Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 649
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
След 15-20 години като намалеем на 5 милиона и за тях ще има в градовете жилища и тогава търсенето ще секне. Приблизително го пиша, без да смятам, но е неизбежно този момент да дойде и жилищата да станат непродаваеми, защото ще има твърде много празни, а собствеността ни от 80 ще е станала на близо 100%. В темата мисля пишеше за такива градове в чужбина - с безплатен наем, за $1 - отчаян опит да се привлече население. То и сега къщите по селата са безплатни. Подаряват ги, събарят се сами от липса на поддръжка, изчезват чудни къщи заради обезлюдяването. И аз имам имоти, които не си заслужават труда да се прехвърлят документи за собственост Disappointed Relieved

Е казвайте ги навреме тези неща. Аз сега купувам на килограм панелни застраховки за след 15-20 год., че нямам какво да си правя свободния кеш, че го яде инфлацията и си мисля, че тогава панелките ще са поне двойно, пък сега ми казвате, че в тоя период когато развързвам, няма да имам на кой да ги сервирам за консумация ...

П.П. Ще минавам на ГАРАЖИ, жители, които да ми купуват панелките няма да си произведем, но сега произведените автомобили в Европа, след 15-20 години ще дойдат тук НОВ ВНОС, защото тогава ще са забранени ДВГ там, и ще трябва в нещо да се паркират и да се пазят за бъдещите поколения - внуци и неродени правнуци че и бъдещите цивилизации.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 06:51 от Seiko7075

# 481
  • София
Стига да имаш "кредитен потенциал" банката ще намери начин да ти даде 90-100-110% от цената. Така се става кредитен милионер без или с малко начален капитал. Целта е инфлацията да ти изяде "кредита". Сега разбра ли?
Или нямаш никакви спомени или умишлено използваш думи с грешно обяснение какво значат.
Кредитен милионер дойде от многото тогава нароени банки ,които фалираха и отпуснатите кредите не бяха потърсени,отделно инфлацията като стойност ги беше поизяла. Масово тези кредите не бяха и обезпечени при отпускането. Едни хора теглеха огромни кредити и после никой не им потърси дадените пари.

# 482
  • Бургас
animsaj, тази "вълна" я хванах още преди 12 години. Нищо ново.
Данъци се плащат и на празните жилища, нещо си в грешка. Не се плаща такса смет, но не навсякъде.
И да се наричат "селяни" всички, които купуват и идват в София, беше модерно по времето на жителството. Харесва ви, не ви харесва, това е положението. И на мен не ми харесва, че кварталът ми е окупиран от СА и СО, ама разбирам, че и те имат нужда да дойдат на море.

# 483
Извинете но термина кредитен милионер не е възникнал в България. При положение че имаше 20% инфлация, а лихвите останаха 2.5%, не знам как точно това е логично. Т.е знам че е законно, но по принцип не отговаря на никой финансов и икономически закон. Лихвите са законно манипулирани, за да облагодетелстват разни хора, а немалка част от народа се възползва също. Както беше и 90те, имаше озаконени престъпления и “гласувани” закони.

# 484
Да питам, според Вас къде е по-добре да имаш втори имот - в София или по Черноморието? И като инвестиция и като място с перспективи да се развива като добро място за живеене?

Е казвайте ги навреме тези неща. Аз сега купувам на килограм панелни застраховки за след 15-20 год., че нямам какво да си правя свободния кеш, че го яде инфлацията и си мисля, че тогава панелките ще са поне двойно, пък сега ми казвате, че в тоя период когато развързвам, няма да имам на кой да ги сервирам за консумация ...

Разсъждавам си "на глас". Причината за високите цени в градовете и изоставените домове в селата е урбанизацията. Т.е. селяните не искат да се занимават със земеделие и животновъдство, искат и не само искат, но и се местят в градовете. В моето "село" (град от селски тип) всички деца, с които сме играли, станаха студенти, завършиха криво ляво и никой не се завърна.
В момента, в който тази миграция приключи и естественият прираст намали броя на населението (младите заминават за чужбина, а пенсионерите са над 2 млн. души, които не са вечни) броят на жилищата ще задмине броя на желаещите да имат жилища. Пазарен закон е, че когато предлагането надвишава търсенето, цената пада, за да бъде стоката продаваема.

"Хората имат по 2-3 коли". Все повтарям, че българите са богати, но повече от това да са богати е обичаят да се самосъжаляват.

Данъци се плащат и на празните жилища, нещо си в грешка.
Така четох за София. И имало предложение да сложат данъци, за да се стимулира отдаването им под наем.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 16:02 от animsaj

# 485
Да, но на българина явно пари не му трябват, защото както сама каза, той е богат. Та ще мрем с тухлите и цените няма да падат.

