Слънцезащита - 8 тема

• 55 495
  • 645
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте!

От известно време обмислям да сменя крем-слънцезащитата за лице с химичен филтър с минерална, поради еднокринно активните съставки в химичните. Прочетох, че има известни притеснения около тях. Пробвах една минерална, уж небелееща, но уви маска ефект имаше. Та, исках да попитам някой дали може да препоръча марка и продукт, от които е доволен и проблемият белеещ ефект да е минимален. Аз съм с много бяла, тънка и чувствителна кожа, склонна към почервеняване и фотозащитата всеки ден ми е задължителна. Благодаря!

# 256
Аз поне не съм попадала на такава и се отказах, ползвам си с химичните филтри.

# 257
Blondelle, моята е комбинирана с много мазни (т-зона и брадичка) и сухи участъци (бузи), по-нагоре споделих мнение за Dr. Derm и като цяло може да видиш отзивите за нея според мен има шанс да ти допадне.

Само да попитам за тази слънцезащита ли става въпрос? Blush

# 258
Аз поне не съм попадала на такава и се отказах, ползвам си с химичните филтри.

И аз си бях много добре с химичните филтри. Цели три имам, от които съм повече от доволна - Eucerin Oil Control и две корейски Beauty of Josean и една с бреза, много хидтратираща. Обаче слушах един популярен подкаст с гост дерматолог. Той каза, че има доказателства за натрупване в организма на ендокринно активните съставки, и за себе си, децата, а и на всичките си пациенти препоръчва само минерални защити.

Хубаво, но аз на минерална без изразен белеещ ефект не съм попадала. Най-малкото, като я нанесеш в достатъчно количество, че да пази, не само да мацнеш, колкото да не е без хич, и лицето белее. Пробвах и една тонираща на Avene, всичко супер, обаче някой от пигментите ме изприщва, не знам кой точно. Сега съм с една на I+M Berlin, органична козметика, доста суха ми идва и прави и без това восъчното ми лице съвсем призрачно, въпреки цветна пудра отгоре. Мъка е при мен с минералните..

# 259
Относно слънцезащитата с минерални филтри съм ползвала ето тази.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030019543
Много е хубава ,защитава ,матира ,покривен цвят. Но има един минус за много бели кожи като моята.
На мен ми идва тъмна като цвят.
Води се златисто ,но когато се наложи да подновиш става много тъмна.
Ако някой иска може да вземе мостри или да помоли за тест.
Това е единственият и минус.
Много добра толерантност и към очите.
Не люти ,аз съм и с много чувствителни очи ,освен кожа. С комбинирана към мазна кожа ,чувствителна и със слънчева алергия.

# 260
  • Prismatica Aerie
Обаче слушах един популярен подкаст с гост дерматолог. Той каза, че има доказателства за натрупване в организма на ендокринно активните съставки, и за себе си, децата, а и на всичките си пациенти препоръчва само минерални защити.
Доказателства няма. До момента няма налични и надеждни научни данни, които доказват, че химичните слънцезащитни филтри имат хормононарушаващ ефект. Да, някои химични филтри имат потенциала да взаимодействат с хормоните, но това в действителност не се случва мажейки се със слънцезащитен крем.
Истинският разрушител на хормони е самото UV облъчване, което може да взаимодейства с мелатонина, хормоните на стреса и дори функцията на щитовидната жлеза с времето. Слънцезащитният крем (от всякакъв вид) е по-добър от увреждане на слънцето.
 Ако имаше доказателства, тези продукти нямаше да се продават. Съществуват изисквания и регулации, които производителите спазват. Има си закони, според които се формулират козметичните формули.
Информирайте се критично и търсете повече от един източник на каквато и да е информация. Нещата не са толкова прости и темата е огромна. Не слушайте и някакъв ник във форум (мен), който Ви казва "ползвайте си спокойно химичната слънцезащита", а потърсете лично информация, която не се опитва да провокира страха Ви, a най-добре да прочетете същинските изследвания, довели до този мит - те не са чак толкова много.

https://bg-mam.ma/p/1666416/48243285
https://bg-mam.ma/p/1666416/48264012

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 11:56 от Catalinne

# 261
Благодаря, Малвина, ще потърся мострички в аптеките, щом се понася добре. Аз съм същата с чувствителна кожа.

Възможно е, Catalinne, не съм запозната в детайли. Това, което аз научих, е, че не е невъзможно въпросните съединения (фенолни, липофилни) да преминават през клетъчни мембрани, да попадат в мозъка, в нервите, тъй като при концентрацията им в козметиката 10% се измерва концентрация в кръвта, която е 200 до 500 пъти по-голяма от нормата, дори и в in vitro проучвания да е, на мен, както и на доста дерматолози, звучи обезпокоително. Всеки сам си решава какво да ползва в крайна сметка.

