Отговори
# 2 160
  • София
Криво ви е ( на децата също) и това е нормално,  положиха  много усилия Heart.  Но грешките от бързане, недоглеждане, разсейване и т.н не правят днешния изпит гаден, че МОН да го  направи по-добър. Този, колкото и да недолюбвам МОН-ските изпълнения принципно,  е относително  разнообразен и съвсем премерен като трудност, никъде не са излезли извън базовото в  материала. Неприятна е малко  частта с 4-те точки на задачи от  първата част, явно така са решили да разслояват от  по-лесното още...

# 2 161
Е, все някой трябва да е последният приет в даден клас.

Говоря в по-общ план, а не последния в списъка, но така излезе Simple Smile Ако някой попадне в среда над възможностите си, ефектът през годините не е еднозначен, това ми беше мисълта. Входният изпит ще го вземе, но после темпото идва над възможностите.

# 2 162
Докато не излязат резултати и статистики, а после и класирания, децата не следва да се разделят с никаква мечта! По едни сметнати някак точки и неясна позиция, спрямо всички други, как знаете колко е зле и как няма да стане? Никакво отказване и "прощаване" с мечти!!!

преди малко гледах статистиките от миналата година, доста хора казват, че тази година НВО били по-лесни, ако се вдигнат баловете, а паралеките са същите ще се влиза с по-висок бал.

за доста паралелки няма много алтернативи, а броя високи балове е доста сериозен.
за математическите, за ИТ (ТУЕС), за НПМГ, за испански - разликите между топ паралелка и другите възможни е много голяма. За немски и анлийски има повече опции.

# 2 163
Мога само да обобщя, че този Мат НВО се оказа гаден с подводни камъни. Отлични деца с грешки и общо разочарование у всички... Не можаха да измислят по нормални задачи, тия..

Задачите са еднакви за всички, децата пак ще се разпределят според знанията си. Точките като абсолютна стойност нямат такова значение, важното е колко имат повече от теб и къде си ти.

Абсолютно. Има и нещо друго - деца, които "хващат последния влак" по точки и влизат в иначе силно конкурентна среда над възможностите им, после има риск да са винаги на опашката в класа и да развият комплекс за малоценност. Да, някой може да се амбицира и да "изплува", но друг не.

Може, разбира се, въпрос на темперамент, амбиции в семейството, пример за подражание в/извън класа и куп други, но става ясно след време чак.
А може и да станат от първенците - многократно доказвано.

# 2 164
А, има и обратният вариант - не е "денят" на детето и не успява с 1-2 точки да влезе, а попада в среда, в която то е доста над възможностите на другите.
Монетата винаги има 2 страни.

# 2 165
  • София

Говоря в по-общ план, а не последния в списъка, но така излезе Simple Smile Ако някой попадне в среда над възможностите си, ефектът през годините не е еднозначен, това ми беше мисълта. Входният изпит ще го вземе, но после темпото идва над възможностите.
Щом е приет /по редовния начин/, значи не е над възможностите му.

# 2 166
Ние още малко ще се печем на огъня...остават ни още 2 изпита по химия и Кмит другата седмица.
Стискайте палци на краката, на ръцете да ги вземе и да приключим с ужаса, наречен 7 клас 😃

# 2 167
Сериозно ли се смята, че някой попада в различна от своята среда?
Изключенията само потвърждават правилото. Обикновено е дете от бедно семейство да попадне сред богати, защото е супер умно.

# 2 168
  • София

Не съм съгласна. Аз бях така. И никога не съм се почуствала по-тъпа. Имаше и първенци, които тръгнаха надолу. Не мисля, че и те са се чувствали зле. Защото това хич, ама хич не е определящо. Не харесвам такива обобщения. Толкова много фактори влияят, че от резултата от НВО не можем да правим никави изводи за това кой, къде и как ще се чувства. И висок бал, не означава умен, както и нисък - тъп.

# 2 169
Момичета и при нас мина. Идвала е мед сестрата да му мери темп и когато е вдигнал над 38.5 му е дала темп понижаващо по наша молба. Не е издържал в края и си е тръгнал и твърди, че всичко останало е решил.

Аз имам въпрос за една близка, която я успокоявах, но като ви чета май не съм
права. На 22ра а) детето е получило 29 и съответно от там нататък смятаностаналите подточки с този резултат. Ако всичко останало- начин и решение е вярно няма ли да дадат все пак точки. Ако има майки минали през това други години.
Ние бяхме седмокласници миналата година, първи модул безгрешен, вторият беше отвратителен. Има решена вярна подточка, пренася отговорът, който трябва да използва в следваща подточка, но изпуска минуса пред чистото и от там насетне каша....Не му бяха дали точка 😌

# 2 170
И аз мисля, че влезеш ли по нормалния начин, ще се справиш и е по-добре средата да те дърпа напред, отколкото обратното.
Моето е доволно днес. Но докато не видя точките в инфоприем, ще си чакам кротко и ще се надявам. Нищо не отписваме засега.
Мина! Днес да не си вдигаме наздравици от съседни маси 😁

# 2 171
  • София

Не съм съгласна. Аз бях така. И никога не съм се почуствала по-тъпа. Имаше и първенци, които тръгнаха надолу. Не мисля, че и те са се чувствали зле. Защото това хич, ама хич не е определящо. Не харесвам такива обобщения. Толкова много фактори влияят, че от резултата от НВО не можем да правим никави изводи за това кой, къде и как ще се чувства. И висок бал, не означава умен, както и нисък - тъп.
+ 1. Балът  е необходимо зло, но не е непременно гаранция, че ученикът с бал  470 днес ще е по-добре и нататък  в хода на целия гимназиален курс от друг с бал  435 примерно, който е влязъл даже на второ или на трето класиране...

Последна редакция: пт, 21 юни 2024, 17:24 от пенсионирана русалка

# 2 172

Много са факторите, да. По-дългосрочна е преценката със сигурност. Изпитът е просто изпит.

# 2 173
В София има силна конкуренция и се влиза с много сходни балове, не мисля, че може да има такова голямо разслояване. В провинцията сега има на места много големи различия в мин и макс бал за една паралелка.

Аз съм била в топ паралелка и не всички са били с равни възможности, но всички са се чувствали добре в класа и някои с по-ниски резултати по даден предмет "балансираха", как да кажа вървяха със същото темпо и нямаше големи разлики.
Не знам как е сега в софийските гимназии, струва ми се, че може би е по-конкурентно и някои споделят дори "токсично", но аз имам лични много добри впечатления от едно време и се надявам на конкурентна, но и силно приятелска среда.

# 2 174
+1. Малкият влезе в мг миналата година пред-пред-пред-последен (нямаше областен кръг на олимпиада). Завърши трети във випуска годината. Стечение на обстоятелствата е да се представиш добре в даден ден и час.

Общи условия

Активация на акаунт