# 486
  • Бургас
Данъци се плащат и на празните жилища, нещо си в грешка.
Така четох за София. И имало предложение да сложат данъци, за да се стимулира отдаването им под наем.

Предложението бе да се увеличат данъците на втори и следващи имоти, защото сега са еднакви, изключая основното жилище, където е с 50% отстъпка. Но пък няма единна база данни и така можеш да имаш по едно основно жилище във всеки град в страната, и да плащаш половин данък.
 И в София, и във всеки друг град данък сгради се плаща независимо, дали жилището е празно, или пълно.

Да питам, според Вас къде е по-добре да имаш втори имот - в София или по Черноморието? И като инвестиция и като място с перспективи да се развива като добро място за живеене?

Гараж или паркомясто в София, Пловдив, Варна или центъра на Бургас. Все още евтино се придобива, а наемите растат.

# 487
Такса за сметосъбиране и сметоизвозване не се плаща, ако не живееш в жилището. Това, което посочиш за основно жилище (живееш в него) е с отстъпка 50%. А ако не е годно за живеене може да получиш по-ниска оценка и съответно данък за него. Изглежда само това са начините да плащаш по-малко данък.

Та ще мрем с тухлите и цените няма да падат.

Е, как няма да паднат? Нали в тази тема бяха посочени дестинации (Италия и др.) със символични наеми или подаряване на имоти срещу трайно установяване? Какво ще се случи при 7 милиона жилища в градовете и 5 милиона население в тях? България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население. Помислете малко.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 17:18 от animsaj

# 488
Като се почне с тези данъци, имало ли, нямало ли, та 50 % отстъпка. Те са толкова символично ниски, особено за някои стари жилища, които си стоят на данъчна оценка от преди ВВС. София със сигурност гони по заплати, че и подминава в някои сектори, държави като Италия, Гърция, Португалия, Испания. Данък под 1000 лв. на година за жилище в София е жалка история и въобще това, че се коментира още повече.

# 489
България и да се обезлюдява, ще се обезлюдяват малки населени места. Вероятно ще внасяме мигранти от чужбина и качеството на живот ще е лошо поради бавна интеграция. Просто българите ще измират, но няма да продават имоти. Убеден стм в това.

# 490
  • Бургас
Къде в Италия се подаряват имоти? В обезлюдени села. В Рим да се подаряват? В Милано, Торино, Болоня?
То и в България селски къщи се дават за стопанисване без пари, има цяла група във Фб - имоти под наем без наем.
Колкото и да се "обезлюдяваме", няма да дочакаме "балон", в нито един от големите градове. А в София и по морето - абсурд. Ще падат цени на жилища в гетоизирани райони, такива с компромиси - последни етажи, без асансьор, лошо разпределение. Но и те няма да станат по две за лев.

# 491
Аз като ида на море в България, започвам борба и психически стрес. Първо с паркиране, после играя на рулетка с ресторантите дали ще оцеля нещо читаво, накрая спринтирам за шезлонг и обикновено спасителя ме надцаква, моля се когато на плажа ми правят фрапе за 6лв да ползват минерална вода, че иначе може да се разстроя. Та морето ни хич не е бетонно гето и там си прекарвам много добре. Със сигурност там цените няма да паднат.

# 492
  • Бургас
Наблюдавай цените в Бургас, Варна, Созопол, Несебър, Черноморец. Дори в Ахтопол и Царево скочиха двойно. За Варвара и Синеморец да не говорим.
Падат в затворените комплекси в Слънчака, дето са насред нивите. И ще падат още. Там може и да ги подаряват.
И като се запътиш следващия път, пиши да ти кажа къде и как да паркираш, кой ресторант е читав и де чадър и шезлонг струват общо 2.40 Simple Smile

# 493
Аз като ида на море в България, започвам борба и психически стрес. Първо с паркиране, после играя на рулетка с ресторантите дали ще оцеля нещо читаво, накрая спринтирам за шезлонг и обикновено спасителя ме надцаква, моля се когато на плажа ми правят фрапе за 6лв да ползват минерална вода, че иначе може да се разстроя. Та морето ни хич не е бетонно гето и там си прекарвам много добре. Със сигурност там цените няма да паднат.

Почакай още малко да влезем в Шенген и да завършат магистралата до Гърция, па ще водят нашите хотелиери и ресторантьри кон боб яде ли. Аз смело заявявам, че те ме изгониха от морето и ме преориентираха към Гърция.

# 494
Абе щом все още имат клиенти, при положение, че във или извън Шенген, със самолет за 1-3 часа се стига до хубаво море, значи има притегателна сила за достатъчно голям контингент. Не съм от този  контингент, но хората си ходят и си плащат, че и жилища си купуват.

Общи условия

Активация на акаунт