Тук е обяснено от 1h 28 минута нататък.
Скрит текст:

# 262
Аз от скоро ползвам тази

За сега съм доволна. Оцветена е, но на мен ми стои добре, попива не омазнява и не цапа.

# 263
  • Prismatica Aerie
Lupus4o,
изгледайте и това видео тогава:

Струва ми се добра идея, човек да има различни гледни точки, преди да си състави мнение.

Цитат
Всеки сам си решава какво да ползва в крайна сметка.
Разбира се! Нито е моя работа, нито е в зоната ми на интерес, кой какво ще ползва. Давам информация. Само и единствено.

# 264
Lupus4o, погледни тази.

Пробвала съм най-различни слънцезащити, но от тази винаги имам налична и ми е любимата. Много е хубава, ама много. Не помня от колко години я ползвам и колко опаковки изхабих от нея.
Минерална с 50 фактор UVA и UVB, хидратира кожата, не оставя мазен филм отгоре. Лятото я подновявам на всеки два часа, когато съм на вън. Не прави кир ефект нося я и с фон дьо тени отгоре. Не дразни и люти на очите, че аз я нанасям и около очите. Само хубави неща мога да кажа за нея. Има лек цвят, който се слива с кожата и не белее като повечето минерални слънцезащити. За комбинирана и суха кожа е идеален. Аз съм с комбинирана, чувствителна и розацея. За мазна кожа може да дойде тежък и да лъщи.
Просто за мен е разкошна.
От миналата година е налична и в българската Сефора. Заслужава си цената от 40€

# 265
Peony, да, същата.

# 266
Благодаря, Catalinne, за линка, интересно ми е да се запозная с другата гледна точка, разбира се. Simple Smile Ако трябва да бъда съвсем честна, и на мен би ми се искало да няма никакви притеснения и да си ползвам химичните филтри без грижи. Колко си ги харесвам и трите няма да казвам!

Скрит текст:
Изгледах частта с химичните филтри и според мен, без да съм някакъв специалист, тя няма как да обори твърденията на дерматолога, защото може да го направи само ако проведе самата тя проучвания за конкретните съединения и дали се натрупват в жлезите, мозъка или в мастната тъкан, където се съхраняват с десетилетия. Концентрацията в кръвта никъде не я спомена или отрече, и наистина докторът задава резония въпрос - къде отиват тези съединения в тялото (на мишките), щом съедниенията са липофилни и чисто теоретично няма никакъв проблем да преминат също липофилните мембрани? Щом и регулаторът FDA е внесъл предложение при производителите на кремовете да правят повече тестове и да добият повече данни, значи действително може да има някакви опасения, касаещи сигурността. Той, дерматологът, само това казва - че не знаем, може да са безпроблемни, може и да носят риск, но не знаем в момента, като има данни от модели с животни за завишени многократно над нормата (200-500x) концентрации в кръвта, което си е обезпокоително.

Cloe, много ти благодаря и на всички с предложенията, които са ок за чувствителни кожи като моята. Ще ги пробвам. Аз имам кожно състояние и заради това са големите ми проблеми с поносимостта на всякакви кремове, всякакви иританти, допълнителни съставки, пигменти. FDT почти не понасям, само един BBC на Jane Iredale, много чиста минерална козметика, мога да ползвам, но при бяла база от слънцезащитата пак белея.

Доколкото съм гледала препоръки на дерматолози от САЩ и Великобритания за слънцезащити, там много препоръчват само минералните на EltaMD, светият им граал са едва ли не, за всякакви състояния, но аз не ги намирам в търговската мрежа лесно достъпно.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 15:24 от Анонимен

# 267
  • Prismatica Aerie
Той, дерматологът, само това казва - че не знаем, може да са безпроблемни, може и да носят риск, но не знаем в момента, като има данни от модели с животни за завишени многократно над нормата (200-500x) концентрации в кръвта, което си е обезпокоително.
Именно, това че не знаем, не прави нещо автоматично вредно. Всъщност, животните са хранени и инжектирани с дози, каквито човек не може да нанесе мажейки се за краткото си съществуване на тази земя. Затова и споменах, че е хубаво да се прочете всичко, довело до съответното заключение.
А дерматолозите не са най-точния източник, когато става въпрос за слънцезащитни филтри - филтрите и тяхната оценка за безопасност са в сферата на токсиколозите.  
 Информацията е огромна, дезинформацията - още повече и за съжаление доста по-разпространена.
Който търси - намира, обичайно това, което му импонира. Важното е да сме любознателни и решенията ни да са въз основа на наистина научни данни, а не нечии субективни мнения. А тълкуването на данни не е проста работа, затова и предпочитаме лесно смляна информация - която е минала през нечий чужд мироглед и ето ти легенда.Simple Smile
А и аз някак нямам вяра на доктор, който ми продава слънцезащитни хранителни добавки, но това предполагам, си е мой персонален проблем.Simple Smile

Относно концентрацията в кръвта и позицията на FDA,  тук го е обяснила, във видеото също.

