Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 81

• 30 766
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
0001 някои от живеещите в Бургас, Добрич и "провинцията" сме живели и продължаваме да живеем и работим отвреме-навреме в София, а също тъй имаме и няколко имота там, пардон тук, обърках се вече. И представи си, знаем къде е Нови хан, Елин Пелин, Ихтиман и Ботунец.
Дай да не се обиждаме кой колко е компетентен, защото и за теб центърът на Бургас се състои от две главни улици, ама нищо не казвам Simple Smile

# 241
Нормално е да се объркаш. Ако имаше няколко имота около София, тогава щеше да пееш друга песен. Интересите са ти такива, да не ти се провали инвестицията.
Относно дали познавам Бургас ще се изненадаш, че го познавам.
Защото ти като си живяла в Меден рудник, аз почти всяко лято бях там през ученическите ваканции. Защото за мен нямаше при баба на село, а беше при баба в Лазур. И не баба ми не е от Бургас, просто там се е преместила да живее.

# 242
  • София
Като видях броя на непрочетените отговори реших,че се е спукал балона,а то се появи нов потребител,който да ни обясни за балона,как на 15км от града е по-евтино ,но леко е пропуснал да поживее 2-3 месеца на 15 км извън града, в който работи и да го играе семеен с деца през това време.
И аз слушах колко евтино,бързо и достъпно е в Нови Хан,сега остана само колко яко е да имаш градина с зеленчуци,всички предишни плюсове взеха,че се изпариха след 2г живот и започнаха да тежат ежедневните дейности,които са на само 15мин от табелата на София.

# 243
Аз мисля, че потребителя се опитва да убеди себе си колко е хубаво в Нови хан, а не нас.

# 244
Отдавна няма ограничение къде да се живее. Кеф ти София, кеф ти Нови хан, ако щеш и в квартал Нов път във Видин можеш да идеш. Не разбирам само защо трябва десет страници разпалено да ни убеждава колко е готино и евтино да идеш в Нови хан. Аз там съм ходила и не бих стъпила, камо ли да живея.

# 245
Аз вече във въздуха усещам застой и че пикът на имотите си е към своя край. Парите, напечатани в началото на ковид усилиха оборотите на макс, а оборотът е отговорник за инфлацията, но вече лека по лека се връщаме към нормалното. Има супер много имоти за продажба, всеки ден излизат и обявите се застояват доста време. Не виждам как строителите ще продължат да строят със същите темпове, както досега. Докато има търсене, очевидно да, но не и в средносрочен план. Представете си в следващите 5 г, да се излее същото количество чисто ново строителство на пазарa, като в последните 5 г. Та те цели квартали построиха последните няколко години. Вие това виждате ли го да се повтори без пазарът да се наводни от имоти с всичките му последствия след това. Тоест или строителите са пред стагнация, ако спрат да строят поради някаква причина, която бързо ще се пусне надолу по веригата, или очаквайте след 5 г да продават на каквато цена могат, че вече всеки ще си е купил и пак ще са в стагнация. Само, че май стагнацията пак ще ги завари пред свършен факт, че никой не би спрял да бачка и може доста зарязани проекти да има в един момент. Ще поживеем, ще видим.
Брокерите все още са с вдигната глава, тъй като комисионните от 1 сделка им се равняват на 2 от преди 3 г. Скоро май ще навлезем в нова фаза на цикъла, не съм го измислила аз.

# 246
  • София
Не знам кой какви усещания има,но си излезе статистика,че има пореден скок и не само че няма застой ,ами се е увеличило търсенето и намалило предлагането.
Иначе старите потребители те помним от години как прогнозираш пукане,до няколко месеца и така вече години подред.

# 247
Относно къщите и аз съм на мнение, че е много хубаво нещо, но в определена възраст/ семейно положение. Ако нямаш малки деца и вече са самостоятелни индивиди на село в близост до някой град ще е прекрасно. Ама млад човек без семейство или с малки деца да се забие на село ми е доста тежък компромис. В идеалния вариант си оставяш едно малко апартаментче или голямо стига да е възможно и си живееш в къщата на спокойствие.

