица по същия предмет от вече 2 седмици. Нужна му е, за да му пише и 6 за срока. 2 пъти и казва, а тя му отговаря, че ако не забрави ще я напише... чакам още 😶

# 136
Аз не бих рискувала с триещ се химикал, вероятно изтритото ще личи при сканирането и да се счете за знак, но това са си мои разсъждения.
В бланката от 2022 г. има следните указания. Вероятно важат и за грешка в текста на преразказа.

Благодаря, но въпросът ми е за втори модул, където няма проверка от компютър

# 137
  • София
И на втори модул проверката е на компютър - сканира се и се преглежда на компютър.

# 138
Санака, а как в такъв случай се отбелязват грешките? Правописните и пунктуационните грешки не се ли отбелязват? Санкционират ли.се?

# 139
  • София
Не съм ходила да гледам работа, откакто ги проверяват на компютър и не знам как ги отбелязват. Преди имаше само чавки и подчертавания в зелено и червено, вероятно по подобен наичн го правят и на компютъра.

# 140
Проверената работа изглежда като с писано върху нея с цветен химикал Simple Smile, според мен на таблети с писалки... драснато, "чавка", коригирана буква, сложена запетая... Накрая табличка с точки по критерии в две колонки, май и те изглеждаха писани на ръка (не съм сигурна, детвто гледаше това старателно).
Тезите са в първата част, те също се проверяват от двама проверители, имаше драснато, въпросителна и точките в страни. Само миналата година гледах работата, само по БЕЛ.

# 141
  • European Union
Триещият се химикал е риск. Може да оставят работите на слънце при транспортирането и да избелее написаното.

Аз не виждам никакъв проблем при различни оценки първия и втория срок, ученикът да е изпитан за годишна оценка. Защо трябва оценката от втория срок да се приеме автоматично за годишна?

# 142
  • София

Аз не виждам никакъв проблем при различни оценки първия и втория срок, ученикът да е изпитан за годишна оценка. Защо трябва оценката от втория срок да се приеме автоматично за годишна?
Това сериозно ли..Ако редът  е обратен, да, но тук явно се вижда прогрес във всеки един момент, вкл . на класното... Ей затова трябва да се махнат оценките от дипломата в бала. Понеже две деца  с равни възможности и съвсем аналогично справяне на НВО ще имат  балове  с 11 точки разлика заради изхвърляния от горния вид.

# 143
  • European Union
Абсолютно сериозна съм. Кой определя, че материалът през първия срок е по-маловажен от материала през втория? Оценките за прогрес ли се пишат или за знания?

Ако говорим за честност, кое е честното? С 5 първия срок и 6 втория срок - 6 за годината. С 6 първия срок и 5 втория - 5 за годината. Това ли е по-честно или изпитване за всички с различни оценки през двата срока. Интересни критерии за честност.

# 144
  • София
.

Това сериозно ли..Ако редът  е обратен, да, но тук явно се вижда прогрес във всеки един момент, вкл . на класното... Ей затова трябва да се махнат оценките от дипломата в бала. Понеже две деца  с равни възможности и съвсем аналогично справяне на НВО ще имат  балове  с 11 точки разлика заради изхвърляния от горния вид.
И за седми клас, и за университет. Само изпит и каквото сабя покаже. Между две шестици от училище може да има планина разлика.

Кети В, прогресът не трябва да се отчита? А и все пак - първи, втори срок - няма значение - 6+5= отличен 5,50

# 145
  • European Union
Sanaka, редактирах си горното мнение с въпроса ако отчитаме прогреса, трябва ли да наказваме регреса.
Значи според вас при две различни оценки винаги трябва да се пише по-високата. Аз не съм съгласна. И хубаво, че все още учителите ги пишат тези оценки, а не компютър. На мен все още ми се случва при 4 първия срок и 6 втория, да пиша 6 за годината. Но може скоро да ме задължат да ги тегля с аптекарска везна тези оценки.

# 146
  • София
Каква честност, какви критерии? При пет втория срок,а  шест  първия,  е съвсем логично да има изпитване за шестица (не че всички го правят, някои са ларж, а взимат предвид и активност на ученика в час, и попълнени тетрадки, и не знам още какво), понеже очевидно  развитието  е надолу. Но да имаш текущи шестици през втория срок, когато  се разглежда несъмнено по-тежката геометрия  (триъгълник и четириъгълник), когато доста училища са пуснали пробен/пробни с формата на  НВО върху целия (почти целия материал, вкл. и със задачи от първия срок), да имаш и 6 на класното, а да те изпитват за 6...Ми меко казано странно е и много прилича на заяждане.

Последна редакция: пт, 14 юни 2024, 21:04 от пенсионирана русалка

# 147
  • София
Е да, ама излиза че е по преценка. Така излиза на практика. Иначе и за мен е супер нормално в   7 клас при 5 и 6, да е годишно 6. Ама не става така явно...

# 148
  • София
То и по наредба си е по преценка, но почти всички учители, с които съм се сблъсквала покрай трите си деца, си смятат средноаритметично до последната стотна. Когато пишат по-ниска оценка, де /примерно 5, при среден успех 5,48/. За по-висока не са толкова пунктуални. Joy

Кети В, браво, че пишеш 6 при 4 и 6, отчитайки явно прогреса, а не цепиш средноаритметичо.

# 149
Най-добре без оценки от дипломата. Каквото си изкараш на изпита, това. Сигурна съм обаче, че на много хора това няма да им хареса, защото нямат да имат лостове за влияние.

Общи условия

Активация на акаунт