Още:https://labmuffin.com/sunscreens-in-your-blood-that-fda-study/

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 17:33 от Catalinne

# 268
Много ти благодаря, Catalinne:) Интересно ми беше да прочета изложението на Ютюбърката. Във видеото, поне частта, която аз гледах за химичните филтри, тя не обясни за концентрациите.

Ами и след нейните обяснения пак не съм убедена в това, което казва. ОК, 0.5mg/mL било "праг на токсикологична загриженост", не "горната стойност на нормата" и се считало за ниска експозиция към потенциално вредно вещество. Добре, как се счита тогава концентрация в кръвта, която е 200-500 пъти по-голяма от този праг, както е установено в in vitro проучванията? След десетките й написани думи, това не стана ясно.
Скрит текст:
Сега прочетох и допълвам за максималната употреба. Не е "животните са хранени и инжектирани с дози, каквито човек не може да нанесе мажейки се за краткото си съществуване на тази земя." С това се има предвид че в проучването се ползва повече количество, около двойно, просто за по-голяма ефективност. Много, ама ужасно много хора по принцип не нанасят нужното количество сънцезащита, мацват там, колкото да не е без хич и да не "лъщят" и след това казват "не защитава". Дерматолозите твърдят, че ако трябва да се използва коректно, една тубичка крем от 30 ml трябва да се изразходва за максимално месец. Колко от нас го правят?
Аз имам дерматологично състояние откакто се помня и повярвай ми, чета и се интересувам супер много, не приемам на доверие нищо, нито се осланям само на авторитети, а проучвам сама.

Скрит текст:
Но в случая няма как да приема мнението на Ютюбърка, козметологичен химик, макар и PhD, която си вади хляба в YouTube "debunking" други видеа онлайн. Прочетох й комуникацията с Huberman, когото критикува. Ами много хубаво й е написал човекът, че й е пратил покана да участва и да изкаже мнение преди излъчването на епизода, и отново е готов да чуе мнението й, тя се оправдава, че инбокса й бил пълен хаос, и го пропуснала. Дали или целта й е само да критикува и да избегне дебат? Аз пък не мога да взема сериозно човек, който не може да вкара елементарен ред в съобщенията си, та да не пропусне важно Simple Smile Дерматологът Лео пък й отговаря, че той лично е участвал в клинични прoучвания за токсикология на потенциално токсични съставки, но инфлуенсърката има арогантността да го критикува. Права си, всеки избира на кого да има доверие, да следва и от кого да се информира Simple Smile

На мен ми хареса, че в подкаста двамата учени тематизират и проблеми с минералните филтри - а именно титановия оксид, който в нанотехнология е възможно да е потенциален канцероген. Не скриха нищо и относно притеснения за тези филтри. Затова всъщност аз си купих моя на I+M, чийто производител изрично пише на опаковката, че ползват NON-nano технология. Затова и много ми харесаха предложенията на съфорумките, защото видях, че слънцезащитите са на база безпроблемния цинков оксид, а не титанов. Simple Smile Дерматолозите, които аз следвам от САЩ, неслучайни, а корифеи в областта си, до един препоръчват EltaMD, цинково базиран минерален филтър.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 07:36 от Анонимен

# 269
Относно нанасянето на слънцезащитата ,наистина има хора които "мацват" като дневен крем на лицето и толкова.
Аз винаги следвам правилото на двата пръста. За да се нанесе правилно слънцезащита на лицето се използват два пръста по дължина се нанася слънцезащита и после на лицето.
Така няма как да се сгреши.
А една опаковка от 40 мл. слънцезащитна отива около 20-23 дни.
Защото много хора разчитат ,че веднъж сложили слънцезащита ,ще ги пази през целият ден. Тук също следвам правилото на спф ,ако е 50 + защитава 500 мин ,ако е 30+ ,защитава 300 мин. Винаги купувам 50+ ,защото нанасям на 4 часа ,макар ,че защитата е до 5 часа.
Моя колежка нанася слънцезащита само сутрин с цвят и не подновява никога.
Аз преди да си тръгна от работа подновявам задължително.
Докато съм на работа не подновявам по простата причина ,че работя в затворено пространство без прозорци.

А аз все още съм на експериментиране с нови слънцезащити.
Купих 2 на Skincyklopedia ,1 на Garnier ,като за сега все още ползвам Eucerin sun alergy protect.

Някой с мнение за тези слънцезащити на Скинциклопедия и Гарние?

Общи условия

Активация на акаунт