# 248
Къде ги видяхте тези нови обяви, гледаме на различно място явно. Има нови обяви само за нови сгради, но не и за готови с Акт 16 или по-старо "ново строителство", каквото обикновено се търси. Т.е. на вторичен пазар виждам скок и не виждам нови обяви.
За къщите - имаме поддържани къщи от родителите ни, които си живеят там и ги посещаваме през седмица. Децата има къде да играят, още повече - прекалено много има какво да се поддържа. Нямам мераци за къща, за живот в града най-чистото е апартамент, разбира се достатъчно голям, за да има място за всички, но за мен апартамент - не къща.

# 249
Trikitil, грешиш, не съм прогнозирала пукане до няколко месеца, когато и да съм писала. Аз на публикувани статистики не вярвам, вярвам на обявите, които виждам с очите си. Помня какъв беше изборът на имоти през 2021, когато купувах аз и трябваше на момента да решавам, тъй като имаше опашка от купувачи, и виждам какво се предлага сега и колко се застоява.
Увеличеното търсене с какъв точно способ са го измерили 😀

# 250
  • София, Bulgaria
0001 и с площообразуване не си запознат. Прочети малко, какво е ЗП, какво е площ записана на архитектурния план. Пък тогава се възмущавай. Или искаш имот във въздуха, без цени.
Имаш и площ с общи части.
Всички имоти я имат, само че при старите, не е цитирана, а е обявена в % от общите части на сграда.  За това в обява на стари сгради се пише ЗП по НА, а в обява на НС се обявява ЗП + общи части. Така е прието,  без да е нарушение. А вече, който както иска да си смята цената. Аз гледам бюджет, не цена на кв.м. Виждала съм 100 кв.м. по-смотано разпределени от 87 кв.м. и много по-функционално.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 20:17 от tomeva

# 251
Относно къщите и аз съм на мнение, че е много хубаво нещо, но в определена възраст/ семейно положение. Ако нямаш малки деца и вече са самостоятелни индивиди на село в близост до някой град ще е прекрасно. Ама млад човек без семейство или с малки деца да се забие на село ми е доста тежък компромис. В идеалния вариант си оставяш едно малко апартаментче или голямо стига да е възможно и си живееш в къщата на спокойствие.

С тийнейджъри, които постоянно искат да излизат напред-назад и живота на село е "тъпня", също не става. Представата за живот в къща е много утопична, на практика трудно работи.

# 252
Ако човек купува сирене по 20 лв/кг е нормално да е недоволен, ако му го претеглят заедно с ламаринената кутия. Но ако се купува апартамент се гледа цялата цена за целия имот, а цената на квадрат е само някакъв ориентир, който обаче е полезен само за сравняване на жилища от един клас (НС с НС, панел с панел и прочее). Иначе гледаш площта дали те устройва и цената дали те устройва. Пък как точно е разбита няма значение, защото никъде по света не подаряват общите части и стените.

# 253
Напълно запознат съм Томева. Не се притеснявай...
Не искам имот във въздуха, а искам брокера да не ми говори небивалици , а да ми каже светлата площ колко ми е , тази за мен е важна, дори застроената не може да ориентира купувачите, да не говоря за тази с общите части.
Брокерите е крайно време да разберете, че ако му кажете, че реално стаята му е 3 на 3 , ще може да си направи сметка дали може да побере спалня и гардероб.
Ама ако горния пример го напишат с реалните размери на стаята нали ще излезе по 6К евро за квадрат в Манастирски ливади и хората , че се запитат, абе то в Германия защо продават тристайни по 55 квадрата, а в София подобни са по 90 ...
Ама нали тук трябва да се смята, че са много по изгодни имотите, как да им кажеш , че вече раалната им използваема площ е станала 12 хиляди лева за квадрат.

# 254
Скоро купувах старо строителство от 81-ва. Вадих технич. хр-ки от Общината. Обясниха ми, че по онова време съгл. законите, за площ на имота се пише чистата обитаема, дори без терасите.
След това се променя закона и в площта на имота се смятат и половината дебелина на преградните стени + тераси.
Така само апартамента от 94 кв.м скача на 125 кв.м. Отделно общите части, мазе, таван.

ПП  Поради горните причини брокерите и да искат няма как да дадат информация на купувача за "светлата" площ. И си изпълняват длъжността съобразно законодателството. Във всички документи, разрешителни, Акт16 и Кадастър са записани брутните квадрати.
Който иска да смята какъв гардероб може да събере в детска стая за 9000 евро - да ходи по огледи с рулетка.

Последна редакция: вт, 25 юни 2024, 17:42 от dariVale

Общи условия

Активация на акаунт